2019. október 18.
Hatgólos győzelemmel tértünk vissza Európába 19 év után
Magabiztos, 6-0-es győzelmet arattak hokisaink spanyol ellenfelük ellen a Kontinentális Kupa első meccsén.

Történelmi hétvégére készült az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata, a magyar bajnoki címet 22 év után visszahódító, Erste Liga-címvédő csapatunk ugyanis rendkívül hosszú idő, 19 év után szerepelhetett ismét a nemzetközi porondon. A Fradi a magyar bajnoki cím elhódításával harcolta ki a lehetőséget, hogy elinduljon a második számú európai kupasorozatban, az IIHF Kontinentális Kupában, amelynek második körében, vagyis a legjobb tizennégy csapat között csatlakozott a mezőnyhöz. Fodor Szabolcs együttese a D csoportba kapott besorolást, az első kört megnyerő, így továbbjutó spanyol bajnok baszk Txuri Urdin San Sebastian, a szlovén bajnok Olimpija Ljubljana, valamint a házigazda, olasz bajnok Ritten Sport mellé. A csoportból csak a győztes juthat tovább a harmadik körbe, Dániába, a legjobb nyolc közé, így már az első mérkőzésnek is kiemelt jelentősége volt.

A spanyol jégkorongot ismerve a mieink voltak a találkozó esélyesei: a válogatottjuk, amellyel a magyar csapat is találkozott 2011-ben, a Papp László Budapest Sportarénában a Divízió I-es világbajnokságon, és 13-1-re győztünk. A spanyolok jelenleg a Divízió II/A-ban vannak. Érdekesség, hogy a Ferencváros utoljára 2000-ben szerepelt a Kontinentális Kupában, és akkor szintén volt spanyol ellenfele: a CH Jacát a Fradi akkor 5-2-re győzte le. Abban a csoportban akkor még sikerült a Csíkszeredát is felülmúlni 5-4-re, ám a kazah Kazzinc-Torpedo ellen elszenvedett 9-0-s vereség miatt nem sikerült továbbjutni.

19 szűk esztendő után készült tehát első szereplésére és első győzelmére a Fradi, azonban a hangzatos kijelentésekkel már előzetesen is óvatosan bántak játékosaink és szakvezetőink, a Txuri Urdin ugyanis megnyerte csoportját az első körben, így lehetett itt, így egészen biztos volt, hogy nem amatőr szinten űzi a sportágat a spanyol bajnok.

Ahogy arra számítani lehetett, már a mérkőzés legelején magához ragadta a kezdeményezést a Ferencváros, sőt, már mindössze tizenöt másodperc elteltével emberelőnybe kerültek a mieink, majd a második percben megvolt az első kettős előny is. Hamar ki is használtuk a kínálkozó lehetőséget, Pulli-Hegyi-Fitzgerald volt a korong útja, kanadai támadónk pedig megszerezte a vezetést. (1-0) Folyamatos nyomás alatt tartotta a Fradi a baszk ellenfél kapuját, a Txuri Urdin szinte a felezővonalon sem tudott átjutni. Fitzgerald és Pavuk is betalálhatott volna, ám a nyomást egészen a 11. percig még bírták a kék-fehérek. Ekkor azonban Jere Pulli átadásából Hajós Roland megduplázta az előnyünket. (2-0) Nem sokkal később megvolt az első ferencvárosi emberhátrány is, sőt, 16 másodperc elteltével Anssi Rantanen is csatlakozott Myles Fitzgerald mellé a büntetőpadra, így a mieinknek is kettős hátrányban kellett védekezni. A kapuban a mai meccsen kezdőként szerepet kapó Nagy Kristófnak kétszer is védeni kellett, ám a kettős fór végére három játékossal is letámadtuk már saját harmadukban a baszkokat, sőt, Hegyi korongszerzése után még helyzetig is eljutottunk. Így viszonylag könnyedén, ám szépen dolgozva sikerült kivédekezni a dupla hátrányt, majd újrakezdődött a hatalmas zöld-fehér nyomás. Tóth Renátó szólóból, Myles Fitzgerald pedig a kapu előtti belepiszkálásból nem tudott túljárni Alcaine kapus eszén, majd Kulmala és Pavuk is kihagyott egy-egy helyzetet, mégsem maradtunk a szünetig újabb gól nélkül: egy perccel a harmad vége előtt Kärmeniemi a kékről passzolt az alapvonal mögé Tóth Renátónak, aki remekül tálalt az üresen érkező Hajós elé, a nyáron érkezett rutinos támadónk pedig elegánsan fejezte be a szép akciót. (3-0)

Csapatunk és a Rittenbe elzarándokoló, minden dicséretet megérdemlő, közel ötvenfős Fradi-tábor is nyugodtan várhatta a folytatást, a játék képe pedig a második harmadra sem változott meg. A Txuri Urdin erejéből a belepiszkálásokra, és a néha kétségbeesett védekezésre futotta mindössze, nagy fölényben játszott a Fradi. Sőt, már két perc után megvolt az újabb gól: Switzer kilépve még a felső vasra vágta a korongot, a kipattanót arrébb kotró védőktől azonban Fitzgerald elé került a pakk, aki Tóth Adriánhoz pöckölt, ő pedig a félig üres kapura nem hibázott. (4-0) Hiába kerültünk emberhátrányba ezután, ez mindössze nyolc másodpercig tartott, Klepac ugyanis beborította Switzert a kapuba, négy a négy ellen folytatódott a játék. Miután kiegészültek a felek, már gyorsan újra nálunk volt az emberelőny, Aizagurre egy jócskán mellé menő lövés után szabálytalansággal vétette észre magát. Remekül álltunk fel, és végül ki is használtuk a fórt, méghozzá nem is kis góllal: Kärmeniemi balról tette keresztbe Nagy Gergőnek, aki a jobb oldali bedobókör tetejéről már-már specialitásának számító bombaerős kapáslövéssel szétpókhálózta a lepkés felsőt. (5-0) Nem sokat játszottak a csapatok egyenlő létszámban, ezúttal Kärmeniemi kapott két percet, ám a Txuri Urdin még felállni sem tudott igazán a harmadunkban, gond nélkül kiegészültünk. A mieink viszont egyenlő létszámban is meg tudták szállni a baszkok harmadát, előbb Switzer lőtt középről, majd egy lendületes akció végén Németh Attila kísérelt meg egy Fitzgerald-féle elhúzós-elfektetős cselt, egyikből sem lett gól. Közel három percig járattuk magunk között a pakkot, mire a baszkok a harmad végén a játékrészben először végig tudtak vinni egy akciót, ám Mendizabal hiába lőhetett tisztán, lecsúszott az ütőjéről a korong, így Nagynak nem volt nehéz dolga.

A lényegi kérdések ugyan eldőltek, de az a záró harmadban is látszott, a Fradi nem tett le az újabb gólok szerzésének lehetőségéről. Ehhez a segítséget is megkaptuk, Aitor Martin már a harmad második percében szabálytalankodott. Ezúttal kihasználatlanul maradt az előny, Hajós járt egyedül közel a két perc alatt a mesterhármashoz, de Alcaine nyerte a párharcot. Egyenlő létszámban azonban jött az újabb gól, Fitzgerald és Switzer játszotta sakk-mattig Alcaine kapussal szemben a kettő az egy elleni akciót, majd utóbbi az üres kapuba helyezve feliratkozott a góllövők közé. (6-0) Nem sokkal később Switzer Tóth Adriánnal is megpróbálta kijátszani az ellenfél kapusát, ám utóbbi cselénél ezúttal Alcaine védett, kanadai támadónk pedig nem tudta bekotorni a kipattanót. Nyolc perccel a vége előtt emberelőnyt kaptunk, ám paradox módon a meccs egyik legnagyobb helyzetét hátrányban érte el a Txuri Urdin: egy eladott koronggal Gimenez ugrott ki egyedül, Nagy Kristóf azonban magabiztos volt. Az utolsó hat percre kapust cseréltek a baszkok, Etxeberria pedig megmutatta, nem hiába állt be így a végére: Hegyi Ádám kiállítása helyzet nélkül pergett le, az 58. percben viszont Machacek büntetésénél emberelőnyben megszórtuk a frissen beállt kapus hálóját, ő viszont háromszor is nagyot védett – az utolsónál a társak is látványosan megdicsérték. Ezt a hátrányt kivédekezte ellenfelünk, így a vége maradt az így is magabiztos, 6-0-s győzelem.

A Fradi magabiztos, gólzáporos győzelemmel tért vissza 19 év után a nemzetközi porondra, az élete első teljes felnőtt szezonját teljesítő Nagy Kristóf shutouttal zárt, míg a duplázó Hajós Rolandot választották a Ferencváros és a mérkőzés legjobbjának. A meccs megható pillanatokkal zárult: emelt fővel, büszkén hallgathatták a játékosok, a stáb és a szurkolók a győztesnek járó magyar nemzeti Himnuszt.

Az FTC-Telekom egyelőre vezeti az IIHF Kontinentális Kupa D csoportját, folytatás holnap, azaz szombaton 16.00-tól egy jóval nehezebb feladatnak ígérkező mérkőzésen, a szlovén bajnok Olimpija Ljubljana ellen.

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, D csoport
Arena Ritten, Olaszország
FTC-Telekom - Txuri Urdin San Sebastian (spanyol) 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Rantanen, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Pavuk – Pulli, Tóth Gergely, Tóth A., Switzer, M. Fitzgerald – Sarcia, Hegyi, Tóth Re., Hajós, Németh A. – Jászai, Tóth Gergő, Roczanov, Farkas S., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Txuri Urdin San Sebastian: Alcaine (Etxeberria) – Zaballa, Aizagurre, Munoz, Lasuen, Mendizabal – Klepac, Martin, Gimenez, Machacek, Fuentes – Gil Iturralde, Valero, Arraras, Mátyás G., Cabra – Calvo, Senac, Sokolov, Alberdi, Aizpurua. Vezetőedző: Inigo Domec.
Kapura lövések: 65:16 (20:7, 22:6, 23:3)
Védések: 16:59 (7:17, 6:20, 3:22)
Kiállítás percek: 10:14 (4:4, 4:4, 2:6)
Emberelőny kihasználás: 28,5% (7/2) : 0% (5/0)
Emberhátrányos védekezés: 100% (5/5) : 71,5% (7/5)
Gólszerzők: M. Fitzgerald (2:24, EE2, Hegyi, Pulli), Hajós (09:16, Pulli), Hajós (18:58, Tóth Re., Kärmeniemi), Tóth A. (21:40, Fitzgerald), Nagy G. (28:09, EE, Kärmeniemi), Switzer (45:34, Tóth A., Fitzgerald)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin