2024. szeptember 10.
„Idén szeretnénk mi kijönni győztesen a küzdelemből”
Kedd délben megtartották a férfi jégkorong Erste Liga hagyományos szezonnyitó sajtótájékoztatóját.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) kedd délben megtartotta hagyományos Erste Liga szezonnyitó sajtótájékoztatóját a Könyves Kálmán körúti TRIBE Budapest Stadium hotel konferenciatermében. A sajtótájékoztatón az MJSZ nemrég megválasztott új elnöke, Kolbenheyer Zsuzsanna, és az új szakmai alelnök, idősebb Kovács Csaba mellett az Erste Liga elnöke, Szőke Álmos, valamint a névadó főszponzor, az Erste Bank képviseletében Kenesei Balázs, a Vállalati Speciális Termékek Értékesítés terület vezetője vettek részt. Rajtuk kívül természetesen szót kapott a liga minden csapatának egy-egy vezetőségi tagja, akik sorban vázolták az előttünk álló szezonnal kapcsolatos terveket és célkitűzéseket. A magyar bajnoki címvédő FTC-Telekomot Hudák Gábor szakmai igazgató (képünkön) és Tóth Adrián csapatmenedzser képviselték.

„A májusi tisztújítás óta nagyon mozgalmas időszakon vagyunk túl, még mindig zajlanak az átadás-átvétellel kapcsolatos ügyek, de reméljük, hogy záros határidőn belül minden fontos részlet tisztázódik. Természetesen az egyik fő dolog, amivel foglalkoztunk, az az Erste Liga sorsa volt. Az Erste Bank hét éve elkötelezett támogatója a ligának, úgyhogy mi sem volt természetesebb, mint hogy velük folytatjuk az egyeztetéseket és az együttműködést. Ezúton is köszönöm Kenesei Balázsnak és a bank vezetőségének a nyitott hozzáállást és a támogatást” – kezdte megszólalását Kolbenheyer Zsuzsanna. „Természetesen a válogatott mellett a liga a szövetség zászlóshajója, így mindent meg fogunk tenni azért, hogy a színvonal folyamatosan emelkedjen, és hétről hétre egyre jobb meccseket láthasson a közönség. Tavaly több csapatnak is reális esélye volt a végső sikerre, végül a történelmi sikert elérő Brassónak sikerült kiharcolnia a végső győzelmet. Reméljük, idén is hasonlóan izgalmas bajnokságot láthatunk majd” – zárta beszédét az MJSZ elnöke.

„Nagy öröm, hogy már a második alkalommal képviselhetem az Erste Bankot ezen az eseményen” – kezdte Kenesei Balázs, aki ezt követően fontos bejelentést is tett. „Az immáron 2017 óta tartó együttműködést az MJSZ és az Erste Bank meghosszabbította, további két évre. Köszönjük mi is az együttműködést Elnök asszonynak és stábjának. A tisztújítás miatt viszonylag rövid idő állt rendelkezésre a tárgyalásokra, de sikerült tető alá hozni. Ez azért is sikerülhetett, mert ez egy jó együttműködés. Azt szokás mondani, hogy egy házasságban a hetedik év vízválasztó, nos, mondhatjuk, hogy túléltük ezt a kritikus pontot. A viccet félretéve, két professzionális szervezet együttműködéséről van szó, amelyek meg tudták látni egymásban a kölcsönös előnyöket. A bank számára ez egy nagyon előnyös együttműködés, egy remek, pozitív sportágat támogathatunk, úgyhogy örömmel folytattuk a közös munkát.” A névadó főtámogató képviselője azt is elmondta, a közös munka legfontosabb feladatai között lesz, hogy növeljék a nézőszámot a mérkőzéseken, illetve szeretnék, ha még több családot láthatnánk a jégcsarnokokban. Ennek érdekében továbbra is készül az Erste Bank és a liga közös tematikus programokkal, és az eddigi kínálatot is tovább bővítik, idén debütál majd például a külföldön már ismert Pink October, a mellrákellenes küzdelem jegyében. Emellett a matiné és egyéb kitelepülések helyszíneit is tovább tervezik bővíteni a családok és gyerekek sportágba való bevonása és a liga további népszerűsítése érdekében.

„Egy ilyen forró nyár után nagyon jó hír, hogy ennyire rövid idő alatt sikerült lehűteni úgymond a kedélyeket, és mind szakmailag, mind támogatói oldalról megbízható hátteret tudhat maga mögött az Erste Liga. Elnök asszonynak és stábjának köszönhetően a szakmai támogatás a szövetség részéről megvan, a másik pillért pedig az Erste Bank biztosítja” – kezdte megszólalását az Erste Liga elnöke, Szőke Álmos, aki ezután a ligával kapcsolatos legfontosabb számokat ismertette. „Ha visszatekintünk az előző szezonra, láthatjuk, hogy a ligában vannak olyan elemek, amikre büszkék lehetünk. Rendkívül sok a nagyon szoros meccs, a tavalyi rájátszásban 37 meccsből 23 dőlt el kettő vagy annál kevesebb gólnyi különbséggel. De ott van a Brassó esete is, amelyik a negyeddöntőben már kétmeccses hátrányban volt, mégis sikerült fordítania, és végül elhódítania a bajnoki címet.” A liga elnöke is kitért a nézőszámra és annak növelésére. „Valóban sokat dolgozunk a nézőszám növelésén, ami nagyon hosszú és fáradságos munka, de dolgozunk rajta. A tematikus események, a kihelyezett mérkőzések mind a nézők bevonzását szolgálják, de ezért a célért egyéb döntéseket is hoztunk. Ezt szolgálja az is, hogy a jövőben két fix játéknap lesz, a péntek és a vasárnap. Ezt azért vezetjük be, hogy kiszámíthatóbb és jobban tervezhető legyen a program, ezzel is elősegítve a nézőszám növekedését. Volt a tavalyi szezonban előrelépés, az alapszakaszban közel 900-as átlag nézőszámot hozott a liga, ami, azt gondolom, ebben a nagy versenyben, a nézőkért folytatott küzdelemben egy jó szám. A rájátszásban ez tovább növekedett, közel 1200 volt a nézőátlag, több teltházas meccsnek is örülhettünk több helyszínen is.”

Szőke Álmos arról is említést tett, a liga fennállása óta talán még soha nem volt akkora játékosmozgás a csapatoknál, mint az idei nyáron, de úgy látja, zömében olyan, minőségi igazolások érkeztek magasabb szintű ligákból a klubokhoz, akik hozzájárulhatnak majd a bajnokság színvonalának további növekedéséhez. A sokat kritizált pontrendszerrel kapcsolatban a liga elnöke elmondta, a csapatokkal történt egyeztetést követően fokozatosan változtatják meg, vezetik majd ki a rendszert, az idei szezonra annyi változás lesz a korábbi szabályhoz képest, hogy a meccskeretek minimum pontértékét 18-ban határozták meg. Szó esett arról is, fontos, hogy ne csak a helyszínen lehessen nyomon követni a mérkőzéseket, ezért az évek óta stabilan működő Erste Liga TV továbbra is élőben közvetít minden, nem televíziós mérkőzést a ligából. A közvetítések technikai minőségének javítása érdekében folyamatosan tesz lépéseket a liga, és újdonságként havibérletet is bevezetnek majd. Zárásként Szőke Álmos bejelentette, hogy az eddigi ligamenedzser, Somogyi Attila más feladatköröket kapott a szövetségen belül, utóda a korábban a DEAC csapatmenedzseri pozícióját betöltő Fucskó Tamás lesz az új szezontól.

Az MJSZ szintén a tisztújításkor megválasztott szakmai alelnöke, idősebb Kovács Csaba, aki már korábban is vállalt vezető tisztségeket a szövetségben, erre utalva azzal kezdte megszólalását: „Én egy régi-új fiú vagyok”. Az alelnök elmondta, még ezekben a napokban is a szövetség új munkamenetének kialakítása zajlik, és ahogy arról az elnökasszony is említést tett, még mindig nagy erőkkel zajlik az előző vezetéssel az átadás-átvétel is. Kovács Csaba az Erste Ligára rátérve elmondta, az ő személyes preferenciája, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a fiatal magyar játékosokra. Hozzátette, mivel júniusban vette át a stafétát az új elnökség, így mély szakmai változtatásokra már nem lett volna idő, ezért ezeket a következő szezonban fogják bevezetni, természetesen szorosan együttműködve a klubokkal, amelyek érdekeit figyelembe fogják venni. Így idén még maradt a minimálisan átalakított pontrendszer. Az alelnök a fiatalok szerepeltetésének fontosságát a magyar válogatott példájával támasztotta alá, ahol az új szövetségi kapitány, Majoross Gergely az augusztusi olimpiai selejtezőn 16 éves játékosnak is adott bizalmat, aki nem okozott csalódást ezen a szinten sem.

Kovács Csaba ismertette a korábban már nyilvánosságra hozott új lebonyolítási rendszert is, amelynek értelmében visszatér a 36 mérkőzéses alapszakasz az Erste Ligában, aminek február 12-én lesz vége, és ami után néhány hétre kettéválik a mezőny. A romániai csapatok a román bajnokságban fognak szerepelni, míg a magyarországi együttesek az alapszakasz végeredménye alapján kiemelve játszanak egy mini-rájátszást a magyar bajnoki aranyéremért. Az új lebonyolításról korábban ITT írtunk bővebben. Az alelnök elmondta, ezzel az új rendszerrel a magyar bajnoki cím rangját tervezték növelni, annál is inkább, mert a tavalyi lebonyolításban a középszakasz kicsit érdektelenebb volt, az átszervezéssel arra számítanak, hogy érdekesebb meccsek jöhetnek a csapatok és a szurkolók számára egyaránt. Az OB I rájátszását követően jön majd az Erste Liga rájátszása, amelybe idén is az alapszakasz első nyolc helyezettje jut be. A negyeddöntőtől pedig jönnek a már megszokott, négy nyert meccsig tartó párharcok.

A szövetség és a liga képviselőinek felszólalásait követően a liga csapatainak képviselői következtek. Az FTC-Telekom részéről Hudák Gábor szakmai igazgató állt mikrofon elé.

„Szeretnénk szinte teljesen megismételni a tavalyi szezonunkat. Ez azt jelenti, hogy az immáron hat éve őrzött magyar bajnoki címet ezúttal is mindenképp meg akarjuk védeni, bár tudjuk, hogy főleg az új lebonyolítás miatt, ez egyáltalán nem lesz könnyű feladat. Illetve, most már sorban egymás után mindhárom erdélyi csapattól kikaptunk a liga döntőjében, szeretnénk most mi kijönni győztesen a küzdelemből, és elhódítani az Erste Liga trófeáját is – ezért mondtam az elején, hogy szinte megismételni az előző szezon eredményeit” – nyilatkozta szakosztályunk vezetője. Hudák Gábor a keretünk átalakulását érintő kérdésre elmondta, ő maga is nagy érdeklődéssel és izgalommal várja az első mérkőzéseket, hiszen talán Fodor Szabolcs ideérkezésekor volt ennyi új játékos a Fradiban, de sikerült sok tehetséges fiatal magyar hokist igazolni, a légiósok minősége pedig mindig szezon közben derül ki, ám a szakmai igazgató bízik a stáb választásaiban. Zárásként hozzátette, rendkívül izgalmas és kiegyenlített bajnokságnak nézünk elébe, hiszen szinte minden csapatnál nagy mozgás, átrendeződés történt a nyáron.

Az Erste Liga 2024/25-ös idénye szeptember 13-án, pénteken rajtol, az FTC-Telekom az első játéknapon Debrecenbe látogat. Csapatunk idei első hazai alapszakasz-mérkőzését szeptember 15-én, vasárnap 15.30-tól játssza a Budapest Jégkorong Akadémia HC ellen. A találkozóra – és a Fradi összes szeptemberi hazai mérkőzésére – már zajlik az online jegyértékesítés az Eventim hálózatában, ITT.

Az új szezonra vonatkozó részletes jegy- és bérletinformációk ITT olvashatóak el.

Szurkolóinknak érdemes bérletet váltaniuk, hiszen nem csak kedvezményes áron juthatnak be az FTC-Telekom minden hazai rendezésű Erste Liga- és Magyar Kupa-mérkőzésére, beleértve mind a liga, mind az OB I újonnan bevezetett rájátszását is, de 50 százalék kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a Szuperkupa döntőjére is, amelyet szeptember 17-én játszunk Székesfehérváron, az Alba Arénában a Magyar Kupa-győztes Hydro Fehérvár AV19 ellen.

Cikkajánló

A legerősebb magyar csapattal játszunk a Szuperkupáért

Férfi jégkorongcsapatunk az ICEHL-es Hydro Fehérvár AV19-cel küzd meg a székesfehérvári Alba Arénában.

Vereség az első hazai Erste Liga-meccsen

Magyar bajnok hokisaink fordulatos mérkőzés végén 5-6-ra kikaptak a BJA HC csapatától.

Újra Erste Liga-meccs a Tüskecsarnokban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk vasárnap hazai pályán fogadja a BJA HC csapatát az Erste Ligában.

Vereség az Erste Liga-nyitányon

Férfi jégkorongcsapatunk 7-4-re kikapott a DEAC otthonában a szezon első tétmeccsén.

Vadonatúj mezekkel indul a hokiszezon!

Férfi jégkorongcsapatunk mindhárom színű 2024/25-ös meze már meg is rendelhető online és személyesen is!

Idegenben kezdjük az Erste Ligát

Magyar bajnok jégkorongozóink pénteken a DEAC otthonában kezdik meg az Erste Liga-szereplést.

Vereség Érsekújváron

Magyar bajnok hokisaink szétlövést követően 2-1-re kikaptak a szlovák Extraligás Érsekújvár otthonában.

Szurkolói ankétot tartott a jégkorong szakosztály

Nyíri Zoltán, Hudák Gábor és Fodor Szabolcs válaszolt a szurkolók kérdésére hétfő este.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin