2020. január 24.
Hatalmas győzelem Csíkszeredában, élen a tabellán!
Férfi jégkorongcsapatunk elképesztő, 5-2-es győzelmet aratott a nagy rivális Csíkszereda otthonában.

Magyar bajnok és Erste Liga-címvédő, valamint a Magyar Kupát nemrég szenzációs sikert aratva, 25 év után magasba emelő férfi jégkorongcsapatunk a történelmi diadal után már teljes egészében az Erste Liga középszakaszára fókuszálhatott, melyet rögtön egy idegenbeli erdélyi túrával indított. Első állomásként a Corona Brassó vendégeként sikerült két pontot szerezni, így jó hangulatban várhattuk a pénteki, Csíkszereda elleni csúcsrangadót.

A mieink keretében ezúttal sem volt ott Németh Attila, aki sérülése miatt továbbra is harcképtelen volt, míg a tegnapi mérkőzést betegség miatt kihagyó Hegyi Ádám ott volt Fodor Szabolcs meccskeretében.

A kapuban, ahogy azt sejteni lehetett, a tegnap pihenő Arany Gergely kezdett, aki az utóbbi időben rendre parádés teljesítménnyel segítette csapatát. Nem véletlen, hogy a miskolci Magyar Kupa négyes döntőjében ő kapta a Legjobb kapusnak járó elismerést.

Ahogy arra számíthattunk, az első perceket keményen megnyomta a hazai gárda, de így is csaknem két perc kellett nekik az első kapura lövéshez. Nekünk sem kellett több, gyorsan meglódultunk a csíki kapu irányába, de Szamankov védeni tudott. Hiába jutottunk el helyzetig, csak nem engedett a szorításból a Csíkszereda, és egy kisebb kapunk előtti torolódás után jött is egy távoli lövés, de Aranynak nem okozott gondot. A harmadik perc végén sokkal nehezebb lett a dolgunk, a játékvezető ugyanis két percre kiküldte Pavukot, így nagyon gyorsan meg kellett mutatnunk mennyire is jó az emberhátrányos védekezésünk. Szerencsére nagyon, így vagy Arany fogott mindent, vagy a védőink álltak bele önfeláldozó módon a lövésekbe. Alighogy mi kiegészültünk, a Csík is megfogyatkozott: Becze kapott két percet. Az emberelőny birtokában nagyon gyorsan ott teremtünk Szamankov kapuja előtt, de előbb Tóth Gergely, majd Nagy Gergő lövését is hárítani tudta, így mi sem tudtuk kihasználni a létszámfölényünket. Viszont kaptunk még egy komoly lehetőséget, hiszen alighogy Becze visszaállt Taratukin váltotta a büntetőpadon. Ezúttal sem fogtuk vissza magunkat, kapitányunk lövésére ezúttal is odaért a hazai kapus. Pillanatokkal később, már a mi harmadunkban Pavuk és Kuljás akadt össze, így mindketten pályán kívül találták magukat. Ez alkalommal a Csíkszeredáé volt a nagyobb sansz a gólszerzésre, de a centerezést Becze lőtte centikkel a kapu mellé. A harmad felén túllépve Kärmeniemi kapott két percet, de helyzet nélkül zajlott le ez az idő, majd ahogy visszaállt, Nagy Gergő értékesítette Tóth Adrián passzát (0-1). Mire felfogták volna a csíkiak, hogy mi is történt, jött Tóth Gergely, és hatalmas bombát megeresztve vágta a korongot a rövid felsőbe (0-2). Nem sokáig örülhettünk a kétgólos előnynek, ugyanis egy perccel a vége előtt Rokaly Szilárd szépített (1-2). A harmad legvégén, nagyjából tíz másodperccel a vége előtt Nagy Gergő még meglőtte a rövid oldalon lévő kapuvasat. Kibírtuk az első perc nagy rohamait, majd fokozatosan építhettük fel a támadásokat, aminek meg is lett az eredménye, előbb Nagy Gergő, majd Tóth Gergely is betalált, de volt válasza a hazaiaknak, így 2-1-es előnyből várhattuk a folytatást.

A második harmadot ugyanolyan elánnal kezdte a hazai gárda, mint az elsőt. Sorra dolgozták ki a helyzeteket, ott tartottak minket a kapunk előtt, de nem tudtak élni a kínálkozó lehetőségekkel, ugyanis Arany megmakacsolta magát, és megálljt parancsolt a csíki támadásoknak. Az ötödik percben Pelley kapott két percet, így rajtunk volt a sor, hogy megmutassuk mit is tudunk. Szinte azonnal ott teremtünk a kapujuk előtt, most mi erőltettük rájuk az akaratunkat. Egy komoly helyzetet sikerült is feljegyeznünk a nagy presszingnek köszönhetően: Tóth Richárd remekül vette észre a kapu irányába mozgó Pavukot, aki kapta is a korongot, de Szamankov védeni tudta a hosszú felsőbe tartó próbálkozást. A kiegészülés után ismét nekünk esett a hazai gárda, de egy korongszerzés után Tóth Gergő lódulhatott meg, de a lövése elkerülte a kaput. Ezt követően nem engedte a csíki gárda, hogy bármiféle próbálkozást tegyünk afelé, hogy visszaállítsuk a kétgólos differenciát. Ennek az lett az eredménye, hogy ismét a kapunk előtt ragadtunk, majd Pyett tette a kapuba McLean passzát (2-2). Nem sokáig örülhetett a Csíkszereda az egálnak, ugyanis egy perccel később Juusela látta meg Tóth Richárdot, aki kíméletlenül emelte a kapu hosszú oldalába a korongot (2-3). A folytatást próbálta megnyomni a hazai csapat, de rendre megállítottuk a nagy rohamokat, de volt, hogy csak szabálytalanság árán sikerült megakadályozni, hogy lövőhelyzetbe kerüljenek. Így járt Boros, akinek megmozdulását két perccel jutalmazta a játékvezető. Ismét sorra dolgozta ki helyzeteit a hazai csapat, de Kuljás és Becze lövése is csak Aranyig jutott. A kiegészülés után visszaálltak a dolgok a rendes kerékvágásba, mi is támadásba lendültünk, de Farkas Simon lövését védte Szamankov. Kevesebb, mint négy perccel a vége előtt Switzer is kapott egy kétpercest, így újra komoly nyomás alá kerültünk. Aranynak egy percen belül háromszor is játékba kellett avatkoznia, ezzel megakadályozva az újabb egyenlítést. A második harmadban hiába támadott jóval többet a hazai csapat, rendre eredménytelen voltak. Amikor végre sikerült nekik feltörni a védelmünket, akkor támadóink alakítottak nagyot, hogy ismét nálunk legyen az előny. Ezt sikerült is megszerezni, így 3-2-es vezetésről várhattuk a végjátékot.

A harmadik harmadban már nem meglepő módon ismét nekünk esett a Csíkszereda, hátha sikerül valahogy átjuttatni Aranyon a korongot, így már rögtön az első percben egy kemény lövéssel próbálkoztak, de kapusunk állta a sarat. Ezt követően még masszívabb falat alkottunk támadóik előtt, hiába próbálták járatni a korongot, sehogy sem tudták átvinni a korongot kőkemény védőfalunkon, így kénytelen voltak távoli lövésekkel operálni, de ezek nem okoztak gondot a parádés teljesítményt nyújtó Arany Gergelynek. Ennek ellenére egy kontratámadás után komoly sanszot kaptak az egyenlítésre, de Brophey nem tudta beemelni a korongot, jócskán fölé lőtt. Ezután mi is magunkra találtunk, sőt mi több, sokkal életveszélyesebbek voltunk, mint a hazaiak, de Szamankov egyelőre nem hagyta magát. A kilencedik perc legvégén azonban már ő is tehetetlen volt: Switzer ért bele egy kapu irányába lőtt korongba, így ismét kettővel vezettünk (2-4). Fél perccel később erre még sikerült rátennünk egy jókora lapáttal, amikor Hajós passzát az első Csíkszereda elleni rangadóját játszó Aki Juusela is bevette Szamankov kapuját (2-5). Tíz perccel a vége előtt eldőlni látszott a középszakasz első csúcsrangadója. A harmad felén túllépve ugyan még próbálkozott a hazai gárda, de támadásaikban már nem volt elég lendület, nagyon megfogta őket a hirtelen bekapott két gól. A helyzetek mindkét oldalon alábbhagytak, nekünk már nem volt sürgős, ők pedig nem tudtak mit kezdeni a bombabiztos hátsó alakzatunkkal.

A Ferencváros elképesztő játékot bemutatva végül 5-2-re győzte le a nagy rivális Csíkszeredát, ami az első győzelmünk volt a Vákár Lajos Műjégpályán ebben az idényben. A győzelemmel járó három pont így azt jelentette, hogy két forduló után nem csupán behoztuk a lemaradást, de meg is előztük a Brassót és a nagy rivális csíkiakat, így a tabella éléről várhatjuk az újabb csúcsrangadót, amit már Pesterzsébeten játszik a két csapat.

Férfi jégkorong, Erste Liga, középszakasz, 2. forduló
Sportklub Csíkszereda – FTC-Telekom 2-5 (1-2, 1-1, 0-2)
Vákár Lajos Műjégpálya
Sportklub Csíkszereda: Szamankov (Adorján) – Gecse, Kuljás, Becze, Rokaly Szilárd, Taratukin – Pyett, Salló, Brophey, McLean, Pelley – Flinta, Láday, Bíró, Fodor, Rokaly Norbert – Györfy, Farkas Tamás, Horváth, Sándor Vezetőedző: Jason Morgan
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Tóth Gergely, Nagy G., Tóth Ad., Tóth Re. – Boros, Kärmeniemi, Kulmala, Pavuk, Switzer – Hegyi, Sarcia, Hajós, Juusela, Tóth Ri. – Jászai, Farkas, Roczanov, Tóth Gergő Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: (9:11, 16:8, 9:11) 34:30
Védések: (9:8, 7:15, 9:9) 25:32 / 83.33% : 94.12%
Kiállítás percek: (6:6, 2:4) 8:10
Emberelőny kihasználás: (4 / 0) 0.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (0 / 4) 100.00%
Gólszerzők: Rokaly Szilárd (18:54, Becze, Kuljás), Pyett (29:09, McLean, Rokaly Szilárd), illetve Nagy Gergő (16:38, Tóth Ad.), Tóth Gergely (17:02, Kulmala), Tóth Richárd (30:02, Juusela, Hajós), Switzer (48:55), Juusela (49:30, Hajós, Boros)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin