2023. március 8.
Hosszabbításos dráma végén vereség a harmadik meccsen
Férfi hokisaink bár visszajöttek mínusz kettőről, végül a BJA HC megszerezte első sikerét a bajnoki döntőben.

Ha pusztán csak a számokat, és az alapszakasz eredményeit vesszük alapul, a papírforma nem a Ferencváros férfi jégkorongcsapatának kedvezett a Budapest Jégkorong Akadémia elleni Erste Liga-elődöntős párharc előtt, amely, lévén a másik ágon két erdélyi csapat, a Gyergyói HK és a Corona Brassó harcol egymással a fináléba jutásért, a két utolsó állva maradt anyaországi csapat küzdelmeként klasszikus magyar bajnoki döntő is. A BJA HC ugyanis januárban nem csak azt a Magyar Kupát zsebelte be a döntőben az osztrák ICEHL-ben pallérozódó Fehérvárt legyőzve, amely sorozatból a mieink a legjobb nyolc között búcsúztak, de a liga alapszakaszát is megnyerték, négyből négyszer legyőzve a Fradit a szezon első 36 mérkőzése során. Aki azonban látta azt a teljesítményt, és azt a vérbeli, Fradi-szívvel küzdő karaktert, amit az FTC-Telekom a jégre tett a DVTK Jegesmedvék ellen 4-2-es összesítéssel behúzott negyeddöntős széria mind a hat mérkőzésén, az azért már sejthette, hogy kiegyensúlyozottabb mérkőzésekre lehet számítani a BJA ellen is, mint a bajnokság első szakaszában. Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy Fodor Szabolcs csapata fantasztikus, harcos játékkal szombaton és vasárnap megnyerte a párharc első két, idegenbeli mérkőzését a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, így szerda este a Tüskecsarnokban a tét a Fradi számára az volt, hogy egy nappal később 3-0-s előnyről már a 30. magyar bajnoki címért, ezzel a címerük feletti harmadik csillagért küzdhetnek-e, míg Kangyal Balázs tanítványai azért harcoltak, hogy visszajöjjenek a párharcba, és maradjon reális esélyük a négy nyert meccsig tartó széria megfordítására.

Ferencvárosi oldalon jó hír érkezett délután, a másfél héttel korábban, még a DVTK Jegesmedvék ellen súlyos sérülést szenvedett Aku Kestilä elhagyhatta a kórházat, sőt, már a Tüskecsarnok lelátójáról szorított a társaknak, rajta és a korábban szintén a teljes szezonra kidőlt Sarciá Antoninón kívül ezúttal Kozma Dávid és Matias Sointu betegség miatt nem álltak a szakmai stáb rendelkezésére, a kapunkban Arany Gergely kezdett. A hiányzók miatt a sorokon variált kissé Fodor Szabolcs vezetőedző, Farkas Simon ezúttal az első támadótrióban kapott lehetőséget. A túloldalon Kangyal Balázs is meglépett egy jelentős változtatást, az alapszakaszban szenzációsan védő Farkas Roland helyett az első két meccsel ellentétben ezúttal Kornakker Dániel kezdett a BJA kapujában.

Nem indult jól a mérkőzés a mieink számára, a BJA, ahogy arra számítani lehetett, fokozott tempóban állt bele a mérkőzésbe, és már a 6. perc elején kiharcoltak egy emberelőnyt, Kärmeniemi gáncsolta ellenfelét, ezt pedig rögtön ki is használták a vendégek: Nagy Krisztián passza után Galoha tette el tűpontosan a korongot a kapu bal oldalába (0-1). Sőt, szinte rögtön a korongbedobás után duplázhatott volna a BJA, lendületes támadásuk végén Culigin húzta kapura a pakkot, amelynek Arany már nem tudta útját állni, a bal oldali kapuvas viszont kisegítette a mieinket. A nehéz percek után visszajöttünk játékban is a mérkőzésbe, de nem sikerült igazán veszélyesnek lenni sem öt az öt ellen, sem Djumic hibája után emberelőnyben. Három és fél perccel a harmad vége előtt okozott némi riadalmat egy kipattanó Nagy Gergő lövése után az ellenfél kapujának előterében, de sem Kreisz, sem Kulmala nem tudta közelről a gólvonal mögé juttatni a korongot.

A második harmadba is a BJA állt bele jobban, olyannyira, hogy ezúttal már mindössze 23 másodperc után érkezett egy vendéggól, Pozsgai távoli lövését még védte Arany, a kipattanó után Galoha közeli ismétlésénél viszont már tehetetlen volt. (0-2) Szerencsére gyorsan, másfél perc alatt jött a válasz, Tóth Gergő egyéni villanásából: támadónk nagy lendülettel húzott el a jobb oldalon, lőtt, majd Kornakker védése után a kapusról felperdülő kipattanót a korongot a levegőben eltalálva lőtte a hálóba (1-2) Fontos találat volt, amivel visszajöttek a mieink a mérkőzésbe, de nem sokáig maradt egygólos a különbség, újabb másfél perc után ismét betalált az ellenfél, és ezúttal is Galoha révén, aki most Schlekmann remek kapu mögüli passzát vágta közelről a hálóba (1-3). Nem volt még vége a gólcunaminak, egy perc sem telt el, és Marva kékről a kapu elé tett nagy passzát Kulmala vágta a hálóba (2-3). Négy és fél perc alatt született négy gól, a közönség számára rendkívül szórakoztató mérkőzés kerekedett a jégre, az edzőknek vélhetően már nem annyira tetszett a történet… Helyzetek a folytatásban is akadtak mindkét oldalon bőven, gól azonban nem született. A 34. percben Turbucz lőtt közelről, Kornakker nagyot védett, ahogy egy perccel később Kulmala közvetlen közeli próbálkozásánál is. A túloldalon Culigin maradt teljesen egyedül a kapu előtt, megpróbálta átemelni Aranyt, aki szenzációs mozdulattal kapta le a korongot a levegőből. A harmad utolsó percében kisebb csetepaté alakult ki a mieink kapujánál, miután Galoha sportszerűtlenül rálökte Hrabalt kapusunkra, Tóth Gergő pedig egyből elkapta a grabancát. Ők mindketten két-kétperces kiállítást kaptak, az alapvonal mögött közben összeverekedő Tóth Adrián és Djumic viszont megúszták büntetés nélkül.

Szűk másfél percig négy a négyben folytatták a felek a harmadik harmad elején, gól ebben a felállásban sem született, pedig Nagy Gergő rögtön a játékrész nyitányaként igen közel állt hozzá. Öt az ötben viszont szinte rögtön megérkezett a gól, és szerencsére ferencvárosi oldalon! Kulmala tett élesen a kapu elé egy korongot, Nagy Gergő egyből lőhetett volna, de inkább tanárian továbbtolta Turbucz elé, aki közvetlen közelről kiegyenlített! (3-3) Az egyenlítő gól után a mieink nagyobb erőket tudtak mozgósítani annak érdekében, hogy megszülethessen az újabb gól, de ez végül nem jött össze. Sőt, miután három perccel a vége előtt Tóth Gergőre egy teljesen ártatlan szituációban ráfújtak egy gáncsolást, ellenfelünk támadhatott emberelőnyben, ám sikerült kivédekeznünk, így hosszabbítás döntött a harmadik mérkőzés sorsáról.

Jobban állt bele a Ferencváros a ráadásba, hamar nagy nyomás alá helyezte az ellenfél harmadát, ám Sailio kiállítása megtörte a lenületet. Sőt, a BJA HC végül emberelőnyös góllal lezárta a mérkőzést, Vorobjov távoli lövése olyan szerencsésen pattant meg középen Nagy Krisztiánon, hogy Arany tehetetlen volt, a korong a hálóba vágódott. (3-4)

Két idegenbeli győzelem után az első hazai mérkőzés 4-3-as vereséggel zárult tehát az FTC-Telekom számára, de a Fradi még így is 2-1-re vezeti a négy győzelemig tartó párharcot. Folytatás csütörtökön a Tüskecsarnokban, és amint az ezzel a mérkőzéssel biztossá vált, szombaton Káposztásmegyeren.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő, OB I döntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom – Budapest Jégkorong Akadémia HC 3-4 (0-1, 2-2, 1-0, 0-1 – h.u.)
FTC-Telekom:
Arany (Földes) – Boros, Hrabal, Betteridge, Farkas S., Sailio – Kärmeniemi, Seregély, Kulmala, Nagy G., Turbucz – Marva, Mesikämmen, Tóth A., Kreisz, Tóth Gergő – Bán, Galántai, Kucsma. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
BJA HC:
Kornakker (Farkas R.) – Pozsgai, Szabó B., Culigin, Galoha, Djumic – Garát, Uimonen, Elo, Viikila, Schlekmann – Vorobjov, Tóth Gergely, Tóth R., Nagy K., Szita – Dóczi, Varga K., Molnár B., Ritter, Ravasz. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
Gólok:
Tóth Gergő (21:55), Kulmala (24:24, Marva, Nagy G.), Turbucz (42:35, Nagy G., Kulmala), illetve Galoha (06:54, EE, Nagy K.), Galoha (20:23, Djumic, Pozsgai), Galoha (23:26, Schlekmann), Nagy K. (65:19, EE, Vorobjov)
Kapura lövések: 
(9:14, 13:14, 7:11, 2:3) 31:42
Védések: 
(13:9, 12:11, 11:6, 2:2) 38:28 / 90.48% : 90.32%
Kiállítás percek: 
(2:2, 4:2, 2:0, 2:0) 10:4
Emberelőny kihasználás: 
(1 / 0) 0.00% / (4 / 2) 50.00%
Emberelőnyben töltött idő: 
2:00 / 6:06
Emberhátrányos védekezés: 
(2 / 4) 50.00% / (0 / 1) 100.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin