2022. január 2.
Telt ház, remek meccs, de egygólos vereség a Hokiderbin
Férfi hokisaink több mint 2000 néző előtt remek meccsen a hosszabbításban 3-2-re kikaptak az Újpest ellen.

Hatalmas mérkőzés várt a Ferencváros magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatára január első vasárnapján. Az Erste Liga alapszakaszának tabelláját a Csíkszeredával holtversenyben vezető FTC-Telekom ugyanis az Újpest együttesét fogadta a 2022-es év első Fradi-meccsén. Derbiről lévén szó a tét önmagában is óriási volt, ezúttal azonban egy a mieinktől mindössze három pont lemaradással álló ősi rivális érkezett a Tüskecsarnokba, az összecsapásnak ráadásul külön tétet adott, hogy – ahogy a 2017-es tragikus veronai buszbaleset óta minden évben – ezúttal a Vígh Balázs Vándorkupa volt a mérkőzés tétje a bajnoki pontokon túl. A trófeát 2017 végén a lila-fehérek hódították el, ám azóta zsinórban háromszor is a Ferencváros vihette haza a korábban mindkét csapatban szerepelt egykori jégkorongozó, és a tragédiában vele együtt elhunyt társai emlékére kiírt kupát. Ezúttal is az volt a cél, hogy a Tüskecsarnokban maradjon a serleg.

Rasmus Kulmala és Hajós Roland kivételével minden korábban sérült ferencvárosi játékos bevethető állapotban volt a mérkőzésre, így hosszú idő után teljes négy sorral tudta elkezdeni a mérkőzést a Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb.

Jobban kezdte a mérkőzést a Ferencváros, az első percekben végig a mieink támadtak. A 3. percben kerültünk először nagyon közel a kapuhoz, ekkor Kóger fonákkal a kapuvasra emelte a korongot, majd közvetlenül ezután Nagy Gergő nem tudta közelről átpréselni Rajnán a pakkot. Két perccel később Seregély tesztelte a kékről a vendégek kapusát, aki lepkéssel védett. Az első jó újpesti lövésre egészen a 6. percig kellett várni, Nemes kínálta meg Aranyt, aki kollégájához hasonlóan szépen védett a lepkéssel. Egy perccel később Nagy Gergő kapott kapásra egy korongot egy villámgyors kontra végén, Rajna mamutját találta telibe, majd egy támadással később McFadden közeli lövését is lábbal védte az újpesti kapus. Egyre nőtt a nyomás az újpesti kapun, és a parázs jelenetek is megérkeztek. A 8. percben Kärmeniemi és Just kaptak páros kiállítást egy incidens után, a jégen maradó csapattársak közti nagyobb bunyót pedig a játékvezetőknek kellett megakadályozniuk. Egy perccel később Stadel szabálytalankodott Fowlie-val szemben, így négy a három ellen támadhattunk. Három veszélyes helyzetünk is lett ebből, előbb Nagy Gergő lőtt középről Rajnába, majd Fowlie balról alig mellé, végül Kóger közelről találta el az újpestiek kapusát. A páros büntetés letelte után öt a négy ellen is maradtunk a vendégek harmadában, Tóth Adriánnak a kapu torkából kellett volna behúzni, de előbb a vasat találta el, utána fölé lőtt. Pillanatokkal később aztán a Nagy Gergő passza utáni blokkolt lövésből visszakerült kapitányunk elé a korong, aki balról a bedobó körből a hálóba vágta az ismétlést, vezettünk! (1-0) A gól után is maradtunk támadásban, a vendégeknek nem igazán jutott veszélyes akció. A 14. percben Sarcia dobta le a kesztyűt Suterral szemben az újpesti játékos szabálytalansága után, aki nem állt bele a bunyóba. Mivel így nem alakult ki fair fight, így Sarcia 2+2+10 percet kapott, míg az ellenfél megúszta két perccel. Az újpestiek ki is használták a kínálkozó lehetőséget, és egy gyors akció végén Kovács Alex lövésével egyenlítettek. (1-1) Két perccel a harmad vége előtt Kógernek is ki kellett ülnie, 2+2 percet kapott bottal akasztásért és sportszerűtlen magatartásért. A vendégek azonnal nyomás alá helyezték a kapunkat, Arany remek védéssel jelentkezett. Elmentünk egy eltört lövés után egy kontrával, ám Nagy Gergő a lövése után ütközött az őt utolérő újpestivel, és ő is kapott két percet. Öt a háromban kellett védekeztünk, de nem sokáig: Kiss Dániel találta el bottal a korongot szerző Fowlie-t, így ő is mehetett a büntetőpadra, négy a három ellen folytatódott a játék még 45 másodpercig, amikor is véget ért a harmad.

Derbihez méltó, hatalmas küzdelem zajlott a jégen.

A második játékrész elején még 59 másodpercig négy a három ellen folytatódott a játék. Meg is nyomta az Újpest az emberelőnyt, Coatta kétszer is veszélyeztetett, Arany mindkétszer szépen védett. Néhány másodperc négy a négy elleni játék után fél perc újpesti emberelőny következett, amit szintén kivédekeztünk, így a 22. perc végére rendeződtek a sorok mindkét oldalon. Nem sokáig, a második játékrészt lényegében a kiállítások határozták meg, ahogy az később kiderült. A 24. percben Tamminen szerzett korongot a semleges harmadban és lépett ki egy az egyben, de Rajna nyerte a párharcot. Alig ezután Varga Arnold tarolta le Komáromyt az újpesti kapu előtt, két percet kapott érte. Megnyomtuk az emberelőnyt, McFadden bombázott kevéssel mellé, majd Nagy Gergő a blokkba, végül Somogyi közeli löketét fogta Rajna. Alighogy kiegészült az Újpest, Kärmeniemi ütőjén csorgott át egy korong, majd csak szabálytalanul tudta megállítani a kiugrani készülő ellenfelet, így emberelőny után szinte azonnal emberhátrány következett. Felállt és nyomott az UTE, de remekül dolgozott a hátrányos védekezés, a végén pedig Aranynak volt egy bravúrja is, így kivédekeztük a két percet. A 31. percben McFadden indult meg egy szólóval, fennakadt egy újpestin, majd a visszakorcsolyázás közben törlesztett, így ismét emberhátrányban játszottunk. Ezt pedig már kihasználta a vendégcsapat, Kiss Dániel – Stadel - Kiss Patrik játék után utóbbi vágta balról a korongot a hálóba. (1-2) Négy perccel a második harmad vége előtt Fowlie-t kiszórták két percre, majd nem sokkal később egy kapu mögötti tömegjelenet után (kissé furcsa módon egyedül) Bohunickyt is kiküldték durva játékért, így több mint egy perc kettős előnye volt a liláknak, amit viszont hősies védekezéssel sikerült átvészelni, majd a szimpla hátrányt is kivédekeztük. A harmad utolsó percében Nagy Gergő elé került egy korong a kapu közvetlen közelében, ám kapitányunk nagy helyzetben a kapusba lőtt.

Aktívabban kezdtük a harmadik harmadot, nyomást helyeztünk az ellenfélre ám Rajna tartotta a vendégek előnyét. A 47. percben veszélyeztetett először az Újpest,Coatta ment el egy kontrával és lőhetett, Arany nagyot védett és ezzel meccsben tartotta a csapatot – az egész mérkőzésen mindkét kapus parádézott. Az 51. percben Tamminen és Pokornyi között alakult ki fair fight, amit finn támadónk hamar és magabiztosan megnyert, a jégre borítva ellenfelét, a felek 5-5 percre ültek ki a büntetőpadra. Nem sokkal később egyenlítettünk, Nagy Gergő szerzett korongot, letette a kapu mögé Pavuknak, aki visszapasszolt az érkező Somogyi elé, ő pedig nem hibázott. (2-2)

Somogyi Balázs góljával még egyenlő volt az állás a hajrában.

Több vitatott játékvezetői döntés tarkította a harmad utolsó perceit. Nagy Gergőt gyalulták bele a palánkba az újpesti kapu mögött, amiért nem járt kiállítás, a túloldalon pedig az Arany mamutja alatt megpihenő korong csúszhatott túl a gólvonalon, ám nem ítéltek gólt. Jöhetett a hosszabbítás, amelyben bár korongbirtoklásban és helyzetek terén is a mieink domináltak, Galántai és Tamminen is nagy lehetőséget hagyott ki, ám végül Nemes érkezett jól a kapunk előtt és egy kipattanó korongot a hálóba emelt. (2-3)

A szurkolókon semmi nem múlt, régen látott telt házat és remek hangulatot varázsoltak a Tüskecsarnokba, ám végül az Újpest vihetett haza két pontot a háromból, és a Vígh Balázs Vándorkupát. A bónuszponttal így is elléptünk egy egységgel a tabella élén a Csíkszeredától, így éllovasként várjuk a keddi, MAC HKB Újbuda elleni folytatást.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UTE h.u. 2-3 (1-1, 0-1, 1-0, 0-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Boros, Kärmeniemi, Kóger, Nagy G., Somogyi – Seregély, McFadden, Pavuk, Fowlie, Tóth A. – Bohunicky, Hegyi, Galántai, Farkas S., Roczanov – Bán, Sarcia, Komáromy, Tamminen, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UTE: Rajna (Márkus) – Stadel, Pokornyi, Suter, Kiss P., Németh A. – Jago, Kiss D., Coatta, Just, Kovács A. – Varga A., Kiss Ph., Csergő, Robichaud, Zsigmond Á. – Balogh B., Nemes B., Kovács S. Vezetőedző: Virág Csaba.
Gólok: Nagy G. (10:29, McFadden, Somogyi), Somogyi (51:12, Pavuk, Nagy G.), illetve Kovács A. (13:46, EE, Coatta), Kiss P. (31:41, EE, Stadel, Kiss D.), Nemes (63:05, Stadel)

 

Cikkajánló

A litvánok ellen kezdjük a Kontinentális Kupát

Férfi jégkorongozóink pénteken megkezdik idei nemzetközi kupaszereplésüket - VIDEÓ!

Sikeres műtéten esett át Farkas Boldizsár

A nemrég egy edzésen súlyos térdsérülést szenvedő fiatal jégkorongozónkat szerdán operálták.

„Fejlődni kell a Kontinentális Kupa-hétvégén”

Magyar bajnok férfi hokisaink számára pénteken kezdődik az idei IIHF Kontinentális Kupa-szereplés Brassóban.

Döntetlen a Magyar Kupa első meccsén

Andersen Ligás csapatunk hiába vezetett háromszor, az első forduló első meccse 3-3-as végeredménnyel zárult.

Egy pontot szereztünk a Csíkszereda ellen

Tavalyi elődöntős ellenfelünk a szétlövésben nyert 2-1-re a Tüskecsarnokban.

Lezárások a Tüskecsarnok körül

Futóverseny miatt vasárnap a Tüskecsarnok környékén lezárásra és forgalmi rendváltozásra is lehet számítani.

Egy éve hunyt el Pap Gábor

Jégkorong szakosztályunk a ma egy éve elhunyt, örökös csapatmenedzserére emlékezik.

Idén is októberfeszt a Tüskecsarnokban

Az idei hokiszezonban sem maradnak el a tematikus meccsnapok, a Csíkszereda elleni találkozón jön is az első.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin