2022. május 3.
Remek játékkal négygólos magyar siker a vb-nyitányon
A magyar férfi hokiválogatott három fradistával 5-1-re győzte le Dél-Koreát a Divízió I/A vb nyitónapján.

Eljött, amire minden magyar jégkorongszurkoló várt a klubszezon vége óta: a magyar válogatott Dél-Korea elleni mérkőzésével elkezdődött a május 8-ig tartó Divízió I/A jégkorong világbajnokság a ljubljanai Hala Tivoliban. Annál is inkább hatalmas volt a várakozás, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) döntése értelmében az elmúlt két évben nem rendeztek divíziós világbajnokságot, így a három év szünet után lehetett ismét vb-n szurkolni a magyar együttesnek. Ráadásul az orosz és a fehérorosz válogatottak kizárását követően a francia és az osztrák válogatott automatikusan felkerült az A csoportba, míg a Divízió I/A mezőnyét „alulról” Litvániával töltötték fel, így a magyar válogatottnak már „csak” négy ellenféllel kellett megküzdenie a két feljutó hely egyikéért, nagy lehetőséget kaptak tehát a mieink az elitbe kerülésre.

A játékosok és a Fodor Szabolcs ferencvárosi vezetőedzőt is a soraiban tudó szakmai stáb is nagyon várta a tornát, hiszen Sean Simpson szövetségi kapitány olimpiai selejtezőn már igen, világbajnokságon viszont még nem irányította a magyar együttest, valamint a négy ferencvárosi játékost is felsorakoztató utazó keretben is ott volt nyolc vb-újonc is.

A Dél-Korea elleni vb-nyitómérkőzésre a stáb a négyből három ferencvárosi játékos nevezett be, Kulmala Rasmus a második támadósorban kapott helyet Sebők Balázs és Magosi Bálint mellett, az FTC-Telekom és a magyar válogatott kapitánya, Nagy Gergő a harmadik sorban szerepelt Papp Kristóffal és Terbócs Istvánnal, Kóger Dániel a negyedik sorban játszott, míg Arany Gergely ezúttal kimaradt a meccskeretből, a magyar kapuban Rajna Miklós kezdett.

A mieink hamar a kezükbe vették a mérkőzés irányítását, és már a 7. percben meg is szereztük a vezetést, Fejes Nándor lőtt remekül a kék vonalról, a korong pedig egy védőn szerencsésen megpattanva a koreai kapus, Matt Dalton mellett a hálóba vágódott. (1-0) Sőt, egy perccel később már kettővel vezettünk, egy kapu előtti kavarodásnál Garát lövését még blokkolták a koreaiak, a kipattanót azonban Sofron István másodszorra Dalton lábai között már a hálóba tudta pofozni. (2-0) A folytatásban is támadásban maradt a magyar együttes, veszélyes lövéseink is voltak, újabb gól azonban az első játékrészben már nem született.

A másodikban viszont gyorsan igen, a 24. perc elején Erdély Csanád ment el egy szép csel után szólóban, első lövése a jobb oldali kapuvas tövéről pattant oldalra, a fehérvári támadó azonban az ismétlést éles szögből Dalton hátára vágta, onnan pedig a korong a hálóban kötött ki. (3-0) A 27. percben Hárival szemben szabálytalankodtak a koreaiak, jöhetett a meccs első emberelőnye. Ezzel pedig sikerült is élni, a születésnapos Hári cselezte magát a támadó harmadba, jól passzolt a jobbján érkező Terbócsnak, aki a kapu előtt keresztbe lőtte Erdélynek, ő pedig a sakk-mattig kijátszott akció végén a félig üresen tátongó kapuba lőtt. (4-0) A koreai kapitány időt is kért, ám ez nem változtatta meg a játék képét. Nem sokkal később Kim Von Dzsun szabálytalansága után ismét emberelőnybe kerültünk, de mindössze 17 másodpercig, ugyanis a korongvesztés után nagy igyekezetében gáncsoló Kulmalát is kiállították. Négy a négy ellen is lőttünk azonban egy gólt, Szirányi húzta meg a bal oldalon, pontos centerezését pedig a mesterhármasát ezzel befejező Erdély Csanád lőtte a hálóba. (5-0) A világ minden pontján minden jégkorongos világeseményen parádés hangulatot teremtő magyar szurkolók még az „alapjáratnál” is komolyabb eksztázisban szurkoltak, és majdnem beszurkolták a hatodikat is, Magosi viszont a rövid saroknál a kapuvasat találta el. A 34. percben Papp kapott két percet magas bot miatt, jöhetett az első koreai emberelőny, sőt, a kilépő An Dzsin Hujjal szembeni szabálytalanság után büntetőhöz jutott az ellenfél. A sértett végezte el a rávezetést, de nem lett meg a szépítés, An a jobb oldali vasra vágta a korongot. Sőt, a következő másodpercekben sem volt veszély, szépen védekeztük ki az emberhátrányt. A harmad utolsó pillanataiban még Sebők került ziccerbe, de Dalton ezúttal hárított, így ötgólos előnnyel vonultak el a mieink a második szünetre.

Nem kezdtük jól a harmadik harmadot, Kulmala szabálytalansága után hamar emberelőnybe kerültek a koreaiak. Emberhátrányban is nekünk volt lehetőségünk a kilépő Erdély révén, majd egyenlő létszámban is abszolút dominált a magyar válogatott. A harmad közepén közel kerültek a koreaiak a szépítéshez, a kilépő An Dzsin Huj lőtt kapuvasat, a kipattanóra érkező Kim Szang Vukkal szemben szabálytalankodtunk, de mégis el tudta lőni, a korong előbb a felső, majd a jobb oldali vasat érintve pattant kifelé. A játékvezetők elmentek videón visszanézni az esetet, majd hosszas tanakodás után nem ítéltek gólt, csak kiállítást. Nagy nyomás alá helyezte ellenfelünk a harmadunkat, de ezúttal is jól védekeztünk, sőt, Erdély korongot lopva ziccerben lépett ki, ám ezúttal Dalton nyerte a párharcot. A folytatásban a koreaiaknak több jó próbálkozása is volt, Rajna és a védelem azonban állta a sarat, nagyot küzdött az egész csapatunk a hálóőr hibátlan mérkőzéséért. Ez végül nem jött össze, bő két perccel a vége előtt ugyanis Kim Szang Vuk közel nullszögből meglepte Rajnát a rövid saroknál, és lapos lövéssel szépített. (5-1) Sőt, nem sokkal később kapuvasat is lőtt az ellenfél, de újabb gól már nem született.

A magyar válogatott összeszedett, kreatív, remek játékkal a feljutási esélyek szempontjából rendkívül fontos, ráadásul nagy különbségű, 5-1-es győzelmet aratott a világranglistán előrébb sorolt Dél-Korea ellen, a meccs legjobb magyar játékosa a háromgólos, négypontos Erdély Csanád lett. A magyar Himnusz szólt tehát a találkozót követően a Hala Tivoliban – folytatás szerdán 15.30-tól Litvánia ellen!

Férfi jégkorong, Divízió I/A világbajnokság
Hala Tivoli, Ljubljana, Szlovénia
Magyarország – Dél-Korea 5-1 (2-0, 3-0, 0-1)
Magyarország: Rajna (Hetényi) – Garát, Macaulay, Erdély, Hári, Sofron – Pozsgai, Horváth M., Kulmala, Sebők, Magosi – Szirányi, Fejes, Papp, Nagy G., Terbócs – Kiss R., Kóger, Vas J., Tóth R., Sárpátki. Szövetségi kapitány: Sean Simpson.
Dél-Korea: Dalton (Csun Dzsong Hun) – Li Ton Ku, Ju Bom Szuk, Kang Jun Szok, Kim Szang Vuk, An Dzsin Huj – O In Kjo, Kim Von Dzsun, Pak Dzsin Kju, Kim Ki Szung, Li Dzsong Min – Szong Hjong Csol, Li Min Dzse, Kim Hjo Szuk, Dzson Dzsung Vu, Sin Szang Hun – Nam Hi Tu, Kang Min Van, Li Dzsong Min, Li Dzse Huj, Kang Hvan Hi. Szövetségi kapitány: Li Csang Jung.
Gólok: Fejes (06:19, Papp, Nagy G.), Sofron (07:42, Garát, Erdély), Erdély (23:19, Sofron), Erdély (27:38, EE, Terbócs, Hári), Erdély (30:27, Szirányi), illetve Kim Szang Vuk (57:49, Kim Von Dzsun, An Dzsin Huj)
Kapura lövések: (5:2, 13:9, 5:9) 23:20
Védések: (2:3, 9:10, 8:5) 19:18 / 95,00% : 78,26%
Kiállítás percek: (0:0, 4:4, 4:0) 8:4

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin