2022. szeptember 22.
Remekül helyt álltak a Fradi sikethokisai Csehországban
Jégkorong szakosztályunk jóvoltából nívós tornán vettek részt a Fradi és a magyar válogatott sikethokisai.

Nemrég Csehországban szerepelt egy nívós tornán az FTC égisze alatt működő siketjégkorong csapat, amely a magyar sikethoki válogatottat is alkotja. A Vereb Dominik edző által felkészített együttes az FTC-Telekom Jégkorong szakosztály jóvoltából jutott ki a tornára, ahol remekül helyt állt. Az alábbiakban Mártonffy Máté csapatvezető beszámolója olvasható.

„A magyar siket válogatott, és a Fradi sikethoki csapatának játékosai egyértelműen pozitív irányba tartanak a fejlődést illetően. Ezen a tornán az összetartás, a csapategység még tovább csiszolódott. A Vasas SC játékosa, Szemerei Péter a torna végén a legjobb játékos különdíját is begyűjthette.

Az első napon, hatórás utazást követően közvetlenül éppen a két legerősebb csapattal kellett megmérkőzni. Az első mérkőzést a finn Hero Helsinki ellen játszottuk, a csapat tagjai egytől egyik olimpikonok, olimpiai bajnokok. Ezeknek a tükrében becsülendő eredmény a 11-5-ös vereség, a csapat keményen küzdött, és mindent kiadott magából. Ezután jött mindössze öt perc pihenőt követően a cseh Hradec Kralove, amely ellen nagyon fáradt magyar csapat állt ki. Mégis a végsőkig küzdött, és bár az első harmad után 8-1-re vezettek a csehek, végül sikerült megszorongatni őket, és 10-9-re felzárkózni. A cseh és a finn szakemberek, vezetők is dicsérték a magyar együttes elmúlt években mutatott fejlődését.

Augusztus 26-án az IKH Stockholm ellen kezdtünk, vereség lett a vége. A svédeken látszott a technikai fölény, de szerencsére nincs is olyan messze ez a szint! Tízperces pihenő után jött egy újabb cseh klub, az SKN Plzen. Az igazat megvallva ők egy kicsit félvállról vették az ellenfelüket, ezt pedig a mieink megbosszulták, és tiszta fejjel, nagy erőbedobással és szívvel küzdve 9-4-re megnyertük a mérkőzést!

A körmérkőzések végén a negyedik helyről folytattuk a tornát, így ha augusztus 27-én legyőztük volna ismét a Plzent, a harmadik helyért játszhattunk volna. Sajnos elbíztuk magunkat, és 12-9-re kikaptunk. Igyekszünk tanulni az ezen a meccsen elkövetett hibákból.”

A torna bajnokcsapata végül a finn Hero Helsinki lett. A sikethoki csapat edzője, Vereb Dominik így látta az eseményeket:

„Az eredmény ellenére a magyar siket csapat nagyon jól teljesített a csehországi tornán. Azt tapasztaltam a siketeknél, hogy a kommunikáció a jégen és a jégen kívül is megvan, igaz, vannak itt is kicsi viták, de ez megszokott, hiszen csapatsportot űznek. Augusztus eleje óta vagyok a csapattal, szeretnék sok időt eltölteni még velük, hiszen egy nagyon összetartó csapat. A terveim nem lesznek nehezek, de könnyűek sem, a lényeg annyi, hogy a taktikai dolgokra, kihozatalokra fogunk ráállni ebben a szezonban. Én személy szerint a csapattal jól érzem magam, mert egy olyan közösségbe léphettem be, ahova eddig még egyszer sem, kedvesek, megértőek, barátságosak, összetartóak."

Mártonffy Máté csapatvezető, egyben a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének jégkorong szakágvezetője a torna után is összefoglalta az eseményeket:

„2005 óta tartozom a siket jégkorong csapathoz, teljesen beleszerettem ebbe a sportágba. Azóta foglalkozunk a hallássérült utánpótlással és a felnőtt csapattal is, folyamatosan toborzunk. Híve vagyok az integrációnak. Várunk felnőtt és utánpótlás csapatainkba jelentkezőket továbbra is folyamatosan! Próbálok hű maradni dédnagyapám, dr. Mártonffy Miklós értékeihez és sportszeretetéhez, aki a MOB főtitkára volt 1914 és 1933 között.

A csehországi Pardubicében megrendezett nemzetközi klubcsapat bajnokságon a mérkőzések és a szakmai beszélgetések során más klubvezetőkkel, illetve a szervezést figyelve a játékosok, edzőnk és jómagam is sok tapasztalatot szereztünk a jégen és azon kívül is. A HC Dynamo jégpályája hasonló a budapesti Tüskecsarnokhoz, minden igényt kielégített, a szállás és az ellátás is kiváló volt, volt idő városnézésre is, láttuk a várat, a gyönyörű sétálóutcát. Nagyon kellett már ez, három éve nem voltunk nemzetközi tornákon különböző okok miatt, a csapat pedig most összetartóbb, mint valaha! Köszönöm az FTC siket jégkorongosainak, hogy eljöttek, és a végsőkig küzdöttek három kemény napon át, amelyeken két mérkőzés között szinte alig kaptunk pihenőidőt! Krjukov Alekszandr sajnos nem tudott a jégen lenni velünk, egy korábbi sérülése kiújult, így Vereb Dominik edzőt segítette a meccsek alatt, míg Vogány Gini jeltolmács is végig velünk volt. Szemerei Péter, a Vasas U18-as csapatának játékosa és a siketválogatott tagja kapta a torna legjobb játékosának járó különdíjat a bajnokság végén a banketten. A tornán való részvétel jót tett a csapatnak és a stábnak is, nagyon jó motivációnak tartom. Köszönöm a Fradi jégkorong szakosztályának, az MJSZ-nek és a Vasasnak is a támogatást. Köszönjük a kiváló szervezést a házigazda csapatnak!

Mártonffy Máté
omote1@gmail.com
siketjegkorong@gmail.com
SMS: +36 20 205 1385

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin