2021. június 1.
Frissen igazolt támadónk: „A liga topcsapata a Fradi!”
A rendkívül ponterős kanadai Cody Fowlie Erste Ligát akar nyerni a Ferencvárossal – INTERJÚ!

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar bajnoki címet zsinórban három alkalommal elhódító férfi jégkorongcsapatunk a finn második vonalból érkező Juhani Tamminen után szerződést kötött az Erste Ligás rivális Corona Brassó egyik legponterősebb játékosával. Cody Fowlie-val. A 28 éves kanadai támadó Brassó előtt kizárólag a tengerentúlon szerepelt, ferencvárosi bemutatkozó interjújában eddigi pályafutása mellett a Ferencvárossal kitűzött céljai is szóba kerültek.

 

- 2019 előtt kizárólag tengerentúli ligákban szerepeltél. Bemutatnád néhány mondatban a korábbi pályafutásod mérföldköveit?
- Az utánpótlás pályafutásom első jelentős állomásai az USA-beli Everett és a kanadai Kelowna voltak, ebben a két csapatban mutatkoztam be a WHL-ben (Western Hockey League – a szerk.). Ez egyike a három nagy kanadai juniorligának, az ország legjobb 16-20 éves játékosaival szerepeltem egy mezőnyben, így mondhatjuk, hogy a lehető legjobb helyen sajátítottam el a későbbi profi játék alapjait. Később, amikor egyetemre mentem továbbtanulni, öt évet töltöttem el az University of Regina csapatánál a kanadai egyetemi bajnokságban. Ez már egy következő lépcsőfok volt a profivá válás felé vezető úton, ami végül az iskola befejezése után jött el. A Jacksonville IceMen színeiben lettem ECHL-játékos, itt nagyon jól ment a játék, a második szezonomban a rájátszásban is szerepelhettünk. Ezután úgy éreztem, készen állok az újabb, nagyobb kihívásokra is.

- Végül 2019-ben igazoltál Európába. Miért döntöttél úgy, hogy ezek a bizonyos újabb kihívások itt várnak rád, és miért éppen a Corona Brassót választottad?
- Úgy éreztem, hogy a tengerentúlon nem vár rám az adott helyzetemben komolyabb előrelépési lehetőség, így sok honfitársamhoz hasonlóan úgy döntöttem, megismerkedek az európai játékstílussal. A Brassóval a Jacksonville-i sor- és honfitársamon, Wacey Rabbiten keresztül kerültem kapcsolatba. Miután ő odaigazolt, ajánlott engem a szakvezetésnek, és közben engem is rábeszélt, hogy csatlakozzak hozzá.

- 2020-ban és 2021-ben is bejutottatok a rájátszásba, legutóbb ráadásul Erste Liga-döntőt játszhattatok. Emellett te voltál a sárga-kékek egyik legjobb, legeredményesebb támadója. Miért döntöttél mégis úgy, hogy eligazolsz?
- Két szezont eltöltöttem Brassóban, és bár valóban viszonylag sikeres volt a csapat, úgy éreztem, kihoztam magamból mindent, amit abban a környezetben ki tudtam hozni. Az egyetemi éveket leszámítva egész pályafutásom alatt nem töltöttem el hosszabb időt egy csapatnál sem. Emellett Budapest is nagy vonzóerő volt a számomra. Amit az idegenbeli túrák során láttam, tapasztaltam a városból, lenyűgözött, így nagyon örültem, amikor a magyar fővárosból kaptam ajánlatot.

- A város mellett a klub is vonzó volt számodra? Mit tudsz a Ferencvárosról?
- Amennyit ellenfélként láttam a Fradiból, az alapján úgy gondolom, még ha a mögöttünk hagyott szezonban ez nem is feltétlenül jött ki végül, de az Erste Liga topcsapatáról van szó. Komoly lehetőség ebben az együttesben szerepelni. Emellett úgy érzékeltem, hogy rendkívül professzionális csapat a Ferencváros, a jégen és azon kívül is minden feltétel adott a legmagasabb szintű játékhoz. Nem kérdés, Erste Liga-bajnok akarok lenni, a célom eléréséhez pedig nem találhattam volna jobb helyet az FTC-nél.

- Ami a játékot illeti, milyen csapatba érkezel?
- Abból kiindulva, hogy minden egyes alkalommal pokolian nehéz volt a Fradi ellen játszani, erős csapat az új állomáshelyem. Amit kiemelnék, az a sebesség és a rendkívüli csapategység, ez a két tényező úgy látom, az egész ligában sehol máshol nem érvényesül annyira, mint a Ferencvárosnál. Nagyon szimpatikus ez a felfogás, amivel a csapat dolgozik, mindenképpen a részese akarok lenni. Olyan együttesről van szó, amilyenben mindig is szerepelni akartam.

- Ismersz valakit a leendő csapattársaid közül?
- Be kell vallanom, személyesen még senkit, egyelőre csak ellenfélként találkoztunk a jégen az elmúlt két idényben. A másodedzővel, Yullal viszont sokat tartottam a kapcsolatot, ő nagyon sok dologban segít nekem. De még egyszer mondom, olyan közegbe érkezem, ahol úgy érzem, nem lesz nehéz dolgom a beilleszkedéssel.

- Milyen játékosra számítsanak a személyedben a szurkolók, és üzensz-e valamit a fradistáknak?
- Olyan játékos vagyok, aki mindig igyekszik végigcsinálni és sikerrel megvívni a párharcokat, befejezni az ütközéseket. Keményen játszom az ellenfél harmadában, a sarkokban is, és megvan a sebességem ahhoz, hogy eredményes pontszerző lehessek. A mindenkori sortársaimat is próbálom motiválni, húzni magammal, és támogatni, hogy együtt minél jobbak lehessünk. Bízom benne, hogy hamar pozitív benyomást keltek majd a játékommal a csapattársaim és a szurkolók szemében is. A drukkereknek annyit üzennék, nagyon izgatottan várom már, hogy a legendás Fradi-mezben lépjek jégre, és remélem, hogy minél hamarabb személyesen is találkozunk a csarnokban! Eredményes szezont akarok zárni, és minél több örömteli pillanatot okozni nekik, amit együtt átélhetünk!

Boldizsár Márton

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin