2023. február 22.
Remek meccsen fontos siker, vezetünk a negyeddöntőben
Férfi hokisaink vérbeli playoff-meccsen, hazai jégen 3-1-re legyőzték a DVTK-t, s 2-1-re vezetik a párharcot.

A múlt szombaton és vasárnap Miskolcon egy-egy diósgyőri és ferencvárosi győzelemmel megvívott első két mérkőzés után szerda este a Tüskecsarnokban csapott össze egymással az FTC-Telekom és a DVTK Jegesmedvék az Erste Liga négy nyert meccsig tartó negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén. Az első két találkozó alapján szinte minden statisztikai mutatót megnézve az a kép rajzolódott ki, hogy két egymáshoz rendkívül közel álló csapat küzd a továbbjutásért, így a harmadik meccsen is az volt a kérdés, ki hibázik kevesebbet, és melyik oldalon lesz egy-egy klasszis villanás, amelyik eldöntheti a várhatóan ismét szoros csatát.

Egyetlen helyen változott a mieink kerete a vasárnapi, győztes második meccshez képest. Az azon a találkozón a hosszabbításban győzelmet érő, nagyon fontos gólt szerző Kulmala Rasmus kisebb sérülés helyett kikerült a csapatból, a visszatérő Matias Sointu lépett a helyére, így finn cserélt finnt a második sorban.

Elképesztő tűzijátékkal kezdődött a mérkőzés, a kezdő korongbedobás után a mieink nem figyeltek a visszazárásra a saját harmadából meginduló vendégegyüttessel szemben, így Roman Berdnyikov zavartalanul húzott el a jobb oldalon, és a bedobókör magasságából Arany Gergely kapujába lőtt – mindössze 55 másodperc alatt megszerezte a vezetést a DVTK Jegesmedvék (0-1). Szerencsére rendkívül gyorsan reagált a Fradi, szinte rögtön az újrakezdésből Nagy Gergő száguldott el a bal szélen egy megszerzett koronggal, és ellenfeléhez hasonló higgadtsággal lőtt a hálóba, 16 másodperccel az első gól után meg is volt az egyenlítés (1-1)! A kaotikus kezdés után rendezték a sorokat a felek, és gyors, kemény, de sportszerű oda-vissza játék következett, kevés veszélyes helyzettel. A 13. percben aztán jött az a bizonyos klasszis villanás: Tóth Adrián fülelt le egy előrepasszt a semleges harmadban, egyedül tört vele kapura, egy csellel elfektette a vendégek lett kapusát, Janis Vorist, majd laposan a hálóba passzolt (2-1).

A második játékrészben folytatódott a kiegyenlített, szoros oda-vissza játék, igazi playoff-hokit láthatott a közönség. Összességében a mienk azért kontrollálták az eseményeket, jól védekeztek, továbbra is kevés lövést engedtek az ellenfélnek, a korongszerzések után pedig villámgyors kontrákkal kilépve nagyon közel jártak a harmadik gólhoz is. A legveszélyesebb Kestilä volt, aki Tóth Adriánhoz hasonlóan a középső harmadból rajtolt egy lefülelt passzal, ugyanazt a cselt próbálta meg, mint csapattársa a második Fradi-gólnál, ezúttal azonban Voris nyerte a párharcot, és nagy bravúrral meccsben tartotta a miskolciakat. Tóth Adriánnak is volt lehetősége egy az egyben, a lapos lövést lábbal fogta Voris, de a túloldalon Aranynak is szüksége volt két remek megmozdulásra, hogy elkerüljük az egyenlítést. Megérkeztek a szikrázóbb jelenetek és az ökölcsaták is a kapu előterében, ezekből viszont nem lett kiállítás. Más esetekből igen, a vendégek kétszer támadhattak emberelőnyben. Előbb Marva ütött el a korong fölött saját kapuja mögött, az így kapura törő Páterkát pedig Farkas Simon csak gáncsolással tudta megállítani – ezt magabiztosan kivédekezték a mieink. A második esetben Boros állította meg szabálytalanul ellenfelét, ebből 1 perc 40 másodperc áthúzódó büntetés lett a harmadik harmad elejére.

Rendkívül fegyelmezett speciális játékkal sikerült kivédekezni az áthúzódó emberhátrányt, sőt, a korongszerzés után kilépő Tóth Gergő révén a mieinknek volt ziccere – Voris ismét nagyot védett. Szirányi szabálytalansága után a Fradi is felállhatott emberelőnyben, tették is a nyomást a mieink a vendégek kapujára, de nem sikerült élni a lehetőséggel. A DVTK hajtott az egyenlítésért, de a mieink rendkívül jól kontrollálták a mérkőzést, és már-már úgy nézett ki, hogy kevés kiállítással lemegy a mérkőzés, a harmad második felére viszont ebből a szempontból is felpörögtek az események. Az 52. percben Sointu ütközte le Kiss Rolandot, aki nem is tudta folytatni a játékot, finn támadónk 5 perc plusz végleges büntetést kapott, így bevonult az öltözőbe. A DVTK hatalmas lehetőséget kapott a hosszú emberelőnnyel, de Arany bravúrjaival, és hősies védekezéssel sikerült kapott gól nélkül megúszni az öt percet. Négy másodperccel a büntetés vége előtt Tóth Gergő szabálytalankodott Wehrs-szel szemben, de a vendégek játékosa is szabálytalan volt. Ő azonban nehezményezte, hogy páros kiállítás lett az ítélet, már a büntetőpad felé haladva is perelt a játékvezetőkkel, amiért még két percet ráfújtak sportszerűtlen magatartásért. A miskolciak rutinos védőjénél emiatt elszakadt a cérna, dühöngve verte a büntetőpad plexijét ütőjével, és veszekedett a játékvezetőkkel, akik ezért véglegessel büntették – így egy páros kiállításból a 2+2+20 perc révén ferencvárosi emberelőny lett. Ezt nem sikerült kihasználni, de a kiállítás végére már csak másfél perc maradt a mérkőzésből. A vendégek kapuslevitellel próbálkoztak létszámfölényben, de Tóth Adrián elcsípett egy átadást, és üres kapura eldöntötte a mérkőzést. (3-1)

A Ferencváros ezzel a győzelemmel átvette a vezetést a négy győzelemig tartó párharcban, és két győzelemre került az elődöntőbe jutástól. Ehhez az újabb lépést rögtön másnap, csütörtök este 18.30-tól tehetik meg a mieink, szintén a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 3-1 (2-1, 0-0, 1-0)
FTC-Telekom:
Arany (Földes) – Hrabal, Marva, Sailio, Kestilä, Betteridge – Kärmeniemi, Seregély, Turbucz, Nagy G., Sointu – Boros, Mesikämmen, Bán, Farkas S., Tóth G. – Kucsma, Kozma, Galántai, Kreisz, Tóth A. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DVTK Jegesmedvék:
Voris (Gratzl) – Kiss R., Vojtkó, Razumnyak, Lövei, Galajda – Ilvessuo, Wehrs, Kulesov, Páterka, Berdnyikov – Szirányi, Skrabov, Miskolczi, Blaskó, Mattyasovszky – Csiki, Bennett, Pecsét, Vas, Farkas M. Vezetőedző: Tokaji Viktor.
Gólok:
Nagy G. (01:11), Tóth A. (12:21), Tóth A. (59:02, üres kapu), illetve Berdnyikov (00:55, Ilvessuo)
Kapura lövések: 
(13:7, 14:11, 6:8) 33:26
Védések: 
(6:11, 11:14, 8:5) 25:30 / 96.15% : 90.91%
Kiállítás percek: (0:2, 4:0, 31:30) 35:32
Emberelőny kihasználás: 
(2 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
3:06 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 2) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin