2019. március 30.
Csíkszereda - FTC-Telekom 1-2 - hosszabbítás után
1-1-es rendes játékidő után Perrier hosszabbításos góljával győztünk Csíkszeredában, vezetjük a párharcot!

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata egy 7-3-as vereséggel, majd egy erre válaszként másnap adott 7-2-es győzelemmel, a négy győzelemig tartó párharcban 1-1-es meccsnullal érkezett az Erste Liga döntőjének másik résztvevője, a Sportklub Csíkszereda otthonába. A két csapat a két pesterzsébeti mérkőzés után szombaton és vasárnap magyar idő szerint 17:30-kor kétszer megütközik a Vákár Lajos Műjégpályán is, mielőtt Budapest felé veszik az irányt, ahol következik az 5. mérkőzés. Amennyiben valamelyik csapat megnyeri mindkét erdélyi meccset, úgy a keddi találkozón akár bajnokavatás is lehet - bízunk benne, hogy ha ez előfordul, az a bizonyos csapat a Ferencváros lesz. Így vagy úgy, de szükség van ugyanis legalább egy idegenbeli győzelemre, hogy visszaszerezzük az első meccsen elveszített, a nagyobb kiemeléssel magunkkal hozott pályaelőnyt.

A két budapesti mérkőzést követően eléggé felkorbácsolódtak az indulatok a csapatok és szurkolóik háza táján, amely feszültség bizonyos mértékben megérthető egy döntő idején, viszont ha átlép bizonyos határokat, az káros lehet az egész jégkorongtársadalomra nézve - erről bővebben a mérkőzést felvezető cikkünkben olvashatnak IDE kattintva.

A legfontosabb tehát a tiszta fej lesz, és az, hogy játékosaink kizárólag a jégen történő eseményekre koncentráljanak, még akkor is, ha igazán embert próbáló feladat ez a Vákár Lajos Műjégpálya 2000-es közönsége előtt is. Támogatást az a csapatnyi mindenre elszánt Fradi-szurkoló nyújthat, akik a találkozóra megérkeztek Csíkszeredába.

Másfél óra van a kezdésig, a Fradi már fél órája a csarnokban tartózkodik, zajlik a hangolódás és a száraz bemelegítés.

11 perc maradt hátra a kezdő korongbedobásig, a csapatok túlvannak a jeges bemelegítésen. Gyűlik a nép a Vákár Lajos Műjégpályán, lassan egy gombostűt sem lehet leejteni.

A kezdő sorok átböngészéséből kiderül, hogy a mieinknél nincs érdemi változás a második meccshez képest, a hazaiak első sorában pedig ott van az állítólag nagyon komoly sérülést szenvedő Krasznoszlobodszev neve.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

1. HARMAD

Elhoztuk a kezdő korongbedobást, de kontrából a Sportklubé az első komoly lövés 34 másodperc elteltével, Antal jobb oldali bombáját fogta magabiztosan Arany.

Átvette a kezdeményezést a Sportklub, nagyon megnyomták a kezdést követő 2-3 percet, előbb a botját vesztett Rafaj mentett elképesztő bevetődéssel, kézzel egy középre tett korongnál, majd Arany fogta Részegh Tamás magánakció utáni próbálkozását.

Felvettük a meccs ritmusát, öt perc telt el, amikor a mieink is eljutnak érdemben a csíki kapuig, nincs azonban gól.

Hat perc telt el az első harmadból, több a hazai lövés, de Arany magabiztos.

Szurkolóink fantasztikusak, egy korongbedobásnál egy pillanatra a mintegy húszfős táborunk hangja hallatszik a 2000 fős teltházas katlanban! Innen üzenjük, hallja a kispad és a jégen lévők is!

Egy pillanatra sincs nyugta a Sportklubnak sem, szoros védekezésből indított villámgyors kontrákkal veszélyeztetünk, egy ilyen után Nagy Gergő lőtt jobbról befelé húzva, megvan az első Lundström-bravúr is. Úgy fest, visszavettük a saját játékunkat!

A 10. percben Becze játssza el a nagyhalált Farkas kétségtelen szabálytalansága után, támadónk meg is kapja a maga két percét, de Becze is mehet le, színészkedésért. Látszik, hogy a játékvezetők nem fogják hagyni a Sportklubnak a látványos reklamálást és a rájátszásokat, ezt a mentális minimeccset a mieink nyerték - a Vákár közönsége természetesen elképesztő hevességgel tüntet.

Egy lefújt hazai akció után Bjelov próbál meg emberkedni a nála mintegy két fejjel magasabb Rantanennel, finn védőnk egyetlen mozdulattal helyreteszi a túlfűtött csíki oroszt.

Hét perc van hátra az első harmadból, a Fradi játéka stabil, a hazaiak kezdenek egyre feszültebbek lenni. Rengeteg az ütközés és a fizikai párharc, hatalmas a tempó, eddig vérbeli playoff-meccs!

Veszélyes hazai lövés Györfytől, szerencsére mellé.

Három perccel a harmad vége előtt szép hazai akció a Valchar-féle sortól, két passz után lövés, a helyzetnél csak Arany magabiztos védése szebb.

A tempó nem csökkent, több nagy helyzet vagy gól viszont már nem volt a harmad végéig.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD.

2. harmad

Elkezdődött a második harmad!

A középső játékrész első perceiben nem változott a játék képe: kemény fizikai kontaktok, óriási tempó. Az első komolyabb védés a harmadban Aranyé.

Nyom a Szereda, a mieink pedig életveszélyes kontrákat vezetnek a hazai akciók közben eladott korongokból. Egy ilyen végén Pavuk és Switzer összjátéka után kanadai támadónk lőtt, Lundström bravúrral, bárddal védett. Az akció végén Pavukot ütközték le a kapu előtt, jött is menetrendszerűen a kisebb kakaskodás, a 12-esünket már egy meccsel korábban kipécéző csíki szurkolók pedig minősíthetetlen jelzőkkel illették játékosunkat.

Egy eladott koronggal Krasznoszlobodszev lép ki egyedül, ám a hatalmas védést bemutató Arany nyeri a párharcot. Kapusunk nem sokkal később Részegh Tamás eszén is túljárt.

A harmad és a mérkőzés felénél járunk, gól nincs, helyzetek vannak, a feszültség vibrál a jégcsarnok levegőjében.

A 33. percben járunk, végre huzamosabb ideig benn tudjuk tartani a korongot a hazai harmadban, Pavuk nagyon agilis, kikerül a korong a kékre, Kärmeniemi beemeli, Nagy Gergő közelről már csak Lundströmmel áll szemben, azonban fonákkal a vasra tuszkolja a korongot, ami kifelé pattan. A meccs legnagyobb lehetősége volt...

Rögtön ezután itt az első emberelőnyünk, Sulakov borította fel a kapu közvetlen közelében csapatkapitányunkat.

Sikerült felállnunk a csíki kapunál, és nyomást gyakorolni, annak ellenére, hogy a csarnok teteje szinte beszakad a hazai füttykoncert miatt. Komoly lövésig azonban nem jutottunk el, lejárt az emberelőny.

Az ellentámadásból Rokaly Szilárd tüzel, Arany véd.

Óriási kavarodás a kapunk előtt, ellökik a kaput, Arannyal együtt, a játékvezetők kihozzák a bulit a semleges harmadba. Négy percen belül járunk a második harmad végéig, továbbra sincs gól.

3:13 van hátra a harmadból, Kärmeniemi szabálytalan a természetesen hatalmasat hasaló Beczével szemben, itt az első hazai emberelőny.

Felállnak, megjáratják, Bjelov lő a kékről, Arany véd.

Komoly nyomást kell túlélni, szinte nem jött ki a harmadunkból a korong, de ezúttal is működik a remek, hősies, bevetődős emberhátrányos védekezésünk. 38 másodperc maradt a hazai előnyből, 01:51 a harmadból.

Tóth Adrián lép ki emberhátrányban is, lövését Lundström fogja, a kipattanót Tóth Gergő húzná be, még egy védés, majd támadónkat felborítják, nincs ítélet, van kontra, Arany véd óriást.

Letelt a kiállítás, ez hősies munka volt!

Egy perc a harmad végéig, megszólal a vendégtáborból a "Csak Ferencváros, küzdeni kell!"

Villámgyors akció, Nagy Gergő húzná be, de Lundström a végállomás.

MEGTÖRT A JÉG, OTT A GÓL! HÉT MÁSODPERC MARADT A HARMADBÓL, TÓTH ADRIÁN KÖZELRŐL!!! VEZETÜNK CSÍKSZEREDÁBAN!!! SÍRI CSEND A VÁKÁRBAN, CSAK A MAROKNYI FRADI-TÁBOR ÜNNEPEL!!! 0-1!

Véget ért a második harmad!

3. harmad

Elkezdődött a záró játékrész.

A szeredai keménymag továbbra is rendületlenül szurkol, de a közönség túlnyomó többsége megilletődött csendben figyeli az eseményeket. A Fradi-tábor továbbra is fantasztikusan helyt áll!

Két perc telt el a harmadból, kihasználjuk, hogy vezetünk, tartjuk a korongot, amikor kell, visszazárunk, és a lépéskényszerben lévő Sportklubot próbáljuk villámgyorsan megkontrázni.

Salló kínálja meg egy kőkemény lövéssel Aranyt, ezúttal is kapusunk a győztes.

Távoli bomba, újabb szép Arany-védés mamuttal, a kipattanót eltakarítjuk.

Switzer akad össze ellenfelével a felezővonalnál, fájdalmas arccal jön le a jégről, úgy tűnik, nincs komolyabb baj.

Bíró Tamás marad lenn, ápolni is kell, végül el tudja hagyni a jeget.

Switzer akadályozza Antal Zsombort, aki szintén lenn marad az ütközés után, van benne jó adag színészi munka is ismét, Valchar venne elégtételt, Walls siet társa segítségére, az aranysisakosok összecsapását a játékvezetők akadályozzák meg. Switzer két percet kap.

Becze távolról, az Arany mamutjától kipattanót Rokaly Szilárd húzza mellé. Nem sokkal később újabb Becze-bomba, ez sincs benn.

Az elmúlt percekben nagy volt a nyomás a hazai emberelőny alatt, ezt pedig sajnos eddig sikerült bírni: a 47. percben egy lövésbe Becze ér bele, egyenlít a Sportklub. 1-1

Jászai veszít korongot utolsó emberként, kénytelen szabálytalankodni Valcharral szemben, két perc a jutalma.

Óriási a nyomás ismét, Taratuhin lő, Arany véd, a kipattanót ismét az orosz, újra kapusunk véd.

Ismét Taratuhin közelről, Arany egészen elképesztően nagy bravúrt mutat be. Még 1:15-öt kell kibírni...

Jól van, kivédekeztük!

Kevesebb mint hét perc van hátra, az elmúlt percekben nagy volt a hazai nyomás, most kijöttünk egy kicsit a szorításból.

Olyannyira kijövünk, hogy mi jutunk lövéshez, Walls azonban nagy helyzetben mellé húzza... Kevesebb mint öt perc van hátra a harmadik harmadból...

03:33-nál áll meg az óra, amikor a palánkon túlra perdül egy blokkról a korong. Lassan elfogynak a szavak a csarnokban uralkodó feszültség leírására, továbbra is 1-1...

01:16-nál áll meg az óra, tilos felszabadítást ütünk, a mi kapunk elől jön a buli...

Rokaly Szilárd tekereg, majd lő, Arany nagyot véd, a fordulásból Pavuk lő a túloldalon, Lundström védi, utána megpróbálják levadászni támadónkat a sarokban, egy kis kakaskodás után elül a dolog.

Lepörög az óra, jöhet a hosszabbítás.

Kezdődik a hosszabbítás.

A rend kedvéért: a playoff-szabályoknak megfelelően nincs szétlövés, hanem teljes húszperces harmadokat játszanak a felek, négy a négy ellen, az első, győztes gólig.

Máris lepergett három perc, az első lövés a hazaiaké volt, a védés pedig Aranyé. Később a Nagy Gergő-Walls páros kavarta meg az állóvizet a hazai kapu előtt, Lundströmnek volt egy kritikus fontosságú kiszúrása a bárddal.

A 65. percben járunk, Salló tette le egy gyors lerohanás végén Krasznoszlobodszevnek, a lövést Arany fogja, majd tilos felszabadítás.

Nagy Gergőt kaszálják el a hazai kapu előtt, nincs síp, a túloldalon Arany véd hatalmasat.

Hazai kontra, csúnyán beleszállnak Aranyba, szerencsére nincs komoly baj.

IGEEEN! OTT A GYŐZTES GÓL! MEGVAN A MECCS, ELŐSZÖR GYŐZÜNK SZEREDÁBAN IDÉN, VISSZAVETTÜK A PÁLYAELŐNYT, VEZETJÜK A PÁRHARCOT!!! 1-2!

Switzer tartott meg hősiesen egy korongot, átverekedte magát két védőn is, lőtt, Lundströmről az érkező Perrier elé pattant, aki könyörtelenül bevágta a Ferencváros győztes találatát!

Folytatás vasárnap, magyar idő szerint 17.30-tól, szintén Csíkszeredában, a négy győzelemig tartó párharcot 2-1-re az FTC-Telekom vezeti!

 

Jégkorong, Erste Liga, rájátszás, döntő, 3. mérkőzés
Sportklub Csíkszereda - FTC-Telekom 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1 - hosszabbítás után)
Sportklub Csíkszereda:
Lundström (Onodi) – Bjelov, Papp Sz., Antal Zs., Taratuhin, Krasznoszlobodszev – Sulakov, Salló, Részegh T., Valchar, Rokaly Sz. – Farkas T., Flinta, Casaneanu, Becze, Bíró T. – Györfy, Horváth L., Rokaly N. Sándor Z., Egyed R. Vezetőedző: Hozó Levente.
FTC-Telekom:
Arany (Pleszkán) – Jászai, Perrier, Nagy G., Walls, Pavuk – Kärmeniemi, Rantanen, Switzer, Tóth Ri., Tóth A. – Sarcia, Hegyi, Farkas S., Roczanov, Tóth G. – Tóth Re., Lengyel, Rafaj, Dósa, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (5:9, 14:13) 19:22
Védések: (9:5, 12:14) 21:19 / 95.45% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:2, 2:2) 4:4
Emberelőny kihasználás: (1 / 0) 0.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (0 / 1) 100.00%
Gólszerzők: Becze (46:07, EE, Sulakov, Valchar), illetve Tóth A. (39:53, Switzer, Hegyi), Perrier (67:23, Switzer)
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az FTC-Telekom javára

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin