2019. október 16.
„Megtisztelő a Fradit képviselni a nemzetközi porondon”
Férfi hokisaink vezetőedzőjét, Fodor Szabolcsot kérdeztük az IIHF Kontinentális Kupáról és a nehéz hetekről.

Amint arról korábban beszámoltunk, komoly erőltetett menet közepén jár az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata. Fodor Szabolcs együttese alig tért haza az idény első erdélyi túrájáról, ahol kőkemény rangadókat játszott Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, alig 24 órával később már a világ élvonalába tartozó cseh jégkorong egyik képviselőjével, a cseh másodosztály egyik élcsapatával találkozott a Visegrád Kupa negyeddöntőjének első meccsén. Szerda este pedig buszra száll a csapat, hogy elutazzon a dél-tiroli Rittenbe, ahol a hét végén 19 év után újra a második számú európai kupában, az IIHF Kontinentális Kupában játszik mérkőzéseket. Fodor Szabolcs vezetőedzőt erről a történelmi hétvégéről, az elmúlt és az előttünk álló hetek feszített tempójáról, és az elvárásokról, célkitűzésekről kérdeztük.

„Nagyon feszes a naptárunk, szinte folyamatosan mérkőzéseket játszunk. Nem könnyű ezt folyamatosan magas szinten kivitelezni, elég a DVTK néhány évvel ezelőtti hasonló menetelésére gondolni. Ők akkor még egy Erste Liga-kerettel a Kontinentális Kupában tovább tudtak jutni, és a harmadik körben is remekül szerepeltek, ennek viszont meg volt az ára, a szezon végére teljesen elfogytak. Nem vagyunk tehát egyszerű helyzetben, de minden tudásunkkal azon vagyunk, hogy úgy szerepeljünk a lehető legjobban most hétvégén, hogy ne pukkadjunk ki a szezon második felére a mostani feszített tempó miatt” – vázolta a sűrű naptár okozta nehézségeket vezetőedzőnk, akivel egyszer és mindenkorra helyre tettük azt a kérdést is, mennyire veszi komolyan az Erste Liga és a Kontinentális Kupa mellett a Visegrád Kupát csapatunk, hiszen felreppentek olyan hangok is a hétfői meccs előtt, hogy a Fradi „beáldozza” ezt a sorozatot a másik kettő miatt – igaz, erre a csapat már azzal rácáfolt, hogy a szezon eddigi egyik legjobb játékát és tempóját produkálva legyőzte jó erőkből álló, csoportgyőztes cseh ellenfelét.

„Sportemberek vagyunk, ráadásul a Ferencváros sportolói. Természetes, hogy minden egyes mérkőzésen a győzelem a célunk, ez nem is lehetne másképp. Meg sem fordulhat a fejünkben, hogy ne adjuk ki magunkból a maximumot egy tétmérkőzésen, ezt láthatta mindenki, aki kilátogatott hétfőn a meccsünkre, vagy nézte az élő közvetítést. Ki kell emelnem, hogy a cseh jégkorong a világ élvonalához tartozik, a másodosztályuk is nagyon komoly játékerőt képvisel. A Poruba jelenleg ebben a másodosztályban küzd az első helyért, ez ellen a csapat ellen tudtunk remekül helyt állni. A csapatunk karakterét mutatja, hogy ilyen meccsnaptár mellett sem engedünk el egy meccset sem, sőt, sikeresek tudtunk lenni, ráadásul szerintem a szezon eddigi legjobb meccsét produkáltuk, nagyon magas színvonalú mérkőzés volt. Ez a mutatott játék, és az, ahogy Gyergyóban küzdöttünk a győzelemért, nagyon jó jel a Kontinentális Kupa mérkőzései előtt.”

Az elmúlt években sajnos nem volt természetes, hogy nemzetközi kupában legyen érdekelt az FTC jégkorongcsapata, így érdekes kérdés, hogy milyen erősségű ellenfelekre számíthatunk a hétvégén.

„A legjobb összehasonlítási alap a szurkolók számára az lehet, hogy tavaly a MAC Újbuda szintén Rittenben játszott a Kontinentális Kupa második körében, szinte ugyanezekkel az ellenfelekkel. Akkor nekik egy szerb ellenfél jutott, valamint a szlovénektől a Jesenice, amelynek a játékereje lényegében egyenlő a Ljubljanáéval, és ott volt a házigazda Ritten is, az akkor és most is regnáló olasz bajnok. A MAC ugyan még az Erste Liga megnyerésével kvalifikálta magát a sorozatba, de már a szlovák Extraligára felkészített kerettel vágtak neki a csoportnak, és nem sikerült kivívniuk a továbbjutást. Ez mindent elmond arról, milyen kemény feladat vár ránk most. Közhely, de igaz, hogy nemzetközi szinten már a hokiban sincs könnyű feladat, minden ellenfelet nagyon komolyan kell venni. Sem az A-csoportos olasz hokit, sem a szlovéneket nem kell bemutatni a magyar hokiszurkolóknak, de a spanyolokat sem lehet félvállról venni, nem véletlenül jutottak tovább az első körből veretlenül. Hatalmas megtiszteltetés, hogy mi is ott lehetünk ennek a mezőnynek teljes értékű tagjaként, és a Ferencvárost képviselhetjük a nemzetközi porondon.”

Bár nagyon kíváncsiak lettünk volna, ebben a kemény csoportban hová várja csapatunkat a vezetőedző, ahogy máskor, úgy most sem sikerült számszerű elvárást kihúznunk Fodor Szabolcsból…

„Ezúttal is az az elvárásom, mint máskor: hozzuk ki magunkból száz százalékig, ami bennünk van, küzdjünk a végsőkig. Most már tapasztalatból mondhatjuk, ha ez megvalósul, akkor az általában nagyon jó eredményekkel párosul. Ezúttal sincs más célunk: egymásért és a klubért küzdeni hatvan percen keresztül. Hogy ez mire lesz elég, azt vasárnap este megtudjuk.”

Az FTC-Telekom pénteken 16.00-tól a spanyol Txuri-Urdin ellen kezdi meg a Kontinentális Kupa D csoportjának küzdelmeit, majd szombaton a szlovén Olimpija Ljubljana, vasárnap 18.00-tól pedig a házigazda Ritten Sport lesz az ellenfél. A csoportból az első helyezett jut tovább a harmadik körbe, a legjobb nyolc közé.

IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, D csoport (Ritten Arena, Olaszország)
Október 18., péntek 16.00: FTC-Telekom – Txuri Urdin San Sebastian (spanyol)
Október 19., szombat 16.00: FTC-Telekom – Olimpija Ljubljana (szlovén)
Október 20., vasárnap 18.00: Ritten Sport (olasz) – FTC-Telekom

Cikkajánló

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin