2024. október 25.
Nagyarányú győzelemmel tértünk vissza az Erste Ligába
Férfi hokisaink visszavágtak a szeptemberi debreceni vereségért, hazai jégen 5-2-re legyőzték a DEAC-ot.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk az elmúlt hétvégén Brassóban szerepelt az IIHF Kontinentális Kupa második fordulójában, ahová nem titkolt szándékkal úgy utazott el, hogy az eredménytől függetlenül szeretné, ha úgy térne vissza Budapestre, hogy csapategységben, játékban előrelépett. A hétvégi torna végén vezetőedzőnk, Fodor Szabolcs és több játékos is nyilatkozta, hogy határozottan úgy érzik, sikerült ezen a téren előrelépni, és igyekeznek ezt az Erste Ligában is kamatoztatni.

Erre szüksége is volt a Fradinak, hiszen az elmúlt évek eredményeinek ismeretében bármilyen furcsa és szokatlan is, de a játéknap előtt a tabella harmadik helyén álló, villámrajtot vett DEAC érkezett a 9., rájátszást sem érő helyen szerénykedő rekordbajnok otthonába.

Fodor Szabolcs vezetőedzőnek továbbra is sérüléshullámmal kellett küzdenie a meccskeret összeállításakor, az elsőszámú kapus, Arany Gergely, és a teljes szezonra kidőlt Farkas Boldizsár mellett Dominic Vidoli és Galajda Zsombor is sérülés miatt hiányzott. Szakmai stábunk így ezúttal is a fiatal, kettős igazolásos vagy saját nevelésű játékosokhoz nyúlt a négysoros játék érdekében, életében először került be például a meccskeretbe Andersen Ligás második számú csapatunk 21 éves játékosa, Kárpáti Kristóf.

Lendületesen kezdte a mérkőzést a Ferencváros, amely gyorsan helyzeteket tudott kialakítani a nem először a liga legjobb védési mutatójával álló Hetényi Zoltán kapuja előtt. Bán lőtt kapuvasat egy remek passz után, majd nem sokkal később már ő szolgálta ki tökéletesen Valentin Razumnyakot, aki remek egyéni villanással, szép cselekkel került helyzetbe, majd Hetényi mamutja alatt belőtte az FTC-Telekom vezető gólját (1-0). A gól után a DEAC megpróbált magasabb fokozatra kapcsolni, de a Fradi remekül kontrollálta az eseményeket. Talán az is érződött a debreceniek visszafogottságán, hogy a Tüskecsarnok felé utazás közben beragadtak a fővásorban egy baleset miatt kialakult hatalmas péntek délutáni forgalmi dugóba, így késve érkeztek meg a jégpályához, nem a megszokott rutin szerint zajlott tehát a húszperces csúszással elkezdődött meccsre való felkészülésük. Egyedül akkor tudott ellenfelünk az első harmad során játékban a mieink fölé kerekedni, amikor a 15. percben Bán 2+2 perces kiállítást kapott, amiért bottal eltalálta Usztyinenkót. De még ekkor is akadt a mieinknek is lehetősége, egy korongszerzés után Brady Mattyasovszkyval az oldalán mehetett kettő az egyben kapura, a lövés centikkel ment mellé. Az emberhátrány hajrájában Bucskin és Novotny is veszélyes lövésekkel találta el a kapunkat, Földes állta a sarat. Már újra öt az ötben, a harmad utolsó percében Razumnyak nagy helyzetét még védte Hetényi, a kippatanóra azonban Aku Kestilä eszmélt a leghamarabb, és az üres kapuba lőtt (2-0)

A második harmad elején a DEAC megpróbált nyomást helyezni a mieinkre, de túljutottunk a néhány percnyi nehézségen, és visszavettük a játék irányítását. Olyannyira, hogy Michael Keränen lőtt el rá jellemző módon laposan, ütemtelenül egy támadásnál egy korongot kapura akkor, amikor mindenki passzra számított, így megszületett a harmadik gólunk (3-0). Éreztük, hogy eldönthető a mérkőzés, így lendületben maradtunk, és fél perccel később ismét Razumnyak villant, egy csel után Hetényit is elfektette, majd elegánsan a hálóba helyezett (4-0). A vendégek mestere, Artyom Vaszjunyin időt kért, de nem cserélt kapust. A rövid megbeszélés sem segített a vendégeken, sőt, először a meccsen emberelőnybe kerültünk, ami alatt Kreisz ütközött a palánknál rendkívül rossz ütemben Keränennel, aminek következtében az NHL-t is megjárt top légiósunk elég csúnyán álló jobb lábbal a jégen maradt, nem tudta saját lábon elhagyni a jeget, majd nem is folytatta a játékot. Ez azonban a nagy előny ellenére is tovább tüzelte a Fradit, olyannyira, hogy Paavo Tyni is megvillant, lövőhelyzetig cselezte magát, majd a hálóba vágta első ferencvárosi gólját (5-0). Az ötgólos előny birtokában megjöttek az első könnyelmű megoldások, ennek pedig meglett az ára, Bukor Rajmund lőtt a kékről nagy gólt, elvéve ezzel a fiatal Földes hibátlan mérlegét (5-1). A DEAC megpróbált visszajönni a mérkőzésbe, Földesnek többször is bravúrra volt szüksége, de remekül tette a dolgát.

A harmadik harmadra némiképp lassult a mérkőzés menete. A DEAC a nagy hátrány ismeretében ment ugyan előre becsülettel, de az átütő erő hiányzott a játékukból, a mieink pedig némileg visszavettek a tempóból. A 49. percben Kärmeniemi és Stensson majdnem összeverekedtek, 2-2 perc kiállítás lett az affér vége. Razumnyak, Bán és Brady is közel járt az újabb gólhoz, de Hetényi mindvégig résen volt. Egy tilos felszabadítás után elhozta a bulit a DEAC, majd Mozer egyből kapura is tette a korongot, egy pillanatra úgy tűnt, hogy Földes fogja, de a pakk végül kicsúszott elé, amire a kapu előtt bántóan egyedül maradt Kirils Galoha csapott le (5-2). Ezt követően ritkán látott 2+2 perces kiállításnak lehettek szemtanúi a nézők, ugyanis Heino szabálytalansága nyomán késleltetett kiállítás következett, amely során finn játékosunk összeszedett egy újabb kétperces kisbüntetést, így rögtön 2+2 percre kellett kiülnie, nem lett viszont kettős emberhátrány. A hosszú, nehéz percek alatt remekül működött az emberhátrányos védekezés, így ellenfelünk nem tudott közelebb zárkózni. Sőt, az utolsó percre még emberelőnybe is kerültünk, ez viszont már nem bevolyásolta a mérkőzést.

A Ferencváros az eredményességben nem, a csapatépítés terén viszont jól sikerült Kontinentális Kupa-hétvége után önbizalomnövelő győzelemmel tért vissza az Erste Ligába, a DEAC elleni 5-2-es győzelem után belátható távolságba került a tabella 7. és 8. helyén álló FEHA19 és Csíkszereda - reméljük, nem rövid fellángolásról, hanem a felfelé vezető hosszú út első lépéséről van szó. Folytatás vasárnap 14:05-től Káposztásmegyeren a listavezető, ám idegenben egyszer már legyőzött BJA HC ellen - az sem lesz kis feladat!

„Szerencsére a Kontinentális Kupán is voltak biztató jelek, és talán elmondtuk a Brassó meccs után, hogy az idei legjobb mérkőzésünk volt. Ezt át tudtuk menteni az Erste Ligába is, ahol nagyon fontosak nekünk a pontok. Amit korábban már beszéltünk, hogy a Brassót, ugye a Kontinentális Kupát szerettük volna felhasználni arra, hogy a csapatépítésben előrébb lépjünk, és azt gondolom, hogy ez ott is látszódott már, és ennek abszolút megvoltak a jelei itt is. Azért 10-12 új játékossal 20-22 embert nem egyszerű összedolgozni úgy, hogy vannak, akik három hónapja nem is látták egymást, egy szót se beszéltek. A fejlődés útján haladunk, és azt gondolom, hogy szépen lassan csapattá kovácsolódunk és érünk. Természetesen még rengeteg munka áll előttünk, de nagyon jó, hogy eközben a fejlődés közben pontokat tudunk szerezni, mert nagyon fontosak nekünk a pontok, hiszen eléggé le vagyunk szakadva a tabellán.” - Fodor Szabolcs

Férfi Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz

FTC-Telekom – DEAC 5-2 (2-0, 3-1, 0-1)

FTC-Telekom: Földes (Nagy) – Seregély, Crespi, Turbucz, Brady, Keränen – Tyni, Kärmeniemi, Tóth, Kestilä, Heino – Helgesen, Bán, Razumnyak, Mattyasovszky, Németh – Mártonffy, Haranghy, Banga, Bogáti, Kárpáti, Vezetőedző: Fodor Szabolcs

DEAC: Hetényi (Szeles) – Ustsinenka, Stensson, Mozer, Galoha, Culigin – Kloz, Dobmayer, Buchkin, Novotny, Shenfeld – Jakabfy S., Bukor, Mihalik G., Kreisz, Mihalik A. – Jakabfy Cs., Nyisztor, Vezetőedző: Vaszjunyin Artyom

Gólok: Razumnyak (03:15, Németh, Báb), Kestilä (19:31, Keränen, Turbucz), Keränen (25:11 EE, Brady), Razumnyak (25:44, Mattyasovszky), Tyni (32:15, Tóth G.) illetve Bukor (34:14, Mihalik A., Mihalik G.), Galoha (50:56, Mozer, Culigin)

Kapura lövések: 36:23 (10:3, 15:11, 11:9)

Védések: 21:31 (3:8, 10:12, 8:11)

Kiállítás percek: 10:6 (4:0, 0:2, 6:4)

Cikkajánló

Hátrányból fordítva győztünk az éllovas otthonában

Férfi hokisaink nagy bravúrral 3-2-re nyertek, és mindhárom pontot elvitték a tabellaelső BJA HC otthonából.

Káposztásmegyeren folytatjuk az Erste Ligát

A hét második mérkőzésén magyar bajnok jégkorongozóink ismét összecsapnak a BJA HC-val.

Halloween a Tüskecsarnokban

Magyar bajnok hokisaink a tematikus napon fogadják a Tüskecsarnokban a DEAC csapatát.

„jobb csapatként megyünk el Brassóból”

Vezetőedzőnk és a vasárnapi meccs első Fradi-gólját szerző Turbucz Martin értékelt a hazautazás előtt - VIDEÓ!

Vereség a Kontinentális Kupa zárónapján

Magyar bajnok hokisaink bár szépítettek, végül 5-2-re kikaptak a lett bajnok HK Mogótól.

„Óriásit léptünk előre az elmúlt pár napban”

Vezetőedzőnk nyilatkozott a Corona Brassó elleni vitatott Kontikupa-vereséget követően – VIDEÓ!

Kontikupa: hajszálra a bravúrtól a házigazda ellen

Egy utolsó másodperces vitatott ítélet választotta el a mieinket a győzelemtől, a ráadásban 5-4-e kikaptunk.

„Holnap jóval nehezebb mérkőzés vár ránk”

Vezetőedzőnk és hibátlan kapusunk értékelt a Kontikupa győztes nyitónapja után - VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin