2023. október 21.
Jubileumi meccsel ünnepel a jégkorong szakosztály!
November 5-én fennállása 95. évfordulóját ünnepli jégkorong szakosztályunk, különleges programok várhatóak!

Az 1920-as évek Magyarországán sportkedvelő körökben központi kérdés volt, hogy a jégen ütőkkel űzött labdás játékot, a bandy-t, vagy pedig a kanadai stílusú jéghokit népszerűsítsék. A kérdés hamar eldőlt, 1927-ben megalakult a Magyar Jégkorong Szövetség, majd egy évre rá, 1928-ban a Ferencvárosi Torna Club is döntő lépéseket tett az ügyben.

Az FTC vezetősége 1928. október 28-án ülésezett a városligeti műjégpályán, és ünnepélyesen megalapították a Ferencvárosi Torna Club jégkorong szakosztályát. Elnökké Mailinger Bélát választották, az ügyvitelt Huber István végezte.

A Fradi hamar csapatépítésbe kezdett, 1929. február 18-án le is játszotta első hivatalos mérkőzését, majd 1931 decemberében megvolt az első nemzetközi találkozó is: az FTC 6-1-re győzte le a jó erőkből álló Deutsche Eishockeyt. A zöld-fehérek sorra játszották a nemzetközi díjmérkőzéseket, míg Hircsák kapus, valamint a Gergely testvérpár révén világbajnoki, és olimpiai résztvevője is volt a Fradinak a magyar válogatottban.

1937-ben indult el az első magyar bajnokság, az FTC pedig nagyot húzott, sikerült leigazolnia egy Stapleford nevű kanadai jégkorongozót játékos-edzőnek.

Az első bajnoki címre ugyan 1951-ig kellett várni, ám ez a győzelem megalapozója volt a jövő nagy sikereinek: az FTC jégkorong szakosztálya mára 30 bajnoki címmel büszkélkedhet, ezzel a Ferencvárosi Torna Club második legeredményesebb csapata a férfi labdarúgók mögött, és a futballisták mellett egyedüliként jogosult a címer felett három csillagot viselni. A csapat a Magyar Kupát 15 alkalommal hódította el, és története során olyan emlékezetes sportpillanatokkal bővítette a magyar jégkorong történelemkönyvének lapjait, mint az 1973/74-es BEK-menetelés a Füssen kiejtésével, de a magyar válogatott is korszakos egyéniségek sorát köszönheti a Ferencvárosnak.

2018 nyarán az FTC jégkorongcsapatának életében komoly változások történtek. Az együttes és a szakosztály új névadó főtámogatót kapott, a továbbiakban FTC-Telekom néven versenyző csapat élére pedig Fodor Szabolcs személyében egy fradista nevelésű, játékosként több mint 50-szeres válogatott szakember került, aki új, friss szemlélettel, és alapjaiban új játékoskerettel kezdte meg a csapat újjáépítését.

A Fodor-éra első évét, amely egyben a jubileumi 90. év volt, történelmi sikerekkel ünnepelte a csapat: 22 év után hódította vissza a magyar bajnoki címet, valamint története során először megnyerte az Erste Ligát. Ezeket további sikerek követték, 2023 őszén úgy vágott neki az FTC-Telekom az új szezonnak, hogy Fodor Szabolcs és stábja vezetésével zsinórban ötször nyerte meg a magyar bajnokságot, kétszer nyert Erste Ligát és Szuperkupát, egyszer pedig a Magyar Kupát is elhódította. A csapat a nemzetközi porondon is történelmi eredményeket ért el, 2019 őszén a klub történetében először jutott be az IIHF Kontinentális Kupa harmadik fordulójába, a legjobb nyolc csapat közé, majd ezt a bravúrt 2023 októberében megismételte.

A szakosztály, és az egész Ferencvárosi Torna Club számára fontos, hogy az FTC-Telekom továbbra is az elődökhöz, és a hagyományokhoz méltó módon képviseltesse magát az Erste Liga mezőnyében, különösen a jubileumi, 95. esztendőben.

Ezért a szakosztályvezetés úgy döntött, nem is ünnepelhetné máshogy a jeles évfordulót, mint egy jublieumi mérkőzéssel, amelyen az ellenfél november 5-én az előző évi magyar bajnoki döntős rivális, a Magyar Kupa címvédője, a Budapest Jégkorong Akadémia HC lesz.

A szakosztály különleges felvezetéssel és programokkal készül a mérkőzés előtt, és a harmadok közötti szünetekben is, valamint akik kilátogatnak, találkozhatnak akár régi nagy bajnokokkal, vagy a közelmúlt sztárjaival is.

A programokról folyamatosan adunk tájékoztatást, érdemes figyelni a szakosztály Facebook és Instagram oldalát!

A jegyértékesítés már elkezdődött, jegyek online elővételben az Eventim oldalán, IDE KATTINTVA kaphatóak!

Ne maradj le, legyél a hokitörténelem részese! Találkozzunk november 5-én a Tüskecsarnokban!

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
95 ÉVES AZ FTC JÉGKORONG SZAKOSZTÁLYA! – JUBILEUMI MÉRKŐZÉS
FTC-Telekom – Budapest Jégkorong Akadémia HC
2023. november 5., 15.30, Tüskecsarnok
Jegyek: ITT

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin