2024. június 28.
„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”
A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Ahogy arról folyamatosan hírt adunk, a szakmai stáb egyfolytában dolgozik magyar bajnok jégkorongcsapatunk keretének kialakításán a 2024/25-ös szezonra. A csapat tagjai pedig a jól megérdemelt pihenőjük után már neki is láttak a száraz edzéseknek Kiss Áron erőnléti edző vezetésével. Ez az időszak viszont arra is tökéletes, hogy a szezon alatt a játékosok által összeszedett komolyabb sérülések megfelelő kezelést kapjanak és egészségesen kezdhessék el a fiúk a következő szezont. Ebben pedig nem más segíti csapatunk tagjait, mint a tavaly nyáron doktori címet szerző dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikó, aki már nyolc éve dolgozik együtt az FTC-Telekommal. Csapatunk fizitoterapeutáját a sérülések szezon közbeni kezeléséről, a nyári időszakban végzett munkájáról és egy-egy kezelés folyamatáról kérdeztük.

A szezon során te inkább a háttérből dolgozol, amit a szurkolók nem látnak, de a srácok, a csapat rengeteget köszönhet a munkádnak, hiszen a kisebb-nagyobb sérüléseket te kezeled, aminek eredményeképpen a játékosok a lehető leggyorsabban tudnak visszatérni a jégre. A szezon közben neked, mint fizioterapeutának mi a legfőbb dolog, amikkel foglalkoznod kell, illetve mik a leggyakoribb sérülésfajták?

A fókuszáltság nagyon fontos a szezon során a csapat és a stáb minden tagja részéről. A pályán töltött időmön kívül van, hogy egyéni igény alapján keresnek meg, illetve rendszeres és folyamatos a kapcsolattartás Antal Dénes kollégámmal, a gyúrónkkal, aki rögtön jelzi, ha olyan jellegű probléma merül fel, amelyen leginkább együtt tudunk segíteni. Ebben a folyamatban aktívan részt vesz a csapatorvosunk is, dr. Sinkovits Bence és Kiss Áron erőnléti edző is. A hetedik szezont is magam mögött hagyva alakultak ki olyan szokások, rutinok, amikkel igyekszem jelen lenni a csapat életében, hogy mindenki számára hasznos legyen ez az együttműködés. Ez többek között azt jelenti, hogy bár nagyon elfoglalt vagyok az egyetemen betöltött pozícióm és szertornász-válogatottal való munkám miatt, azért igyekszem úgy megtervezni az elfoglaltságaimat, hogy a lehető leghatékonyabban le tudjam követni a bajnokság pörgős tempóját, és a szezon második felétől még többet jelen lenni, mert általában ilyenkor van szükség a legnagyobb segítségre ezen a téren. A szezon közben nagyon sokrétűek a feladatok, a legjellemzőbbek a mechanikai erőbehatással kialakuló kontakt vagy non-kontakt sérülések, de előfordul, hogy egy régóta fennálló, de sokáig békés probléma aktiválódik újra, illetve a sportág dinamikus-masszív jellegéből adódóan megjelennek túlerőltetések is. Ezeknek a kezelésében alkalmazunk manuális módszereket és fizikoterápiás eljárásokat. Dénessel folyamatosan fejlesztjük magunkat és nyomon követjük az újonnan napvilágra kerülő módszereket is. Kezdettől fogva az a hitvallásom, hogy ha olyan szerencsés helyzetben lehetek, hogy profiknak segíthetek, akkor nekem is kötelességem a maximumot nyújtani!

Mennyivel van „könnyebb dolgod” a nyári időszakban, miben különbözik a kettő?

Az offseason általában a regenerációról szól, itt van lehetőség a szezon során felmerülő funkcionális problémák alaposabb kezelésére, megalapozva ezzel azt, hogy a következő szezonban egy ilyen jellegű panasz ne hátráltassa a csapat teljesítményét, illetve ne vonja el a játékos figyelmét. Ezen kívül erre az időszakra szokott átnyúlni sokszor a szezon során keletkező súlyosabb sérülések rehabilitációja. A Fradinál betöltött munkában hatalmas segítség az a haladó szemlélet, amelyet a vezetőség képvisel, amellyel biztosítja a játékosok számára, hogy ebben az időszakban is elérhetőek legyenek ezek a kezelések és rendelkezésre álljanak ezek a módszerek.

Az idei szezon végén történt egy nagyobb sérülés, Seregély Mátét kellet végül műteni, aki mellett más játékosokat is kezelsz jelenleg. Az ő rehabilitációs folyamatuk hogyan épül fel, hogy néz ki egy ilyen kezelésnek a folyamata?

Igen, Seregély Máté súlyos sérülést szenvedett az utolsó meccsen, amely operációt is igényelt és egy szigorú protokoll alapján kezeljük őt, ami eddig nagyon hatékonynak bizonyult. Rendszeresen egyeztetünk a csapatorvossal, a következő lépésekről, de ahhoz, hogy ennyire jól halad ez a folyamat, hozzá tartozik Máté tudatossága és profihoz méltó hozzáállása is, de ugyanez igaz azokra a játékosokra is, akiknek közel nincs ilyen súlyos problémája, mégis időt szánnak arra, hogy most is rendszeresen meglátogassanak ezekben a hetekben, hogy a következő szezonnak minél jobb állapotban, minél kevesebb panasszal minél stabilabb ízületekkel vághassanak neki.

Nyolcadik éve dolgozol már együtt a Fradival mostanra pedig a felnőtt csapat mellett néhány utánpótlásjátékos is jár hozzád. Náluk melyek szoktak lenni a főbb problémák. Igényelnek a „megszokott” hokis kezelésektől eltérő vagy komplikáltabb felépítésű rehabilitációt az ő növésben lévő szervezetük?

Nagyon hálás vagyok a bizalomért, amit az utánpótlásban dolgozó szakemberek tanúsítanak felém és rám merik bízni ezeket a fiatal sportolókat.A legtöbben sérülés kapcsán keresnek meg és az igény az, hogy minél hamarabb visszatérhessenek, amely egy fiatal, jól regenerálódó szervezet esetén egészen jól kivitelezhető, főleg úgy, hogy nálam mindig komplexen többféle inger alkalmazásával történik a terápia. A gyógytorna mellett kapnak fizikoterápiát is a sérült sportolók. A traumát elszenvedett eseteken kívül pedig megkeresnek még ortopédiai problémákkal, gerinc eltérésekkel és ebben a korosztályban is előfordul a túlterheléses panasz, így sok féle dologgal érkeznek.

Cikkajánló

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

Szögre akasztja a korcsolyát a klubhűség mintaképe

Farkas Lőrinc Simon tíz, a Ferencvárosban töltött sikeres év után befejezi profi jégkorongos pályafutását.

Újabb játékosunk hosszabbított szerződést

Seregély Máté mindenben megállapodott jégkorong szakosztályunkkal, a következő szezont is a Fradinál tölti.

Megvan hokisaink tervezett felkészülési programja

Férfi jégkorongozóink az előszezon során a tervek szerint három idegenbeli és egy hazai mérkőzést játszanak.

Elkezdtük a nyári munkát, fókuszban a következő szezon

Férfi jégkorongozóink Kiss Áron erőnléti edző vezetésével elkezdték a közös nyári felkészülést - INTERJÚ

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin