2023. január 24.
Véget ért az Universiade, szépen helytálltak a magyarok
A magyar csapat egy hét alatt öt meccset játszott, két győzelemmel és három vereséggel zárták a tornát.

Véget ért a 2023-as Lake Placid-i Universiade, vagyis az Egyetemi Világjátékok. Az esemény utolsó napján a férfi jégkorongtorna fináléjában klasszikus párosításban Kanada és az Egyesült Államok csapott össze egymással, és végül egy 7-2-re megnyert döntő után a juharlevelesek örülhettek aranyéremnek.

Amint arról korábban beszámoltunk, a tornára kiutazó magyar férfi jégkorong Universiade-válogatottban két ferencvárosi játékos, Galántai Richárd, valamint a hazai második vonalban, vagyis az Andersen Ligában szereplő második számú csapatunk támadója, Komáromy Botond is helyet kapott.

A magyar válogatott január 11-én kezdte meg a szereplést a tornán, első ellenfelünk pedig a szomszédos szlovák válogatott volt. Több lehetőség is adódott a mieink előtt a mérkőzés során, de a szlovákok tudtak hatékonyabban használták ki a helyzeteiket, így két emberelőnyös és két egyenlő létszámban szerzett góllal végül 4-0-ás győzelmet arattak a nyitónapi meccsen.

Másodszorra a kazah válogatottal mérkőztünk meg, akik már a találkozó kezdetétől dominálni tudtak, és bár a hajrában négy a négy ellen Kovács Sebestyén révén szépített a magyar együttes, így is 9-1-es vereség lett a vége.

Harmadszorra, Dél-Korea ellen már jobban jött ki a lépés a magyaroknak, akik Pinczés, Nagy Ákos és Molnár góljaival hamar elmentek hárommal. Ezután jött egy szépítő gól, de a folytatásban Tóth Péter, majd emberelőnyben Pinczés is eredményes volt.

Hatodik gólunkat Kovács szerezte, majd jött a ferencvárosiak számára legfontosabb találat, ugyanis ez a Fradi két kerettagjának összjátékából született: Komáromy Botond értékesítette Galántai Richárd átadását.

A koreaiak a meccs végén még fel tudtak zárkózni, de a mieink három gólt megtartottak az előnyből, és végül 7-4-es győzelmet ünnepelhettek.

Egy nap pihenő után jött a torna negyedik csoportmérkőzése, Nagy-Britannia ellen. Ezt a meccset is jól kezdte a magyar csapat, Tóth Péter már a második percben megszerezte a vezetést, majd Ádám Zsolt és Csiszer is eredményes volt, utóbbi két gól ráadásul emberhátrányban született. A folytatásban Csiszer megszerezte önmaga második gólját, majd Pinczés is duplázott, így már 6-0-ra is vezettünk. A második harmadra mindkét csapat kapust cserélt, ebből pedig a britek jöttek ki jobban, gyors két góllal zárkóztak, amire Banga válaszolt, majd a harmadik brit találat után Csiszer meglőtte önmaga harmadik, csapata nyolcadik gólját, beállítva a 8-3-as végeredményt.

Utolsó csoportellenfelünk nem más volt, mint a házigazda, a végső győzelemre is esélyes Egyesült Államok. A papírformának megfelelően az amerikai csapat végig dominált, és bár Csiszer szépített, a vége 9-1-es magyar vereség lett.

A magyar férfi jégkorong Universiade-válogatott így két győzelemmel és három vereséggel zárta a játékokat, és az eredményekről, valamint a mérkőzések képéről elmondható, hogy a mieink az erőviszonyok ismeretében remekül helyt álltak. A torna végét követően a magyar válogatott egy assziszttal záró ferencvárosi tagja, Galántai Richárd értékelte a közel két hetet:

- Nagy megtiszteltetés volt felhúzni a címeres mezt, és a csapatban a hangulat is remek volt. Minden meccs elég korán kezdődött, háromszor is játszottunk reggel 9:30-as kezdéssel, amit egyáltalán nem lehet ideálisnak nevezni. Két helyszínen, két egyetemi pályán rendezték a mérkőzéseket és itt ugye mások a pályák, főleg a Clarkson Egyetemen, ott elég kicsi volt a pálya, és kiemelném, hogy a kispadok ott egymással szemben voltak kialakítva, úgyhogy nagyon érdekes volt. Az ellenfelek között voltak, akik elég komoly erőt képviseltek, talán a britek voltak, akik kicsit lefelé lógtak ki a sorból, de ők is hajtottak és küzdöttek – nyilatkozta a Fradi.hu-nak Galántai Richárd.

 

(Fotó: Madarász Milán/Jégkorongblog)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin