2022. március 20.
Győzelem Gyergyóban, visszavettük a pályaelőnyt
Férfi hokisaink 7-0-ra győztek a megtizedelődött GYHK otthonában az Erste Liga-elődöntő harmadik meccsén.

A Ferencváros magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapata szerdán és csütörtökön hazai jégen egy a hosszabbításban bekapott rendkívül szerencsétlen gól következtében elszenvedett vereséggel, majd egy sokkal jobb helyzetkihasználású meccsen aratott 4-2-es győzelemmel, tehát 1-1-es meccsállással utazott el Gyergyószentmiklósra a négy győzelemig tartó Erste Liga-elődöntős párharc harmadik és negyedik mérkőzésére. A hazai vereség miatt biztossá vált, hogy a mieinknek a budapesti találkozók mellett legalább egyszer idegenben is győzniük kell a továbbjutáshoz – erre az első lehetőség vasárnap este magyarországi idő szerint 17.30-tól adódott a Gyergyószentmiklósi Műjégpályán.

A mieinknél Roczanov Dezső és Farkas Simon maradtak ki a meccskeretből, így Galántai Richárd és Komáromy Botond is lehetőséget kapott, míg a gyergyóiakat példátlan betegséghullám érte utol az elmúlt napokban. Ennek nyomán a GYHK elveszítette a rájátszásban eddig parádézó, hat meccsen mindössze hét gólt kapó, 97 százalék környékén védő Rasmus Rinnét, valamint Matias Haaranen, Imre Patrik, Silló Arnold, Ferencz-Csibi Róbert, Santeri Saari, Szabó Krisztián, Sébastien Sylvestre és Bíró Gergő sem volt bevethető, így Szilassy Zoltán mindössze 15 fős keretet tudott összeállítani a találkozóra, a hazai kapuban a húszéves Demeter Arnold kezdett.

A fentiek miatt számítani lehetett rá, hogy a mieink fognak dominálni a mérkőzésen, a hazaiak házi pontkirálya, Chris Bodó viszont rögtön megpróbálta meglepni a mieinket, de kimaradt a lehetőség. A 4. percben egy hazai kapu előtti helyzet után Di Diomete kapaszkodott bele Tóth Adrián mezébe, aki viszonozta az akciót, végül kisebb kakaskodás alakult ki a felek között, a hazai balhéfelelős pedig nem úszta meg kiállítás nélkül. Az emberelőnnyel nem sikerült élni, ám a mieink nyomása a 11. percben góllá érett. Demeter előbb Kärmeniemi távoli löketét, majd Nagy Gergő ismétlését is védte, a második kipattanónál viszont már tehetetlen volt, Juhani Tamminen fonákkal helyezett a hálóba. (0-1) Meg kell hagyni, a gól után a hazaiak két és fél sorral is bátran játszottak a harmad második felében, helyzeteik is voltak, ám Bodó, Di Diomete majd Császár sem tudott túljárni a jól védő Arany Gergely eszén, ahogy a Fradi sem tudta érvényesíteni további helyzeteit, így egygólos ferencvárosi vezetéssel mentek el a felek az első szünetre.

Arany Gergelynek másfél harmadon át több dolga akadt, de hibátlanul végezte feladatát

Az elsőhöz hasonlóan a második harmadot is nagy elánnal kezdte a Gyergyó, két percen belül Orban, Vincze és Bodó is nagy helyzetbe került, ám nem sikerült egyenlíteniük. Helyzetekre viszont góllal válaszolt a Fradi, a 23. perc elején Pavuk Attila volt eredményes. (0-2) A 25. percben Benedek és Komáromy csaptak oda egymásnak, így négy a négyben folytatták a felek. Az idő múlásával látszott, hogy egyre jobban fáradnak a rendkívül foghíjas kerettel küzdő hazaiak, egyre többször maradtak le, egyre több ígéretes ferencvárosi támadás ért oda a gyergyói kapu előterébe. A 28. percben ismét emberelőnybe kerültek a mieink, miután Di Diomete vágta a lelátóra saját harmadából a korongot. Hamar felálltak a mieink a hazaiak harmadában, ám sokáig úgy tűnt, nem sikerül kihasználni a lehetőséget. Néhány másodperccel a kiállítás vége előtt aztán Kulmala Rasmus kapott korongot az alapvonal mögül, igazított rajta egyet, majd tanári mozdulattal varrta fel a hosszú felsőbe. (0-3) Küzdöttek a hazaiak becsülettel, ám ez ezzel a kerettel csak a tisztes helytállásra volt elegendő – ráadásul az első harmadban Kozmát is elvesztette a Gyergyó, így mindössze 12 mezőnyjátékosuk maradt a folytatásra. A 35. percben már néggyel vezettek a mieink, miután Cody Fowlie is bevette Demeter kapuját. (0-4) Ebben a helyzetben sem vett vissza a Fradi – miért is tette volna -, és a 38. percben egy szépen felrajzolt akció végén Tóth Adrián is feliratkozott a gólszerzők közé: Fowlie kapott remek indítást Tóth Gergőtől a jobb oldalon, az alapvonal mögé korcsolyázva megkerülte a kaput, majd a kapu előtt helyezkedő 22-esünk elé tálalt, aki közelről mattolta Demetert. (0-5)

Sárpátki saját kapuja mögött elkövetett szabálytalansága után ferencvárosi emberelőnnyel indult a harmadik harmad, amit éppen a két perc lejártának pillanatában váltott gólra a Ferencváros: Nagy Gergő centerezése találta meg Kóger Dánielt, aki közelről, szemben a kapuval nem hibázott. (0-6) Nem sokkal később Galántai ütközte le szabálytalanul ellenfelét, aminek nyomán következhetett az első hazai emberelőny a mérkőzésen, ám nem sikerült élnie a lehetőséggel a GYHK-nak, nem született meg a szépítő gól. Az utolsó percekben már mindkét fél a mérkőzés végét várta, de Cody Fowlie még gondolt egyet, és az 54. percben meglőtte második gólját is. (0-7) Három perccel a vége előtt Pavuk Attila szabálytalankodott, így még egyszer emberelőnybe kerültek a hazaiak, ám Szilassy Zoltán hiába kért időt, a szépítés ekkor sem jött össze. Két másodperccel a mérkőzés vége előtt még Di Diomete nem bírt magával, saját kapuja előterében kötött bele Galántaiba, ám a bunyó végül elmaradt, a mérkőzés pedig véget ért.

Azt már a mérkőzés előtt, a gyergyói betegséghullámról érkező hírek után tudni lehetett, hogy a találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros, a mieinknek pedig elegánsan, magabiztos játékkal sikerült is érvényesíteni a papírformát az ezer sebből vérző GYHK otthonában.

Folytatás hétfőn magyarországi idő szerint 17.30-tól, szintén a Gyergyószentmiklósi Műjégpályán, a párharc negyedik mérkőzésén. A maihoz hasonlóan azt a találkozót is az Erste Liga TV közvetíti élőben.

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás
Elődöntő, 3. mérkőzés
Gyergyói HK – FTC-Telekom 0-7 (0-1, 0-4, 0-2)
Gyergyói HK: Demeter (Ruczuj) – Di Diomete, Kozma, Bodó, Császár, Orban – Györfy, Sárpátki, Bíró G., Vincze P., Tranca – Benedek, Péter Zs., Szigeti. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hegyi, McFadden, Kulmala, Tamminen, Nagy G. – Kärmeniemi, Seregély, Fowlie, Tóth A., Tóth G. – Bohunicky, Boros, Kóger, Pavuk, Somogyi – Bán, Sarcia, Galántai, Hajós, Komáromy. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Tamminen (10:22, Kärmeniemi, Nagy G.), Pavuk (22:03, Kóger), Kulmala (29:12, EE, Pavuk, Somogyi), Fowlie (34:50, Tóth A., Tóth G.), Tóth A. (37:32, Fowlie, Tóth G.), Kóger (43:23, Tóth A., Kärmeniemi), Fowlie (53:21, Tóth G., Tóth A.)
Kapura lövések: (10:19, 12:26, 7:13) 29:58
Védések: 
(18:10, 22:12, 11:7) 51:29 / 87.93% : 100.00%
Kiállítás percek: (2:0, 4:2, 2:4) 8:6
Emberelőny kihasználás: 
(2 / 0) 0.00% / (3 / 1) 33.33%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 5:58
Emberhátrányos védekezés: 
(1 / 3) 66.67% / (0 / 2) 100.00%
A négy győzelemig tartó párharc állása: 
2-1 az FTC-Telekom javára

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin