2021. augusztus 26.
Közel volt a bravúrgyőzelem az olimpiai selejtezőn
A férfi jégkorong-válogatott két góllal is vezetett a franciák ellen a rigai tornán, végül 5-3-ra kikapott.

Másfél év. Ennyi idő után játszott ismét tétmérkőzést a magyar férfi jégkorong-válogatott. A mieink a 2020. februári, nottinghami olimpia selejtezőben aratott parádés továbbjutás után 2021. augusztus 26-ig csupán felkészülési mérkőzést játszottat, hiszen két divízió 1-es világbajnokságot is töröltek a járványhelyzet miatt.

Bár a jövőre rendezendő pekingi téli olimpiától már csak egy lépés választotta el a magyarokat, annál nehezebb feladat állt előttünk. A lettországi selejtezőn ugyanis az A-csoportos házigazda és Olaszország mellett a 2019-ig stabilan a legjobbak közé tartozó és három NHL-játékossal érkező Franciaország várt Magyarországra.

A négynapos tornán Franciaországgal kezdtünk. De még hogy! Az első tíz percben többet lőttünk kapura és ha nem is játszottunk fölényben, gyorsan és pontosan járattuk a korongot. A válogatott harmadik sorában ott volt a ferencvárosi Nagy Gergő és a kispadon az FTC-Telekom vezetőedzője, a nemzeti csapat másodedzője, Fodor Szabolcs, míg kapusunk, Arany Gergely ezúttal nem került be a keretbe. Olyannyira, hogy a 13. percben egy parádés és látványos Erdély Csanád passz után Hári János megszerezte a vezetést. A középkezdés után nem sokkal emberelőnybe kerültünk, amelyet azonnal kihasználtunk. Az Egyesült Államokban játszó Papp Kristóf kapásból lőtte a pakkot a franciák kapujába Hári palánk mellől belőtt centerezése után. A harmad vége felé erősödött a francia nyomás, de Hetényi Zoltán és a magyar védelem állta a sarat.

A második harmadban sajnos felpörögtek a franciák és mezőnyfölényüket a 23. percben ki is használták, miután Alexandre Texier távolról lőtt Hetényi Zoltán kapujába. A gól után még nagyobb fokozatba kapcsolt a francia csapat és öt perccel később egy rendkívül szerencsés góllal egyenlített. Antonin Manavian lövése lecsúszott, de a korong a kapu előtt magyar védő korcsolyájáról és egy francia botról a kapuba pattant. A franciák iszonyatos tempót diktáltak, Hetényinek többször is nagy bravúrt kellett bemutatnia. A 35. percben sajnos elcsúszott a védekezésünk, Texier pedig ismét bombagólt lőtt, ezzel 3-2-es hátránnyal mehettünk szünetre.

A mindent elődöntő játékrész elején érződött, hogy Sean Simpson szövetségi kapitány rendet tett a fejekben, a franciák ugyanis nem tudták érvényesíteni agresszív játékukat. Egészen az első kiállításig. A bulit követően lepattant egy lövés a Hetényi előtti tömegről, Sacha Treille pedig a kapuba húzta a lecsorgó korongot.

De nem adtuk fel! Tíz másodperccel később egy gyors korongszerzés után Mihály Ákos passzolt Bartalis Istvánhoz, aki kilőtte a jobb felső sarkot. Ezután mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, de kapusok magabiztosak voltak. A harmad vége felé kétszer is emberelőnybe kerültünk, de csak veszélyes lövésekig jutottunk. Bartalis állt a legközelebb a gólhoz, de Hardy kapus a gólvonalról kipiszkálta a pakott. A kivédekezett hátrány után az 57. percben viszont érkezett az újabb francia találat. Stephane da Costa szólója után Trexierhez passzolt, aki Damien Fleury-nek továbbított, a franciák csapatkapitánya pedig nem hibázott.

Az utolsó percekre lehoztuk a kapust és bár voltak lehetőségeink, újabb gólt már nem tudtunk szerezni, így 5-3-as vereséget szenvedtünk a nyitányon. Folytatás pénteken, magyar idő szerint 19 órakor a házigazda Lettország ellen.

(Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség)

FÉRFI JÉGKORONG
OLIMPIAI SELEJTEZŐ, RIGA
1. FORDULÓ
Franciaország–Magyarország 5–3 (0–2, 3–0, 2–1)
Riga. V: Schrader (német), Sternat (osztrák), Riecken (osztrák), Waldejer (norvég)
FRANCIAORSZÁG: Hardy – Chakiachvili, Bault / Gallet, Manavian / Crinon, Thiry / Hecquefeuille – Roussel, Da Costa, D. Fleury / Texier, Bellemare, T. Bozon / Rech, Claireaux, Bertrand / Perret, Ritz, Treille / Douay
Szövetségi kapitány: Philippe Bozon
MAGYARORSZÁG: Hetényi Z. – Maculay, Stipsicz / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Garát / Szabó Dániel, Tóth Gergely – Erdély Cs., Hári J., Sofron I. / Mihály Ákos, Bartalis, Magosi B. / Papp K., Nagy G., Terbócs / Nagy K., Vas J., Benk
Szövetségi kapitány: Sean Simpson
Gólszerzők: Texier (24., 35. – mindkettő emberelőny), Manavian (29.), Treille (46. – ee.), Fleury (57.) ill. Hári (13.), Papp K. (15. –  ee.), Bartalis (46.)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin