2024. szeptember 17.
Tisztes helytállás, de vereség a Szuperkupa-meccsen
Férfi jégkorongozóink vezettek, de végül x-x-re kikaptak a bombaerős Hydro Fehérvár AV19-től az Alba Arénában.

Nagy mérkőzés várt magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunkra kedd este: az FTC-Telekom a 2024-es Szuperkupa-mérkőzésen lépett jégre. Finoman szólva sem várt könnyű feladat Fodor Szabolcs együttesére, ellenfelünk ugyanis a Magyar Kupa címvédője, a hosszú évek óta az osztrák bázisú ICEHL-ben szereplő, ott legutóbb az alapszakasz második helyén végző, majd a negyeddöntőben hétmeccses csatában búcsúzó Hydro Fehérvár AV19 volt, ráadásul a mérkőzés helyszíne a 2024 tavaszán felavatott, szupermodern multifunkciós csarnok, az Alba Aréna volt. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a papírforma alapján nem a mieink számítottak a találkozó esélyesének, de a címvédésért harcoló csapatunk az elmúlt években már többször megmutatta, hogy fel tudja borítani a papírformát, volt erre példa többek között éppen a fehérváriak ellen is, a Magyar Kupa 2020-as miskolci fináléjában.

Szakmai stábunknak a vasárnapi Erste Liga-mérkőzéshez képest váratlan változtatásokat kellett eszközölnie a keretünkben, Dominic Vidoli és Robbie Payne is kidőltek sérülés miatt, így Fodor Szabolcs vezetőedző alaposan megkavarta a két nappal korábbi sorokat, a meccskeretben pedig lehetőséget kaptak rendkívül fiatal játékosaink, így Mártonffy Máté és Farkas Boldizsár is. A kapuban a várakozásoknak megfelelően Arany Gergely kezdett.

A mérkőzés első perceiben fontos volt, hogy felvegyük a várhatóan kemény kezdéssel készülő ellenfél tempóját, ezt pedig tökéletesen sikerült is végrehajtani. Sőt, Erdély gáncsolása után már a második perc legelején emberelőnybe kerültünk. Ígéretesen játszottuk végig a fórt, Kärmenieminek volt veszélyes távoli lövése is, de a fehérváriak végül kivédekezték a két percet. Maradtunk viszont lendületben egyenlő létszámnál is, a Volán kapujában kezdő Horváth Dominiknek többször is védenie kellett, sőt, egy ízben Heino korongja a hálót is megrezegtette – igaz, kívülről. A 8. percben az egyre inkább éledező Fehérvár került emberelőnybe Turbucz védekező harmadbéli szabálytalansága után, de köszönhetően remek védekezésünknek és Arany védéseinek, a mieink is kivédekezték az első emberhátrányt. A 11. percben aztán jött, amire a fehérvári közönség a legkevésbé sem számított, a mieink viszont nagyon is bíztak benne: megszereztük a vezetést! Aku Kestilä robogott kapura a jobb oldalon, lövése kijött Horváthról, finn támadónk a saját kipattanójából ismételt, ezt is fogta a fehérvári kapus, ám a harmadik próbálkozást Valentin Razumnyak közelről már a hálóba lőtte (0-1). Igaz, még néhány percig nem örülhettünk, a játékvezetők visszanézték videón az eseményeket, ugyanis Kestilä második próbálkozása után estében kontaktba került a kapussal, de úgy ítélték meg, a mozdulat nem befolyásolta döntően Horváthot a védésben, így megadták a gólt. Nem örülhettünk azonban sokáig, két és fél perccel később egy nagy egyéni hibát kihasználva egyenlített a Fehérvár: egy támadó harmadbéli korongvesztés után visszafele korcsolyázva Kestilä megszerezte ugyan a korongot a saját kékvonala mögött a palánknál, ám kissé vaktában középre, a saját kapunk elé lőtt passza tökéletes asszisztnak bizonyult Christopher Brown számára, aki köszönte szépen, és a hálóba lőtt (1-1). Kevesebb mint két perccel a harmad vége előtt Razumnyak kapott két percet játék késleltetéséért, miután saját harmadából került az ütőjéről a palánkon túlra a korong. Úgy tűnt, a harmadunkban gyorsan felálló fehérváriak még a szünet előtt kihasználják a lehetőséget, egy szép háromszögezést követő közeli lövés után a játékvezetők gólt ítéltek, de alapos videózást követően érvénytelenítették a találatot, mivel a korong a keresztvasról, és nem amögül pattant vissza a játéktérre – így Arany hatalmasat védett, hiszen róla perdült a vasra a pakk. A játékrész egy kisebb verekedéssel zárult, miután az egyik fehérvári a dudaszó után lőtte el a korongot, de a játékvezetők hamar rendet tettek.

14 másodperc áthúzódott Razumnyak büntetéséből a második játékrészre, ezt kivédekeztük, sőt, az első harmadvégi megmozdulása miatt Brown két percet kapott, így emberelőnybe kerültünk, gólt mégis a Fehérvár szerzett egy villámgyors ellentámadásból, Gaunce balról jövő passzát a középen üresen érkező Hári János váltotta gólra (2-1). A gól után egyre élesedő küzdelem alakult ki a jégen, kemény, fizikális párharcokkal. A Volán érezhetően megpróbált sebességet váltani, de a mieink remekül beleállva a küzdelembe, tartották a lépést. Lövések bőven jöttek mindkét oldalon, az igazán nagy helyzetek viszont elmaradtak. Egészen a 30. percig, amikor is a középen teljesen üresen a kapu elé érkező Kuralt került ziccerbe, ám Arany óriásit védett. Nem sokkal ezután Sebőköt szórták ki két percre, így emberelőnyben támadhattunk, és bár gyorsan felálltunk a fehérváriak kapujának előterében, végül nem sikerült kihasználni a fórt. Hat perccel a harmad vége előtt Aranynak kellett nagy bravúrt bemutatnia lábbal, majd kisebb kakaskodás következett a kapunk előtt, kiállítás nélkül. Egy perccel később viszont a helyzetben kilépő Kuraltot elsodró Tyni már kiült két percre a büntetőpadra. A Volán mindent megtett, hogy kihasználja a lehetőséget, nagy nyomást helyeztek a kapunkra, ám Arany ihletett formában védett, két perc alatt többször is góltól mentette meg csapatát. Két és fél perccel a vége előtt Brown ütötte el Bradyt, aki a mozdulat nyomán a kapunkba esett, a megítélt emberelőnnyel viszont nem sikerült élni.

Ellenfelünk a harmadik harmadot is aktívan kezdte, sőt, a 43. percben Sebők a hálóba is juttatta a korongot, ám mivel Kuralt lövésével Aranyt fejen találta, mire a kipattanó a fehérváriak magyar válogatott támadójának ütőjére került, a játékvezetők már fújtak. Egy perccel később viszont érvényes gólt szerzett ellenfelünk, Erdély Csanád húzott el a bal szélen Bartalis korongjával, majd az alapvonal mögül visszatette, a pakk pedig a menteni igyekvő Seregély korcsolyájáról Arany mammutjára, onnan pedig a hálóba pattant (3-1). Úgy nézett ki, a folytatásban a Fehérvár megpróbálja lezárni a mérkőzést, ám a mieink Fradi-szívvel küzdve nem hagyták ezt nekik, sőt, szűk hét perccel a vége előtt egy gyors ellentámadás végén a balról lendületből érkező Tyson Helgesen vágott a hálóba egy kipattanót, visszajöttünk a meccsbe! (3-2) A folytatásban ellenfelünk azon dolgozott, hogy távol tartsa a Fradit a támadó harmadtól, ezt pedig sikerrel tették. Az utolsó percben Fodor Szabolcs időt kért, kapus nélkül folytattuk, de már nem volt esélyünk a bravúros egyenlítésre.

A mérkőzés végén a Kupa átadása előtt ünnepléyes keretek között kihirdették a csapatok legjobb játékosait, a díjat ferencvárosi részről második gólunk szerzője, Tyson Helgesen kapta.

Az FTC-Telekom, bár klubunkhoz méltó módon küzdött a rendkívül erős ellenféllel szemben, és a hajráig nyitva tudta tartani a győzelem kérdését, végül szoros csatában alulmaradt, így a Fehérvár otthon tartotta a Szuperkupát. Folytatás pénteken és vasárnap az Erste Ligában, két hazai rangadóval.

Férfi jégkorong, Audi Hungaria Szuperkupa,
Székesfehérvár, Alba Aréna

Hydro Fehérvár AV19 – FTC-Telekom 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)

Hydro Fehérvár AV19: Horváth D. (Reijola) – Gaunce, Messner, Hári, Sebők, Kuralt – Stipsicz, Campbell, Bartalis, Erdély, Brown – Kiss R., Stajnoch, Berger, Kulmala, Terbócs – Csollák, Ambrus, Németh K., Magosi, Mihály. Vezetőedző: Kiss Dávid.

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Tyni, Kärmeniemi, Brady, Galajda, Turbucz – Helgesen, Haranghy, Kestilä, Razumnyak, Heino – Seregély, Crespi, Mattyasovszky, Tóth G., Németh A. – Mártonffy, Farkas B., Bán, Banga, Bogáti. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.

Gólok: Brown (13:02), Hári (20:34, EH, Gaunce), Erdély (43:59, Bartalis), illetve Razumnyak (10:41, Kestilä), Helgesen (53:19, Galajda, Brady)

Kapura lövések: (12:8, 11:2, 7:8) 30:18
Védések: (7:11, 2:10, 7:6) 16:27
Kiállítás percek: (6:4, 4:2, 0:0) 10:6
Emberelőny kihasználás: (3/0) 0.00% / (4/0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (4/4) 100.00% / (3/3) 100.00%
Emberelőnyben töltött idő: 05:45 / 07:45

Cikkajánló

"Tettünk egy lépést a jó irányba"

Tyson Helgesen és Fodor Szabolcs értékeltek a Fehérvár elleni Szuperkupa-meccs után - VIDEÓ!

A legerősebb magyar csapattal játszunk a Szuperkupáért

Férfi jégkorongcsapatunk az ICEHL-es Hydro Fehérvár AV19-cel küzd meg a székesfehérvári Alba Arénában.

Vereség az első hazai Erste Liga-meccsen

Magyar bajnok hokisaink fordulatos mérkőzés végén 5-6-ra kikaptak a BJA HC csapatától.

Újra Erste Liga-meccs a Tüskecsarnokban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk vasárnap hazai pályán fogadja a BJA HC csapatát az Erste Ligában.

Vereség az Erste Liga-nyitányon

Férfi jégkorongcsapatunk 7-4-re kikapott a DEAC otthonában a szezon első tétmeccsén.

Vadonatúj mezekkel indul a hokiszezon!

Férfi jégkorongcsapatunk mindhárom színű 2024/25-ös meze már meg is rendelhető online és személyesen is!

Idegenben kezdjük az Erste Ligát

Magyar bajnok jégkorongozóink pénteken a DEAC otthonában kezdik meg az Erste Liga-szereplést.

Vereség Érsekújváron

Magyar bajnok hokisaink szétlövést követően 2-1-re kikaptak a szlovák Extraligás Érsekújvár otthonában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin