2021. január 5.
Hősies küzdelem, nagyszerű győzelem Dunaújvárosban
Férfi jégkorongcsapatunk hatalmas karaktert mutatva, fordulatos meccsen 4-3-ra győzött a DAB otthonában.

Az Újpest és a Vasas elleni vereség után férfi jégkorongcsapatunk visszatért a győzelmi útra, miután hazai pályán, többször is hátrányból felállva fektette kétvállra a MAC HKB Újbuda együttesét a január 3-i házirangadón. A magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő FTC-Telekom ezzel a rendkívül fontos sikerrel hangolt a Dunaújvárosi Acélbikák elleni keddi rangadóra. A DAB ugyan nem a legjobb formájában játszott az utóbbi időben, de a regnáló bajnok ellen mindenki megkétszerezett erővel lép jégre, különösen akkor, ha ez a csapat a Ferencváros.

A kezdést a mieink hozták el, az első helyzet azonban a hazaiak előtt adódott, de Nagy Kristóf egy szép mozdulattal hárított. A Fradinak nem is kellett több, azonnal jött a válasz a túloldalon, de a friss igazolás, Bacashihua védett. Alig három percnyi játék után Nagy Gergő még vissza tudta piszkálni a korongot az érkező Kóger elé, aki egyből tüzelt is, de egy önfeláldozó hazai védő blokkolta a válogatott támadó próbálkozását. Az első kiállításra sem kellett sokat várni: 3:41-nél St. Pierre-t bottal akasztásért küldte a játékvezető a büntetőpadra, így a vendégek támadhattak először emberelőnyben, azonban hiába a kapu előtti dominancia és a korongbirtoklás, nem sikerült mattolniuk a hazai hálóőrt. A vendég együttes egy pillanatra sem vett vissza az iramból, folyamatosan rohamozta a dunaújvárosi kaput. A nagy nyomásnak és a sorozatos próbálkozásoknak a hetedik percben meg is lett az eredménye: Tóth Gergő kapta a pakkot a bal szélen, majd egy gyors igazítás után lőni is tudott, egy pillanatra még úgy tűnt, hogy Bacashihua védeni tud, de a korong végül a kapuban kötött ki (0-1). A harmad felén túllépve ismét St. Pierre találta magát a büntetőpadon, ezúttal sportszerűtlen magatartásért küldte ki a játékvezető, így a Ferencváros másodszor támadhatott létszámfölényben. Az első ilyen szituációhoz hasonlóan ezúttal is ott voltak a zöld-fehérek a hazai kapu előtt, de az előnyben szerzett gól ezúttal sem jött össze. Alighogy kiegészült a DAB a túloldalon Ellerby kapott két percet, így most az Acélbikák támadott öt a négy ellen. Az újvárosiak azonnal felálltak a ferencvárosi harmadban, de a zöld-fehér védelem és a kapuban álló Nagy Kristóf álla a sarat. Húsz másodperccel a játékrész végét jelző dudaszó előtt ugyan Németh Attila révén még gólt szerzett a Ferencváros, de magas bot miatt érvénytelen volt a találat, így "csak" 1-0-s ferencvárosi előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

A hazaiak hozták el a korongot a második harmad elején, és már 40 másodperc után Szappanos lőtt Nagy Kristóf kapujába (1-1). A Ferencváros azonnal magasabb fokozatra kapcsolt és egy gyors Kulmala-lövéssel jelezte, hogy hiába a villámgyors újvárosi gól, őket ez sem fogja vissza. Két perccel később már az a Kóger vette célba Bacashihua kapuját, aki a MAC ellen megszerezte első gólját ferencvárosi színekben. Pillanatokkal később Hodgman harcolt a játékszerért a palánk mellett, végül az előbb említett Kóger passzolta vissza azt Nagy Gergőnek, a csapatkapitány lőtt is, de a hazaiak kapusa egy remek mozdulattal védeni tudta a bal felső sarokba tartó próbálkozást. A középső játékrészben is a Fradi került először emberelőnybe: St. Pierre kapott két percet magas bottal való játékért. A létszámfölény utolsó percébe lépve Tóth Adrián centerezett, de a hiába a közvetlen közelről érkező lövés, a hazai kapus ezt is védte. Alighogy kiegészültek a hazaiak, szinte azonnal megfogyatkoztak, ezúttal Lencsés találta magát a büntetőpadon. De hiába került hátrányba a DAB, egy korongszerzés után Turcotte lépett ki és lőtt Nagy Kristóf kapujába (2-1). Hat perccel a harmad vége előtt Azari volt szabálytalan Pavukkal szemben, a játékvezető pedig ki is küldte két percre az újvárosiak csapatkapitányát, de a Fradi nem tudott élni ezzel a lehetőséggel. Valamivel több, mint két perc volt még hátra a játékidőből, amikor Kóger egy remek mozdulattal verte meg Pozsárt, majd okosan kilőtte a hosszú oldalt (2-2). A második harmadban az FTC sokáig nem tudta kihasználni a helyzeteit, míg a Dunaújváros kétszer is eredményes volt, Kóger azonban két perccel a vége előtt klasszis gólt szerzett, így 2-2-vel vonultak a második szünetre a felek.

A mieink kezdték aktívabban a záró játékrészt, de hiába voltunk ott a kapu előtt, nem sikerült ismét magunkhoz ragadni a vezetést. Alig két perc után Tóth Gergő kapott két percet, de kevesebb, mint egy perccel később St. Pierre lövése pattant meg Boros kezét, onnan pedig a vendég kapuba, így ismét a DAB-nál volt az előny (3-2). A Ferencváros a bekapott gól után magasabb fokozatra kapcsolt, aminek nagyon gyorsan meg is lett az eredménye: Hodgman az alapvonalról lőtte a korongot a jobb alsó sarokba Bacashihua mamutjának közreműködésével, de a játékvezetők a hazai kispad kérésére megnézték videón az esetet, és mivel a kapu előterében Kóger Dániel egyik korcsolyája végig a kapus területén volt, a videós ítélet szerint ezzel akadályozta a hazai kapust, így érvénytelenítették kanadai támadónk gólját, maradt az egygólos dunaújvárosi előny. A harmad felén feléhez közeledve is a mieink akarata érvényesült, de hiába a mezőnyfölény és az ellenfél harmadában való folyamatos passzolgatás, egyelőre nem akart összejönni az egyenlítő gól. Nyolc perccel a vége előtt aztán átszakadt az a bizonyos gát: Somogyi lövése még lejött Bacashihuáról, de a kipattanóra remekül érkezett Németh Attila, aki közvetlen közelről lőtt a hálóba (3-3). Ezúttal maguk a játékvezetők videóztak, de ezen nem volt sok néznivaló: villámgyorsan megszületett az ítélet, gól! És ha egy üzlet beindul: két perccel később Hodgman – ezúttal már szabályosan – mattolta a hazai kapust egy lapos távoli lövéssel, amelynek Nagy Gergő biztosított a kapu előtt tökéletes takarást, így az első gól után ismét a Ferencvárosnál volt az előny (3-4). Az utolsó percekre fordulva mindent egy lapra tettek fel a hazaiak, lehozták a kapust, és két percig hat az öt ellen támadhattak az egyenlítésért, de a legközelebb egy öngólveszélyes hátratett korongnál jártak ahhoz, hogy betaláljanak az egyik kapuba, a bravúros egyenlítés már szerencsére nem jött össze nekik.

A Ferencváros egy fordulatos meccsen kétszer is hátrányba került, de rendkívül nehéz helyzetben is hatalmas karaktert mutatva, a harmadik harmadban Németh Attila és Justin Hodgman góljával megfordította a találkozót, és elvitte a három pontot a Dunaújvárosi Jégcsarnokból. Fodor Szabolcs tanítványai legközelebb két nap múlva, január 7-én lépnek jégre, amikor a Csíkszereda elleni székely rangadókon kiváló formát mutatott Gyergyó látogat a Tüskecsarnokba.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom 3-4 (0-1, 2-1, 1-2)
Dunaújvárosi Jégcsarnok, zárt kapuk mögött
Dunaújvárosi Acélbikák: Bacashihua (Pinczés) – Kovács, Pozsár, Dansereau, St. Pierre, Szappanos – Jakabfi, Vuorijarvi, Azari, Mazurek, Turcotte – Dósa, Lencsés, Németh Péter, Pihlqvist, Török – Gebei Bence, Tamás, Gebei Gergely, Odnoga, Pinczés Vezetőedző: Leo Gudas
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Boros, Versteeg, Kulmala, Németh A., Tóth Ad. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Pavuk, Sági – Bán, Tóth Ri., Farkas, Tóth Gergő, Somogyi Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Gólok: Szappanos (20:40, Dansereau, Vuorijarvi), Turcotte (30:21, EH), St. Pierre (43:12, EE, Mazurek) illetve Tóth Gergő (6:18, Boros, Farkas), Kóger (37:54, Ellerby, Hodgman), Németh Attila (51:53, Hajós), Hodgman (54:11)
Kapura lövések: (11:20, 12:22, 12:20) 35:62
Védések: (19:11, 21:10, 18:11) 58:32 / 93.55% : 91.43%
Kiállítás percek: (4:2, 6:0, 0:2) 10:4
Emberelőny kihasználás: (2 / 1) 50.00% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 2:54 / 10:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (1 / 2) 50.00%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin