2023. március 25.
Idegőrlő hajrá, de győzelem, egy lépésre a végső siker
Hokisaink elképesztő meccsen nyertek az Erste Liga-döntő harmadik meccsén, hétfőn a ligagyőzelem lesz a tét!

A férfi jégkorong Erste Liga döntőjében is folytatódott az az ebben a sportágban különösen furcsa sorminta, ami a magyar bajnoki döntőnek is minősülő, és a Ferencváros 30. megszerzett bajnoki címével véget ért elődöntőben kialakult, jelesül, hogy a négy győzelemig tartó párharcban csak idegenbeli győzelem születik. Így kezdődött a ligadöntő is, az FTC-Telekom hatalmas szívvel küzdve, óriási bravúrt bemutatva kettőből két győzelemmel tért haza az alapszakasz-második Gyergyói Hoki Klub otthonából, péntek este a Tüskecsarnokban több mint 2000 néző előtt viszont, bár megvoltak a mieink lehetőségei, hogy eldöntsék a meccset, végül a GYHK került ki győztesen a csatából, 2-1-re alakítva ezzel a párharc állását. A szombat esti negyedik meccsen így viszonylag egyszerű volt a képlet, ha a Fradi, megtörve rossz hazai sorozatát, nyerni tud, úgy a hétfői gyergyószentmiklósi ötödik meccsen már a ligagyőzelemért léphet jégre, míg vendégsiker esetén 2-2-ről és újra gyergyói pályaelőnnyel folytatódik a széria.

Pénteken is csak néhány belépő maradt a pénztárban, szombat este viszont telt ház, 2200 néző fogadta a csapatokat a Tüskecsarnokban, ezúttal is mindkét tábor kitett magáért, hogy döntőhöz méltó hangulatot teremtsenek. Fodor Szabolcs vezetőedző egy helyen változtatott az előző napi meccskereten, a Di Diometével szemben bemutatott ütközése miatt egymeccses eltiltást kapott Tóth Gergő helyére Kreisz Brúnó került be a csapatba.

A vendégek kezdték aktívabban a találkozót, az első percekben többször is beszorították a mieinket saját harmadunkba, Aranynak is bravúrokkal kellett nyitnia a mérkőzést. A 3. percben viszont fordult a kocka, Betteridge blokkolt hatalmasat egy gyergyói lövésnél, a róla lepattanó koronggal pedig Jari Sailio száguldott el szólóban, és megszerezte a Fradi vezető gólját (1-0). A gyergyóiakat rövid időre érezhetően kissé megfogta a gyorsan kapott gól, ezt pedig sikerült kihasználni, a 8. percben Sailio adott balról laposan tanári passzt a védőjéről ellépő, a kapu elé berobbanó Matias Sointunak, aki kapásból a hálóba továbbított (2-0). Arany Gergely pillanatai következtek ezután, előbb Imre Patrik szólójánál fogott ziccert, majd Fejes lövésébe kapott bele remek mozdulattal. A 11. percben emberelőnybe került a Gyergyó, miután Galántai gáncsolta ellenfelét, de ebből sem jött ki jól ellenfelünk, Kulmala csent el egy korongot, majd indított, a visszakorcsolyázó gyergyói játékos pedig hiába próbált belekapni a kiemelt indításba, így lett tökéletes a passz Nagy Gergőnek, aki rendkívül higgadtan megvárta, amíg Rinne elmegy a lövőcselre, majd a hálóba emelt, emberhátrányos góllal már hárommal vezettünk (3-0)! A 15. percben Sylvestre szabálytalankodott, de nem sikerült élnünk az emberelőnnyel, ez pedig megbosszulta magát, egy váratlan egyéni villanással a harmad hajrájában szépített a GYHK: Silló Arnold húzott hirtelen középre jobbról, a palánktól, megvert két embert is, majd a hálóba lőtt (3-1). A góltól vérszemet kaptak a piros-fehérek, így Aranyra is szükség volt ahhoz, hogy a szünetig már ne csökkenjen tovább a szépen felépített előny.

Óriási vendéghelyzettel indult a második harmad, Aranynak kellett Imre lövésénél, majd ismétlésénél hatalmasat védenie. Viszonylag sok hibával játszott mindkét csapat, látszott, hogy a rájátszásban jellemző elképesztő sorozatterhelés azért nem marad nyom nélkül. Ezt viszont nem sikerült kihasználni egyik félnek sem, pedig a 25. percben például Turbucz egyedül törhetett kapura, végül azonban utolérték. Komoly tempóban zajlottak az események, de nagy helyzetig nem jutottak a csapatok, egészen a 28. percig, amikor Sylvestre rázta le magáról Tóth Adriánt, majd laposan kapura pöccintette a korongot, Arany lábbal védett. A 30. percben Bodó lökte bottal palánkra a mieink kapuja mögött Mesikämment, így emberelőnybe kerültünk, amit a vendégek hevesen reklamáltak, mert Orban nagy helyzetből lőhetett volna a sípszó pillanatában. Jól álltunk bele a fórba, de végül nem sikerült kihasználni, öt az ötben pedig már Aranynak kellett nagyot fognia Silló lövése után. A harmad utolsó perceiben parázs jelenetekben sem volt hiány, az ügyeletes gyergyói bajkeverő, az idei alapszakaszban nem kevesebb mint 143 büntetéspercet összeszedett Di Diomete állt bele előbb Borosba, majd a vendégek kispadjánál Sointuba is, egyik esetből sem lett sem bunyó, sem kiállítás. Ami pedig ennél is fontosabb, gól sem született már a harmad végéig, így sikerült az utolsó játékrészre megőrizni a kétgólos előnyt.

A záró harmad első perceiben ellenfelünk megpróbálta növelni a nyomást, a mieink viszont remekül kontrollálták az eseményeket. A 45. percben emberelőnybe került a GYHK, miután Boros gáncsolta Császárt, de remekül védekeztünk. Támadott becsülettel az ellenfél, de amikor kellett, mindig ott volt a megfelelő helyen egy zöldmezes játékos. Érződött a fáradtság mindkét oldalon, de a fontos pillanatokban mindig jött egy-egy blokk, vagy jó helyre odapiszkáló ütő. Az 54. percben aztán egyszer nem ért oda a védekezésünk egy gyergyói akciónál, ezt pedig azonnal kihasználták a vendégek, Sylvestre tolta Arany mellett a hálóba a korongot (3-2). Ez pedig azt jelentette, hogy garantált volt az idegőrlő csata a hajrára, a GYHK játékosai vérszemet kaptak, a mieinknek egyre hősiesebben kellett védekeznie, ekkor már csak a Fradi-szív vitte előre a zöldmezeseket, ahogy már annyiszor ebben a rájátszásban. Két perccel a vége előtt egy hazai harmadbeli buli előtt Szilassy Zoltán, a vendégek edzője időt kért, de még nem vitte le kapusát. Ez 1:20-szal a vége előtt következett be, de nagyon rossz ütemben, a vendégek elvesztették a korongot a kapunk mögött, az indításból Turbucz lőhetett üres kapura, mellé. Elképesztő másodpercek következtek, Aranynak is óriásit kellett védenie, de végül lepergett a hátralévő idő, megnyertük a döntő negyedik meccsét! 

Idegtépőre sikerült a vége, de az FTC-Telekom hosszú idő után végre hazai jégen is meccset nyert a rájátszásban, de még milyen fontosat: a Fradi ezzel 3-1-re vezet a négy győzelemig tartó párharcban, így hétfőn Gyergyószentmiklóson már az Erste Liga trófeájának elhódításáért lép jégre. Ahogy pedig ez a szezon festett november táján, ha a harmincadik bajnoki cím szenzáció volt, ez maga lenne a történelem - egy újabb aranybetűs zöld-fehér fejezet a magyar hoki történelemkönyvében!

Férfi jégkorong, Erste Liga, döntő, 4. mérkőzés
FTC-Telekom – Gyergyói Hoki Klub 3-2 (3-1, 0-0, 0-1)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hrabal, Marva, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Sailio, Sointu – Kärmeniemi, Seregély, Farkas S., Kreisz, Tóth A. – Kucsma, Bán, Galántai, Kozma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Rinne (Demeter) – Haaranen, Marttinen, Bodó, Orban, Sylvestre – Fejes, Saari, Sándor-Székely, Szigeti, Tranca – Imre, Kozma, Császár, Di Diomete, Vincze P. – Bíró, Csiszer, Silló. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok: Sailio (02:40), Sointu (07:22, Sailio, Betteridge), Nagy G. (11:32, EH, Kulmala), illetve Silló (17:19, Tranca), Sylvestre (53:27, Imre)
Kapura lövések: (8:14, 9:7, 4:15) 21:36
Védések: (13:5, 7:9, 14:4) 34:18 / 94.44% : 85.71%
Kiállítás percek: 
(2:2, 0:2, 2:0) 4:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
4:00 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: 
(0 / 2) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin