2020. december 13.
Újra a Vasas az ellenfél, élre állhatunk a tabellán
Címvédő férfi jégkorongcsapatunk átveheti a vezetést az Erste Ligában, ha legyőzi hazai jégen a Vasast.

Vasárnap este fél hét környékén olyan történhet, amelyre még nem volt példa a férfi jégkorong Erste Liga 2020/21-es kiírásának alapszakaszában: az aktuális játéknapot követően az FTC-Telekom nevével kezdődhet a tabella. Ehhez „mindössze” annyira van szükség, hogy csapatunk hazai jégen rendes játékidőben legyőzze a 16.30-kor kezdődő mérkőzésen az Opten Vasas HC együttesét, míg az egy órával később Gyergyóban kezdődő találkozón a MAC HKB Újbuda ne hagyja el győztesen a jeget.

Az elmúlt két idény tükrében furcsa belegondolni, hogy eltelt közel három hónap a szezonkezdet óta, és a Fradi még nem járt a tabella élén. Ugyan szerencsére már mögöttünk hagyott időszakról van szó, de idekívánkozik: a koronavírus-járvány több csapattal egyetemben a mieink felkészülését is alaposan felbolygatta, ahogy az egész bajnokság lebonyolítását megnehezítette. Előbb fél- majd harmadházzal, később a jelenleg is aktuális jogszabályokkal összhangban zárt kapuk mögött kénytelenek a pályaválasztók megrendezni a meccseket. A menetrend, a versenynaptár gyakorlatilag napról napra változott képlékenyen, attól függően, hogy épp melyik együttest éri utol a járvány, és nem tud kiállni a soron következő mérkőzéseire. Sokáig kérdés volt, hogy tudnak-e a magyarországi csapatok Erdélybe utazni, ezzel kapcsolatban is folyamatosan alakult a naptár. Mostanra a Csíkszereda visszatérésével úgy néz ki, minden csapat átesett a víruson, és a véglegesnek tűnő menetrend is körvonalazódik. Mivel az alapszakasz utolsó meccsei egészen február végére tolódtak, így a liga vezetése úgy döntött, idén nem lesz középszakasz, a rájátszásba jutó csapatok és a kiemelések pedig az alapszakasz végeredménye alapján dőlnek el – így különösen felértékelődött a helyezésekért folytatott harc, minden mérkőzésnek kettőzött jelentősége lett.

Ami a mieinket illeti, a keret október közepén esett át a járvány második hullámán, és két hét kihagyást követően gyakorlatilag szinte az alapoktól kezdte újra a csapat építését a Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb mind erőnlétileg, mind taktikailag, mind a csapategységet tekintve. A Fradi hokicsapatára immáron harmadik éve jellemző elképesztő mennyiségű, szisztematikus és alázatos munka úgy fest, beérni látszik: a játék ugyan novemberben még döcögött néhol, de mégiscsak összepakolt egy hatmeccses győzelmi szériát és egy hárompontos erdélyi túrát az együttes, majd a dunaújvárosi győzelem és a DEAC elleni hazai botlás után következett a szenzációs, 6-2-es győzelem ráadásul idegenben a Derbin, ez pedig azt is jelentette, hogy még egy évig a Ferencváros vitrinjében marad a Vígh Balázs Vándorkupa is.

Így érkeztünk el december 10-e csütörtökig, a szezon első Vasas elleni találkozójáig. A Vasas felnőtt jégkorongcsapattal 2018 őszén tért vissza az Erste Ligába, az akkor még zömében rendkívül fiatal, felnőtt tapasztalattal alig rendelkező játékosokból álló keret eredményeket tekintve első két évében nem sok vizet zavart, nem került sem az alap- sem a középszakaszokban a rájátszást érő helyek közelébe. Úgy fest, a harmadik idényre összeállt a Vasas játéka, ezt már az egymás elleni meccs előtt is tudhattuk, a piros-kékek ugyanis több figyelemreméltó eredményt is elértek már a szezon korábbi részében, és már most, 11 lejátszott meccs után majdnem annyi győzelmük és pontjuk van, mint tavaly összesen. A fiatalok játékát rendkívül feldobta a novemberben érkezett légiósok jelentette technikai, tempóbeli és lélektani plusz is, Dusan Kmectől rengeteget tanulhatnak a védők, míg Makszim Vesutkin már most hét meccs alatt 2+10 pontnál jár, gólpasszaival jelentősen feljavítva a többi támadó számait és eredményességét is.

Azt, hogy a Vasas mennyit fejlődött, csütörtök este a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, ugyanis bár a Fradi is, ha korongbirtoklásban nem is, de támadásbefejezésben, eredményességben, hatékonyságban messze járt a csúcsformájától, az is egyből látszott, hogy minden korábbinál összeszedettebb, gyorsabb, taktikusabb játékot játszik a Vasas. Ennek majdnem meg is lett az eredménye, kétszer is vezetni tudtak, majd 2-2 után Nagy Gergő 1:12-vel a vége előtt lőtte a győztes gólt. Az is igaz persze, hogy a nagycsapatok egyik ismérve éppen ez, hogy az ilyen szorult helyzetekben, amikor nem megy a játék, egy rendkívül kellemetlen ellenféllel szemben is végül valahogy sikerül kikaparni a győzelmet.

Ha a tabellára pillantunk, azt láthatjuk, ezúttal nem egy páros versenyfutás jellemzi az alapszakasz első helyéért vívott csatát, mint az elmúlt két idényben a Ferencváros és a Csíkszereda között. Ezúttal a Brassó, a MAC HKB Újbuda, a Fradi és a DEAC összesen két pontra vannak egymástól, és bármelyikük közül kikerülhet az éllovas 36 meccs után. Sőt, ha kellő hatékonysággal és eredményességgel pótolja be elmaradt mérkőzéseit a Csíkszereda, bizony ők is odaérnek ötödik jelentkezőként az alapszakasz megnyeréséért vívott harcba. Így, bár a Vasasnak is fontos a siker, hiszen ők pedig a nyolcadik, még rájátszást érő helyre pályáznak és harcolnak a Titánokkal és a Dunaújvárossal, az ilyen papírforma szerint egyértelmű esélyekkel bíró találkozón létfontosságú meg is szereznünk a három pontot, ha ebben a lassan már-már őrült, a korábbiaknál is izgalmasabb versenyfutásban meg akarjuk őrizni a pozíciónkat. Reméljük, ezúttal ez a győzelem kevésbé lesz infarktusos, mint a csütörtök esti…

Az FTC-Telekom – Opten Vasas HC férfi jégkorong Erste Liga mérkőzés 16.30-kor kezdődik a Tüskecsarnokban, az aktuális járványügyi előírásoknak megfelelően zárt kapuk mögött. A találkozó az Erste Liga TV-n IDE KATTINTVA élőben követhető.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Opten Vasas HC
2020. december 13., vasárnap 16.30
Tüskecsarnok, zárt kapuk mögött
Élő közvetítés: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

A legerősebb magyar csapattal játszunk a Szuperkupáért

Férfi jégkorongcsapatunk az ICEHL-es Hydro Fehérvár AV19-cel küzd meg a székesfehérvári Alba Arénában.

Vereség az első hazai Erste Liga-meccsen

Magyar bajnok hokisaink fordulatos mérkőzés végén 5-6-ra kikaptak a BJA HC csapatától.

Újra Erste Liga-meccs a Tüskecsarnokban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk vasárnap hazai pályán fogadja a BJA HC csapatát az Erste Ligában.

Vereség az Erste Liga-nyitányon

Férfi jégkorongcsapatunk 7-4-re kikapott a DEAC otthonában a szezon első tétmeccsén.

Vadonatúj mezekkel indul a hokiszezon!

Férfi jégkorongcsapatunk mindhárom színű 2024/25-ös meze már meg is rendelhető online és személyesen is!

Idegenben kezdjük az Erste Ligát

Magyar bajnok jégkorongozóink pénteken a DEAC otthonában kezdik meg az Erste Liga-szereplést.

Vereség Érsekújváron

Magyar bajnok hokisaink szétlövést követően 2-1-re kikaptak a szlovák Extraligás Érsekújvár otthonában.

„Idén szeretnénk mi kijönni győztesen a küzdelemből”

Kedd délben megtartották a férfi jégkorong Erste Liga hagyományos szezonnyitó sajtótájékoztatóját.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin