2024. szeptember 24.
„Nagyon más nyaram volt, mint az előző években”
Jégkorongozónk, Seregély Máté az előző szezon végén elszenvedett súlyos sérüléséről és felépüléséről mesélt.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy férfi jégkorongcsapatunk Corona Brassó elleni, előző szezonbéli Erste Liga-döntőjének utolsó mérkőzésén magar bajnoki címvédő együttesünk védője, Seregély Máté komolyabb sérülést szenvedett, ami miatt, ahogy később kiderült, játékosunkat meg is kellett műteni. Öröm az ürömben, hogy a műtétet követő rehabilitáció pont a nyári időszakra esett, így hokisunk és az őt segítő szakemberek minden figyelme a felépülésre koncentrálódhatott. A nyár folyamán hírt adtunk arról, hogy Máté felépülése jól halad, a szezonkezdést követően pedig részletesebben is kifaggattuk, hogyan telt a nyár és milyen érzések kavarogtak benne az elmúlt időszakban.

- Az Erste Liga döntőjében, Brassóban nagyon szerencsétlenül ütköztél, amiből egy elég komoly sérülés lett. Hogyan élted meg ezt akkor ott a helyszínen?

- Nem is tudatosult bennem akkor, hogy mennyire súlyos a sérülésem. Csak akkor kerültem képbe, amikor mondták, hogy műteni kell. Már amikor a brassói kórházban voltam, akkor futott át az agyamon, hogy a teljes felépülésem bizony úgy néz ki, nem lesz egy rövid procedúra. De szerencsére nem küldött nagyon padlóra a hír. Amikor megtudtam, hogy műtétre lesz szükség, akkor már azon gondolkodtam, hogy jó, akkor műtsenek meg, az sikerüljön jól és akkor utána viszont koncentráljunk teljesen a felépülésre, a gyógytornára és minden egyéb orvosi protokoll szerinti tényezőre, amivel jobbá tudom tenni a vállamat.

- Ahogy említetted, a műtét után hosszabb rehabilitáció várt rád. Ez lényegében az egész nyaradat lefoglalta, de hogyan is nézett ez ki pontosan?

- Emiatt nagyon más nyaram volt, mint az előző években. Nemrég volt öt hónapja, hogy megműtöttek, egészen pontosan április 17-én. Az első másfél hét, még a varratszedés előtt, nagyon szenvedős volt. A kezem végig fel volt kötve, a testemhez volt rögzítve. Maga a műtét is megviselte a szervezetemet, azon át kellett lendülni. A varratszedés után már ott lebegett a szemem előtt annak a reménye, hogy hamarosan elkezdhetem mozgatni a vállamat, ami persze még mindig legalább másfél hétnyi távolságra volt akkor. Négy hétig volt felkötve a kezem, de három hét után már elkezdhettem gyógytornász segítségével bemozgatni a vállam, hogy újra mobilizáljuk. Egy kicsit elkezdtük mozgatni az elernyedt izmokat, hiszen három hétig egyáltalán nem mozoghattak, nem terhelhettem. Négy hét után kerülhetett le rólam ez a kötés, utána folytathattam a gyógytornát. Azt fontos hozzátenni, hogy egész nyáron nem volt visszaesés, ilyen szempontból szerencsés vagyok, jó kezekben voltam. A mai napig járok gyógytornára, de az elején, hat-nyolc hétig heti háromszor jártam külön gyógytornázni, otthon is csináltam a feladatokat kötelező jelleggel, hiszen az egészségem volt a tét. Júliustól elkezdhettem a rehab mellett edzeni is, viszont csak alsótestre. Nagyjából másfél hónapba telt, mire az erőnléti edzőnk, Kiss Áron segítségével újra elkezdhettem óvatosan terhelni a vállamat is, ami előtte nagyjából három hónapig egyáltalán nem kaphatott terhelést, csak gyógytornás feladatokat csinálhattam vele. Közben csak alsótestre edzhettem, minimálisan a törzsemre, de a felsőtest szóba sem jöhetett.

- Mikor térhettél vissza a teljesértékű edzésekhez?
- A nyár végén jött el az az időpont, amikor teljes értékűen ráfordulhattam a száraz felkészülésre. Az erőnléti edzőnkkel elkezdtük szépen lassan súlyokkal is terhelni a vállamat. Szerencsére, ahogy említettem, az öt hónap rehabilitáció során nem volt komolyabb fennakadás vagy visszaesés, így lényegében hétről hétre folyamatosan jobban éreztem magam, javult a vállam. Szeptember elején ült össze újra az orvosi és rehabilitációs stáb, és arra jutottak, eljött az az időpont, hogy a vállam készen áll. Tehát újra teljesértékű edzésmunkát végezhetek a jégen is, játszhatok mérkőzéseken és ütközhetek. Ez nagyjából másfél héttel ezelőtt történt. Szóval, nagyon hosszú időszakot hagyhattam magam mögött, ami monoton volt, de az egészségem és a jövőm érdekében mindenképpen lelkiismeretesen kellett végigcsinálnom.

- Ahogy láthattuk is, játszol a mérkőzéseken. Mennyire érzed másnak magadat a meccseken és az ütközéseknél, van bármilyen rossz érzésed, vagy van óvatosság benned?

- Szerencsére nem érzem másnak a mérkőzéseket, mint korábban. Nem alakult ki bennem mentális blokk a sérülés miatt, pedig egy olyan testrészről van szó, amit ebben a sportágban különösen sok kontakt ér. De szerencsére nem féltem magam. Sőt, nagyon pozitívan alakult minden, meglep, hogy mennyire jól bírja a vállam a terhelést, főleg annak fényében, amit átéltem az elmúlt hónapokban, és hogy a rehabilitáció legelején szó szerint hozzá sem érhettem, hiszen teljesen össze kellett forrnia mindennek a műtét után. De tényleg meglepően jól és gyorsan ment minden a felépülésem alatt. Amint megkaptam a zöld lámpát, megyek előre, és próbálok legalább úgy játszani, ahogy abbahagytam a Brassó elleni sérüléskor.

Cikkajánló

Két hokicsapatunk is indul idén a Magyar Kupában

Felnőtt Erste Ligás csapatunk mellett Andersen Ligás együttesünk is csatlakozik a Magyar Kupa küzdelmeihez.

Jön az első visszavágó

Férfi jégkorongozóink ebben a hónapban másodszor találkoznak a BJA HC csapatával, ezúttal idegenben.

Szeptember végi Fradi-vasárnap

Férfi jégkorong a Tüskecsarnokban, majd férfi labdarúgás a Groupama Arénában.

Három hazai meccs kettő áráért

Vegyen jegyet a Brassó és DVTK elleni jégkorong Erste Liga-találkozókra, és ingyenes a DAB elleni meccs!

Kétgólos vereség a hokiidény első derbijén

Hiába támadott sokkal többet, az FTC-Telekom 3-1-re kikapott az Újpesttől a Tüskecsarnokban.

„Elég sokan fresh cuttal jöttek ma!”

Magyar bajnoki címvédő férfi hokisaink megtartották szokásos szezon előtti fotózásukat – VIDEÓ!

Megvan a szezon első győzelme

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk magabiztos játékkal 5-1-re legyőzte a Gyergyói HK csapatát.

Találkozz BL-győztes pólósokkal a vasárnapi hokiderbin!

A szezon első derbijén férfi vízilabdacsapatunk néhány tagjával találkozhatnak szurkolóink a szünetekben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin