2024. január 21.
Ötből ötödször is legyőztük idén az Újpestet!
Férfi hokisaink ezúttal a hosszabbításban döntötték el a derbit, Kulmala állította be a 4-3-as végeredményt.

30-szoros magyar bajnok, bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk, bár még mindig több sérült játékos hiányát szenvedi, gyorsan kiheverte a három vereséggel zárult múlt heti erdélyi túrát. Mint megírtuk, Fodor Szabolcs együttese szerdán egy Újpest elleni idegenbeli 7-3-as győzelemmel kezdte a hetet, amivel kettős sikerrel, 12-7-es összesítéssel búcsúztatva a lila-fehéreket, bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, majd pénteken a DEAC elleni 4-1-es hazai győzelemmel folytattuk, immáron az Erste Ligában. Vasárnap újabb derbi várt az FTC-Telekomra, ezúttal a Tüskecsarnokban, ligapontokért. A mérkőzés kérdése az volt, sikerül-e az idényben ötből ötödik alkalommal is legyőznünk a lila-fehéreket, amely a presztízs mellett azért is fontos lett volna, mert a nullpontos erdélyi kiruccanás után a BJA HC pontszámban utolérte a mieinket, így a győzelem a tabellaelső pozíció megtartását is jelentette volna.

Közel telt ház, 1500 néző, és az idén a derbiken már megszokott remek hangulat fogadta a csapatokat a Tüskecsarnokban. Ferencvárosi oldalon Galajda Zsombor és Erik Němec hiányoztak sérülés miatt, míg Boros Dániel és Tóth Adrián a pontrendszer korlátai miatt maradtak ki, a kapuban Arany Gergely kezdett.

A mérkőzés előtt ünnepi pillanatok zajlottak a jégen, a kezdő korongbedobást ugyanis jégkorong szakosztályunk szakmai igazgatója, a játékosként a Fradival nyolc bajnoki címet szerzett Hudák Gábor végezte el, aki ma ünnepelte 60. születésnapját, így a csapat érte is küzdött a derbin.

A két ősi rivális párharca mindig szoros csatát hoz a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül, most sem volt ez másképp. Az első percektől kezdve gyors, parázs, kemény játék zajlott a jégen, eleinte nagy helyzetek nélkül. Az első ziccer a vendégek előtt adódott a 8. percben, egy háromszögezés után Laakkonen közeli lövésénél védett óriásit Arany, majd rögtön az ellentámadásból a túloldalon Rajnának is bravúrra volt szüksége. A kiegyenlített játék közepette a mieinknek sikerült először elbillentenie a mérleg nyelvét, a 11. percben Brady bal oldali passza teljesen üresen találta meg középütt, a kapu előtt Nagy Gergőt, akinek a sportágban ritkán láthatóan hosszú ideje volt nem csak átvenni a korongot, de még igazítani is, mielőtt a hálóba emelt (1-0). A 16. perc elején Turcotte próbált meg lecsapni a vendégkapu előterében egy korongra, amit Rajna igyekezett maga alá húzni, majd bunyóba keveredett az érkező védőkkel, végül tízperces fegyelmit kapott sportszerűtlen magatartásért – a szabályok értelmében ennél a büntetésnél egyenlő létszámban folytathattuk. Így is egyenlíteni tudtak azonban a vendégek, egy a harmadunkban körbejáratott korongot végül Christian Silfver bombázott a kékről Arany hálójába (1-1).

Nem kezdődött jól a második harmad, a 23. perc végén egy kissé szerencsés góllal megszerezte a vezetést az Újpest: Erdőhelyi vitte be a korongot a harmadunkba a jobb oldalon, és bár a védők megállították, a pakk a középen üresen érkező Kyle Just elé pattant, aki a hálóba lőtt (1-2). A gól szerencsére nem fogta meg sokáig a mieinket, folytatódott az izgalmas, derbihez méltó oda-vissza hoki. Az adok-kapokból pedig a Fradi került ki jobban, a 35. percben megjárattuk a korongot a vendégek harmadában, majd egy kapu mögül érkező visszapasszt Nagy Gergő centerezett balról, Adam Brady pedig szépen lőtt Rajna kapujába (2-2). Óriási nyomás alá helyeztük ellenfelünket az egyenlítés adta lendületet kihasználva, de a tűzijáték nem zárult góllal, Rajna állta a sarat. 48 másodperccel később Kärmeniemi kapott nagyot a palánknál az újpesti kapu mögött, az esetnek kisebb kakaskodás lett a vége, a kiállítás viszont elmaradt.

Amilyen szerencsétlenül kezdődött a második játékrész a mieink számára, olyan szerencsésen a harmadik: a kapu mögött egy koronggal tétovázó Rajna Miklós bárdjáról Kulmala Rasmus csente le a pakkot, majd a ketrece elé kétségbeesetten visszaigyekvő újpesti kapus mammutjai között, szinte nullszögből a hálóba lőtt, 16 másodperc telt el a harmadból, és újra vezettünk (3-2)! Furcsa dolog jégkorongban, pláne egy derbin, de a 45. percig kellett várni a meccs első kisbüntetésére, ekkor Bangát szórták ki gáncsolásért. Az emberfórt pedig rögtön ki is használta az UTE, Kiss Patrik lőtt a hálóba (3-3). Nem sokkal később először a mérkőzésen a Ferencváros is játszhatott emberelőnyben, hiába viszont a nyomás, kihasználatlanul maradt a lehetőség. Az utolsó tíz percben komoly erőket mozgósítottunk, hogy megnyerjük rendes játékidőben a találkozót, de kimaradtak a helyzetek, a lila-fehérek ellen idén először jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban egyből magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, a rendkívül agilis fellépésnek pedig meglett az eredménye, a 62. percben Kulmala Rasmus a hálóba vágta a győztes gólt (4-3).

4-3-as győzelmünk azt jelenti, hogy ezúttal bár pontot veszítettünk, végül öt meccsből ötödször is legyőztük a szezonban az Újpestet, az viszont, hogy a hétfőt a tabella első vagy második helyén kezdjük-e, a BJA HC később kezdődött meccsének végeredménye függvényében dől el.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UTE 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0 – h.u.)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Marva, Roth, Nagy G., Brady, Kulmala – Hrabal, Kärmeniemi, Turbucz, Kestilä, La Porte – Seregély, Crespi, Banga, Bán, Németh A. – Kocsis, Haranghy, Turcotte, Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UTE: Rajna (Sági) – Silfver, Nyquist, Laakkonen, Metsavainio, Saarelainen – Franyó, Kiss D., Tiala, Just, Kiss P. – Tornyai, Erdőhelyi, Lőczi, Benk, Kovács A. – Laskawy. Vezetőedző: Markus Juurikkala.
Gólok: Nagy G. (10:13, Brady, Kulmala), Brady (34:25, Nagy G., Seregély), Kulmala (40:14, Brady), Kulmala (61:54, Hrabal), illetve Silfver (18:16, Laskawy), Just (22:59, Tiala, Erdőhelyi), Kiss P. (46:06, EE, Laakkonen, Tiala)
Kapura lövések: 62:31 (17:15, 19:11, 24:5, 2:0)
Védések: 28:59 (14:16, 10:18, 4:23, 0:2) 
Kiállítás percek: 12:2 (10:0, 0:0, 2:2)

Cikkajánló

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin