2021. január 21.
Nehéz és pikáns meccs jön a Vasas ellen
Címvédő és éllovas férfi hokisaink a rájátszásért küzdő Vasast fogadják csütörtök délután a Tüskecsarnokban.

Erődemonstráció – ez volt az a szó, ami a legtöbb szurkoló fejében járt kedd este, a Csíkszereda elleni mérkőzés után. A két 2019-es döntős, a két 2020-as megosztott ligagyőztes és a 2020/21-es idényben vesztett pontok alapján a legjobb háromból két csapat ütközött meg egymással ugyanis a Tüskecsarnokban, így joggal számított mindenki kiélezett, szoros csúcsrangadóra, főleg annak tükrében, hogy a két együttes szeptember végén fordulatos és büntetőkbe torkolló mérkőzést játszott egymással. Ehhez képest a Ferencváros már 14 perc után 3-0-ra vezetett, két harmad után 6-1 állt az eredményjelzőn, a vége pedig 7-3 lett. Ezt összerakva azzal, hogy néhány nappal előtte a Fradi a másik fő riválist, a Brassót 8-3-mal, a Dunaújvárost 8-1-gyel küldte el a Tüskecsarnokból, 2021-ben még százszázalékos, és így hat mérkőzés óta veretlen, bátran állíthatjuk, hogy együttesünk rátalált egy olyan formára, amit az elmúlt két szezonban látottak után ősszel talán sokan hiányoltak a csapattól – még ha a járványhelyzet alaposan felborította minden sportág minden csapatának életét, és kavart egy jókorát az erőviszonyokon.

Ez az a pont azonban, ahol rendkívül fontos szerénynek és alázatosnak maradni, hiszen ahogy Fodor Szabolcs vezetőedző is kiemelte a Csíkszereda elleni győzelem után adott nyilatkozatában, a Ferencváros még semmit nem ért el, semmit nem nyert idén. Ehhez az alapszakaszból hátralévő mérkőzéseken, majd a rájátszáson is kőkemény munka, koncentráció és egységes csapatteljesítmény szükséges. Főleg az olyan találkozókon, mint a soron következő Vasas elleni, amely több szempontból is nehéz meccsnek ígérkezik.

A piros-kékekkel, akiket szintén nem kímélt a koronavírus-járvány, idén december 10-én találkoztunk először Káposztásmegyeren, és egy végletekig kiélezett csatában az utolsó előtti percben tudtuk csak eldönteni a magunk javára a mérkőzést úgy, hogy a Vasas kétszer is vezetett. Három nappal később a Tüskecsarnokban is megszerezték a vezetést, és a nyakunkban loholtak egészen 3-3-ig, ekkor is csak a hajrában jött össze a győzelem.

Már ebből a két mérkőzésből is látni lehetett, hogy ez a Vasas nem az a Vasas, amelyiket az előző két idényben láthattunk a ligában. Beérni látszik a szisztematikus nevelőmunka, a piros-kékek fiataljai belenőttek a felnőtt hokiba, emellett remekül is erősített a szakmai stáb. November végén érkezett a csapathoz a komoly rutinnal rendelkező Kalvis Ozols és Makszim Vesutkin, utóbbi rögtön néhány meccs alatt a házi pontlista élére tört, jelenleg is csak Szalma Zsolt áll jobban nála. A december elején érkezett szlovák Dusan Kmec is nagy erősítés, majd január közepén a DVTK Jegesmedvékkel fennálló partneri megállapodás révén oda-vissza játékosok cserélődtek a két klub között, míg a legutóbbi erősítés három nappal ezelőtt a Dunaújvárosból igazolt csatár, Odnoga Mátyás volt. A fejlődés az eredményeken is meglátszott, a Vasas már most, 24 meccs után közel van a tavaly megszerzett pontjaihoz, és még mindig van esélye megszerezni a rájátszást érő 8. helyet a tabellán, amiért a Titánokkal és a Dunaújvárossal vív öldöklő küzdelmet.

És akkor még nem ejtettünk szót a december 30-ai Vasas-Ferencváros mérkőzésről, amelyen szintén rendkívül jól helytálltak a piros-kékek Káposztásmegyeren, sőt, sokáig vezetni is tudtak. Másfél perccel a vége előtt, 3-2-es állásnál azonban a Fradi kiegyenlített, a játékvezetők pedig videóbírón nézték vissza az esetet. Mint kiderült, egy olyan szabálytalanság miatt annulálták a mieink gólját, amit a versenykiírás és a szabályok értelmében nem videózhattak volna, így egyértelmű, hogy a mérkőzés végeredményét döntően befolyásoló műhibát követtek el. Ilyen esetekre a versenykiírás egyértelműen fogalmaz: az eset óvható, és amennyiben helyt adnak neki, újrajátszást kell elrendelni. A mieink, mivel teljesen egyértelmű, hogy a zebrák műhibája ponttól, esetleg pontoktól fosztotta meg a csapatot, éltek is az óvás szabályszerű lehetőségével, amelyet a Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája elfogadott, majd hosszas és alapos tárgyalás után helyt is adott neki, és elrendelte az újrajátszást. A döntés egyelőre nem jogerős, de lehet rá számítani, hogy még egyszer összecsapunk majd a piros-kékekkel az alapszakasz vége előtt.

Természetes, hogy a helyzet megfosztotta a Vasas fiataljait egy hatalmas bravúrtól, de a találkozónak másfél perccel a vége előtt a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint 3-3-ról kellett volna folytatódni, így a végül megszületett hazai győzelem már egészen más színben fest. Ahogy az is, hogy az említett bravúr lehetőségének az elmaradásáért kizárólag a műhiba okolható, a Ferencváros semmiképpen sem.

Nyilvánvaló, hogy a függőben lévő döntés pikáns helyzetet teremt: a Vasas meg akarja mutatni, hogy nem volt véletlen az a három szoros meccs ellenünk, és tiszta körülmények között is meg akarja szerezni a bravúros győzelmet, ami a rájátszás-álmok továbbszövéséhez sem jönne rosszul nekik. A bombaformában lévő Ferencváros viszont természetesen szintén meg akarja mutatni, hogyan is festenek a valódi erőviszonyok.

Hogy ezt a nem mindennapi helyzetet melyik csapat tudja jobban kezelni, és ki szerzi meg a lélektanilag is nagyon fontos pontokat, valamint hogy tovább építjük-e jelenleg hatmeccses veretlenségi szériánkat, kiderül 14.30-tól a Tüskecsarnokban. A mérkőzés az érvényben lévő járványügyi szabályoknak megfelelően zárt kapus lesz, az Erste Liga TV élőben közvetít.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Opten Vasas HC
2021. január 21., csütörtök 14.30
Tüskecsarnok, Budapest, zárt kapuk mögött
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: Erste Liga TV, ITT

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin