2024. október 19.
Kontikupa: hajszálra a bravúrtól a házigazda ellen
Egy utolsó másodperces vitatott ítélet választotta el a mieinket a győzelemtől, a ráadásban 5-4-e kikaptunk.

Magabiztos, 6-0-s győzelemmel kezdte magyar bajnok jégkorongcsapatunk az idei IIHF Kontinentális Kupát a litván bajnok Energija Elektrenáj ellen pénteken. Szombaton viszont talán egy kicsit nagyobb kihívás elé nézett csapatunk, ugyanis 18:30-tól a tavalyi Erste Liga-döntős ellenfelünkkel, a Corona Brassóval játszott.

Az FTC-Telekom keretében ezúttal is történtek apróbb változások. Leülte egymeccses eltiltását Lauri Kärmeniemi, akit a tegnap komolyabb sérülést szenvedő Dominic Vidoli helyére tett be a szakmai stáb. Illetve nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy otthon maradt Arany Gergely, Jake Crespi, Galajda Zsombor, és a szerdán műtéten átesett Farkas Boldizsár is. Kapusposzton is eszközölt változtatást a Fodor Szabolcs vezette szakmai stáb, a pénteken shutouttal debütáló Földes László helyett Nagy Kristóf kezdett a vasak között.

Bár a kezdőkorongbedobást a Fradi hozta el, gyorsan átvette a játék irányítását a házigazda Brassó, Nagynak a kapubán már szinte az első perctől bravúros védéseket kellett bemutatnia. De a brassói kapuban kezdő Tőkének is volt mit védenie, Heino és Brady is közel járt a gólszerzéshez.  A negyedik percben Mattyasovszkyt vélték hibásnak egy brassói letámadás során, nehéz két perc következett a zöld-fehérek harmadában, de Nagy és speciális alakulatunk tette a dolgát. A kiegészülés után Razumnyak cselezte át magát három brassói játékoson is, majd kapura lőtte a pakkot, de Tőke olvasta a szándékait. Egy kapunk előtti szituációt követően Van Wormer találta meg Tóth Gergőt, egy általa szabálytalannak ítélt megmozdulás miatt akarta lecsavarni támadónk fejét, de a játékvezetők nem hagyták elmérgesedni a helyzetet. Nem sokkal később a Keränentől kapott koronggal került helyzetbe Brady és bár Tőke egy darabig nem tudta merre a korong, társai kisegítették. Azonban nem maradt gól nélkül az első harmad, Tóth Gergő kapott a semleges harmadban korongot Kestilätől, amivel becselezte magát a kapu elé és a botos oldalról belőtte a pakkot (1-0). A vezetés megszerzése után szinte egyből emberelőnyben találtuk magunkat ugyanis a korábban már figyelmeztetést kapó Van Wormer ismét a kelleténél agresszívebben lépett fel, ezt pedig már kétperces kisbüntetéssel honorálták. De akárcsak a Brassó mi sem tudtunk élni a lehetőséggel. Késleltetett emberelőnyben támadhatott a Brassó, amikor egy akció során hibáztak és a szimpla előnyből páros kiállítás lett.

A Fradinak sikerült átmentenie az első harmadban látott lendületet a szünet utánra is. A Brassó viszont ismét hibázott, amiből egy kétperces kiállítás lett. Fél perc sem telt el és máris egyenlő létszámban folytatták a felek, de nem egy újabb ferencvárosi gól miatt, Razumnyakot találták szabálytalannak a játékvezetők. Négy a négyben pedig hatékonyabbnak bizonyult a Brassó, Jevgenyij Szkacskov korcsolyázott el a kapunk előtt és bepöckölte a korongot Nagy mamutja mellett (1-1). Egy kapu mögül eladott korongra csapott le majd lőtt zavartalanul a kapura Razumnyak, de próbálkozásának vége Tőke volt. A harmad feléhez közeledve kicsit beragadtunk a saját harmadunkba, a helyzetet tovább nehezítette, hogy egy kapu mögött elkövetett szabálytalanság következtében ismét hátrányba kerültünk, de Nagy bravúros védéseinek köszönhetően nem kaptunk újabb gólt. Razumnyak kezdett letámadásba egy semleges harmadban szerzett koronggal, amit lepasszolt a vele együtt érkező Némethnek, az akció végén a középen érkező Helgesen lőhetett kapura, hátvédünk viszont elhibázta az egyébként remek akciót. Egy újabb mesteri passzt mutatott be csapatunk a brassói kapu előtt, Brady a kapu vonalából adta a Tőke előtt üresen maradt Lauri Kärmenieminek a korongot, finn bekkünk pedig egyenesen a hálóba vágta a kapott korongot (2-1). A 34. percben ismét páros kiállítást fújtak, Keränen és Kovács ültek ki a büntetőpadra, ez idő alatt ismét egyenlített a Corona, Albert Zagidullin a korábban gólt szerző Szkacskov passzát váltotta gólra (2-2). Nem sokáig örülhettek, ugyanis akasztásért kiküldték Rokalyt. A kiegészülés után viszont ismét veszélyes volt a helyzet Nagy kapuja előtt, de elég volt számunkra egy kiugrás és egy másodperccel a szünetet jelző dudaszó előtt Mattyasovszky Gergely találatával visszavettük a vezetést (3-2).

Egygólos előnyét a harmadik haramd elején gyorsan tovább növelte a Fradi, a kapu előtt pattogó korongot Turbucz adta tovább a túloldalon szabadon lévő Seregély Máténak, aki megszerezte az elé érkező koronggal a negyedik ferencvárosi gólt (4-2). Nem telt el sok idő mire ismét hátrányban találtuk magunkat, a védelem ugyan remekül zárt, de megtalálták a rést a pajzson, Szkacskov újabb góljával ismét egygólosra csökkent a különbség (4-3). Továbbra sem tört meg a mieink lendülete, több nagyobb helyzetet is kialakítottak az ellenfél kapuja előtt, de ugyanígy volt mit védenie Nagy Kristófnak sőt, egy szabálytalanság miatt ismét hátrányba kerültünk, majd egyből előnybe, de kimaradt a lehetőség. Érezhetően sietős lett a Brassó dolga, alig két perccel a vége előtt pedig MacQueen mester időt kért, hogy átbeszéljék a taktikát és ahogy lehetősége adódott lehozta Tőkét a jégről. Nem sokkal később viszont Kärmeniemire fújtak rá egy kisbüntetést, amivel az utolsó másfél percre hátrányba kerültünk, Fodor Szabolcs ekkor kérte ki az idejét, idegörlő egy perc következett, egy vitatott utolsó másodperces Szkacskov góllal pedig hosszabbításra mentették a találkozót a házigazdák (4-4). A hosszabbításban több helyzetünk is volt, végül a 62. percben Jared Van Wormer találatát szabályosnak ítélték, amivel hosszabbításban megnyerte a Corona Brassó a szombati találkozót (4-5).

Bár nem sikerült a bravúr, vasárnap még lehet esélyünk a legjobb nyolc közé jutásra.

"Nagyon jól játszottunk, nagyon jól álltunk bele a meccsbe, nagyon taktikusan játszottunk. Azt gondolom, hogy az volt a cél, hogy fejlődjünk és úgy gondolom, hogy látszódik ez a fejlődés ezen a tornán is. Én azt gondolom, hogy ha 60 percig játsszák a jégkorongot, akkor, amit minden tudásom szerint 60 percig kell játszani, akkor ezt a mérkőzést megnyertük. Voltak itt érdekes dolgok, a végén meg pláne, de az első, hogy a Kärmeniemi kiállítása az teljesen nyilvánvaló, hogy a plexiről, vagy az üvegről pattant ki. Ezt egyik illetékes sem látta a négyből a jégen. Minden ember téved, az emberek nem tévedhetetlenek, ugyanúgy én is, bárki más, a bírók is, azt el tudjuk fogadni, hogy ezt elnézték, ezzel nincs semmi gond. De az, hogy az óra leáll, mondjuk három másodpercre és a végén 0,8-cal lövik az egyenlítő gólt, amikor a meccset már rég le kellett volna fújni, és közben a zsűritagjuk röhög a kiállított játékosunknak, aki szólt neki, hogy áll az óra és kiröhögi, azért így elég nehéz lenyelni ezt a pirulát. De természetesen próbáltunk tovább menni és óvásról kérdeztük itt a chairmant, aki azt mondta, hogy itt nincs olyan óvás, mint ami az Erste Ligában lehetne, hanem benyújthatunk egy kérvényt és kérhetjük az igazunkat, és talán el is fogadnák, ha mondjuk valahogy valami bizonyítékot lehetne szerezni arra, hogy az óra megállt három másodpercre, kétszer is. Akkor elfogadnák, de ez sem olyan erejű, hogy megváltoztassák az eredményt. Szóval ez a szabályzat az IIHF-ben. Ez az eredmény, ez fog maradni, ami még egyszer mondom elég keserű, mert én azt gondolom, hogy rendes játékidőben nyertünk. Még az az érdekes, hogy mindenre van válaszuk és mindenre volt megfelelő válasz, szóval tényleg itt egy picit megkötve érezzük a kezünket. De ha most ettől egy picit elvonatkoztatok, ha nem ezzel foglalkozok, hanem a sport részével és a srácokkal, óriási büszkeség. Tényleg megint csak Fradi-szív, egymásért küzdés, óriásikat léptünk előre az elmúlt pár napban és holnap megint csak nyerni szeretnénk és tovább fejlődni, hogyha hazamegyünk akkor a bajnokságban is egyre jobbak és jobbak legyünk." - Fodor Szabolcs

Férfi Jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. Forduló, D csoport

FTC-Telekom – Corona Brassó 4-5 (1-0, 2-2, 1-2, 0-1) hosszabbítás után

FTC-Telekom: Nagy K. (Földes) - Helgesen, Kärmeniemi, Turbucz, Brady, Keränen – Tyni, Mártonffy, Razumnyak, Kestilä, Heino – Seregély, Haranghy, Tóth G., Mattyasovszky, Németh – Banga, Bán, Bogáti, Vezetőedző: Fodor Szabolcs

Corona Brassó: Tőke (Polc) – Piche, Williams, Valchar, Van Wormer, Levin – Boriszenko, Bors, Szkacskov, Gliga, Zagidullin – Farkas, Gajdó T., Szabó, Gajdó B., Kovács – Rokaly R., Vezetőedző: Dave MacQueen

Gólok: Szkacskov (22:16), Zagidullin (35:37, Szkacskov), Szkacskov (46:21 EE, Zagidullin), Szkacskov (59:59 EE, Zagidullin, Levin), Van Wormer (62:31, Piche) illetve Tóth G. (14:37, Kestilä), Kärmeniemi (31:37, Brady), Mattyasovszky (39:59, Razumnyak), Seregély (41:36, Turbucz)

Cikkajánló

„Óriásit léptünk előre az elmúlt pár napban”

Vezetőedzőnk nyilatkozott a Corona Brassó elleni vitatott Kontikupa-vereséget követően – VIDEÓ!

„Holnap jóval nehezebb mérkőzés vár ránk”

Vezetőedzőnk és hibátlan kapusunk értékelt a Kontikupa győztes nyitónapja után - VIDEÓ!

Hatgólos győzelem a Kontinentális Kupa első napján

Férfi jégkorongcsapatunk 6-0-ra győzött a litván Energija Elektrenaj ellen Brassóban a D csoport nyitómeccsén.

A litvánok ellen kezdjük a Kontinentális Kupát

Férfi jégkorongozóink pénteken megkezdik idei nemzetközi kupaszereplésüket - VIDEÓ!

Sikeres műtéten esett át Farkas Boldizsár

A nemrég egy edzésen súlyos térdsérülést szenvedő fiatal jégkorongozónkat szerdán operálták.

„Fejlődni kell a Kontinentális Kupa-hétvégén”

Magyar bajnok férfi hokisaink számára pénteken kezdődik az idei IIHF Kontinentális Kupa-szereplés Brassóban.

Döntetlen a Magyar Kupa első meccsén

Andersen Ligás csapatunk hiába vezetett háromszor, az első forduló első meccse 3-3-as végeredménnyel zárult.

Egy pontot szereztünk a Csíkszereda ellen

Tavalyi elődöntős ellenfelünk a szétlövésben nyert 2-1-re a Tüskecsarnokban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin