2021. október 23.
Hatalmas küzdelem végén kijevi győzelem
Férfi hokisaink nagyon jó meccsen közel jártak a bravúros pontszerzéshez a Kontinentális Kupa második napján.

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk álmos első harmad után gólgálát rendezett az észt Tartu Välk 494 csapata ellen péntek délután a Tüskecsarnokban, így két év elteltével győzelemmel tért vissza a nemzetközi porondra az IIHF Kontinentális Kupa budapesti C csoportjának nyitómérkőzésén. A győzelem remek alapot teremtett a folytatásra, ugyanis mai ellenfelünk, az ukrán bajnokság előző évi ezüstérmese, jelenlegi listavezetője, a Sokil Kijev a tegnap esti második meccsen 4-1-es vereséget szenvedett a lett Olimp/Venta 2002 együttese ellen, így a második nap előtt a Ferencváros vezette a C csoport tabelláját.

Mivel csak egyetlen csapat jut tovább, az ukrán együttes pedig arra készült szombaton, hogy az életben maradásért küzdjön, így garantált volt a kőkemény összecsapás és a vérbeli hokicsemege. Ami a Ferencváros keretét illeti, a pénteken a Tartu elleni meccs harmadik harmadában elszenvedett hatalmas és sportszerűtlen ütközés nyomán Rasmus Kulmala súlyos agyrázkódást szenvedett, így házi pontkirályunk nem lehetett ott a csapatban, otthonában lábadozva szurkolt a társaknak.

Mivel az összecsapást a magyar történelem egyik legfontosabb napján, október 23-án rendezték, a Fradi hokiszurkolói élőképpel készültek a lelátón, megadva a mérkőzés alaphangját. Egyébként is végig kiváló hangulatban telt a találkozó, nagyon szépszámú közönség gyűlt össze a Tüskecsarnok lelátóján.

Az első harmad sajnos nem úgy indult, ahogy azt előzetesen elképzeltük. Látszott, hogy a Fradi megpróbálja csírájában elfojtani a fiatal, lendületes ukrán csapat villámgyors játékát, és az első percektől kezdve dominánsan léptünk fel, ám a Kijev már a harmadik perc elején elment egy kontrával, és Anton Vasziljev révén megszerezte a vezetést. (0-1) A vezető gól megszerzése után sem lassítottak az ukránok, az első játékrészben sajnos végig dominált a villámgyors kontrákra épülő lendületes játékuk, és a kapunk előtt is rendkívüli hatékonysággal dolgoztak. Nem csak a semleges harmadot korcsolyázták át pillanatok alatt, de minden korong, ami eljutott az alapvonalunk alá, utána gólveszélyt hordozott magában. A 13. percben Hegyi Ádám szabálytalansága után megítélt kiállítást követően az emberhátrányt ugyan sikerült kivédekeznünk, ám sajnos nem tudtunk mit kezdeni az ukrán rohamokkal, és a 17. percben Danyilo Korzsiletszki is bevette az egyébként remekül védő, több bravúrt is bemutató Arany Gergely kapuját. (0-2) Egy perccel később a mieink is emberelőnyhöz jutottak, ám nyolc másodperc után Nagy Gergőre is ráfújtak egy akadályozást, így odalett a fór. A harmad legvégén Hegyi Ádám a saját kapunk mögött szabálytalanul állította meg Danyil Tihomirovot, aki ezért verekedést provokálva vett elégtételt, mindketten kiállítást kaptak, így négy a négy ellen kezdődött a második játékrész.

A második harmadban látszott, hogy megpróbálnak a mieink rátenni még egy lapáttal (volt mire, az első harmad végén 21:4 volt a kapura lövési arány az ukránok javára), és ennek meg is lett az eredménye: a 23. percben Pavuk lőtte rá távolról egy kontra végén a korongot, Nagy Gergő még éppen beleszúrt a kapu előtt, az így felvágódó korong pedig a bal felsőben kötött ki, Dmitro Kubritszkij nem érhette el. (1-2) A gyors szépítő gól meghozta a Fradi játékkedvét, és a közönség hangját is, következett néhány perc, amikor abszolút a Ferencváros dominált, és érett az egyenlítés is, ám sajnos nem érkezett meg. Sőt, emberelőnyt is kaptunk, amivel sajnos nem sikerült élni. A lendületet két kiállítás törte meg, előbb McFadden védte meg Arany Gergelyt túl vehemensen a kapu előtt, majd miután hiába tettek ránk nagy nyomást, kivédekeztük, nem sokkal később Nagy Gergő is mehetett a büntetőpadra, miután akasztással állított meg egy kontrát. Ezt is sikerült kivédekezni, sőt, a 35. percben a Kijev elcserélte magát, így mi tehettünk nagy nyomást az ő kapujukra. Ez meg is történt, a gól azonban csak nem akart összejönni.

A harmadik harmad elején tovább nyomott a Ferencváros, a meccs ezen periódusában abszolút benne volt a pakliban az egyenlítés. Sőt, Somogyi lövésénél már a közönség és a csapat is egyöntetűen benn látta a korongot, ám a játékszer a keresztvasról a gólvonal elé pattant. A játékvezetők annyira biztosak voltak ebben, hogy nem is nézték vissza videón az esetet. Tovább nyomott a Fradi, csapatunk minden dicséretet megérdemel, hiszen a játék minden szegmensében felvette a harcot az ukrán sztárcsapattal. Az 52. percben azonban Anton Ruban villant egyet, egy korongszerzés után egészen a kapunkig cselezte magát, és befejezte az akciót. (1-3) Bár eldőlni látszott a meccs, kétgólos hátrányban is megtette a Ferencváros, amit ígért, és az utolsó másodpercig hajtott az ekkor már csodába illő pontszerzésért. Sajnos úgy jött ki a lépés, hogy a kapust sem tudtuk az utolsó percekben mezőnyjátékosra cserélni, majd végül az utolsó percben Anton Ruban tette fel a mai játékára a koronát egy újabb góllal (1-4), ez volt a találkozó utolsó momentuma.

A Ferencváros a mérkőzés egészét nézve felvette a harcot a rendkívül fiatal, gyors, agilis jégkorongot játszó ukrán élcsapattal, sőt, a második harmadra a támadások is veszélyesebbek lettek, és a meccs egy bizonyos szakaszában dominálni is tudtak a mieink, így szégyenkezni egyáltalán nem kell a vereség miatt. Annál is inkább, mert a Tartu Välk és az Olimp Riga esti összecsapásának eredményétől függetlenül még matematikai esély is maradt a továbbjutásra, még ha csekély is. Emellett a Fradi igazi nemzetközi hokicsemegével kedveskedett a jégkorong szerelmeseinek, ez a találkozó biztosan megmarad a kilátogatók emlékezetében. Folytatás vasárnap 15.00-tól a lett csapat ellen!

A mérkőzés összefoglalója:

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, C csoport, Tüskecsarnok, Budapest
FTC-Telekom – Sokil Kijev 1-4 (0-2, 1-0, 0-2)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Kärmeniemi, Boros, Nagy G., Fowlie, Tóth A. – Bán, McFadden, Kóger, Tamminen, Somogyi – Hegyi, Sarcia, Hajós, Pavuk, Tóth G. – Seregély, Farkas, Roczanov, Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Sokol Kijev: Kubritszkij (Ohandzsanyan) – Mazuga, Alekszejev, Kuzsmenko, Ruban, Miknov – Kairullov, Ribalko, Szimcsuk, Jeliszejenko, Pavlenko – Platonov, Letov, Andrusenko, Nyimenko, Vasziljev – Sziszak, Szmirnov, Davidov, Tihomirov – Korzsiletszki. Vezetőedző: Oleg Safarenko.
Gólok: Nagy G. (22:30, Fowlie, Pavuk), illetve Vasziljev (02:12, Nyimenko), Korzsiletszki (16:13, Letov, Szimcsuk), Ruban (51:18, Kairullov), Ruban (59:39)
Kapura lövések: 23:48 (4:21, 10:15, 9:12)
Védések: 44:22 (19:4, 15:9, 10:9)
Kiállítás percek: 12:10 (6:4, 4:4, 2:2)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin