2022. október 15.
Fájó vereség Angers-ban a Csíkszereda ellen
Férfi jégkorongozóink ellenállását felőrölték a sorozatos kiállítások, már nem juthatunk tovább csoportunkból.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk jól ismert ellenféllel találkozott szombat délután a franciaországi Angers-ban az IIHF Kontinentális Kupa C csoportjának második játéknapján. Az ellenfél ugyanis csapatunk elmúlt négy évbeli legnagyobb riválisa, az Erste Liga címvédője, az előző idénybeli ligadöntős ellenfelünk, a Csíkszeredai Sportklub volt – a sors szeszélye ugyanis úgy hozta, hogy a magyar bázisú Erste Ligán kívül idén az európai kupaporondon is megküzdött egymással a két fél. Fodor Szabolcs együttese azért is lépett jégre, hogy életben tartsa továbbjutási reményeit – az első játéknapon ugyanis a Sportklub hozta a papírformát, 5-0-s győzelmet aratott a horvát bajnok KHL Sisak ellen, míg a Fradi változatos és izgalmas mérkőzésen, nagyjából 3000 néző előtt, fergeteges hangulatban 8-5-re kikapott a házigazda, francia ezüstérmes Ducs d’Angers együttesétől. Ha viszont a zöld-fehérek szombaton le tudják győzni a Csíkszeredát, majd a székelyek vasárnap elkapják a franciákat, hármas körbeverés alakulna ki, amelyben a három csapat egymás ellen elért gólkülönbsége dönthet. Erre a forgatókönyvre azért elég kicsi az esély, de ettől még a mieink mindenképp meg akarták nyerni a nagy rivális elleni összecsapást – ha másért nem, már csak a presztízs miatt is.

A Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak a pénteki meccshez képest némileg át kellett variálnia a meccskeretet, hiszen Seregély Máté és Nagy Gergő is kisebb sérülést szenvedtek az első napon, így ki kellett hagyniuk a szombati találkozót.

Kiegyenlített játékkal kezdődött az első harmad, mindkét oldalon voltak lövések, de az igazán nagy helyzetek elmaradtak, a csapatok fegyelmezetten dolgoztak védekezésben. Tempós, kemény, de sportszerű játékot láthatott a néhány százfős közönség, akik már a hazaiak esti mérkőzését várták talán, de érdeklődésből kilátogattak a délutáni összecsapásra is. Az elején látott mederből sajnos a csíkiak tudták kibillenteni a mérkőzést, a 10. perc elején Szkacskov lőtt oldalról, éles szögből kapura, a korong pedig Arany mellett a hálóban kötött ki. (1-0) Néhány perccel később nagyobb baj is lehetett volna, de az egyedül kilépő Részegh Tamás lövését Arany bravúrral hárította. A 14. percben jött a meccs első emberelőnye, miután Kulmalát akasztották a támadó harmadban. Szépen felálltunk előnyben, és bár úgy nézett ki, Adorján eszén nem tudunk túljárni, az emberelőny utolsó másodperceiben sikerült egyenlíteni: Tóth Adrián lövése kijött a csíki kapusról, Betteridge pedig közvetlen közelről ismételt. (1-1) Az utolsó percben Tóth Adrián vitte a jégre a korongért küzdve Rokaly Szilárdot, így a Sportklub is megkapta első emberelőnyét, amellyel nem sikerült élniük, Becze csak kapuvasig jutott.

18 másodperccel a harmad vége előtt viszont Borosra is ráfújtak két percet, így több mint egy percnyi kettős emberhátránnyal kezdtük a második játékrészt, de tanári védekezéssel sikerült mind a kettős, mind a hátralévő szimpla hátrányt kivédekezni. A 23. percben a kilépni készülő Betteridge lábait húzták el, így a mieink kerültek emberelőnybe. Végig nyomás alatt tartottuk a csíki kaput a két perc alatt, de a gól nem jött össze, Adorján többször is nagyot védett. Szükség volt Aranyra is a túloldalon, aki Szkacskov ziccerénél nagyot védett. A 27. percben Kreisz véleményes kiállítást kapott, reklamált is érte hevesen, hiába, emberelőnyhöz jutott a Szereda – élni azonban nem tudott vele ellenfelünk, ismét kiválóan védekeztünk. A következő percben több olyan jelenet is zajlott a jégen, amire kiállítást lehetett volna fújni, a mérkőzést vezető francia, olasz játékvezető páros ismét éppen egy ferencvárosira fújt, ezúttal Farkas Simonra… Ezzel pedig már élt a Sportklub, Szkacskov közeli lövése átperdült Aranyon. (2-1) Hiába egészültünk ki a kapott góllal, nem sokat játszhattunk egyenlő létszámban, kevesebb mint egy perccel később Kaijsert is kiszórták két percre. Ezt is kivédekeztük, de öt perccel a vége előtt jött a következő, egy olyan esetért, amiből szintén többet lehetett látni korábban büntetlenül. Ezt sem tudta kihasználni a Szereda, köszönhetően Aranynak és a továbbra is remek hátrányos védekezésünknek. Lett volna esély még a szünet előtt egyenlíteni, Betteridge szóló ziccere azonban kihasználatlan maradt.

A harmadik harmad mi mással is kezdődhetett volna, mint csíkszeredai emberelőnnyel… Ehhez képest a Fradinak volt ziccere, ám Kulmala kapu mellé lőtt. Megjöttek a szeredai lehetőségek is, de ismét remekül védekeztünk, és Arany is parádézott, újabb hátrányt húztunk ki. A 44. percben régen látott helyzet állt elő, a mieink kerültek emberelőnybe. Nem sikerült élni vele, nem sokkal később pedig elcseréltük magunkat, az ezért kapott fórt pedig kihasználta a Sportklub, Karel Kubát bombázott távolról Arany kapujába. (3-1) Nem volt még vége, nagyon gyors gólra volt szükségünk, és meg is jött, méghozzá Reisz szabálytalansága után emberelőnyben, Kulmala volt a befejező ember. (3-2) Ami ezután történt, arra nehezen találni szavakat: előbb Becze homorított hatalmasat, ám ezzel is sikerült meghatnia a játékvezetőket, Szorokin nem véletlenül kelt ki magából a büntetőpad felé korcsolyázva. Ezzel viszont nem volt vége, 29 másodperc múlva Brayden Low-t is kiszórták, állítólagos sportszerűtlenségért, majd fél percre rá Nilsson is két percet kapott. Három játékosunk ült a büntetőpadon, hosszú perceken át kettős hátrányban kellett védekeznünk. Megtettük, elképesztő hősies küzdelem árán, de kapott gól nélkül pergett le mindhárom büntetésünk. Így is elég nehéz helyzetbe hozta a mieinket ez, ugyanis kevesebb, mint négy perc maradt az egyenlítésre. Ez viszont nem jött össze, olyannyira, hogy Fodor Szabolcs kevesebb mint három perccel a vége előtt lehívta Arany Gergelyt, hogy létszámfölényben támadhassunk, ám Rokaly Szilárd szinte rögtön bevette az üres kapunkat. (4-2) Kapusunk kétgólos hátrányban sem tért vissza a jégre, ám nem sikerült közelebb zárkózni, viszont kaptunk még egy gólt üres kapura, ezúttal Péter Balázs volt a befejező ember. (5-2)

A Ferencváros második vereségével eldőlt, hogy csapatunk már semmiképpen nem juthat tovább a Kontinentális Kupa harmadik fordulójába. Vasárnap kora délután még játszunk egy mérkőzést a horvát KHL Sisak ellen, ahol megszerezhetjük a becsületgyőzelmet.

Fodor Szabolcs vezetőedző értékelése a mérkőzés után:

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, C csoport
ICEPARC d’Angers, Franciaország
Sport Club Csíkszereda – FTC-Telekom 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)
Sport Club Csíkszereda: Adorján (Szamankov) – Kubat, Farkas T., Szkacskov, Péter B., Rokaly Sz. – Clarke, Gecse, Stach, Részegh T., Becze – Ferencz-Csibi, Láday, Rokaly N., Reisz, Részegh Zs. – Péter A., Casaneanu, Bajkó. Vezetőedző: Hozó Levente.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Boros, Nilsson, Kulmala, Low, Tóth A. – Szorokin, Kucsma, Kaijser, Kestilä, Betteridge – Sarciá, Kärmeniemi, Kozma, Kreisz, Tóth G. – Bán, Farkas S., Galántai. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Szkacskov (09:03, Részegh T., Rokaly Sz.), Szkacskov (30:52, EE, Péter B., Becze), Kubát (48:10, EE, Szkacskov, Péter B.), Rokaly Sz. (58:08, üres kapu, Stach), Péter B. (59:34, üres kapu, Kubát), illetve Betteridge (15:33, EE, Tóth A., Kaijser), Kulmala (49:37, EE, Nilsson)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin