2024. július 16.
Ponterős finn hátvédet igazoltunk
Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az elmúlt hetekben sorban érkeztek a hírek magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk új igazolásairól. Két visszavonuló, 14 szerződését meghosszabbító és a négy távozó játékost követően már bejelenthettünk négy érkezőt is. Ketten, Mattyasovszky Gergely és Valentin Razumnyak a DVTK Jegesmedvéktől teszik át a székhelyüket a fővárosba, Robbie Payne a tengerentúlról igazolt a Ferencvároshoz, Farkas Boldizsár pedig Finnországból tér haza. Most pedig egy újabb Finnországból érkező, ám ezúttal finn játékost jelenthetünk be, hiszen

jégkorongszakosztályunk mindenben megállapodott a finn élvonalban, azaz a Liiga-ban is megfordult ponterős hátvéddel, Paavo Tynivel.

Paavo Tyni 1997. január 13-án született a finnországi Hattulában. A 27 éves hátvéd a Hämeenlinna csapatánál kezdett jégkorongozni, 2012/13-ban a HPK (Hämeenlinnan Pallokerho) U16-os csapatának tagja volt, ahol 31 mérkőzésen 35 pontot szerzett, két meccs erejéig pedig az U17-ben is pályára lépett, akikkel végül bajnokságot is nyert. A következő évben állandó tagja lett az U17-es csapatnak, ahol az ’A’ betűt is megkapta mezére, és ismételten remekül teljesített, 38 meccsen 24 gólt szerzett és 21 gólpasszt osztott ki. A 2014/15-ös szezonban már a HPK U18-as együttesében szerepelt, továbbra is ’A’ betűvel a mezén, az alapszakasz 47 találkozóján 20+22 pontot szerzett, amivel a bajnokság legtöbb gólját szerző hátvédje lett, míg a rájátszásban pont/meccs teljesített. A 2015/16-os szezontól kezdve három idényen át a HPK U20-as csapatában játszott, a harmadik évben pedig már kapitányként léphetett pályára. Első szezonjában az U20-sok között nem teljesített kiemelkedően, de a 2016/17-es szezonban már hozta a pontokat és csapatával megnyerték a bajnokságot. Utolsó szezonjában ismételten remekelt és az U20 SM-liiga legtöbb gólját szerző védője lett. 2018 nyarán csapatot váltott és bemutatkozott a felnőttek között a KeuPa HT színeiben a finn másodvonalban, azaz a Mestis ligában, ott 48 alapszakasz mérkőzésen 25 pontot gyűjtött, amit a rájátszás 16 meccsén 2+1 ponttal egészített ki. Egyéves kitérőt követően visszatért nevelőegyesületéhez, de gyorsan tovább is állt és a 2019/20-as szezont a szintén Mestisben szereplő Peliitatnál töltötte. A szezon végeztével ismét csapatot váltott, a szintén a Mestis-ben játszó FPS (Forssan Palloseura) együtteséhez igazolt, ahol 29 meccsen 26 pontot szerzett, decemberben pedig kölcsönjátékosként visszatért a finn élvonalban, a Liiga-ban szereplő HKP-hoz. A szezon végeztével meghosszabbította szerződését az FPS csapatával és a 2021/22-es szezont is a forssai együttesnél töltötte, ahol a Mestis 49 alapszakasz-meccsén összesen 38 ponttal segítette csapatát a rájátszásba, aminek 12 mérkőzésén további nyolc pontot szerzett. 2022 nyarán ismét ligán belül váltott csapatot, a RoKi színeiben folytatta. A csapattal 34 alapszakasz- és 10 rájátszás meccsen vett részt, előbbin 2+16, utóbbin 2+8 pontot szerzett a csapatnak, végül harmadik helyen végeztek. A következő szezonban is a RoKi játékosa maradt, a szezon során összesen 52 meccsen lépett a jégre, amiken 11-szer talált be és további 33 gólpasszt osztott ki, egy meccs erejéig pedig kölcsönben szerepelt a Kärpät együttesében, a Liigában is.

Az első légiós szezonjára készülő Paavo Tyni mellett a szintén 2024 nyarán érkezett Farkas Boldizsár, Mattyasovszky Gergely, Robbie Payne és Valentin Razumnyak, valamint az érvényes szerződéssel rendelkező Turbucz Martin mellett még Arany Gergely, Banga Nándor, Bán Károly, Adam Brady, Jake Crespi, Földes László, Galajda Zsombor, Haranghy Bence, Lauri Kärmeniemi, Aku Kestilä, Nagy Kristóf, Németh Attila, Seregély Máté és Tóth Gergő neve ismert az FTC-Telekom 2024/25-ös szezonjára készülő keretből.

Férfi Jégkorong, az FTC-Telekom keretének eddig bejelentett változásai a 2024/25-ös szezon előtt:

Érkezett: Farkas Boldizsár (S-Kiekko), Mattyasovszky Gergely (DVTK Jegesmedvék), Robbie Payne, Valentin Razumnyak (DVTK Jegesmedvék) Paavo Tyni (RoKi)

Távozott: Boros Dániel (Budapest Jégkorong Akadémia HC), Farkas Simon (visszavonult), Julius Marva (?), Nagy Gergő (Budapest Jégkorong Akadémia HC), Erik Němec (Bietigheim Steelers, Oberliga, Németország), Vladimír Roth (?), Tóth Adrián (visszavonult), Yanick Turcotte (?)

Maradt: Arany Gergely (Szerződéshosszabbítás 2026-ig), Banga Nándor (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Bán Károly (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Adam Brady (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Jake Crespi (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Földes László (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Galajda Zsombor (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Haranghy Bence (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Lauri Kärmeniemi (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Aku Kestilä (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Nagy Kristóf (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Németh Attila (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Seregély Máté (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Tóth Gergő (Szerződéshosszabbítás 2025-ig), Turbucz Martin (érvényes szerződés)

Cikkajánló

„Már nagyon vártuk, hogy újra jégen lehessünk”

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink már a közös felkészülés előtt is együtt edzenek a jégen.

Régi-új kapusedző a fedélzeten

Csapatunk korábbi mentoredzőjével, Teemu Toivanennel egészül ki férfi hokisaink szakmai stábja.

„Profi körülmények között tudtam visszarázódni”

Arany Gergely a Fradi korábbi kapusedzőjénél, Euan Kingnél táborozott Angliában a hokiszezon megkezdése előtt.

Dupla rájátszás: a jégen dől el a magyar bajnoki cím

A 2024/25-ös jégkorongidénytől a magyarországi csapatok külön megmérkőznek a magyar bajnoki aranyért.

A finn élvonalat is megjárt támadó érkezik

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk mindenben megállapodott a finn Lauri Heinoval.

Tengerentúli védővel bővül a keret

Az FTC-Telekom színeiben folytatja pályafutását az amerikai hátvéd, Dominic Vidoli.

Változás a felkészülési programban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk második felkészülési meccsének helyszíne megváltozott.

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin