2019. február 21.
Visszafogott játék és vereség
A középszakaszt már megnyerő férfi jégkorongcsapatunk 4-1-es vereséget szenvedett Brassóban.

A középszakaszt hétfőn megnyerő, és ezzel a rájátszásra az első választás jogát, és a pályaelőnyt bebiztosító férfi jégkorongcsapatunk számára papíron nem volt tétje a playoff előtti utolsó erdélyi túra két mérkőzésének, mégis több szempontból sem volt mindegy, hogy milyen játékot mutatnak a mieink, és mi lesz a találkozók eredménye. A Brassó számára ráadásul a 3-4. hely, és ezzel a pályaelőny megszerzéséhez az utolsó esély a Fradi rendes játékidős legyőzése volt, így számíthattunk rá, hogy ellenfelünk komolyan beleáll majd a mérkőzésbe.

Így is lett, de látszott, hogy a Ferencváros sem veszi félvállról a találkozót. Sőt, hiába voltak mindkét oldalon helyzetek és lövések, az első komolyabb lehetőség a mieink előtt adódott a 7. percben, ám egy Tóth Adrián-Rafaj-Nagy Gergő összjáték végén kapitányunk próbálkozását a Brassó kapujában kezdő Tőke hárította. Egy perccel később Aranynak volt szüksége óriási védésre, de megoldotta, ahogy a kipattanót is, majd a kontrából ismét Tőkének volt dolga – az első percek mezőnyjátéka után kezdtek felpörögni az események a kapuk előtt. Látszott, hogy próbáljuk kontrollálni az eseményeket, és stabilan állni a brassói rohamokat, de az igazi átütő erő hiányzott. A hazaiak így fokozatosan ha nem is kerültek nagy fölénybe, de némileg átvették az irányítást. Ez nagy kidolgozott helyzetben nem öltött testet, érkezett viszont egy kékvonalas bomba, ami után csengett a kapuvas, gól azonban nem született. A fokozódó tempó ellenére sportszerű volt a találkozó, az első kiállítást a 15. percben fújták be a játékvezetők, Tóth Gergő mehetett a büntetőpadra. Szokásunkhoz híven pezsgő védekezést mutattunk be, remekül zavartuk a hazaiakat, akik sokáig nem is tudtak rendesen felállni a harmadunkban, mindössze két távoli lövésre futotta tőlük, ám Boriszenko és Carlson próbálkozásánál is a helyén volt Arany. Még nem járt le Tóth Gergő büntetése, amikor Kärmeniemit is kiszórták, aki ráadásul kései ütközésért 2+10 percet kapott. 13 másodpercig jöhetett öt a három ellen a Brassó, ezzel nem tudott élni, a szimpla előnyt viszont kihasználta, a Tendler próbálkozása után lecsorgó korongból Gliga talált a hálóba. A zebrák még visszanézték videón a közvetlen közelről esett találatot, de gyorsan megszületett a döntés, vezetett a Brassó. A hátralévő három percben megpróbálták fokozni az iramot a mieink, azonban nem jött össze az egyenlítés. (1-0)

A szünetben megbeszélték a Fradi játékosai, hogy rátesznek egy lapáttal, ehhez képest borzalmasan indult a középső harmad, Gliga önmaga második góljával már 36 másodperc elteltével megduplázta a sárga-kékek előnyét, Arany hiába fogott két nagyot, a második kipattanó után már ő is tehetetlen volt. Nőtt a feszültség, ezt mutatta Pavuk és Mihály Ede páros jelenete is, mindketten két percet kaptak érte. Nem sokkal később Boriszenko szabálytalankodott, így először a mérkőzésen előnybe kerültünk, nem sikerült azonban élni vele. Továbbra sem találtuk a brassóiak játékának ellenszerét, rengeteg esetben a mi határozatlan megmozdulásaink után indították ők a gyors kontrákat – úgy látszik, egyre többen próbálják meg a Ferencvárost a saját fegyverével meglepni. Megvoltak a lehetőségeink, Tőke rossz kiadása után Hardi találhatott volna a kapuba, majd Lengyel lőtt távolról, de a nagy tempó mellett a mi kapunk előtt is adódtak lehetőségek, Bíró Mátyás például a kapu mögül visszakanyarodva, fonákkal húzta kis híján a kapuba a korongot. A 27. percben Tóth Gergőt kiállították, de emberhátrányban is volt helyzetünk, Perrier megindulása után kettő az egyben mehettünk kapura, ám nem sikerült kihasználni a lehetőséget. Kiegészültünk, mégis gólt kaptunk: egy eladott koronggal Bíró Mátyás egyedül léphetett ki, és könyörtelenül bevágta a ziccert. Nem lassított a Brassó, továbbra is bőszen lőtte Arany kapuját, aki szerencsére amit lehetett, hárított. A játékrész második felében a játékvezetők is megnyitották az esélyt a Brassó előtt, hogy eldöntsék a találkozót, Perrier kiállítását követően 46 másodperccel Pavukot is kiszórták, így több mint egy perc kettős előny jutott a hazaiaknak. Ezzel nem tudtak élni, ám lényegében egy percet sem játszottunk innentől a harmad végéig egyenlő létszámban. Perrier alighogy visszajött, küldték is ki újra, majd a kiegészülés után Tóth Gergő is mehetett ismét a padra – el is szakadt nála a cérna, jókorát sújtott a plexire az erősen véleményes ítélet után, szerencsére a plexi is, Tóth is megúszta törés, illetve újabb büntetés nélkül. Ahogy gól sem esett már, így háromgólos hátrányból próbálhattuk meg a becsületünket megmenteni a záró játékrészben. (3-0)

A harmadik harmadra valamelyest megváltozott a játék képe, ezt az is jól mutatja, hogy ez volt az egyetlen játékrész, amelyikben végül meg tudtuk nyerni a kapura lövési mutatót. A brassóiak az első negyven perchez képest valamelyest visszavettek, mi pedig fokoztuk a tempót, látszott, hogy hagyjuk annyiban ezt a mérkőzést. A 43. percben Bors Huba kiállítása után a meccsen korábban nem megszokott helyzet állt elő: emberelőnybe kerültünk. Ezzel azonban, bár több helyzetünk is volt, nem sikerült élni. A rendkívül agilisan játszó Pavuk Attila az 50. percben újabb páros kiállításra mehetett, ezúttal Lee társaságában, négy a négy ellen is mi támadtunk többet, de nem sikerült megtörni a jeget. Az 54. percben aztán Bíró Gergőt is kiszórták, ezt pedig már végre sikerült kihasználni: Rafaj lőtt középről Tőke kapujába. A gól után még kaptunk egy utolsó lendületet, de a hazaiak több gyors kontrával válaszoltak, így Arany védéseire is szükség volt. Az 58. percben Kärmeniemi ütközött a palánknál, kiállítás lett a vége, ennek ellenére lehoztuk a kapusunkat, mindent megtettünk, hogy szorossá tegyük a végét. A Brassó azonban Péter révén kihasználta, hogy üresen áll a kapunk, és eldöntötte a mérkőzést. A hátralévő idő sem csorgott le eseménytelenül, Pavuk ugyanis 14 másodperccel a végén beleállt egy bunyóba Molnár piszkálódása, majd testre ütése után, amiből egy tömegjelenet, majd egy páros csata alakult ki. Percekig állt a játék, előbb a bunyó végét várva, majd a játékvezetők vonultak félre kiosztani az ítéleteket. Három-három játékos került a büntetőpadra, a mieinknél Pavuk és Rantanen 2+2, míg Switzer 2 percet kapott, a hazaiaknál Molnár Zoltán a kései ütközés miatt 2+10-et, míg a bunyóért 2+2-t kapott, hozzá csatlakozott Bíró Ottó 2+2-vel, és Molnár Zsombor 2 perccel. A kiadós matek után leperegtek a hátralévő másodpercek, a Brassó így megnyerte a találkozót, és megőrizte esélyét a negyeddöntős pályaelőny megszerzésére.

Az FTC-Telekom ugyan 4-1-re elvesztette a rájátszás előtti utolsó erdélyi túra első mérkőzését, ám pánikra semmi oka, hiszen már bebiztosította első helyét a középszakaszban. Még akkor sem kell szomorkodni, ha ezúttal, ahogy azt Fodor Szabolcs vezetőedző is kiemelte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, nem sikerült a saját játékunkat játszani és hatékonynak lenni.

„Lassan kezdtük a meccset, nem tudtuk a megszokott gyors játékunkat játszani, és az adódó lehetőségekkel sem éltünk, pedig volt belőle néhány. Nem játszottunk úgy, ahogy szoktunk, a Brassó pedig remekül kihasználta a lehetőségeit. Egyedül a harmadik harmadban mutatott játékunk volt elfogadható, de túl későn ébredtünk fel, így már nem volt esélyünk visszajönni a mérkőzésbe" - értékelte a mérkőzést trénerünk.

Folytatás szombaton Csíkszeredában, a házigazda Sportklub ellen, vélhetően pokoli hangulatban, hiszen ők is az utolsó szalmaszálba kapaszkodnának a negyeddöntős pályaelőnyt illetően egy esetleges Fradi elleni győzelemmel.

Jégkorong, Erste Liga, középszakasz
Corona Brassó – FTC-Telekom 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)
Corona Brassó: Tőke (Polc) – Bors Huba, Carlson, Gliga, Lidhammar, Tendler – Boriszenko, Mihály E., Bíró G., Lee, Mihály Á. – Bíró O., Nagy I., Péter, Tranca, Zsók – Gajdó, Vasile, Bíró M., Molnár Z., Molnár Zs. Vezetőedző: Greg Lindqvist.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Kärmeniemi, Rantanen, Nagy G., Rafaj, Tóth A. – Jászai, Perrier, Pavuk, Switzer, Tóth Re. – Hegyi, Sarcia, Dósa, Roczanov, Tóth G. – Lengyel, Farkas, Hardi, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (18:9, 18:15, 12:14) 48:38
Védések: (9:17, 15:16, 13:11) 37:44 / 97.37% : 91.67%
Kiállítás percek: (0:14, 4:12, 28:14) 32:40
Emberelőny kihasználás: (10 / 2) 20.00% / (4 / 1) 25.00%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 4) 75.00% / (2 / 10) 80.00%
Gólszerzők: Gliga (16:34, EE, Tendler, Lidhammar), Gliga (20:36, Lidhammar, Tendler), Bíró M. (29:39, Boriszenko), Péter (59:10, EE, üres kapu, Bors Huba), illetve Rafaj (54:00, EE, Kärmeniemi, Hegyi)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin