2024. május 23.
Visszavonul a rekordbajnok – köszönünk mindent, Ada!
A Ferencvárost hat éve szolgáló Tóth Adrián szögre akasztja a korcsolyát és befejezi játékospályafutását.

Ahogy minden évben, jégkorong szakosztályunk vezetése és a szakmai stáb a klubszezon végeztével már neki is látott a következő idényre készülő keret kialakításának. Az elmúlt hetekben négy játékos távozásáról, és hat szerződéshosszabbításról adtunk hírt, most pedig újabb búcsú következik, ugyanis

a Fradival hat, pályafutása során pedig összesen 13 magyar bajnoki címet szerző, ezzel minden idők legtöbbszörös magyar bajnok jégkorongozójává váló Tóth Adrián befejezi játékospályafutását.

Tóth Adrián, a mindenki által Ada becenéven ismert támadó 2018-ban Fodor Szabolcs hívására érkezett a Ferencvároshoz testvérével, Tóth Gergővel együtt, csapatunk akkor egy hétszeres magyar bajnok, háromszoros Erste Liga- és kétszeres Magyar Kupa-győztes játékost köszönthetett a személyében. Tóth Adrián zöld-fehér mezben is rendkívül eredményesnek bizonyult, első ferencvárosi idényének alapszakaszában bőven pont per meccs átlag felett termelt, 40 mérkőzésen 26+27 pontig jutott, ezzel a liga kanadai táblázatának ötödik helyén végzett, majd a középszakaszban nyolc meccsen 1+4, a ligagyőzelemmel végződött rájátszásban pedig 13 meccsen 8+6 ponttal járult hozzá a Ferencváros történelmi sikereihez. Az ezt követő, 2019/20-as szezonban is remekelt, az Erste Liga alapszakaszának 36 meccsén összesen 39 pontot termelt, amihez a középszakasz nyolc meccse során 5+5, a Fehérvári Titánok elleni negyeddöntő hat mérkőzésén 3+7, az Újpest elleni két elődöntős mérkőzésen pedig 2+1 pontot tett hozzá. Ugyanebben a szezonban a Magyar Kupa Újpest elleni negyeddöntőjének hazai, pesterzsébeti meccsén 2+1 pontot szerzett, míg az IIHF Kontinentális Kupa ritteni hétvégéjének három meccsén 1+1 ponttal járult hozzá a történelmi továbbjutáshoz, Dániában pedig egy asszisztot osztott ki a Nottingham Panthers elleni győztes mérkőzésen.

A szezon végeztével újabb két évre írt alá a Ferencvároshoz, a bizalmat pedig meg is hálálta, és a tőle megszokott játékot folytatta a 2020/21-es idényben is. Az alapszakaszban 36 meccsen 13+17 pontig jutott, a rájátszás 11 meccsén ezt 2+6 ponttal egészítette ki. 2021/22-ben az Erste Liga alapszakaszának 38 meccsén 26 pontot szerzett, míg a rájátszásban 2+5 pontig jutott. A Magyar Kupában is szépen teljesített, a DAB elleni párharcban három asszisztot osztott ki, míg a DVTK elleni bronzmérkőzésen egy gólt jegyzett. Az IIHF Kontinentális Kupa budapesti második fordulójában Tóth Adrián egy gólt szerzett a nyitómérkőzésen az észt Tartu Valk ellen. A szezon végén ismét szerződést hosszabbított vele a Fradi, újabb két évre. A 2022/23-as idényben a rutinos támadó kicsit visszavontabb szerepkörben játszott, de így is eljutott 36 alapszakasz meccsen 15 pontig, a 20 meccsig elhúzódó rájátszásban pedig 4+3 pontig jutott. A Kontinentális Kupa franciaországi második körében két asszisztig jutott.

A szezon végén Tóth Adrián pályafutása 12. magyar bajnoki címét ünnepelhette, ami egyben a Fradi történelmi 30. bajnoki címe is volt, ezzel a vonatkozó örökrangsorban utolérte az élen Palkovics Krisztiánt. Emellett Erste Ligás pályafutása 500. alapszakasz-, és összességében a 600. meccsét is ferencvárosi színekben játszotta le. A 2023/24-es idényben a liga játékoskeretére vonatkozó pontrendszer miatt kiegészítő szerepkört vállalt, az alapszakasz során 21 meccsen 3+2 pontot szerzett, majd a rájátszásban 12 meccsen 1+3 egészítette ezt ki. A Magyar Kupában az Újpest elleni negyeddöntő során egy assziszttal járult hozzá a továbbjutáshoz, ahol végül a bronzéremig jutott a csapat. 2023 októberében a Kontinentális Kupa belgrádi második körében három meccsen 1+3 ponttal járult hozzá a továbbjutáshoz.

Tóth Adrián profi pályafutását végül 13 magyar bajnoki címmel, rekordbajnokként zárja, a bajnoki címek mellett pedig a Ferencvárossal két Szuperkupa-, két Erste Liga- és egy Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett, valamint részese volt két Kontinentális Kupa-továbbjutásnak is. Nem mehetünk el amellett sem szó nélkül, hogy a játékos az Erste Ligában összesen 552 alkalommal lépett jégre, ezzel második az örökranglistán, de pontok tekintetében is az előkelő második helyen áll, 234 gólt lőtt – ami szintén a második legtöbb a Liga történetében – és 286 asszisztot osztott ki, pályafutása során tehát összesen 520 pontot gyűjtött ebben a sorozatban.

Tóth Adrián a visszavonulását követően sem hagyja el a Fradi-családot, a nyártól a háttérstáb tagjaként dolgozik tovább az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály kötelékében, szurkolóink így továbbra is találkozhatnak vele minden hazai mérkőzésen a Tüskecsarnokban.

Adának minden, a Ferencvárosért játékosként tett erőfeszítését köszönjük, a további közös munkához pedig sok sikert kívánunk!

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin