2019. november 16.
Itt az újabb hokicsoda: legyőztük a favoritot Dániában!
Férfi hokisaink 3-2-re nyertek a Nottingham Panthers ellen Dániában, él a remény a négyes döntőbe jutásra!

Megérkeztünk Európába – ez volt a legfontosabb megállapítás bajnoki és Erste Liga-címvédő férfi jégkorongcsapatunk tegnapi, SonderjyskE elleni mérkőzése kapcsán. Azt előre tudni lehetett, hogy a nemzetközi porondra tizenkilenc év kihagyás után visszatérő Ferencvárosnak az októberi, ritteni hőstett után novemberben Dániában még nehezebb dolga lesz az IIHF Kontinentális Kupa harmadik körében, a legjobb nyolc csapat között. Az erőviszonyokról a sorozatot és a magyar KK-történelmet részletesen bemutató cikkünkben ITT már írtunk bővebben, de röviden: mindent elmond ellenfeleink erejéről, hogy mind a dán, mind a brit, mind a francia bajnok az európai elitben, a Bajnokok Ligájában szerepel… Ehhez képest méltó, egyenrangú ellenfelei voltunk péntek este a hazai közönség által is hajtott vendéglátóknak mind keménységben, mind sebességben, pedig a tempó még a Dél-Tirolban tapasztaltaknál is felfokozottabb volt. Arany Gergely egészen elképesztő kapusteljesítményt tett a jégre, a harminc fogott lövés és a 93,75%-os mutató nem is tükrözi kellőképpen hárításai minőségét, nem véletlenül választották a mérkőzés végén az FTC legjobbjának. Nem volt szabad tehát csalódottnak lennünk, még akkor sem, ha bár sokáig egy gól volt a különbség mindössze, sőt, egyszer egyenlíteni is sikerült, másodszorra ez már nem jött össze, és végül egy üres kapus találattal a hazaiak 3-1-re behúzták a meccset.

Ha azonban a dánok ellen nehéz dolgunk volt, szombati ellenfelünk, a brit Nottingham Panthers ellen még keményebb összecsapásra számíthattunk. Az előzetes ismeretek alapján is talán a szigetországiak kerete tűnt a legerősebbnek a torna előtt, ráadásul népes és lelkes szurkolósereg is elkísérte őket Vojensbe, péntek délután pedig meg is villantották erejüket: magabiztos, 4-2-es győzelmet arattak a francia Amiens Gothiques ellen. Nem volt tehát mese, egyszerűen muszáj volt pontot, pontokat elvenni tőlük, ha életben akartuk tartani továbbjutási reményeinket – mert azokat természetesen életben akartuk tartani, még akkor is, ha hangsúlyoztuk a torna előtt, hogy már a második körből való továbbjutás is bravúr volt, és elsősorban tanulni jöttünk Dániába, és azért, hogy amikor hazamegyünk, jobb csapat legyünk, mint előtte voltunk.

Ami a keretünket illeti, maradt a tegnapi felállás, vagyis a sérüléssel bajlódó Németh Attila és Hajós Roland a lelátóról figyelték a társakat. Történt azonban egy apró változtatás a top sorokban: Rasmus Kulmala és Tóth Adrián helyet cseréltek, utóbbi csatlakozott Nagy Gergő és Pavuk Attila mellé az első egységbe. A britek a miénknél hárommal kevesebb játékost neveztek a találkozóra, mindössze tizenkilences kerettel vágtak neki a meccsnek.

A franciák ellen már láthattuk, hogy a Panthers nem sokáig kóstolgatja ellenfelét, kőkeményen, elképesztő sebességgel mennek bele a meccseikbe az első perctől kezdve, ez történt most is. A mustársárga mezes britek szinte azonnal megszállták a harmadunkat, és nagyjából mindenhonnan lőttek – ez hol mellé ment, hol Arany Gergely zárt remekül (úgy festett, szerencsére átmentette formáját péntekről), mindenesetre ahhoz tökéletes volt, hogy folyamatos nyomás alatt tartsák a mieinket. Nagyjából látszott, hogy ezúttal még a tegnapinál is hangsúlyosabban a villámgyors kontráinkra építhetünk, ebből volt a második perc elején Rasmus Kulmalának egy megugrása, amelyből középre adni nem tudott, távoli lövése pedig elkerülte a botos felsőt. A britek úgy próbáltak ez ellen védekezni, hogy folyamatosan igyekeztek birtokolni a korongot, és elöl egy-egy kiugrásra kész emberükkel lefoglalni a védőinket. Továbbra is elképesztő mennyiségű lövést eresztettek meg, ezek minősége azonban szerencsére nem volt a legjobb – ami viszont kaput talált, azt Arany magabiztosan védte, így telt el gól nélkül az első öt perc. Alig telt viszont el, mindössze tizenkét másodperccel később, némileg váratlanul, de megszereztük a vezetést! Tóth Gergely lőtte kapu elé nagy erővel a korongot a kékről, Nagy Gergő pedig remek ütemben ért bele, a Pavuk takarásában semmit nem látó Panthers-kapusnak, Whistle-nek nem volt esélye hárítani. (0-1) A bekapott gól néhány percre megfogta a Nottinghamet, ekkor egy rövid időre mezőnyben is magunkhoz tudtuk ragadni a kezdeményezést, ám ellenfelünk hamar felocsúdott a pofonból, sőt, a 9. percben az egyenlítés is megérkezett: Jake Hansen egy remek egyéni akcióval kígyózott át a védelmünkön a jobb oldalon, ezúttal sajnos lemaradtunk róla, majd laposan középre tálalt, ahol Brett Perlininek már nem volt nehéz dolga a kapu üresen maradt felébe passzolni. (1-1) Az egyenlítés után mintha mindkét csapat szorosabbra zárta volna a védelmi vonalakat, percekig nagy helyzet nélkül telt a mérkőzés, a tempó azonban ezalatt is hatalmas volt, rengeteget korcsolyáztak a felek. A 14. perc hozott ebben változást, amikor megérkezett a mérkőzés első kétperces kiállítása: Jere Pullit küldték ki a büntetőpadra. Nem igazán sikerült azonban felállniuk a briteknek, a hagyományosan remek emberhátrányos védekezésünk ezúttal is működött, a hátrány első percét magabiztosan védekeztük ki. A másodikban már letáborozott a harmadunkban a Panthers, és a lövések is megérkeztek, ám Arany és a blokkok együttes erővel remek munkát végeztek, kivédekeztük a két percet. A harmad hátralévő perceiben visszatért a kiállítás előtti játék: zömében a britek birtokolták a korongot, hatalmas tempó volt kevés játékmegszakítással, és igazán nagy helyzet nélkül, így csorgott le a szünetig hátralévő idő. Panaszunk semennyi sem lehetett, egyetlen igazán nagy helyzetünkből gólt szereztünk, és döntetlenre álltunk húsz perc után!

A második játékrész elején sikerült elhoznunk a korongot, és rövid időre a brit harmadban tartani azt – jól mutatja a meccs tempóját, hogy azonnal fordult a kocka, és a Panthers veszélyeztetett kontrával. Samuel Herr ki is ugrott egy az egyben, azonban Arany nyerte a párharcot. Fél perccel később kapusunk már mamuttal védett nagyot Hansen közeli próbálkozásánál – nos, nem csökkent a mérkőzés intenzitása szemernyit sem! A nyomás viszont valamelyest igen, a harmad első öt percében sikerült többet birtokolni a korongot, mezőnyben is kiegyenlítettebbé vált a játék. Valamelyest csökkent a rengeteg lövés is, nagy helyzetig sem jutottak el a harmad első felében a csapatok, az eddiginél több volt a pontatlan átadás, a tilos felszabadítás mindkét oldalon. Ismét egy kiállítás hozott változást a játék képébe, ezúttal is mi kerültünk hátrányba: Rantanent küldték ki a 29. percben botfogásért. Ebből már gyorsan felállt a Panthers, sőt, Herr révén hamar veszélyeztettek is, Arany azonban nagyot védett. A hátrány második felében egy kiütött korong után lendületből érkezett meg a harmadunkba a Panthers, és Bulmer telibe verte a bal vasat, nem sokkal később pedig hatalmas kavarodás alakult ki a kapunk előtt, Arany többször is óriásit védett. A játékrész legnagyobb nyomása nehezedett a kapunkra ezekben a pillanatokban, de kiegészültünk, és sikerült felszabadítani – a maroknyi Fradi-tábor éltetni is kezdte hálóőrünket! A helyzet nélküli periódusunknak egy villámgyors kontra, és egy jó Kulmala-lövés vetett véget, amely után Whistle azonban lehúzta a pakkot. Emlegettük a pénteki meccsel kapcsolatban, hogy picit több szerencsénk is lehetett volna, nos, ez hatványozottan igaz volt erre a találkozóra is a 32. percben, amikor egy brit hiba után korongot szereztünk ellenfelünk harmadában, ami Nagy Gergő elé került, ő pedig szinte kettétörte lövésével a vasat… Ami viszont nem sikerült, összejött egy perccel később: Roczanov tört be nagy lendülettel a brit harmadba, lövése kijött Whistle-ről, a kipattanóra pedig remek ütemben érkezett Farkas Simon, és az üresen tátongó hálóba lőtt, hihetetlen, másodszor is vezettünk! (1-2) De itt még nem volt megállás! Kihasználtuk, hogy a Nottinghamet megfogta a gól, két perccel később Tóth Adrián tört kapura, az ő lövése is kijött Whistle-ről, a jobbról berobbanó Pavuk kapura kotorta, ezt még fogta a hálóőr, harmadszorra viszont nem volt ellenszer: Nagy Gergő bevágta önmaga második, csapatunk harmadik gólját! (1-3) A britek egy picit megzuhantak, érezni lehetett a tanácstalanságot, azt, hogy nagyon nem erre számítottak. A mieink viszont eksztázisba kerültek érthető módon, jöttek a letámadások, megnyertünk szinte minden párharcot. A 39. percben Brian Connellynél el is szakadt a cérna, csúnyán palánkba gyalulta Fitzgeraldot, 2+10 percet kapott érte.

A büntetés kétperces része is áthúzódott a záró harmadra, nem sikerült élni a fórral, de érezhető volt a játék képén, hogy nálunk a momentum – elképesztő, még az eddiginél is nagyobb elánnal küzdöttünk, és a harmad első perceiben először a meccsen tartósan az irányítást is sikerült átvenni. Érezhető volt, hogy a britek, hiába jött a második szünet nagyon jókor nekik, továbbra sem találják a ritmust, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Sőt, a 47. percben mi jártunk közel az újabb gólhoz, Pulli kékről kapu elé tett korongjába Tóth Adrián ért bele remek ütemben, Whistle ezúttal azonban a helyén volt. A túloldalon Arany továbbra is sziklaszilárdan állta útját minden próbálkozásnak, többször éltette a közönség. A lelátón is érezhető volt, ami a jégen: az egy egész kanyart megtöltő nottinghami szurkolósereg időnként síri csendben figyelte az eseményeket, míg az alig húszfőt számláló Fradi-tábor egy szál dobbal remekül hallhatóan és elképesztően lelkesen szurkolta végig a harmadot. Ami a mérkőzést illeti: a britek brusztoltak, erőlködtek, de nem tudták tartósan visszavenni magukhoz a kezdeményezést. A mieink dominálták a játékot, uralták az eseményeket, sőt, kontrák végén viszonylag gyors egymásutánban Switzer, Tóth Adrián és Tóth Richárd is közel állt a gólszerzéshez – előbb Whistle fejvédője hárított, a második, beleérős próbálkozás mellé-fölé ment, míg utóbbinál egy védő ért vissza remekül. Az 54. percben megkapta az esélyt a Nottingham, Roczanovot küldték ki két percre magas botért. Azonnal jött a lövés, Hansen vette célba a botos alsót, Arany ismét nagyot mentett. Amit viszont ezután láttunk, előrevetítette, milyen lelkiállapotban is van a két csapat: a britek másfél percig nem tudtak felállni a harmadunkban, hátrányban is letámadtuk, zaklattuk őket. Annak rendje és módja szerint ki is védekeztük a hátrányt, a Panthers pedig mindent egy lapra feltéve kezdett rohamozni, Arany és a blokkok azonban mindent hárítottak, hősies volt, amit bemutattunk! Az 58. percben góllá érett a teljes erőből érkező brit nyomás, az első próbálkozások még kijöttek Aranyról, de Samuel Herr közvetlen közelről a hálónkba vágta a korongot, így izgalmas lett a vége. Bő egy perccel a vége előtt, ahogy arra számítani lehetett, Tim Wallace időt kért, és szinte egyből le is hozta kapusát. A Nottingham azonban nem tudott hat az öt ellen sem veszélyes lenni, több lehetőségünk is lett volna ellőni a korongot az üres kapu felé, okosan lejátszottuk a hátralévő másodperceket, és megnyertük a mérkőzést!

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata olyan tettet hajtott végre, amilyenre története során még nem volt példa: mérkőzést nyert az IIHF Kontinentális Kupa harmadik körében! Ráadásul rendes játékidőset, három pontot érőt, ráadásul a négyes torna egyik favoritja, a pénteken még magabiztos győzelmet arató Nottingham Panthers előtt! Ezzel pedig a Fradi amellett, hogy alaposan megkavarta a csoport erőviszonyait, megőrizte esélyét a vasárnapi zárás előtt a továbbjutó első két hely valamelyikének megszerzésére!

A mindent eldöntő találkozó vasárnap 15.00-kor kezdődik, a francia Amiens Gothiques ellen.

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 3. forduló, E csoport, 2. mérkőzés
Nottingham Panthers – FTC-Telekom 2-3 (1-1, 0-2, 1-0)
Fros Arena, Vojens, Dánia
Nottingham Panthers: Whistle (Carr) – Matheson, Desantis, Herr, Perlini, Hansen – Connelly, Fick, Bulmer, Talbot, Quist – Lepine, Tetlow, Betteridge, Malmquist, Rheault – Lachowicz, Kelsall. Vezetőedző: Tim Wallace.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Tóth Gergely, Pavuk, Nagy G., Tóth A. – Kärmeniemi, Pulli, Kulmala, Switzer, Fitzgerald – Hegyi, Sarcia, Tóth Ri., Farkas, Roczanov – Tóth Re., Boros, Tóth Gergő, Jászai, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: 41:24 (13:6, 14:12, 14:6)
Védések: 21:39 (5:12, 10:14, 6:13)
Kiállítás percek: 12:6 (0:2, 12:2, 0:2)
Emberelőny kihasználás: 0% (3/0) : 0% (1/0)
Emberhátrányos védekezés: 100% (3/3) : 100% (1/1)
Gólszerzők: Perlini (08:55, Hansen), Herr (57:40, Matheson, Desantis), illetve Nagy G. (05:12, Rantanen, Tóth Gergely), Farkas (32:39, Roczanov, Sarcia), Nagy G. (33:42, Pavuk, Tóth A.)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin