2022. január 27.
Tóth Gergő duplázott, magabiztos siker a rangadón
Férfi hokisaink az MK-bronzmeccs lendületét magukkal hozva 4-2-re legyőzték a közvetlen rivális Gyergyót.

Ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, az elmúlt időszakban rendkívül hányattatott volt magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk sorsa. Fodor Szabolcs együttese sérülések és betegségek sorozata miatt a mögöttünk hagyott hetekben többször is kulcsemberek hiányával küzdve, három sorral vette fel a harcot az ellenfelekkel. A nehézségek az eredményekben is tükröződtek, csapatunk az első 2022-es rendes játékidős győzelméért lépett jégre az Erste Ligában a közvetlen rivális, a tabellán a mieinket négy ponttal megelőző Gyergyói HK ellen. Az elmúlt hét végén az EXIM Magyar Kupa bronzmeccsén már összejött a hatvan perc alatti siker, ebből igyekezett erőt meríteni a Fradi, hogy maga mögött hagyja a rossz periódust.

Jó hír, hogy hosszú idő után Hajós Roland és Pavuk Attila is visszatért, valamint a Magyar Kupa hétvégén hiányzó Rasmus Kulmala és az erdélyi túra során kéz sérülést szenvedő Nagy Gergő is bevethető volt, így Fodor Szabolcs csapata teljes kerettel tudott kiállni az erdélyi csapat ellen.

Az első percek kiegyenlített játékot hoztak, mindkét együttesnek megvoltak a lehetőségei a gólszerzésre, ám mind Arany Gergely, mind Rasmus Rinne jól kezdte a mérkőzést. Az első kiállításra sem kellett sokat várni, Cody Fowlie mindössze másfél perccel a kezdés után kiült a büntetőpadra. A liga legjobb emberelőnyös játékának és a második legjobb emberhátrányos védekezésének összecsapását utóbbi nyerte, majd Galántai és Roczanov előtt is adódott gólszerzési lehetőség.

Galántai Richárd többször is veszélyeztetett

Ők még nem tudtak betalálni, Josh McFadden viszont a harmad feléhez érve igen, a kéknél megszerzett koronggal kanyarodott középre, majd eleresztette szokásos bombáját, ami Rinne védése után beperdült a kapuba. (1-0) Az akciót visszanézték videón a játékvezetők, ám nem változtattak a megadott gól érvényességén. Továbbra is pörgős és kiegyenlített volt a játék, némi ferencvárosi mezőnyfölénnyel, komoly lövésmennyiséget eresztettünk meg a gyergyói kapura (az első játékrészben 21:12 volt a kapura lövési mutató), ám újabb találat nem született.

Röviddel a második harmad kezdése után a mieink is emberelőnybe kerültek, ami helyzeteket hozott, gólt azonban nem. A 27. percben Seregély hibája után ismét a Gyergyó játszhatott öt a négy ellen, ám a hátrányos egységünk ezúttal is makulátlanul tette a dolgát. Bár ebben a játékrészben a továbbra is pörgős, hajtós, rangadóhoz méltó meccsen némi gyergyói fölény bontakozott ki, ez hamar semmivé foszlott, amikor Tóth Gergő tolt meg egy korongot az utolsó két gyergyói védő között, majd utolérve a saját indítását szép mozdulattal kilőtte a rést Rinne és a kapuvas között. (2-0) Kevesebb mint két percig örülhettünk a kétgólos előnynek, Sebastien Sylvestre is dicséretre méltó szólóval indult meg, majd egy szép csel után Tóth Gergőéhez hasonlóan nagy gólt lőtt. (2-1) A szépítés meghozta a vendégek kedvét, újabb gólt mégis a mieink szereztek, a harmad hajrájában Kóger Dániel kanyarodott vissza az alapvonal mögül, és lőtt egyéni villanás végén a vendégek kapujába, miközben mindenki passzra számított. (3-1)

Magabiztos előnnyel kezdhettük tehát a harmadik játékrészt, ez a felállás pedig nagyon ízlik a Ferencvárosnak, a mieink ilyenkor remekül tudják kontrollálni az eseményeket. Ezúttal is így történt, stabil védekezéssel húztuk magunkra a kitámadó ellenfelet, és gyors ellenakciókkal folyamatosan veszélyeztettünk. Ennek nyomán pörgős oda-vissza játék alakult ki, mindkét kapusnak folyamatosan volt dolga. Orban lövésénél átcsúszott Aranyon a korong, válogatott kapusunk viszont parádés mozdulattal vetődött hátra, és fogta meg a pakkot még a gólvonal előtt. A vendégek így nem lőttek újabb gólt, a mieink viszont igen, Farkas Simon lépett ki, majd szépen tálalt vissza a kéknél érkező Tóth Gergőnek, aki távolról vágta a kapuba a korongot. (4-1)

Tekintélyes szakállú támadónk kulcsszerepet vállalt a győzelemben.

Mivel már csak hat perc volt hátra, úgy nézett ki, eldőlt a meccs, ám Bohunicky kiállítását kihasználta a Gyergyó, Haaranen középtávolról nem kevésbé szép gólt ragasztott Arany hálójába. (4-2) Alig egy perccel ezt követően egy kapu elé betett korongra a berobbanó Szabó Pál Krisztián rendkívül szerencsétlenül ütközött Arany Gergellyel, aki lenn is maradt a jégen. A kialakuló bunyó után Tóth Adrián és Császár kaptak két-két percet, valamint Szabó is kiült a kapusunk elleni megmozdulása miatt. Sőt, hamarosan Saari is szabálytalankodott, így több mint másfél percig öt a háromban próbálkozhattunk. A hatalmas nyomás megvolt, a gól nem, így a hajrában még kapusát lehozva próbált meg csodát tenni a Gyergyó, ez azonban nem jött össze, maradt a 4-2-es ferencvárosi vezetés a lefújásig.

A Ferencváros egy vérbeli rangadón aratott magabiztos győzelmet, a mutatott játék pedig több mint biztató – lám, ha teljes kerettel tud nekimenni egy meccsnek a Fradi, ilyen szinten képes jégkorongozni a csapat. A siker azért is rendkívül értékes, mert a listavezető Csíkszereda hatalmas meglepetésre 5-4-re kikapott a Titánok otthonában, míg az Újpest büntetőkkel maradt alul Győrben, így csapatunk felzárkózott egy, illetve két pontra a lila-fehérekre és a gyergyóiakra, és a Sportklub is lőtávolon belül maradt. Folytatás szombaton – mi mással, mint éppen egy rendkívül fontos Derbivel, idegenben.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Gyergyói HK 4-2 (1-0, 2-1, 1-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Boros, McFadden, Kulmala, Nagy G., Pavuk – Seregély, Kärmeniemi, Tóth A., Tamminen, Fowlie – Bohunicky, Hegyi, Somogyi, Farkas, Kóger – Sarcia, Hajós, Galántai, Roczanov, Tóth G., Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Gyergyói HK: Rinne (Demeter) – Haaranen, Kozma, Bodó, Orban, Tranca – Fejes, Saari, Császár, Szabó, Szigeti – Ferenc, Imre, Sárpátki, Sylvestre, Vincze P. – Györfy, Todor, Sándor-Székely, Silló, Vincze G., Vezetőedző: Szilassy Zoltán
Gólok: McFadden (9:17), Tóth Gergő (32:29, Kärmeniemi, Farkas Simon), Kóger (39:14), Tóth Gergő (53:52, Farkas Simon), illetve Sylvestre (34:12, Vincze Péter), Haaranen (55:27, EE, Orban, Sylvestre)
Kapura lövések: (21:12, 10:9, 19:12) 50:33
Védések: (12:20, 8:8, 11:18) 31:46 / 93.94% : 92.00%
Kiállítás percek: (2:0, 2:2, 4:6) 8:8
Emberelőny kihasználás: (3 / 0) 0.00% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 2:38 / 4:53
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (0 / 3) 100.00%

Cikkajánló

„Már nagyon vártuk, hogy újra jégen lehessünk”

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink már a közös felkészülés előtt is együtt edzenek a jégen.

Régi-új kapusedző a fedélzeten

Csapatunk korábbi mentoredzőjével, Teemu Toivanennel egészül ki férfi hokisaink szakmai stábja.

„Profi körülmények között tudtam visszarázódni”

Arany Gergely a Fradi korábbi kapusedzőjénél, Euan Kingnél táborozott Angliában a hokiszezon megkezdése előtt.

Dupla rájátszás: a jégen dől el a magyar bajnoki cím

A 2024/25-ös jégkorongidénytől a magyarországi csapatok külön megmérkőznek a magyar bajnoki aranyért.

A finn élvonalat is megjárt támadó érkezik

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk mindenben megállapodott a finn Lauri Heinoval.

Tengerentúli védővel bővül a keret

Az FTC-Telekom színeiben folytatja pályafutását az amerikai hátvéd, Dominic Vidoli.

Változás a felkészülési programban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk második felkészülési meccsének helyszíne megváltozott.

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin