2019. szeptember 29.
Javítási lehetőség, jönnek az Acélbikák
Férfi jégkorongosaink számára máris itt az esély a javításra, az Acélbikákat fogadjuk a Pesterzsébeten.

Alighogy elkezdődött a 2019/20-as szezon, a Ferencváros gyorsan a kellős közepében találta magát. A szeptember 13-i, Gyergyó elleni győztes rajt után az Újpest, a Vasas, a Fehérvári Titánok, a Brassó és a Hokiklub sem jelentett akadályt Fodor Szabolcs gárdájának. Majd hazai pályán fogadtuk a tavalyi döntőből jól ismert Csíkszeredát, akik rangadóhoz méltó színvonalú mérkőzésen, 4-2-es hátrányból felállva, végül hosszabbításban győztek le minket.

A javítási lehetőséget máris megadta nekünk a kiírás, hiszen a hét utolsó napján hazai porondon fogadjuk a tavalyi idény mélyrepülése után alaposan megerősödött, eddig veretlenül, százszázalékosan menetelő Dunaújvárosi Acélbikákat. A DAB velünk egy időben kezdte meg a szereplést az Erste Liga idei kiírásában, a Hokiklub Budapest otthonában hintettek egy sima hetest. Ezt követően négy mérkőzést játszottak, rendre hazai pályán. Elsőként a Gyergyó látogatott Dunaújvárosba. Ők már valamivel szorosabb mérkőzést játszottak, de végén a hazaiak örülhettek a 4-2-es sikernek, hogy aztán a DEAC is kapjon egy négyest. A legnagyobb különbségű győzelmet a harmadik hazai mérkőzésükön, a Fehérvári Titánok ellen aratták, akkor nyolcat sikerült lőniük az egyetlen kapott gól ellenében. Legutóbb a Vasas látogatott hozzájuk, akiknek sikerült megizzasztaniuk a házigazdát, de végül 6-4-re ezt a meccset is behúzták.

A tavalyi idényben nem mondhatjuk azt, hogy szárnyaltak volna a dunaújvárosiak, ugyanis az alapszakaszt csupán a nyolcadik pozícióban fejezték be, így nem maradt más, jöhetett az alsóház. Itt sem kezdtek fényesen, hiszen az első három meccsüket rendre elveszítették, majd ugyan hármat sikerrel behúztak, de a végére kifogyott a szufla, és újabb négy zakót könyvelhettek el, így nem volt esélyük a rájátszásba kerülésre.

Miután a tavalyi idényben nem sikerült kiharcolniuk a rájátszást, a vezetőség álmodott egy nagyot: komoly erősítésekkel szerették volna jóval magasabb helyre, régi fénye közelébe visszatenni a korábbi többszörös bajnok dunaújvárosi jégkorongcsapatot. Ezen cél tudatában vágtak bele a keret alapos átszervezésébe. Már május elején megkezdték a kemény munkát, és Miroslav Ihnacak személyében új vezetőedzőt sikerült fogniuk, aki az előző idényben a szlovák extraligás Kassánál dolgozott játékosmegfigyelőként. De az új tréner mellett nem kevesebb, mint tizenkettő új játékos csatlakozott a DAB keretéhez, köztük az a David Mazurek, aki az ECHL-ből érkezve nagyszerűen rajtolt első európai idényében, ott van a top5-ben a kanadai táblázaton, valamint legutóbb őt választották a hét játékosánaka ligában. Távozókból sem volt hiány. Elsőként az a Tóth Gergely intett búcsút a dunaújvárosi klubnak, aki ma már a Ferencváros kötelékéhez tartozik. Ugyancsak a távozás mellett döntött a Fradiban két szezont lehúzó szlovák, Henrich Jabornik, aki a lengyel Jastrzebie csapatában folytatja pályafutását, a Visegrád Kupában már játszott is ellenünk. Szabó Dávid a Brassóhoz, Oula Uski a Katowicébe, Eduard Zaharcsenko pedig az olasz Fassa csapatához szerződött.

A két csapatnak komoly közös múltja van. A fradisták jól emlékezhetnek a 90-es évek nagy párbajaira, amikor 1996-ban a Kercsó Árpád vezette újvárosi csikócsapat megszakította a bajnoki döntőben az FTC évek óta tartó hegemóniáját, majd 1997-ben sikerült visszavenni a trónt - többek között a 16 éves Szuper Levente döntőbeli parádéjának köszönhetően. Minden sorozatot figyelembe véve - ideértve a barátságos mérkőzéseket is - 2012 óta 44 alkalommal futottak össze a csapatok. A mérleg közel sem hízelgő ránk nézve, hiszen a DAB ezekből a mérkőzésből 30-at behúzott, ellenben mi csupán 14-szer örülhettünk. A két csapat legutóbb 2018 decemberének végén játszott egymással Dunaújvárosban. Akkor egy izgalmas, jó mérkőzésen a hazaiak egy 5-3-as győzelemmel otthon tartották a három pontot. A Ferencváros hazai pályán tavaly novemberben fogadta a DAB-ot, de a vendégek 3-2-es győzelemmel távoztak, ezzel hiába voltak már akkor mélyrepülésben, ők szakították meg a Fradi ligarekordot jelentő, 19 meccses veretlenségi sorozatát. A legutóbbi zöld-fehér győzelem tavaly október végén esett, Dunaújvárosban. Braden Walls adta meg az alaphangot egy duplával, amire Tóth Gergő és Myles Fitzgerald is egy-egy góllal válaszolt, míg Tóth Renátó ugyancsak kettőt lőtt. Ugyan kaptunk mi is kettőt, de akkor három ponttal távoztunk a Dunaújvárosi Jégcsarnokból.

Bátran mondhatjuk tehát, nagy múltú, presztízspárharcról van szó. Az Acélbikák idén még hibátlanok ugyan, de igazán komoly kihívás elé még nem állították őket - remek értékmérő lesz a ma esti rangadó. A Fradinak pedig a Csíkszereda elleni vereséget el kell minél gyorsabban felejteni, amire jó lehetőséget biztosít a DAB elleni összecsapás.

18.00-tól a Pesterzsébet Jégcsarnokban, FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz, 8. forduló
FTC-Telekom – Dunaújvárosi Acélbikák
2019. szeptember 29., vasárnap 18.00, Pesterzsébet Jégcsarnok

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin