2023. február 1.
Vereség a BJA HC otthonában, még nincs meg a rájátszás
Férfi jégkorongcsapatunk 5-1-re kikapott Káposztásmegyeren, még küzdenie kell a playoff-hely bebiztosításáért.

Férfi jégkorongcsapatunk az Erste Liga alapszakaszának 34. mérkőzésén a friss Magyar Kupa-győztes, az alapszakasz megnyeréséért még harcban álló, a mieinket idén eddig háromból háromszor legyőző BJA HC otthonában, a Vasas Jégcentrumban lépett jégre szerda este. Amint arról a találkozó beharangozójában korábban írtunk, a mérkőzésnek nem csak a hazaiak számára volt nagy jelentősége, hiszen a Ferencváros már egy ráadásban kiharcolt győzelemmel, minimum két pont megszerzésével is bebiztosíthatta helyét a tabella első hat csapata között, kiharcolva így a biztos szereplést a liga rájátszásában, a negyeddöntőben.

A Fradi meccskeretét illetően jó hír volt, hogy nem csak az Universiadén a magyar válogatott színeiben szereplő Galántai Richárd tért vissza, de Ollie Betteridge és Kozma Dávid is ismét bevethető volt, az egész szezonra kiesett Sarciá Antonino mellett viszont ezúttal sem állt rendelkezésre Arany Gergely, Jari Sailio és Tóth Gergő, így a kapuban Nagy Kristóf kezdett.

Kiegyenlített, tempós játékkal kezdődött a mérkőzés, de ezúttal a mieink nem engedték, hogy a BJA az idén rájuk jellemző módon már a meccs elején nagy nyomást helyezzen az ellenfélre, sőt, az első komolyabb kapura lövést a Fradi eresztette meg Galántai révén, Kornakker Dániel védéssel mutatkozott be a BJA kapujában. Nem volt benne a mérkőzés képében, mégis gyorsan, már a 7. percben megszerezte a vezetést a hazai együttes, Djumic jutott le egy támadással az alapvonalunk mögé, a kapu mögött Culiginhez játszott, akinek visszapassza megtalálta a középen érkező Ivan Vorobjovot, a ligába január közepén érkezett orosz támadó pedig távolról a kapunkba vágta debütáló gólját (1-0). Nem sikerült hamar visszatámadnunk, olyannyira, hogy a kaput megkerülő Tóth Richárd elhúzta a teljes védekezést, majd a kapu előtti tömegen keresztül megtalálta a koronggal a passz útját Ritterhez, aki jobbról üresen lőhetett, és a kapuba vágta a korongot. (2-0) A 9. percben az ex-ferencvárosi Tóth Gergely szabálytalansága után a Fradié volt az első emberelőny, nagy helyzetünk volt, gól viszont sajnos nem. Öt az öt ellen is küzdött a szépítésért az FTC-Telekom, egy lendületes kettő az egy elleni lerohanás végén Nagy Gergő kapta a háta mögé a passzt. Két és fél perccel a harmad vége előtt Farkas Simon gáncsolása után a BJA is kapott egy emberelőnyt, nagy nyomás nehezedett a kapunkra, de sikerült kivédekezni az öt a négy elleni játékot.

A második harmadra érezhetően nagyobb elánnal, agresszívebben jöttek ki a mieink, több lett a test a test elleni játék. Az első két percben előbb Galoha maradt lenn a jégen egy ütközés után, majd egy hazai túlütésnél Kärmeniemi és Viikila akadtak össze a palánknál. A lendület a 22. percben túlzott durvaságba csapott át, egy helyzet után Sointu ütött oda az ellenfélnek a hazai kapu előtt, kiállították érte két percre. Remekül dolgozott a speciális egységünk, nagyobb veszély nélkül sikerült kivédekezni az emberhátrányt. Öt az öt ellen Kreisz kerülte meg a kaput, majd húzta rá, Kornakker nagyot védett. Lendületes oda-vissza játékkal folytatódott a játékrész, mindkét oldalon megvoltak a lehetőségek, kilenc perccel a második szünet előtt Boros kiállítása törte meg a játék ritmusát. Ezt az emberelőnyt pedig kihasználta a BJA, hiába vitte be Nagy Gergő az ellenfél harmadába a korongot, nem jött a lövés, a hazaiak pedig elszáguldottak egy kontrával, Tóth Gergely vitte be a harmadba a korongot a bal oldalon, majd jól centerezett üres területre, a berobbanó Galoha pedig a hálónkba pöckölte a pakkot. (3-0) Kapartak a mieink a szépítésért, Turbucz cselezte magát helyzetig, Garát a szabálytalanság határán, de még azon belül állította meg a kapu előtt, majd három perccel a vége előtt Kozma léphetett ki szólóban, de nem találta el a kaput. A harmad végén kifejezetten nyomást tettünk a BJA harmadára, Marvának is volt veszélyes lövése, de nem sikerült betalálni.

A harmadik harmadot is a Fradi kezdte aktívabban, sőt, a 44. perc elején emberelőnyhöz is jutottak a mieink, de ez is kihasználatlan maradt, csak oldalhálóig jutottunk, Nagy Gergő révén. Sőt, el is cseréltük magunkat, így nem játszhattuk végig a teljes két percet emberelőnyben. A váratlanul emberelőnybe kerülő BJA pedig ismét kihasználta a fórt, körbejáratták a korongot a hazaiak a harmadunkban, majd Viikila keresztpasszát Elo vágta a hálóba (4-0). A mieink négygólos hátrányban is tovább küzdöttek a szépítésért, méghozzá nem eredménytelenül: a 49. percben Kulmala Rasmus bombázott némileg váratlanul, távolról, a bal oldali bedobókör tetejéről Kornakker hálójába (4-1). Hiába a szinte lehetetlen helyzet, a Fradi tovább harcolt a közelebb zárkózásért, de kimaradtak a helyzetek. Sőt, bő hat perccel a vége előtt Betteridge szabálytalansága után emberelőnybe került a BJA, amit ismét kihasználtak: ezúttal Viikila nem keresztbe adta a korongot, hanem le az alapvonalra Schlekmannak, aki Elo elé tálalt, ő pedig a hálóba bombázott, ezzel végleg eldöntve a mérkőzést (5-1).

A vereség azt jelenti, hogy a Ferencváros maradt 54 ponttal a hatodik helyen a tabellán, a rájátszást érő hely bebiztosításáért szükséges két pontért pedig legközelebb pénteken, a Miskolci Jégcsarnokban szállhat harcba, az alapszakasz harmadik helyéért küzdő DVTK Jegesmedvék otthonában. Tegyük hozzá nagyon halkan, pénteken akkor is meglehet a playoff, ha esetleg nem sikerül nyerni, de a DEAC is botlik hazai jégen az Újpest ellen – igaz, jó volna nem erre a kimenetelre bízni a dolgot…

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Budapest Jégkorong Akadémia HC – FTC-Telekom 5-1 (2-0, 1-0, 2-1)
BJA HC: Kornakker (Farkas R.) – Pozsgai, Szabó B., Culigin, Galoha, Djumic – Gőz, Garát, Elo, Viikila, Schlekmann – Vorobjov, Tóth Gergely, Tóth R., Ritter, Szita – Varga K., Dóczi, Ravasz, Weidemann, Molnár B. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
FTC-Telekom: Nagy K. (Földes) – Hrabal, Marva, Kulmala, Nagy G., Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Betteridge, Kestilä, Tóth A. – Boros, Mesikämmen, Bán, Kreisz, Turbucz – Kucsma, Farkas S., Galántai, Kozma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Vorobjov (06:13, Culigin, Djumic), Ritter (07:19, Tóth R.), Galoha (31:18, EE, Tóth Gergely), Elo (45:30, EE, Viikila, Schlekmann), Elo (54:01, EE, Schlekmann, Viikila), illetve Kulmala (48:38, Nagy G.)
Kapura lövések: (13:7, 7:14, 6:14) 26:35
Védések: (7:11, 14:6, 13:4) 34:21 / 97.14% : 80.77%
Kiállítás percek: (2:2, 0:4, 2:4) 4:10
Emberelőny kihasználás: (5 / 3) 60.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 5:28 / 3:50
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (3 / 5) 40.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin