2019. június 19.
Szenzációs igazolás, U20-as világbajnok a Fradiban!
Jégkorongcsapatunk bejelentette a Miskolcról érkező finn pontgyáros, Rasmus Kulmala leigazolását – VIDEÓ!

Az FTC-Telekom 22 év után ismét magyar bajnok, története során először Erste Liga-győztes férfi jégkorongcsapata tartotta magát a Fodor Szabolcs vezetőedző által kijelölt elvekhez, és arra törekedett, hogy a lehető legkisebb változtatásokat eszközölje a sikercsapat keretén – a gyorsan változó magyar jégkorongéletben ez az állandóság is az egyik apró, de fontos részlet lehet az eredményesség állandósítása felé vezető úton. Eddig a következő idényre épülő keret böngészésekor a maradók rovatban olvashattuk a legtöbb nevet, sőt, a hat légióshelyre sikerült öt tavalyi játékossal is megállapodni a hosszabbításról, az aranysisakos házi pontkirály, Braden Walls azonban bejelentette visszavonulását (a fradi.hu-n közölt búcsúinterjú ITT olvasható el), így helyére mindenképpen találni kellett egy külföldi támadót.

A pontokat elképesztő mennyiségben termelő, kiemelkedő játékintelligenciával rendelkező Walls pótlását nem is akárkivel sikerült megoldani: az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály vezetése ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy leszerződtette a DVTK Jegesmedvéktől érkező, korábbi U20-as világbajnok, mindössze 24 éves finn támadót, Rasmus Kulmalát!

Rasmus Kulmala 1994. június 21-én született a finnországi Alastaróban. 2007-ben a Loimaa-ban székelő Rockets U16-os csapatában lett igazolt játékos, majd 2009-ben bár maradt a juniorligában, de átigazolt a nagymúltú turkui TPS korosztályos csapatához, és az U16-os válogatottba is bekerült. A TPS színeiben kijárta a szamárlétrát, 2011-12-ben felkerült a felnőtt csapathoz, így bemutatkozott Európa egyik legerősebb bajnokságában, a finn élvonalban. Debütáló idényében 1+1 pontot szerzett, és végigjátszotta az U18-as világbajnokságot is – ekkorra már téli EYOF-ezüstérmesnek mondhatta magát. A következő idényre stabil tagja lett a TPS felnőtt együttesének, közben korosztályt váltott, és az U20-as válogatottal is megjárta a világbajnokságot. 2014-ben jött el eddigi pályafutása csúcsa, a finn U20-as válogatott tagjaként megnyerte a korosztályos világbajnokságot, az elődöntőben például a Connor McDavidet is a soraiban tudó Kanadát kiütve! Mégsem tudta stabilizálni helyét a TPS bombaerős keretében, ezért előbb több helyre is kölcsönadták, majd kis fehérorosz kitérővel a lengyel Orlik Opole játékosa lett. A jó erőkből álló lengyel bajnokságban az alapszakaszban 5+15 pontig jutott 25 mérkőzésen, a rájátszásban pedig 2+3 pontot szerzett. Itt játszott együtt a Fradival tavaly Erste Ligát nyerő, és szerződést hosszabbító Anssi Rantanennel, aki Miskolcra igazolt, és segédkezett Kulmala odacsábításában is. A támadó 2017/18-ban éppen pont per meccs mutatóval zárta a Jegesmedvék színeiben az Erste Liga alapszakaszát, majd a rájátszásban még jobban rákapcsolt, és nyolc meccsen 12 pontot szerzett, a finálét mégis elbukta a DVTK a MAC Újbudával szemben. Kulmala a szlovák Extraligába is követte a macikat, itt az alapszakaszban 57 meccsen több mint tisztességes 42 pontig jutott. A piros-fehéreknek azonban nem sikerült első idényükben az áttörés, a támadó teljesítménye pedig az idény végére visszaesett, és a többi légióshoz hasonlóan a miskolci vezetés szemében bűnbak lett, így ismét a klubváltás mellett döntött, és ezúttal is a honfitárs Rantanen közvetítésével a Ferencvároshoz került, ahol nem kisebb feladat vár a korábbi U20-as világbajnokra, mint betölteni a Braden Walls által hagyott űrt.

„Anssi már a Miskolcra érkezésemben is komoly szerepet játszott, jókat mondott Magyarországról nekem, és rólam a szakvezetésnek. Két jó évem volt, és nagyon profi körülményeket tapasztaltam egész Magyarországon, de sajnos nem sikerült bajnokságot nyerni. Ezért is várom már nagyon a közös munkát a Fradival, hiszen új csapatom a címvédő, és úgy hallottam, a győztes keret gerince együtt marad. Biztos vagyok benne, hogy remek közösségbe érkezem, ahol élmény lesz dolgozni. Erről tanúskodott Anssi beszámolója, és a Fodor Szabolcs vezetőedző által felvázoltak is. Emellett sok játékost ismerek személyesen is, tudom, hogy remek srácok. Minden vágyam a pályafutásom során először ligát nyerni egy csapattal, és ezért mindent meg fogok tenni a jégen és azon kívül egyaránt. Amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy ott leszünk az európai porondon is, hiszen indulunk a Kontinentális Kupában, szóval, izgalmas szezon lesz, amit már tényleg nagyon várok” – mondta első ferencvárosi nyilatkozatában Rasmus Kulmala.

Rasmus Kulmala érkezésével megvan az FTC-Telekom hat légiósa a 2019/20-as szezonra készülő keretben, és már tizenöt név ismert a jövő évi csapatból.

Az FTC-Telekom jégkorongcsapatának hivatalos változásai a 2019-es holtszezonban:
Érkezett: Hajós Roland (DVTK Jegesmedvék), Rasmus Kulmala (DVTK Jegesmedvék), Nagy Kristóf (MAC Újbuda U20), Németh Attila (DEAC), Tóth Gergely (Dunaújvárosi Acélbikák)
Távozott: Dósa Krisztián (?), Pleszkán József (?), Rafaj Attila (?)
Maradt: Arany Gergely, Myles Fitzgerald, Jászai Dávid, Lauri Kärmeniemi, Nagy Gergő, Pavuk Attila, Marcus Perrier, Anssi Rantanen, Brett Switzer, Tóth Adrián

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin