2022. április 9.
Vereség Csíkszeredában, ezüst az Erste Ligában
Férfi hokisaink a magyar bajnoki cím után második helyen zárták az Erste Ligát.

Bohunicky kisebb sérülés miatt nem vállalta a játékot, Nagy Gergő visszatért a nagy port kavart hárommeccses eltiltásából. Hazai oldalon az első meccsen sajnálatos, súlyos sérülést szenvedett Salló Alpáron kívül (akinek az állapotáról, gyógyulásáról a meccs előtt közvetlenül jó hírek érkeztek az Erste Liga hivatalos oldalán), minden kulcsember bevethető volt.

Ahogy a döntő első négy meccsének mindegyikén, Csíkszeredában és Budapesten egyaránt, úgy ezúttal is telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat a Vákár Lajos Műjégpályán.

Nagyon bekezdtek a hazaiak, rögtön megrohanták a harmadunkat, és Szkacskov már a második percben túljuttatott egy korongot Aranyon (1-0). A bekapott gól nem rendítette meg a mieinket, mezőnyben felvettük a játék ritmusát, sőt, az emberhátrányos védekezésünknek már korán villannia kellett – megtette. A harmad feléhez közeledve Kuljas volt túl kemény Kógerrel szemben, sportszerűtlen megmozdulásáért 2+2 percet kapott. A négy perc emberelőny alatt nyomást helyeztünk a hazai harmadra, az egyenlítés azonban nem sikerült. Egyenlő létszámban támadásba lendült a Sportklub, de újabb gólt sem a hazaiak, sem a gyors ellentámadásokkal operáló mieink nem szereztek. Szűk három perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a hazaiak, és bár másfél percig remekül védekeztünk, végül egy kapu elé belőtt korong a menteni igyekvő Kärmeniemi korcsolyájáról a kapunkba pattant. A játékvezetők rövid videózás után megadták a találatot, Részegh Tamás lett a gólszerző (2-0).

Az első harmad végén a térdsérüléséből nemrég visszatért Roczanov Dezső akkorát kapott, hogy nem is tudta folytatni a játékot, a bordáira hatalmas ütést kapó Pavuk viszont visszatért a jégre. Komoly helyzetekkel indult a második harmad, másfél percen belül mindkét kapus ziccert fogott. A 23. percben Sofron palánknál elkövetett szabálytalansága után emberelőnybe kerültünk. Megvolt a nyomás, megvoltak a helyzetek, de végül nem sikerült gólra váltani az előnyt. Kiegyenlített percek következtek, az egész meccs során eddig most kezdeményeztünk a legtöbbet, sajnos eredménytelenül. A 28. percben aztán Fowlie szabálytalankodott a támadó harmadban, hazai emberelőny következett. Sőt, a korongot sípszó után elütő Tamminent is kissé szigorúan mellé ültették, a kettős emberelőny pedig túl nagy lehetőség volt, Szkacskov hamar ki is használta (3-0). A szimpla hátrányban hátralevő szűk másfél percet kivédekeztük, de így sem jöttünk ki jól a dologból. A 36. percben közel jártunk a szépítéshez, Adorján hatalmasat védett, a túl nagy lendülettel megérkező Kóger ráesett, Gecse pedig egyből a nyakában kötött ki teljesen indokolatlanul. Elsőre úgy tűnt, az eset nyomán egymásra találó Láday és Hegyi, valamint kissé furcsa módon Rokaly Szilárd kapott 2-2 perceket, és emberelőnyben voltunk, de teljesen érthetetlen módon Kógert is kiküldték a büntetőpadra, így négy a négy ellen folytatódott a játék – gól nélkül, a korong ugyanis nem, csak Kärmeniemi került a kapuba egy alkalommal.

Nem kezdtük jól a harmadik harmadot sem, David Stach már egy perc után góllal fejezett be egy lendületes akciót (4-0). A meccsből hátralevő időben nem volt más hátra, mint becsületből menni előre, fradistához méltóan – ezt meg is tettük. Négygólos hátrányban is küzdöttünk minden egyes korongért, sőt, 14 perccel a vége előtt férfias módon, a jégen vettek elégtételt a mieinket négygólos előnyben, a ligagyőzelmük kapujában is sportszerűtlenül provokáló ellenfélen. A támadó harmadban kialakult tömegjelenet végén egy páros kiállítás lett kiosztva, valamint Hajós Rolandot véglegessel kiállították. 11 perccel a vége előtt Kógerre fújtak kiállítást, amit kihasznált az ellenfél, Sofron lőtt a hálóba (5-0). Nem sokkal később a mieink is emberelőnyhöz jutottak, amit sikerült is kihasználni, Nagy Gergő lőtt az ő helyzetét ismerve rendkívül megérdemelt gólt, főleg azt figyelembe véve, hogy a sportszerűséget rendszeresen számon kérő csíki közönség minden egyes koronghoz érkezéskor fülsiketítő füttykoncertet rendezett – elegáns válasz volt ez (5-1). Ahogy Tamminen remek egyéni megoldása is, amivel őt perccel a vége előtt felzárkóztunk háromra (5-2). Két perccel a vége előtt Hegyit szórták ki, majd a játékvezetőkkel a véleményét közlő Kóger kapott 2+10+véglegest. Nem sokkal ezután a kapunk mögött Fowlie bokszolta a jégre a provokáló Szkacskovot, ő is véglegest kapott, míg McFadden és a szeredai 2-2 percet. Az mindenesetre elkönyvelhető volt, hogy a meccs végére teljesen kicsúszott a játékvezetők kezéből az irányítás, nem voltak felkészülve egy ilyen szintű mérkőzésre. Végül a káoszban reklamáló csíki kispad is kapott egy büntetést, amit kihasználtunk (5-3). A végére lehoztuk a kapusunkat is, a tisztes helytállás összejött, a csoda viszont nem.

Vereségünk azt jelenti, hogy az SC Csíkszereda ezzel 4-1-re megnyerte a négy győzelemig tartó párharcot, a Ferencváros pedig a magyar bajnoki aranyérem után ezüstéremmel zárta a magyar bázisú Erste Ligát.

Férfi jégkorong,
Erste Liga, döntő, 5. mérkőzés

Sportklub Csíkszerda – FTC-Telekom 5-3 (2-0, 1-0, 2-3)
Csíkszereda, Vákár Lajos Műjégpálya

Sportklub Csíkszerda: Adorján (Samankov) – Kubat, Kuljas, Becze, Lapenkov, Taratukhin – Milam, O’Connor, Skachkov, Sofron, Stach – Gecse, Láday, Péter, Részegh, Rokaly Sz. – Farkas T., Papp, Fodor, Reisz, Rokaly N. Vezetőedző: Enrico Rossi

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, McFadden, Kulmala, Tamminen, Tóth Ad. – Hegyi, Seregély, Fowlie, Nagy G., Pavuk – Boros, Sarcia, Hajós, Kóger, Somogyi – Bán, Komáromy, Farkas S., Roczanov, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs

Gólok: Szkacskov (01:26, Kuljas), Részegh (18:42, EE, Stach), Szkacskov (28:36, 2EE, Sofron, Kuljas), Stach (41:03, Kuljas), Sofron (49:16, 2EE, Stach), illetve Nagy G. (52:12, EE), Tamminen (54:49), Nagy (59:35)

Kapura lövések: (12:5, 14:9, 15:15) 41:29
Védések: (5:10, 9:13, 12:13) 26:36 / 89.66% : 87.80%
Kiállítás percek: (4:4, 6:8, 8:90) 18:102
Emberelőny kihasználás: (9 / 3) 33.33% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 11:41 / 6:54
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (3 / 9) 66.67%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin