2022. december 11.
Sok lövés, túl kevés gól, vereség Újpesten
Férfi jégkorongozóink 4-2-re kikaptak az idei Erste Liga-szezon első idegenbeli Derbijén.

Mindössze három nappal az Újpest elleni, a Tüskecsarnokban lejátszott, 2-2-re végződő Magyar Kupa-mérkőzés után újabb Derbi várt magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunkra, ezúttal idegenben az Erste Ligában. A természetesen hatalmas presztízs mellett azért is volt fontos minél több pont begyűjtése a decemberi válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésen a Ferencváros számára, ugyanis idén minden korábbinál jobban igaz a kijelentés, hogy az alapszakasz végén minden egyes apró pontnak jelentősége lesz – a találkozó előtt a 35 ponttal az ötödik helyen álló FTC-Telekom egy meccsel kevesebbet játszva mindössze három ponttal volt lemaradva a harmadik Brassótól, ám csupán két egységgel előzte meg a hetedik DEAC-ot. A helyezéseknek pedig óriási szerepe van a rájátszás előtt, a harmadik és negyedik hely felsőházat, és ezáltal az 5-8. helyről érkező ellenfelet ér a negyeddöntőre, míg a 7-8. helyezettek nem jutnak automatikusan a playoffba, hanem kvalifikációs párharcot kell vívniuk…

A csütörtöki és a pénteki, dunaújvárosi mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is Julius Marva és Brayden Low nem álltak Fodor Szabolcs rendelkezésére, aki így 21 fős keretet küldött jégre az ősi rivális ellen. A kapuban Arany Gergely kezdett, az első sorban pedig összeállt a három finn támadó, Aku Kestilä, Rasmus Kulmala és Jari Sailio.

Rémálomszerűen kezdődött az összecsapás a mieink számára, hiába kaptak ugyanis emberelőnyt a mieink már 26 másodperc elteltével, miután Pereszunko akasztotta Sailiót, egy rossz passz után Kovács Sebestyén lépett ki a saját harmadából a koronggal, végigszáguldott a bal szélen, és Arany kapujába lőtt. (1-0) Szerencsére gyorsan javított a Fradi, Sailio révén kihasználtuk az emberelőnyt, kihozva döntetlenre az öt a négy elleni szituációt. (1-1) A harmadik perc közepén drámai pillanatok következtek, Pokornyi ütközte le lendületből, fékezés nélkül a palánknál háttal álló Sarciát, akinek megbicsaklott a nyaka, és mozdulatlanul a jégen maradt. Azonnal érkezett a mentős különítmény játékosunkhoz, percekig állt a játék, amíg védőnket sikerült hordágyra tenni és levinni a pályáról – a friss hírek szerint Sarciá magánál van, a körülményekhez képest jól érzi magát, végtagjait tudja mozgatni, bevitték a kórházba rutin kivizsgálásra. Mind a vétkes Pokornyi, mind az azonnal ráugró, és ökölcsatával elégtételt vevő Mesikämmen véglegest kapott az eset után. Garantált volt a feszült folytatás, de a jégen sportszerű keretek között maradt a meccs. Többet rohamoztak a mieink, gólt mégis az Újpest szerzett, egy kettő az egy elleni kontra végén Kiss Patrik középre tette volna a korongot, ami a visszafelé korcsolyázó, menteni igyekvő Borosról pattant a hálóba. (2-1) Szerencsére ezúttal is sikerült gyorsan egyenlíteni, méghozzá egy szépen kijátszott akció végén, a támadó harmadba lendületesen bekorcsolyázó Seregély adott nagy passzt jobbra Tóth Adriánnak, aki lövés helyett a remek ütemű keresztpasszt választotta, a középen érkező Kreisz Brúnó pedig kihasználta a nagy lehetőséget. (2-2) A 10. percben kézzel fogható eredménye is lett a feszültségnek, összeszólalkoztak a kispadok, mindkét fél technikai kisbüntetést kapott. Négy a négyben nem született gól, ahogy a harmad végén ferencvárosi emberelőnyben sem, bár mindkét fél közel járt hozzá, Rajnának és Aranynak is volt bravúrja.

A második harmad hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mint az első: fölényben játszott a Ferencváros, többször is hosszabb ideig nyomás alatt tudta tartani a hazai harmadot, azonban a lövések vagy nem jelentettek igazi, minőségi veszélyt, vagy egy-egy blokk és Rajna közös erővel hatástalanította őket. Egy alkalommal közel jártunk a gólhoz, Betteridge éles szögből a kapuvas tövét találta el, és többször is rezdült az oldalháló. Hiába azonban a 13:5-ös kapura lövési mutató a harmadban, gólt mégis az Újpest lőtt, amikor egy pillanatra kiszabadult a szorításból: Just indította Pereszunkót, aki lendületből tört kapura, és bevette Arany hálóját. (3-2) A harmad hajrájában a magáról a mérkőzésen nem először megfeledkező Kiss Dániel kezdte el csépelni egy ütközés után a jégen lévő Kärmeniemit, aki nem hagyta magát, páros kiállítás lett a vége, majd Tornyai akasztotta Sailiót, így négy a három ellen játszhattunk bő másfél percig.

A páros kiállításból 1:08, a szimplából 1:44 áthúzódott a harmadik harmadra, így négy a három ellen kezdtük meg a játékrészt, de sem így, sem öt a négy ellen nem sikerült kiegyenlíteni. Sőt, a hazaiak a kiegészülést követően szinte rögtön óriási kavarodást alakítottak ki a kapunk előtt, és végül Colin Shirley közelről a hálóba lőtt egy sokadik kipattanót. (4-2) A kétgólos különbség alaposan rányomta a bélyegét a mieink játékára, odalett a lendület. Az 53. percben emberhátrányba is kerültünk, Kärmeniemi szabálytalankodott visszafelé igyekeztében a kék vonalunknál. Sikerült kivédekezni az emberhátrányt, Fodor Szabolcs pedig viszonylag hamar, az 57. perc végén lehozta kapusát. Az utolsó két percet hat az öt helyett öt a négyben támadtuk végig, Kiss Phil és Sailio kaptak párost, de az üres kapus, emberelőnyös felállás sem segített.

A vége 4-2 lett, így vereséget szenvedtünk az idei szezon első idegenbeli Derbijén, ami azt jelenti, hogy a tabella ötödik helyén állva megyünk el a decemberi válogatott szünetre.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
UTE - FTC-Telekom 4-2 (2-2, 1-0, 1-0)
UTE:
Rajna (Sági) – Kiss D., Kiss Ph., Benk, Just, Pereszunko – Pokornyi, Tornyai, Kiss P., Kovács A., Shirley – Ritecz, Kovács S., Madácsi, Nemes – Balogh B., Lászlóffy, Szabó Rácz. Vezetőedző: Virág Csaba.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Kärmeniemi, Kestilä, Kulmala, Sailio – Boros, Seregély, Betteridge, Nagy G., Tóth G. – Mesikämmen, Sarciá, Bán, Kreisz, Tóth A. – Kucsma, Farkas S., Galántai, Kozma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Kovács S. (00:59, EH), Kiss P. (05:36), Peresunko (36:43, Just), Shirley (42:51, Kiss P.), illetve Sailio (02:03, EE, Nagy G., Kulmala), Kreisz (06:37, Tóth A., Seregély)
Kapura lövések: (7:10, 5:13, 12:14) 24:37
Védések: (8:5, 13:4, 14:11) 35:20 / 94.59% : 83.33%
Kiállítás percek: (31:27, 4:2, 4:4) 39:33
Emberelőny kihasználás: (1 / 0) 0.00% / (4 / 1) 25.00%
Emberelőnyben töltött idő: 2:00 / 5:37
Emberhátrányos védekezés: (1 / 4) 75.00% / (0 / 1) 100.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin