2021. március 3.
Két hosszabbításos meccsen vereség, egyenlített a MAC
Férfi jégkorongcsapatunk 91 percnyi játék után 4-3-as vereséget szenvedett a MAC HKB Újbuda ellen.

A koronavírus-járvány miatti nehezített körülmények miatt sokáig kérdéses volt, hogyan, milyen formában, de végül mégiscsak elrajtolt 2020 szeptemberében a jégkorong Erste Liga 2020/21-es idénye, február végével pedig elérkeztünk az alapszakasz végéhez is. A járvány okán többször is felborított menetrend azt eredményezte, hogy a középszakasz kiesésével rögtön a rájátszással folytatták a csapatok a bajnokságot.

A negyeddöntők első mérkőzésein is túl van már a nyolc érintett csapat, köztük a magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa címvédő FTC-Telekom is. Fodor Szabolcs együttese „csarnokszomszédját”, a MAC HKB Újbudát választotta ellenfélül a legjobb nyolc között. Mint megírtuk, a két csapat első összecsapásán a Fradi egygólos hátrányból felállva 4-1-es sikert aratott. Ezzel a győzelemmel az FTC 1-0-ra vezetett a négy sikerig tartó párharcban a szerdai második mérkőzés előtt.

A MAC-nál nem volt változás az első mérkőzéshez képest, míg a mieinknél visszatért eltiltásából Hodgman, így Sági Martin maradt ki a meccskeretből.

Nagy Gergő hozta el a kezdő korongbedobást, így a Fradi indította az első támadást, de Tóth Adrián lövése nem okozott gondot Bálizsnak. Alig húsz másodperccel később ismét a csapatkapitány volt főszerepben, de ez a korong is a MAC kapusánál kötött ki. Még az első percben emberelőnybe került a Fradi, miután Sofron kapott két percet bottal lökésért. A zöld-fehérek azonnal felálltak a vendégek harmadában, majd egy perccel később Kóger góljával megszereztük a vezetést (1-0). A gyors vezetés után az FTC lendületben maradt, de nem sikerült bevinni a másodikat. A játékrész feléhez érve valamelyest kiegyenlítődött a játék, de a Ferencváros veszélyesebb akciókat vezetett. Egy remek korongszerzés után Kulmala ugratta ki a két védő között kilépő Pavukot, aki passzolt Némethnek, ő pedig a kapu elé centerezett, érkezett a támadást indító finn, aki közvetlen közelről nem hibázott (2-0). 6:33-mal a harmad vége előtt szinte a semmiből jött a MAC szépítő gólja: Terbócs a saját alapvonaláról indulva végigszáguldott a pályán, majd egy nagy csel után szép mozdulattal mattolta Aranyt (2-1). Alig egy perccel a vendég gól után jöhetett volna a hazai válasz, de hiába Németh visszatett korongja és Pavuk lövése, Bálizs egy szép mozdulattal védett. A Fradi 15:58-nál került először emberhátrányba, ráadásul rögtön kettősbe: Tóth Adrián 2+2 percet kapott magas bottal való játékért, míg Tóth Gergely, aki akadályozta a késleltetett előnyben lekorcsolyázó Bálizst, kettőt durva játékért. Az első létszámfölényes lehetőségét ki is használta Kangyal Balázs csapata, de a játékvezetők többször is visszanézték az esetet, így érvénytelenítették a találatot, mivel rúgómozdulattal került a kapunkba a korong, így maradt az egygólos hazai előny. Egy perccel később azonban már nem kellett visszanézni, Kovács góljával egyenlítettek a vendégek (2-2). A gól után a Fradi 17-ese ugyan visszajöhetett, de a harmad hátralevő részét továbbra is emberhátárnyban kellett kivédekeznie a zöld-fehér együttesnek. Újabb gól már nem született, így 2-2-ről vártuk a folytatást.

A második harmad elején is a mieink hozták el a korongot, de az első veszélyes támadások a vendégek előtt adódtak, ám Arany Gergely védett. Négy és fél perc után Ellerby kapott két percet akadályozásért, a MAC-nak pedig nem is kellett több: 15 másodpercnyi emberelőnyös játék után, gyakorlatilag az első helyzetből Kovács góljával megszerezte a vezetést (2-3). 26:20-nál Kóger kapott két percet könyökhasználatért, így gyors egymásutánban másodszor is emberhátrányban kellett védekeznie a Fradinak. A vendégek ezúttal nem éltek az emberelőnyös helyzeteikkel, így maradt az egygólos különbség. A kiegészülés után magasabb fokozatra kapcsolt a Ferencváros, sorra dolgozta ki a veszélyes helyzeteket, de nem tudta feltörni a MAC hátsó alakzatát. 6:27-tel a játékrész vége előtt Tóth Gergő kapott két percet testre ütésért, így ismét emberhátrányban kellett kivédekeznie a vendég támadásokat. Nem sokáig élvezhette a speciális játékot Kangyal Balázs csapata, ugyanis alig több mint tíz másodperc után Kovács is kapott két percet fogásért. A harmad végéhez közeledve Versteeg is a büntetőpadon találta magát, így létszámfölényben zárta a második játékrészt a MAC.

Mitch Versteeg áthúzódó kiállítása miatt 21 másodpercig emberelőnyben játszott a vendég együttes a záró harmad elején, de kihasználni ezt nem tudta. A kiegészülés után a mieink előtt adódtak veszélyesebb lehetőségek, de Bálizs remek napot fogott ki. Három perc után Kulmala indult meg a jobb szélen, majd tette középre a korongot Nagy Gergőnek, aki lőtt, de a vendég kapus ismét nagyot védett. A játékrész felénél mindkét csapat egy-egy komolyabb helyzetet jegyezhetett fel, de a MAC és az FTC is kihagyta: előbbi a vasat találta el, míg utóbbinál ismét Bálizs hárított. Tíz perccel a vége előtt a Fradi magasabb fokozatra kapcsolt, nagy nyomást tett a MAC HKB kapujára, de hiába szorította saját kapuja elé a vendég csapatot, Bálizs tartotta az egygólos előnyt. Két perccel később Németh körbekorcsolyázva a kaput készítette vissza a korongot Kulmalának, de a finn támadó lövése is csak a kapusig jutott. Négy és fél perccel a vége előtt Somogyi szerezte meg a pakkot a semleges harmadban, majd a Fradi három az egyben vezethette a vendég kapura, végül a hosszún érkező Nagy Gergőnek passzolt, de a MAC hálóőre ezt is fogta. Közben Arany Gergely többször is hatalmas védéssel tartotta mérkőzésben csapatát, kétszer Terbócs, egyszer Kozma ment el egy az egyben, de mindháromszor a Fradi kapusa nyerte a párharcot. Egy perccel később pedig megtört a jég: előbb Bálizs még védeni tudta Hegyi kísérletét, de a kipattanót Németh kíméletlenül pofozta a kapuba (3-3). A hajrában a Fradi még próbálkozott, de nem sikerült bevinni a mindent eldöntő találatot, így jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbításban a Fradi hozta el a korongot, majd a mieinké az első helyzet is, de nem sikerült túljárni Bálizs Bence eszén. Ezt követően a vendégek támadhattak, de a Fradi kapuja előtti kavarodást követően sem sikerült megszerezni a győztes gólt. Hat percnyi túlóra után Ellerby kapott két percet bottal akasztásért, így a Ferencvárosnak ismét emberhátrányban kellett bizonyítania, ráadásul négy a három ellen. Szinte azonnal meg is kellett állítani a játékot, ugyanis a hazaiak első lövésénél Sarcia egy önfeláldozó blokk után a jégen maradt, le is kellett segíteni a jégről. A MAC ugyan megnyomta az emberelőnyt, de az FTC védelme állta a sarat, több hősies blokkot és meccsmentő védést láthattunk. A kiegészülés után is mindkét oldalon megvoltak a helyzetek, de a kapusok remekül teljesítettek. 5:21 volt hátra, amikor Garátot küldte büntetőpadra a játékvezető gáncsolásért, így a Fradi is kapott egy hatalmas esélyt, hogy lezárja a találkozót. Csak azt utolsó másodpercekre tudtunk viszont felállni a MAC HKB harmadában, egy picit talán túlóvatoskodtuk ezt az előnyt. Az első húsz perces hosszabbításban ezután már nem született meg a győztes találat, így egy rövid pihenő után újabb húsz perc állt a csapatok rendelkezésére. Nyolcvan perc után sem volt döntés, pattanásig feszültek az idegek…

A második húsz perces hosszabbítás elején a Fradié volt az első helyzet, majd pillanatokkal később a túloldalon a MAC veszélyeztetett, de Arany védett. A következő percekben többször kísérleteztek a vendégek, de az FTC magyar válogatott hálóőre rendre hárította a közeli és távoli lövéseket egyaránt. Hat perc után a mieinktől Versteeg és Tóh Gergely, a vendégek oldaláról Terbócs és Garát kapott két-két percet a büntetőpadon durva játékért. Két perccel később Hajós a kaput megkerülve remek ütemben passzolta vissza a korongot Pavuknak, de Bálizs egy újabb bravúrt bemutatva hárított. A játékrész felénál Nagy Gergő két védő között lépett ki, majd szemtől szemben állt a kapussal, de a MAC HKB hálóőre ezúttal is hatalmasat védett. 8:42-vel a vége előtt Kóger kapott két percet, így újra négy a három ellen támadhat Kangyal Balázs csapata, így azonnal jelezte a vezetőedző, hogy szeretne időt kérni. Tizenhárom másodperccel később azonban eldőlt: Sofron lőtte ki a hosszú felsőt (3-4).

Egy végletekig kiélezett és idegörlő mérkőzésen a csapatok többször is eldönthették volna a győztes kilétét, de végül 91 percnyi játék után a MAC HKB Újbuda Sofron góljával győzött, ezzel pedig 1-1-re módosította a négy győztes mérkőzésig tartó párharc állását.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő, 2. mérkőzés
FTC-Telekom – MAC HKB Újbuda 3-4 h.u. (2-2, 0-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Budapest, Tüskecsarnok
FTC-Telekom: Arany (Nagy Kristóf) – Ellerby, Hegyi, Tóth Ad., Nagy G., Somogyi – Tóth Gergely, Versteeg, Pavuk, Kulmala, Németh – Kärmeniemi, Sarcia, Hodgman, Hajós, Kóger – Boros, Tóth R., Farkas, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
MAC HKB Újbuda: Bálizs (Farkas R.) – Dóczi, Pozsgai, Nagy Krisztián, Schlekmann, Sofron – Jászai, Macauley, Kreisz, Orbán, Terbócs – Garát, Kovács, Kozma, Pápa, Ritter – Bugár, Kedves, Lőczi, Majoross, Molnár Vezetőedző: Kangyal Balázs
Gólok: Kóger (1:52, EE, Nagy Gergő, Versteeg), Kulmala (10:31, Németh, Pavuk), Németh (56:29, Hodgman, Hegyi), illetve Terbócs (13:27), Kovács (17:32, EE2, Orbán, Macaulay), Kovács (24:49, EE, Terbócs, Macaulay), Sofron (91:32, EE, Macaulay)
Kapura lövések: (7:17, 11:11, 19:14, 9:12, 4:11) 50:65
Védések: (15:5, 10:11, 14:18, 12:9, 10:4) 61:47 / 93.85% : 94.00%
Kiállítás percek: (6:2, 8:2, 2:2, 6:4) 22:10
Emberelőny kihasználás: (2 / 1) 50.00% / (6 / 3) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 1:15 / 8:30
Emberhátrányos védekezés: (3 / 6) 50.00% / (1 / 2) 50.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin