2019. október 25.
Kemény, szoros meccsen győzelem a Titánok ellen
Férfi hokisaink közel két hét kihagyás után tértek vissza az Erste Ligába, a Fehérvári Titánokat fogadták.

Nem mindennapi történéseken van túl férfi jégkorongcsapatunk. A 22 év után visszahódított magyar  bajnoki elsőség azt is jelentette, hogy csaaptunk 19 év kihagyást követően kvalifikálta magát a nemzetközi porondra. A második számú európai kupasorozat, az IIHF Kontinentális Kupa küzdelmeihez a második körben, Rittenben csatlakoztunk. Három meccs, három győzelem. Ez lett Fodor Szabolcs csapatának szenzációs mérlege, így kiharcolták a következő kört, ami majd november közepén lesz esedékes, Dániában. Ám addig még bőven van idő, és itt volt az újabb feladat.

A mieink keretében nem volt ott az ujjsérülést szenvedett Hajós Roland, valamint a még a Ljubljana ellen rittenben ütést kapó Rasmus Kulmala, a vállát fájlaló Pavuk Attila és Pozsár Márk sem. Hajós kivételével a csütörtöki edzésen sem vettek részt, így Fodor Szabolcs nem nevezte őket a Fehérvár elleni találkozóra. Ellenben ott volt 15-ös mezszámmal a Fradiban debütáló Szabó Kornél, akit a Pesterzsébeti Farkasokból riadóztatott kettős igazolással a szakvezetés, és első alkalommal lépett jégre zöld-fehérben.

A kapuban az a Nagy Kristóf kezdett, aki Rittenben is bemutatkozott az első, Txuri Urdin elleni mérkőzésen. Jól kezdtük a találkozót, nem is kellett sok, csupán 42 másodperc, amikor Switzer bepasszára érkezett Fitzgerald, és megszerezte a vezetést (1-0). Alig húsz másodperccel később ott lehetett volna a második, amikor egy középre lőtt korong Gyenesről kishíján a kapuba került, de az utolsó pillanatban sikerült menteni. Jöttek azonban a fehérváriak, amikor Nagy Ákos kapta a bal oldalon a pakkot, és lőtte be az egyenlítő gólt (1-1). A gyors gólváltás után visszavettek a felek, bő két percig nem is igazán történt semmi említésre méltó a kemény mezőnyjátékon kívül. Három és fél perc után aztán Jászai unta meg a teketóriázást, és próbálta meg megtréfálni Gyenest egy távoli lövéssel, akinek elsőre nem is sikerült megkaparintania a korongot, de gyorsan sikerült korrigálnia. Ezután még Rantanen is bepróbálkozott, de Gyenes ezt oldalra ütötte, majd jó két percig ismét nem történt semmi. Akkor azonban ott lehetett volna a második gólunk, de Tóth Richárd hiába kapott bele Tóth Gergő lövésébe, maradt a döntetlen. Csak, hogy Nagy Kristóf se unatkozzon, a kapunk mögül fordultak kapura, de Nagy hárított. Újabb két perc mezőnyjáték, majd Nagy Gergő kapta a korongot, aki lőtt is, de csak a vas minőségét tudta tesztelni, amiről fölé pattant. Tíz másodperccel később már a vendégek támadtak, de Nagy eszén nem tudtak túljárni. Nyolc és fél perc után jött az első kiállítás a mérkőzésen: Tóth Gergő kapott két percet szabálytalan testjátékért. Hiába az előny, hiába voltak ott szinte végig a mi harmadunkban, a védelmünk nem engedte őket érvényesülni. Tizenkét és fél perc után aztán már nem kegyelmeztünk: Hegyi és Tóth Adrián összjátéka után Fitzgerald lódult meg a bal oldalon, majd kíméletlen lövést eresztett meg, ami a kapus mellett utat talált a hálóba (2-1). Egy perccel később ismét emberelőnyben támadhattunk, Karmeniemi ijesztett rá a vendégekre, de csak az oldalhálót találta el. Négy perccel a vége előtt mi is megfogyatkoztunk, Pulli kapott két percet könyökhasználatért, de itt is mi támadtunk, Sarcia révén lövésig is eljutottunk, de változás már nem volt, 2-1-es Fradi-előnnyel mentek pihenőre a felek.

A második játékrész elején nagyon gyorsan megfogyatkoztak a Titánok: Zion kapott két percet akadályozásért. Kétszer is odakerültünk a kapujuk elé, de mindannyiszor Gyenes hárított. A kiegészülés után a vendégek is meglódultak, gyors egymásutánba háromszor is veszélyeztettek, de Nagy Kristóf mindannyiszor a helyén volt, és magabiztosan hárított. Sikerült kijönnünk a kisebb szorításból, Pulli is megeresztett egy lövést, ami ugyan lejött a kapusról, de a vendégek összeszedték a korongot, így nem volt ismétlés. Valamivel több, mint hat perc után ismét előnyben támadhattunk, amikor Almási kapott két percet. Rantanen révén egy helyzetet sikerült kiharcolnunk, de kimaradt. Mielőtt a kilencedik percbe fordultunk volna, hatalmas ziccert puskáztak el a vendégek: Dézsi kapta középen a korongot, csak be kellett volna lőnie, de Nagy Kristóf hatalmas bravúrral hárított. Tíz perc után ismét előnyben támadhattunk: Mangone állt ki két percre. Itt már nem hibáztunk, Karmeniemi nagyszerűen lőtte el a korongot, ami utat talált a kapuba (3-1). Tizenhárom és fél perc után meg volt az esélyünk, hogy hárommal lépjünk el, de Nagy Gergő a kapusba lőtte a korongot. Fél perccel később a fehérváriak nem hibáztak: Mangone éles szögből rálőtte Nagyra a korongot, akiről az a kapuba került (3-2). Ezt követően próbáltuk visszaállítani a kétgólos fórt, de Tóth Gergő, Karmeniemi és Tóth Renátó lövése is a kapusban halt el, így 3-2-es előnyről fordultunk rá az utolsó játékrészre.

A záró harmadot egy Tóth Richárd-lövéssel indítottuk, de a próbálkozása mellé ment, majd alig egy perccel később két percre ki is állt akadályozásért. A vendégek ezt nagyon gyorsan ki is használták, elég volt nekik 13 másodperc, amikor Zion kapta a korongot Mangonetől, és nem hibázott (3-3). Négy és fél perc után Fitzgerald és McCutcheon akaszkodott össze, a játékvezető ezt két-két perces kiállítással honorálta. Másfél perccel később Imre is kiállt, amit Nagy Gergő és Karmeniemi összjátéka követett, majd érkezett Fitzgerald, és meglőtte maga harmadik, csapata negyedik találatát (4-3). Valamivel több, mint hét és fél perc után McCutcheon ismét a büntetőpadon találta magát, ezúttal bottal akasztásért hagyta el a játékteret. Ugyan háromszor is veszélyeztettünk az emberelőny alatt, de egyszer sem sikerült Gyenest mattolni. A kiegészülés pillanatában azonban Campbell használta ki Tóth Richárd könnyelműségét, egy az egyben mehetett Nagyra, és nem hibázott (4-4). A harmad felén túllépve Nagy Gergő kapott remek passzt, ő is egyedül robogott a kapu irányába, de csak Gyenes felszerelését tudta tesztelni. Sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, Hegyi kétszer is próbálkozott, de a vendég portás mindannyiszor útját állta a lövéseknek. Tizennégy perc után Sarcia testre ütésért kapott két percet, a Fehérvár pedig megpróbált odaszorítani minket a kapunk elé, Nagynak kétszer is komoly helyzetben sikerült beleköpni a vendégek levesébe. Három és fél perccel a vége előtt hatalmas nyomás alatt tartottuk a Titánokat, amiből nem igazán tudtak szabadulni, sorra jöttek a lövések, dolgoztuk ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de végül Pulli lövése volt az, amely beakadt (5-4). Harminc másodperccel a vége előtt a vendégek időt kérnek, lehozzák a kapust, így Hegyi kiállításának köszönhetően hat a négy ellen támadhattak, de sikerült kivédekezni.

A Ferencváros Myles Fitzgerald mesterhármasával győzelemmel tért vissza az Erste Ligába. A Fehérvári Titánok minden dicséretet megérdemelnek, felvették a címvédő tempóját, és szinte mindenre volt válaszuk, de végül sikerült otthon tartani a nagyon fontos három pontot, így nem hagytuk meglépni az újabb magabiztos győzelmet arató Csíkszeredát még jobban a tabella élén. A főpróba így tökéletesre sikeredett, hétfőn pedig jön az idény második Hokiderbije, az Újpestet fogadjuk Pesterzsébeten.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz, 14. forduló
FTC-Telekom – Fehérvári Titánok 5-4 (2-1, 1-1, 2-2)
Pesterzsébet Jégcsarnok
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Karmeniemi, Nagy G., Németh, Tóth Re. – Tóth Gergely, Pulli, Tóth Ad., Fitzgerald,  Switzer – Sarcia, Hegyi, Tóth Richárd, Farkas, Tóth Gergő – Boros, Szabó, Jászai, Roczanov Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Fehérvári Titánok: Gyenes (Horváth) – Szabó, Mangone, Dézsi, Szabó, Zion – Horváth, Kiss, Balogh, Campbell, Péter – Imre, McCutcheon, Madácsi, Nagy, Almási – Erdély, Kovács, Ambrus, Rétfalvi Vezetőedző: Kiss Dávid
Kapura lövések: (13:8, 15:8, 17:11) 45:27
Védések: (7:11, 7:14, 9:15) 23:40 / 85.19% : 88.89%
Kiállítás percek: (4:2, 0:6, 8:6) 12:14
Emberelőny kihasználás: (7 / 2) 28.57% / (5 / 1) 20.00%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 5) 80.00% / (2 / 7) 71.43%
Gólszerzők: Fitzgerald (00:42, Switzer), Fitzgerald (12:28, Tóth Ad., Hegyi), Karmeniemi (31:02, EE, Nagy G., Rantanen), Fitzgerald (46:57, EE, Nagy G., Karmeniemi), Pulli (56:30, Nagy G., Németh)  illetve Nagy Ákos (01:18, Almási, Madácsi), Mangone (34:09, Szabó, Zion), Zion (42:36, EE, Mangone), Campbell (49:43)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin