2024. szeptember 10.
Szurkolói ankétot tartott a jégkorong szakosztály
Nyíri Zoltán, Hudák Gábor és Fodor Szabolcs válaszolt a szurkolók kérdésére hétfő este.

Az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály hétfő este 18.00-tól megtartotta az elmúlt évek során már hagyománnyá vált szezonindító szurkolói ankétját. Az eseményen a tavalyihoz hasonlóan a szakosztály képviseletében jelen lévő Hudák Gábor szakmai igazgató és Fodor Szabolcs vezetőedző mellett Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke is részt vett.

Az ankét a vezetőség képviselőinek rövid összefoglaló megszólalásával kezdődött. Elsőként Hudák Gábor kapott szót, aki elmondta, hogy idén egy alapjaiban megújuló csapattal vágunk neki a szezonnak, talán Fodor Szabolcs hét évvel ezelőtti érkezésekor volt utoljára példa arra, hogy ennyi új játékos érkezzen egyszerre. Hozzátette, hogy a szakosztály minden támogatást megad a szakmai stábnak továbbra is, és bízik abban, hogy az elmúlt hat év sormintáját, miszerint minden évben a Fradi lett a magyar bajnok, most sem szeretné megszakítani.

 

Hudák Gáborhoz hasonlóan csapatunk vezetőedzője, Fodor Szabolcs is párhuzamot vont a Ferencvárosnál töltött első és az idei szezonja között, hiszen, ahogy fogalmazott, az akkorihoz hasonlóan ez is egy teljes újrakezdés. A cél akkor az volt, hogy legyen egy erős, meghatározó magyar mag a csapatban, akik a Fradiban is kulcsemberek lesznek. Az elmúlt években az akkori magyar mag jelentős része abbahagyta az aktív jégkorongot, így a csapatot folyamatosan meg kellett újítani, idén pedig eljött a teljes újrakezdés ideje. Ezúttal is igyekezett a szakmai stáb egy, igaz, most fiatalabb játékosokból álló, de jelentős magyar magot összehozni. A hat évvel ezelőttihez képest viszont a légióskorlát eltörlése révén most több a külföldi játékos, de ahogy vezetőedzőnk fogalmazott, a magyar és külföldi játékosok aránya továbbra is elfogadható, a légiósok szerepeltetése pedig elengedhetetlen a sikeres szerepléshez. Emellett pedig, ha a légiósok minősége magas, és a fiatal magyarok velük együtt készülve és játszva tudnak tanulni és fejlődni, az a teljes magyar jégkorong érdeke is, sokkal inkább, mintha csak magyar játékosok szerepelnének, az egész bajnokság színvonala viszont közben jelentősen alacsonyabb volna. Az idei szezon legfontosabb első feladatának vezetőedzőnk azt jelölte ki, hogy minél hamarabb sikerüljön összekovácsolni az új keretet – akár olyan hamar, mint az első ferencvárosi idényében, amikor mindannyian emlékezhetünk, milyen eredményeket ért el a csapat – tette hozzá sejtelmesen Fodor Szabolcs. (A 2018/19-es idényben a Ferencváros felnőtt férfi jégkorongcsapata 22 év szünet után hódította vissza a magyar bajnoki címet, és története során először megnyerte az Erste Ligát, megelőzve az akkor is és most is magasabb éves költségvetéssel dolgozó erdélyi csapatokat is – a szerk.)

Nyíri Zoltán bevezetőjében arról beszélt, hogy az erdélyi csapatokhoz képest a jégkorong szakosztály éves költségvetését nézve továbbra is le vagyunk maradva, ezért különösen nagy szó, hogy az elmúlt években lényegében negyedik csapatként az eredmények tekintetében mindig fel tudtunk zárkózni melléjük, és felvettük a kesztyűt. Ha csak a tiszta anyagiakat nézzük, nagy fegyvertény, hogy az elmúlt években folyamatosan döntőt játszottunk, és volt, hogy hajszálnyira voltunk a ligagyőzelemtől. Ügyvezető alelnökünk is kifejezte abbéli reményét, hogy sikerüljön megtörni az elmúlt évek sorozatát, és ne csak ott legyünk az Erste Liga fináléjában, de meg is nyerjük azt. Igaz, hozzátette, ezt kijelenteni egyértelmű célként nem lehet, hiszen aki sportolt, vagy hosszabb ideje benne van ebben a világban, pontosan tudja, hogy a végső siker túl sok tényezőből áll össze ahhoz, hogy ezt előre ki lehessen jelenteni. Klubunk alelnöke a távozóknak megköszönte az elmúlt éveket és bízik benne, hogy az újonnan érkezők is hamar átérzik majd, mit jelent a Ferencváros színeiben szerepelni.

A bevezetők után a résztvevő szurkolók kérdései következtek. Az első kérdés arra vonatkozott, a vezetőség elégedett-e a kapustrióval (Arany Gergely, Nagy Kristóf, Földes László – a szerk.), vagy esetleg tervezi a többi élcsapathoz hasonlóan egy külföldi kapus igazolását. „Alapszabály, hogy ha elhasználsz egy légióshelyet a kapusposztra, akkor az hiányzik majd elöl, a mezőnyjátékosoknál” – jelentette ki Nyíri Zoltán, majd Fodor Szabolcs vette át a szót. „Nem vagyok sem Arany Geri ügyvédje, sem a menedzsere, de ha visszagondolunk az elmúlt szezonokra, különösképpen a rájátszásokra, akkor láthatjuk, hogy nagyon sokszor bizonyította, milyen extra teljesítményre képes. Pusztán a számok alapján is látszik, hogy a liga egyik top kapusa. A másik fontos szempont, hogy a pontrendszer miatt sem lenne előnyös erre a posztra egy légiós, mert egy külföldi kapusnak jóval magasabb a pontértéke, ami felborítaná az egyensúlyt, és megnehezítené a mezőnyjátékos keret összeállítását. A szakmai stáb abszolút bízik mindhárom kapusunkban, azt gondolom, hogy a teljes kapustriót nézve nálunk van Magyarországon, és talán a teljes Erste Ligában a legerősebb, legmegbízhatóbb kapustrió.

A csapatba kerülő új játékosokról, húzónevekről és az új keret kialakításáról is szó esett. „Nem tudom, húzónevek alatt kiket értünk, ha körülnézünk a magyar jégkorongban, egyre kevesebb az igazán komoly magyar húzónév” – mondta Fodor Szabolcs. „Mostanában már nincs olyan utánpótlás, mint nemrég mondjuk egy Nagy Gergő vagy egy Pavuk Attila, akiket még abszolút jó korban ide lehetett hozni. Most nagyon ígéretes, tehetséges fiataljai vannak a magyar hokinak, akik viszont vagy külföldön képzelik el a pályafutásukat, vagy ha itthon, akkor a Fehérvárban.” A csapatösszeállításról Nyíri Zoltán a következőket válaszolta a szurkolók kérdésére: „Az én világomban kétféleképpen lehet egy jó csapatot összerakni. Vagy karakteres edződ van, vagy karakteres csapatod. Az a világ legjobb helyzete, ha ez a kettő együtt megvan, viszont olyankor meg annyira intenzív a kapcsolat, hogy ez az együttállás rövid ideig fenntartható. Hat éve, amikor Foci idejött, akkor ő egy fiatal, felnőtt csapatnál pályakezdő edző volt, jöttek viszont olyan rutinos, erős karakterű játékosok, akik tudtak és akartak is neki segíteni. Közben Szabolcsból egy karakteres edző lett, egy hatszoros magyar bajnok szakember, ezért irányt kellett váltani, és szerintem nagyon jó irányba vitte el a dolgot. Most lesznek fiatal tehetségek, akiknek előrelépés, hogy együtt dolgozhatnak a hatszoros magyar bajnokcsapat edzőjével. Ami pedig a húzónevet illeti, van, akiről nem tudod, hogy húzónév, amíg nem bizonyított. Lehet, hogy valamelyik játékosban most nem is látod még ezt, egy év múlva pedig már húzónévként gondolsz rá.”

A beszélgetés során az utánpótlásról is szó esett, amiról Hudák Gábor elmondta, hogy továbbra is nagy hátrányunk, hogy a jelentős egyesületek közül egyedül az FTC nem lett jégkorongban akadémia, ezt eldöntötték a fejünk felett a szövetségben. Emiatt infrastrukturálisan valóban elmaradunk az akadémiákhoz képest, ráadásul nem is tudjuk megfizetni a top utánpótlás edzőket, így fordulhat az elő, hogy vannak játékosok, akik 7-8 éves koruktól nálunk nevelkednek, 15-16 évesen mégis úgy döntenek, eligazolnak egy akadémiához. Így nehéz olyan játékosokat kitermelni, akik a saját felnőtt csapatunk hasznára lehetnének a közeljövőben. Ugyanakkor, kiváló a kapcsolatunk például a Vasas utánpótlásával, ahol számos Fradi-kötődésű edző dolgozik, ezért láthatunk például kettős igazolással vagy próbajátékosként sok nagyon fiatal tehetséget onnan a csapatunkban. Sőt, olyan is előfordul, emelte ki a szakmai igazgató, hogy valaki nálunk kezd hokizni, tizenévesen eligazol, majd felnőtté érve visszatér a Fradiba. Így az elvégzett munka végső soron nem vész kárba. Hudák Gábor emellett azt is hangsúlyozta, amennyire a lehetőségek engedik, folyamatosan bővül és fejlődik az utánpótlás, idén például vadonatúj lőpadokat telepítettek az FTC Sátras Jégpályához, és az egyik közeli iskolában sikerült saját, kizárólagos használatra konditermet és bérelni, amelyet a szakosztály edzői saját maguk alakítottak ki és szereltek fel az igényeknek megfelelően.

Az ankét végén a szurkolók érdeklődtek az új szezonra szóló mezekről is, amelyekkel kapcsolatban elhangzott, a pénteki első Erste Liga-mérkőzésen már az új szezonra szóló hazai mezben lép jégre a csapat. Aznap pedig a szakosztály médiafelületein megjelenik egy mezbemutató anyag, amelyben leleplezik az új hazai, idegenbeli, és harmadik számú mezeket is, amelyek az idei szezontól hivatalos formában, online és a Tüskecsarnokban meccsnapokon személyes rendelés útján is megrendelhetőek lesznek. Annyit elöljáróban elárultak a szakosztály képviselői, hogy idéntől kapható lesz a hivatalos meccsmez is, amely anyagában, kialakításában és minden más tekintetben egy az egyben megegyezik a játékosok által használt dresszekkel, emellett rendelhető lesz egy olcsóbb, úgynevezett replika változat is. A további részleteket pénteken teszi közzé a szakosztály.

Cikkajánló

A legerősebb magyar csapattal játszunk a Szuperkupáért

Férfi jégkorongcsapatunk az ICEHL-es Hydro Fehérvár AV19-cel küzd meg a székesfehérvári Alba Arénában.

Vereség az első hazai Erste Liga-meccsen

Magyar bajnok hokisaink fordulatos mérkőzés végén 5-6-ra kikaptak a BJA HC csapatától.

Újra Erste Liga-meccs a Tüskecsarnokban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk vasárnap hazai pályán fogadja a BJA HC csapatát az Erste Ligában.

Vereség az Erste Liga-nyitányon

Férfi jégkorongcsapatunk 7-4-re kikapott a DEAC otthonában a szezon első tétmeccsén.

Vadonatúj mezekkel indul a hokiszezon!

Férfi jégkorongcsapatunk mindhárom színű 2024/25-ös meze már meg is rendelhető online és személyesen is!

Idegenben kezdjük az Erste Ligát

Magyar bajnok jégkorongozóink pénteken a DEAC otthonában kezdik meg az Erste Liga-szereplést.

Vereség Érsekújváron

Magyar bajnok hokisaink szétlövést követően 2-1-re kikaptak a szlovák Extraligás Érsekújvár otthonában.

„Idén szeretnénk mi kijönni győztesen a küzdelemből”

Kedd délben megtartották a férfi jégkorong Erste Liga hagyományos szezonnyitó sajtótájékoztatóját.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin