2019. június 14.
Újra Európában: indul a Kontinentális Kupában a Fradi!
Férfi jégkorongcsapatunk a következő szezonban 2000 után tér vissza a nemzetközi porondra!

Vissza Európába!

A Ferencváros férfi jégkorongcsapata 19 év szünet után tér vissza ismét a nemzetközi kupaporondra, ezúttal is a második számú európai sorozat, a Kontinentális Kupa mezőnyében találjuk majd meg a Fradi nevét.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szabályai szerint az aktuális magyar bajnok a második számú európai nemzetközi kupasorozatban, a Kontinentális Kupában kap indulási jogot. Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata 2018/19-ben megnyerte a magyar bajnokságot és az Erste Ligát, a szakosztály vezetése pedig hivatalosan is bejelentette, beadta a nevezést a sorozatra, így a Ferencvárosi Torna Club férfi jégkorongcsapata 19 év után, 2000 őszét követően ismét ott lesz a nemzetközi kupaporondon!

A 2000-es éveket megelőző évtizedekben a Fradi hokisai szinte állandó résztvevői voltak az akkoriban működő nemzetközi sorozatnak, következzen most egy kis rövid hokis kupatörténelem!

 

A BEK-től a BL-ig - Kis európai kupatörténelem, jégkorongos szemüvegen át

Az IIHF a labdarúgás mintájára 1965-ben indította útjára Európa legjobb jégkorongcsapataival a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK), amely eleinte egyenes kieséses rendszerben működött, majd később négyfős csoportokra osztották a mezőnyt, a csoportgyőztesek egy második csoportkört játszottak, és ez így ment egészen addig, amíg négy csapat maradt, és a végső csoport győztese hódította el a trófeát. A szervezők sokszor ütköztek problémákba, nehéz volt népszerűvé tenni a sorozatot, ugyanis óriási volt az eltérés Európa különböző vidékeinek bajnokcsapatai között a játéktudás tekintetében, így sok volt a hatalmas gólkülönbségű, lefutott párharc vagy meccs. A sorozat végül 1997-ben meg is szűnt, ekkor alakult meg a Kontinentális Kupa, valamint az elit csapatoknak egy külön sorozat, az Európai Hoki Liga. Ez mindössze néhány szezont ért meg 1996 és 2000 között, helyét 2005-től az Európai Bajnokok Kupája vette át, ezután következett 2008-ban a Bajnokok Ligája, amely egy szezont ért meg, majd 2014-ben indult újra, azóta viszont töretlen népszerűségnek örvend.

A Bajnokok Ligájába a jelenlegi lebonyolítás szerint Európa 13 legerősebb bajnoksága delegál csapatokat, a labdarúgáshoz hasonlóan a legjobbak többet, hozzájuk csatlakozik a címvédő, valamint a Kontinentális Kupa előző kiírásának győztese, így áll össze a 32 csapatos főtábla. Az Erste Liga (és a ligába integrált OB I) nincs a BL-ligák között, így a magyar bajnoknak alanyi jogon a második számú európai sorozattá avanzsált Kontinentális Kupában van lehetősége az indulásra. (Elméleti szinten van lehetősége magyarországi csapatnak odaférni a BL főtáblájára, hiszen az osztrák EBEL három, a szlovák Extraliga egy csapatot indít, és ezekben szerepel a Fehérvár AV19, valamint a MAC Újbuda és a DVTK Jegesmedvék, ezen kívül a Kontinentális Kupa győztese is indulási jogot nyer). Volt azonban idő, amikor a Ferencvárosi Torna Club a legjobbak között, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában indult, idézzük fel most ezeket a szerepléseket!

Kalandozások kora, avagy a Fradi hokisai Európában

Ó, az a legendás Füssen-verés!

Mindmáig a Ferencváros hajtotta végre a magyar klubhoki-történelem legnagyobb tettét, amikor a BEK 1973/74-es kiírásában egészen a legjobb öt csapatig menetelt, 12 ezer néző előtt kiejtve a korszak egyik nagyágyúját, a német bajnok Füssent is!

Az FTC magyar bajnokként először az 1967/68-as idényben, a sorozat harmadik kiírásában mutatkozott be a BEK-ben. A Fradi az azóta már osztrák rekordbajnok, jelenleg EBEL-címvédő Klagenfurttal találkozott az első körben, és kettős vereséggel búcsúzott. A következő nekifutásra, 1971/72-ben viszont rögtön meglett az első győzelem is, a Ferencváros a holland Tilburgot győzte le az első kör első mérkőzésén 6-4-re, igaz, a visszavágó 12-3-as holland győzelmet és továbbjutást hozott. Mivel 1971 és 1980 között a Fradi zsinórban tíz alkalommal hódította el a magyar bajnoki címet, így lényegében egy évtizedre helyet bérelt magának a BEK mezőnyében. 1972/73-ban történetünk során először a sorozat második körében is ott lehettünk, igaz, a pályán elért továbbjutás nem volt, hiszen svájci ellenfelünket játék nélkül múltuk felül. Az Olimpija Ljubljana túl nagy falatnak bizonyult a második körben, egy 3-0-s vereség után csak 6-5-re sikerült legyőzni őket.

Ezután következett az 1973/74-es idény, amely a Fradi nagy BEK-meneteléseként íródott be a klub és az egész magyar jégkorong történelemkönyvébe. Ekkor harcolta ki ugyanis a Ferencváros története során először a jégen a továbbjutást a BEK első köréből, a manapság az osztrák bázisú EBEL-ben eredményesen szereplő Bolzano 6-4-es, majd 7-3-as legyőzésével. A második körben azonban rettegett ellenfél következett, a korszak egyik nagy csapata, a tizenhatszoros német bajnok, a két évvel korábban a legjobb hatig jutó Füssen. A Fradi azonban nem rettent meg, és előbb 8-7-re, majd 12 ezer néző előtt 5-3-ra legyőzte a német bajnoki címvédőt, így kettős győzelemmel jutott be a harmadik körbe, vagyis abban az évben Európa öt legjobb csapata közé. Ezt a párharcot azóta is az FTC jégkorongszakosztálya, és a magyar klubhoki történetének legnagyobb tetteként tartják számon. A holland bajnok Tilburg már túl nagy falatnak bizonyult, de a súlyos, 11-2-es vereség után sikerült szépen, a visszavágón aratott 6-5-ös győzelemmel búcsúznia Mészöly Andráséknak.

Zseniális: legyőztük a Bolzanót, továbbjutottunk az első körből! A Füssen-verés pedig még csak ezután következett...

A következő években bár többször közel volt a bravúr (1974-ben a francia bajnok kiejtése után a bombaerős Klagenfurt ellen két meccs alatt mindössze két gól volt a különbség az osztrákok javára), de sorrendben egyszer a második kör, majd négyszer az első kör jelentette a végállomást (1976-ban nem indultunk, míg 1980-ban visszaléptünk.

A Fradi 1981-ben elvesztette a magyar bajnoki címet, és ezután még hat alkalommal térhettek vissza a BEK-be a sorozat 1997-es megszűnése előtt. 1984-ben az első körben búcsúztunk, majd 1987-ben átalakították a lebonyolítást, és csoportmeccseket rendeztek. A Fradi ebben a rendszerben 1989-ben volt ott először a mezőnyben, és csoportja negyedik, utolsó helyén végzett, mindössze egy pontot szerezve a dán Frederikshavn ellen egy 6-6-os döntetlennel (akkoriban még lehetett döntetlen egy hokimeccs vége). 1991-től 1997-ig egyetlen év kivételével újra ferencvárosi sikerkorszak következett a magyar bajnokságban, de a Fradi a BEK-indulást nem minden évben vállalta. 1991-ben összejött az első győzelem a csoportkör bevezetése óta, a Slavia Szófiát sikerült 8-4-re legyűrni, de ez nem ért továbbjutást. Egy évvel később a Fradi egy másik szófiai csapat a Levszki-Szpartak 7-2-es legyőzésével, valamint a lett Kekava elleni 4-1-es vereséggel háromfős csoportja második helyén zárt, ez nem ért továbbjutást. 1993 egy egészen elképesztő rekordgyőzelemről marad emlékezetes: a Ferencváros az E csoport első mérkőzésén hihetetlen módon 51-1-re győzte le a török Ankarát. Jól mutatja az európai csapatok tudása között tátongó akkori különbséget, hogy ezt egy Steaua Bukarest elleni 10-3-as győzelem, majd egy sztárcsapat, a Sparta Praha elleni 19-3-as vereség követte. Csapatunk így egyetlen hajszállal maradt le a továbbjutásról a csoport második helyezettjeként. 1994-ben pont nélkül zártuk az első csoportkört, majd következett az FTC történetének utolsó BEK-szereplése. A Fradi ekkor ugyan 9-1-re legyőzte a Medvescsak Zágrábot, a kazah Torpedo Uszty-Kamenogorszk 7-1-re, a fehérorosz Tivali Minszk 7-4-re bizonyult jobbnak, így csapatunk búcsúzott.

A 90-es évek: a Kontinentális Kupa korszaka

Az 1997-es bajnokcsapat a megszűnő BEK utódjául szánt elitligába, az Európai Hoki Ligába nem fért be, az első alkalommal kiírt Kontinentális Kupában viszont ott volt az Alba Volán és a Dunaferr társaságában. A Fradi bajnokként az első csoportkörben csatlakozott a mezőnyhöz, nem kellett selejtezőket játszania. Itt egyetlen pontot sikerült három meccsen szerezni, az Olimpija Ljubljana elleni 2-2-vel, ez pedig nem ért továbbjutást. A Fradi a 2000/2001-es sorozatban a magyar bajnokság második helyezettjeként még feltűnt a mezőnyben, a selejtezőkör C csoportjában a spanyol Jaca 5-2-es legyőzése és a kazah Kazzinc-Torpedótól elszenvedett 9-0-s vereség után a Csíkszeredát idegenben sikerült 5-4-re legyőzni, a csoport második helye azonban nem ért továbbjutást.

Minden, amit a Kontinentális Kupáról tudni érdemes!

Ahogy a korábbi, 1997-ben megszűnő BEK az Európai Hoki Ligán, majd az Európai Bajnokok Kupáján keresztül átalakult a 2014 óta működő, ma is ismert Bajnokok Ligájává, úgy vált az 1997-ben utódként életre hívott Kontinentális Kupa a második számú európai kupasorozattá. A kezdeti években a magyar bajnokság még három, majd két csapatot adhatott a mezőnyben, ma már csak az OB I győztesének jár indulási jog. A lebonyolítási rendszer hasonló, mint a BEK utolsó éveiben: az első csoportkört négy csapat játssza (tavaly a bolgár, az izlandi, az izraeli és a török bajnok csaptak össze), innen egy csapat jut tovább a második körbe, ahol hét együtteshez csatlakozik, két négyes csoportra osztva. Ebben a fázisban száll be az Erste Liga győztese, vagyis 2019/2020-ban a Fradi is. A csoportköröket mindig egy helyszínen rendezik meg, egy-egy hosszú hétvége alatt, a csoportokban mindenki egyszer játszik mindenki ellen, így összesen három meccs jut egy csapatra. Itt már kaphatunk olasz, lett, szlovén, szerb, spanyol vagy ukrán bajnokot is ellenfélül. Ezekből a csoportokból is egy-egy csapat jut tovább a harmadik körbe, ahol csatlakozik hat, már olyan közel BL-szintű csapathoz, mint a Francia vagy a Fehérorosz Kupa győztese, a lengyel bajnoki második, vagy a kazah és horvát bajnok. A harmadik kör két négyes csoportjából már két-két csapat jut tovább, a Final Fourba.

Az IIHF Kontinentális Kupa 2019/2020-as kiírásának sorsolását az évi rendes IIHF-CC kongresszuson bonyolítják le június 21-én, Budapesten. Az biztos, hogy a Fradi a második fázisban, vagyis a legjobb 14 csapat között csatlakozik a sorozathoz, és nem rendez csoportkört, tehát biztosan külföldi helyszínre utazik, várhatóan 2019 októberében.

Cikkajánló

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin