2020. november 10.
Ismét drámai fordulatok, de győzelem a vége
Férfi hokisaink háromgólos előnyből engedték fordítani a Titánokat, de végül ráadásban behúzták a meccset.

Váratlan helyzetbe került hétfő este magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. A koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében újabb szigorításokról döntött a Magyar Kormány, amelyek bár várhatóan csak kedd éjféltől lépnek életbe, így elméleti lehetőség adódott volna rá, hogy a keddi jégkorong-mérkőzések, így az FTC-Telekom Titánok elleni összecsapása is nézők előtt kerüljön megrendezésre, azonban a klub úgy döntött, óvatosságból és elővigyázatosságból már a keddi jégkorongmeccsen sem lehetnek jelen a szurkolók.

Ez azt jelentette, hogy egyre jobb formába lendülő együttesünknek hűséges szurkolói támogatása nélkül kellett jégre lépnie kedd este a Titánok ellen, ám ennek ellenére is a Ferencváros számított a találkozó esélyesének. Fodor Szabolcs együttese a koronavírus-járvány a csapatot érintő második hulláma miatt októberben több mint két hetet hagyott ki, a visszatérést követően a november eleji válogatott szünetig viszont zsinórban három győzelmet aratott, a skalpok között van a listavezető MAC HKB Újbudáé is. Ráadásul az első legyőzött éppen a Titánok csapata volt Győrben. A Fehérvár-farm ugyan azóta tudott meccset nyerni, ám legutóbbi négy találkozóját elveszítette.

Esélyeshez méltóan kezdte a Ferencváros a találkozót, már az első harmad legelejétől kezdve többet birtokolták a korongot a mieink, folyamatosan elhozták a bulikat, és nyomás alatt tartották a Titánokat. Ha esetleg hiba csúszott valamelyik átadásba, akkor is hamar ismét ferencvárosi ütőn járt a korong, rendkívül hatékonyan támadott le a Fradi már a vendégek harmadában. Ennek a nyomásnak pedig szinte rögtön meglett az eredménye, alig telt el két perc a találkozóból, amikor Somogyi Balázs kapott a jobb oldalon korongot a kékről Tóth Gergelytől, teljesen tisztán vehette át, még meg is nézhette magának a kaput, majd magabiztosan vágta a pakkot a Titánok kapujában kezdő Szeles Martin lepkés kesztyűje felett a hálóba. (1-0) A gyors gól még jobban felpörgette az amúgy is láthatóan ezer fokon égő Fradi-játékosokat, akik láthatóan nagyon akartak bizonyítani a zárt kapu ellenére, ez pedig kifizetődött – kevesebb mint egy perccel később Lauri Kärmeniemi kékvonalról megeresztett lapos korongja is utat talált Szeles előtt a hálóba, a vendégek kapusa nem sokat láthatott a kapuja előtti hatalmas „forgalomban”, a korong pedig megtévesztően meg is pattant a jégen, így lett tökéletes lövés! (2-0) A két gyors bekapott gól után a Titánok fiataljai valamelyest rendezni tudták a soraikat, néhányszor már a ferencvárosi harmadba is eljutottak, ám az egész első játékrész alatt nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani Nagy Kristóf kapujánál – a Fradi első számú hálóőre, Arany Gergely betegsége után a meccskeretbe már vissza tudott térni, azonban a védést még nem bízta rá Fodor Szabolcs. Kollégájának nem volt nehéz dolga, az első harmadban elképesztő, 24:2-es ferencvárosi előnyt mutatott a kapura lövési statisztika… Egy ízben emberelőnyben is próbálkozhatott a Fradi, a 14. perc végén Hajnal Attila terítette le Hodgmant, azonban látszott, hogy a speciális játéka még mindig nem az igazi a zöld-fehéreknek – erre panaszkodott Fodor Szabolcs is még több mint egy héttel korábban, a DAB elleni meccs után. Így is magabiztos, kétgólos előnnyel várhatta azonban a címvédő FTC-Telekom a folytatást.

A második játékrész az elején úgy nézett ki, hogy ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Továbbra is a mieink birtokolták többet a korongot, a Titánok játékosai nem tudtak mit kezdeni a mély letámadással. Sőt, komoly lélektani fegyvertényt mutatott be a Fradi, ugyanis kivédekezett egy emberhátrányt, majd amikor úgy tűnt, már-már megérkeznek a meccsbe a vendégek, és megvoltak az első veszélyes helyzetek is, akkor mégis a Ferencváros szerezte az újabb gólt. Boros szerzett korongot a saját harmadában, végigszáguldott vele mindenkit faképnél hagyva a bal oldalon, majd remek ütemben centerezett a középen teljesen üresen érkező Németh Attilának, akinek tulajdonképpen nem is volt már nehéz dolga a hálóba vágni a korongot. (3-0) A játék képe és a lélektan alapján a Fradinak ekkor lett volna esélye arra is, hogy lezárja a mérkőzést, ehhez képest a mieink elkezdtek hasonlóan játszani, mint másfél héttel korábban a DAB ellen, amikor negyedóra alatt engedték vissza négygólos előnyből az ellenfelet a meccsbe. Most is egy emberelőny hozta meg az esélyt a vendégeknek, Németh második szabálytalansága után jól járatta meg a korongot a Titánok csapata a harmadunkban, majd McNulty távolról remekül vágta a hálóba a pakkot, Nagy Kristóf nem érhetett le a lövésre. (3-1) Az egyre több helyzettől, lövéstől és főképp a góltól felébredtek a vendégek, és játékban is megérkeztek a mérkőzésbe. Egyre élesebb lett a találkozó, sok volt a kemény ütközés, egy ilyen után Tóth Gergő készült kesztyűt ledobni ellátni Császár baját a zsűrifülke előterében. Bár a játékvezetők későn értek oda, és a bunyó elkezdődött, a „zebrák” ennek azonnal véget vetettek, és miután nem minősítették „fair fight”-nak a küzdelmet, Császár megúszta két perccel, Tóth Gergő viszont öt plusz véglegest kapott. A bulinál rögtön Tóth Adrián és Németh Kristóf is eljátszottak egy páros gyakorlatot, két-két percért cserébe, így sokáig négy a négy ellen játszottak a felek. A 36. percben Madácsi is szabálytalankodott, így ekkor négy a három ellen játszhatott néhány másodpercig a Fradi, míg a vendégeknél három játékos melegítette egymás a büntetőpadon. Hamar fordult azonban a kocka, Császár és Németh visszatértek a jégre, Tóth Adrián viszont ismét szabálytalankodott, és mivel öccse öt percéből is bőven maradt még, így több mint egy percig kettős előnyhöz jutottak a Titánok. Éltek is az óriási eséllyel, öt a három ellen Riku Tiainen vágta a kapunkba a korongot. (3-2) A harmad második felében egyértelműen jól jött ki a kiállításcunamiból a vendégcsapat, az utolsó percek játéka alapján pedig elmondhatjuk, bizony a Ferencvárosnak jött jobban a harmad végét jelző dudaszó…

A harmadik harmadra új lendületet vett a Ferencváros, megint jól működött a mély letámadás, a vendégeknek az első játékrészhez hasonlóan már a saját harmadukból való korongkihozatal is nehézségekbe ütközött. Sőt, Vincze Gergő szabálytalansága nyomán azzal is próbálkozhattak a mieink, hogy értékesítsenek egy emberelőnyt. Ez sajnos épp fordítva sült el, egy korongvesztés után Németh Kristóf egyedül száguldott végig a pályán, és egy az egyben belőtte az egyenlítő gólt, emberhátrányban tudott betalálni a Titánok… (3-3) Az egyenlítő gól után próbáltuk tartani a nyomást az ellenfélen, de érződött egyfajta visszafogottság a korábbiakhoz képest, benne maradt a mieink játékosaiban, hogy innentől egyetlen hiba is elég ahhoz, hogy kicsússzon a kezünkből a mérkőzés. Ehhez közel is kerültünk, Hodgman ugyanis az 56. percben összeszedett egy szabálytalanságot, a vendégek pedig Tiainen révén mindössze 11 másodperc alatt éltek is az előnnyel. (3-4) Megtörtént a szinte lehetetlen forgatókönyv, háromgólos hátrányból fordítottak a Titánok. Négy és fél percünk maradt egyenlíteni, mindent egy lapra feltéve kezdtünk támadni, Fodor Szabolcs az időkérését is elhasználta, és már azt figyelhettük, mikor korcsolyázik le Nagy Kristóf a jégről, hogy üres kapuval támadjunk emberelőnyben, amikor Tóth Gergely lőtte el a kékről a pakkot egy hosszú korongjáratás végén, és bár úgy látszott, ő a gólszerző, Somogyi végül beleért, a lényeg viszont, hogy összejött az immáron bravúrszámba menő egyenlítés! (4-4)

Ugyan háromgólos előny birtokában erre nem látszott esély, végül a mieink örülhettek annak, hogy sikerült hosszabbításra menteni a meccset. A ráadás percei sem alakultak rózsásan, Somogyit egy perc játék után kiszórták. Kasper Vuorinen időt is kért, érezte, hogy itt lehet az esély a szenzációszámba menő győzelem megszerzésére is. A mieink azonban hősiesen védekezték ki a négy a három elleni emberhátrányt, többször önfeláldozó mozdulatot bemutatva, majd elment egy kontra, aminek a végén Justin Hodgman remek mozdulattal fejezte be Tóth Gergely passza után az akciót (5-4), a győzelmet végül otthon tartotta a Fradi! Bár nem ilyen mérkőzésre számítottunk sem előzetesen, sem háromgólos vezetés után, végül örömmel konstatálhattuk, hogy egy vesztésre álló mérkőzést ha a hosszabbításban is, de sikerült 5-4-re megnyernünk.

Folytatás vasárnap délután, a szezon első Derbijén, az Újpest ellen – nagy kár, hogy zárt kapuk mögött.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Titánok 5-4 (2-0, 1-2, 1-2, 1-0 – h.u.)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Tóth Gergely, Ellerby, Sági, Tóth A., Nagy G. – Sarcia, Kärmeniemi, Hodgman, Kulmala, Németh A. – Hegyi, Boros, Hajós, Somogyi, Pavuk – Bán, Tóth Gergő, Roczanov, Tóth Re., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Titánok: Szeles (Gyenes) – Erdély B., Reiter A., Tiainen, Luusuaniemi, Császár H. – Dobmayer, McNulty, Rétfalvi, Németh K., Huovinen – Kóger B., Hajnal, Madácsi, Almási, Balogh B. – Vincze G., Jakimcsuk. Vezetőedző: Kasper Vuorinen
Gólok: Somogyi (02:05, Tóth Gergely, Pavuk), Kärmeniemi (02:59, Hodgman), Németh A. (25:00, Boros), Somogyi (58:34, Tóth Gergely, Hajós), Hodgman (63:21, Tóth Gergely), illetve McNulty (32:26, EE, Tiainen), Tiainen (37:55, EE2, Huovinen, McNulty), Németh K. (48:02, EH), Tiainen (55:36, EE, Császár, McNulty)
Kapura lövések: (24:2, 8:14, 12:6, 2:0) 46:22
Védések: (2:22, 12:7, 4:11, 0:1) 18:41 / 81.82% : 89.13%
Kiállítás percek: (0:2, 33:6, 2:2, 2:0) 37:10
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (7 / 3) 42.86%
Emberhátrányos védekezés: (3 / 7) 57.14% / (0 / 2) 100.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 6:22

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin