2023. július 3.
Zajlik a nyári edzésmunka, főszerepben az alapozás
Férfi hokisaink Kiss Áron erőnléti edző vezetésével egyénre szabottan készülnek az új szezonra – INTERJÚ!

A liga menedzsmentjének döntése értelmében a korábban megszokotthoz képest néhány héttel később, várhatóan szeptember végén, október elején rajtol majd el a férfi jégkorong Erste Liga 2023/24-es idénye. Ez nem csak azt jelenti, hogy a magyar bajnoki címet zsinórban ötször elhódító csapatunk tagjainak a szokásosnál egy picivel több idő jutott nyári pihenésre, feltöltődésre, hanem azt is, hogy a szakmai stáb is ki tudja használni, és természetesen ki is használja a rendelkezésre álló pluszidőt, hogy minél alaposabb legyen a játékosok egyénre szabott felkészülése az előttük álló kihívásokra. Idén is az FTC-Telekom erőnléti edzője, Kiss Áron vezetésével zajlik a nyári alapozó munka, akit arról kérdeztünk, ebben az időszakban mi kerül fókuszba az edzések során, és hogyan élnek a több idő adta lehetőséggel.

- Idén a szokásosnál hosszabb a jeges edzések nélküli nyári időszak, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne folyna ezúttal is kemény alapozó munka. Ilyenkor mi kerül leginkább fókuszba?
- A korábbi évekhez hasonlóan már megkezdtük az alapozó időszakot, elsősorban hozzászoktató edzésmunkával, hiszen azért a legtöbben nyári pihenőből érkeztek a konditerembe. Azt mondhatom, hogy összességében szerencsés a hosszabb, megnyúlt felkészülési időszak számunkra, hiszen így az eddigiekhez képest kicsivel többet tudunk foglalkozni az egyéni igényekkel, ha például valakinek esetleg plusz izomtömegre van szüksége, akkor ennek a felépítésére egy hónappal több időnk van, vagy ha valakinél sérülést, korábbi fájdalmat kell kezelni, azzal is tudunk többet dolgozni, ebben most is nagy segítségemre van gyógytornász-fizioterapeutánk, Dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikó. Nem feltétlenül rossz tehát a szezonkezdés kitolódása, igaz, a motiváció fenntartása egy sarkalatos kérdés így, ez pedig kihívások elé állít bennünket is, a játékosok ugyanis természetesen a jégen, elsősorban meccskörülmények között érzik magukat igazán elemükben, de azért igyekszünk ezt a szituációt jól menedzselni.

- Hogyan épül fel, miből áll össze a csapat előszezonbeli edzésterve
- Nyári pihenőből megérkezve először minél többféle mozgásmintát alkalmazva, kisebb ellenállásokkal kezdjük meg a munkát. Fontos, hogy újra elővegyük azokat a mozdulatokat, azokat a gyakorlatokat és begyakoroljuk a létező legjobb kivitelezéssel őket, amelyeket már a szezonban is csináltak a játékosok. Hosszabb pihenő után elsősorban az a fontos, hogy hozzászoktassuk a mozgatórendszernek nem csak az aktív, de a passzív részét is, tehát az ínakat, szalagokat, ízületeket a mozgáshoz és a külső ellenállásos terheléshez. Ezt követően van egy pici mennyiségi növelés, majd haladunk a nagyobb intenzitás, a nagyobb súlyok, a maximális erőfejlesztés és a robbanékony erőfejlesztés felé. Ez lényegében nem változott az eddigiekhez képest, csak, ezúttal közbe tudjuk szúrni a korábban már említett plusz egyhavi munkát, ami nagy segítség.

- Évek óta figyeled már a játékosok értékeinek alakulását, amelyekhez a szezon előtt és közben tartott felmérőkkel jutsz adatokhoz. Mik azok, amikben ebben az időszakban tudnak inkább fejlődni, talán az említett több időnek, nagyobb odafigyelésnek köszönhetően és mi az, amiben a szezon közben szoktak inkább előrelépni?
- Amely téren fejlődnek ilyenkor a srácok, az elsősorban az általános mozgásminták területe. Hétről hétre, hónapról hónapra mindig egy picit kiegyensúlyozottabb, szimmetrikusabb mozgásra képesek ennek a munkának köszönhetően. Az aszimmetria kezelése egy fontos kérdés ilyenkor, hiszen a szezon közben ez a képesség egy picit szét fog majd hullani, köszönhetően annak, hogy jégkorongozókról beszélünk, vagyis az egyik oldal sokkal dominánsabban lesz majd terhelve. Ezt próbáljuk most megalapozni itt, a szezonon kívüli munkával. Majd ahogy jönnek a meccsek a szezon során, egyre inkább a specifikus képességek, sportágspecifikus dolgok fognak fejlődni, miközben az általános dolgok mondhatni minimálisan visszafejlődnek. De pont az a célunk, hogy ezt féken tartsuk majd a szezon közbeni erőnléti edzésekkel. Összefoglalva, talán az általános atletikus képességek azok, amiket nekünk ilyenkor kiemelten fejleszteni kell. Ezek fogják majd kiszolgálni a sportági munkát és viszik majd közelebb a játékosokat ahhoz, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsanak a jégen. De ez az általános munka nagyon fontos, nem csak az aszimmetria kezelése, hanem az úgymond „minél magasabbra építhető vár” érdekében is. A maximális erő és a robbanékony erő fejlesztése, és ahogy ez majd összeáll a speciális munkával, amikor már jeges edzések is lesznek, ez egy komolyan megtervezett folyamat kell, hogy legyen. A nyári időszakban is fontos, hogy összefogjuk a stábtagokkal, Fodor Szabolccsal, Yul Hennellyvel karöltve a srácokat, hogy egy irányba tartsunk, és majd nagyjából azonos szinten kezdhessék meg a jeges munkát.

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin