2022. március 1.
Tamminen duplázott, győzelemmel kezdtük a rájátszást
Férfi jégkorongcsapatunk 3-2-es győzelmet aratott a DVTK Jegesmedvék ellen.

Eljött a szezon azon része, amelyikre minden szurkoló, játékos és stábtag igazán várt a magyar jégkorongban: március 1-jén, kedden 18.30-kor a Tüskecsarnokban megkezdődött a férfi jégkorong Erste Liga 2021/22-es idényének rájátszása. Ebben a szakaszban már csak nyolc csapat van versenyben a végső sikerért, a hibázási lehetőség pedig minimális – egy párharc négy nyert meccsig tart, aki pedig alulmarad, búcsúzik a folytatástól.

Amint arról a hétfői ellenfélválasztó rájátszás sajtótájékoztató összefoglalójában ITT beszámoltunk, az FTC-Telekom az alapszakasz második helyezettjeként a második kiemelést vitte magával a rájátszás első körében, így másodikként választhatott ellenfelet a negyeddöntőre az 5-8. helyen rangsorolt csapatok közül. A Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb választása, miután az elsőként választó Sportklub Csíkszereda „elvitte” a MAC HKB Újbudát, a playoff kvalifikációs kör egyik továbbjutójára, az alapszakaszt a 8. helyen záró DVTK Jegesmedvékre esett. Ahogy arról a meccs beharangozójában is írtunk, a papírforma ellenére egyáltalán nem ígérkezett könnyű párharcnak ez a párosítás, így nagyon fontos volt a jó kezdés kedden és szerdán, hazai jégen a szombati és vasárnapi miskolci fellépések előtt.

Ami az összeállításunkat illeti, minden kulcsemberünk bevethető állapotban volt, így Fodor Szabolcs négy sorral, teljes csapattal kezdhette meg a párharcot

A liga legtöbb és harmadik legtöbb kisbüntetését begyűjtő együttes találkozóján rögtön az első percben megszületett az első kiállítás, a Ferencváros játszhatott emberelőnyben, miután Elgestal szabálytalanul állította meg a kilépni próbáló Kulmalát. Hamar felálltunk emberelőnyben, ám igazán nagy nyomást nem sikerült helyeznünk Duschek kapujára, így kihasználatlanul maradt a lehetőség. Az első harmad első felében mezőnyben, és lövések tekintetében is a mieink játszottak fölényben, ám igazán nehéz dolga nem volt Duscheknek. A miskolciak remekül védekeztek, jól álltak bele a mérkőzésbe, a párharcokba, és a korongszerzések után gyors kontrákkal veszélyeztettek, így Aranynak is volt dolga, de kollégájához hasonlóan ő is makulátlanul tette a dolgát. A harmad során Tamminen járt a legközelebb a gólhoz, próbálkozása átcsorgott a vendégek kapusán, aki azonban maga mögé nyúlva még a gólvonal előtt állította meg a korongot. A játékrész második felére csökkent a mezőnyfölényünk, és a vezető gólt sem sikerült megszerezni – bőven maradt még sebességi fokozat a mieinkben. (0-0)

Láthatóan nagyobb sebességi fokozatba kapcsolva jöttünk ki a jégre a második harmadra, ennek pedig igen hamar meglett az eredménye, mindössze 18 másodperc alatt sikerült gólt szerezni, Kulmala kapu elé tett korongját Tamminen értékesítette közelről (1-0). Tartottuk a nyomást a miskolciak harmadában, ennek köszönhetően pedig hamar megszületett a második gólunk is: Kulmala tört kapura balról, lövését Duschek védte, a kipattanót viszont Nagy Gergő közelről értékesítette (2-0). A kétgólos előny birtokában magabiztosabban, nyugodtabban játszottak a mieink, sorra alakították ki a néhol igen nagy helyzeteket, de nem született újabb Fradi-gól. A harmad felénél Bohunicky kiállítása után emberhátrányba kerültünk, amit alig egy perc után sikerült kihasználnia a miskolciaknak, Walker volt eredményes (2-1). Pillanatokkal később már mi támadhattunk létszámfölényben Vojtkó kétperces büntetése miatt, de hiába az előny és a miskolciak kapujára helyezett nyomás, nem sikerült gólt szerezni. Egygólos előnyünket megtartottuk, így 2-1-es vezetéssel vonultunk a pihenőre.

A záró játékrészben hét percnyi játék után emberelőnybe kerültünk. Ezúttal sikerült is kihasználni előnyünket, Tamminen lőtte középről egy remekül végigjátszott akció végén a harmadik Fradi-gólt (3-1). Két perccel később Kulmala ült a büntetőpadra gáncsolásért, így ezúttal is miskolciak helyeztek nyomást a kapunkra. Nem is kellett sokat várni, és Seto góljával ismét visszaállították az egygólos különbséget (3-2). A folytatásban a kapott gól ellenére a mieink játszottak fölényben, öt az öt ellen továbbra is domináltunk. Sikerült helyzeteket is kialakítanunk, de gólt nem tudtunk szerzeni. Alig négy perccel a mérkőzés vége előtt Tóth Gergő kapott két percet magas bottal való játékért, így ismét nagy hajrát indítottak a vendégek az egyenlítésért. Arany azonban lehúzta a rolót, a DVTK nem talált fogást magyar válogatott hálóőrünkön, így a lehető legjobbkor mutattuk be a meccsen az első kivédekezett emberhátrányunkat. Az utolsó percben a Jegesmedvék a kapusuk nélkül támadtak, ám ez sem vezetett eredményre. 

Férfi jégkorongcsapatunk így ezzel a 3-2-es győzelemmel kezdte a DVTK Jegesmedvék elleni négy győztes mérkőzésig tartó negyeddöntős párharcot az Erste Liga rájátszásában, folytatás alig 24 órával később, szerdán a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás
Negyeddöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 3-2 (0-0, 2-1, 1-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Seregély, Kulmala, Nagy G., Tamminen – Hegyi, McFadden, Fowlie, Pavuk, Tóth A. – Bohunicky, Boros, Hajós, Kóger, Somogyi – Bán, Sarcia, Farkas S., Roczanov, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DVTK Jegesmedvék: Duschek (Kiss B.) – Kiss R., Szirányi, Parnham, Seto, Walker – Hadobás, Vojtkó, Galajda, Galanisz, Lövei – Farkas O., Illés, Elgestal, Hajnik, Miskolczi – Ritó, Farkas M., Mattyasovszky, Szabad. Vezetőedző: Tokaji Viktor.
Gólok: Tamminen (20:18, Kulmala, Nagy G.), Nagy G. (25:21, Kulmala, McFadden), Tamminen (47:325, EE, Kóger, Nagy G.), illetve Walker (30:28, EE, Parnham, Kiss), Seto (50:45, EE, Walker)
Kapura lövések: (17:12, 15:14, 16:9) 48:35
Védések: (12:17, 13:13, 8:15) 33:45 / 94.29% : 93.75%
Kiállítás percek: (0:2, 2:2, 4:2) 6:6
Emberelőny kihasználás: (3 / 1) 33.33% / (3 / 2) 66.67%
Emberelőnyben töltött idő: 4:29 / 4:13
Emberhátrányos védekezés: (2 / 3) 33.33% / (1 / 3) 66.67%

Cikkajánló

„Már nagyon vártuk, hogy újra jégen lehessünk”

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink már a közös felkészülés előtt is együtt edzenek a jégen.

Régi-új kapusedző a fedélzeten

Csapatunk korábbi mentoredzőjével, Teemu Toivanennel egészül ki férfi hokisaink szakmai stábja.

„Profi körülmények között tudtam visszarázódni”

Arany Gergely a Fradi korábbi kapusedzőjénél, Euan Kingnél táborozott Angliában a hokiszezon megkezdése előtt.

Dupla rájátszás: a jégen dől el a magyar bajnoki cím

A 2024/25-ös jégkorongidénytől a magyarországi csapatok külön megmérkőznek a magyar bajnoki aranyért.

A finn élvonalat is megjárt támadó érkezik

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk mindenben megállapodott a finn Lauri Heinoval.

Tengerentúli védővel bővül a keret

Az FTC-Telekom színeiben folytatja pályafutását az amerikai hátvéd, Dominic Vidoli.

Változás a felkészülési programban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk második felkészülési meccsének helyszíne megváltozott.

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin