2022. június 15.
Együtt folytatja a munkát a kapustrió
A válogatott Arany Gergely, valamint Nagy Kristóf és Földes László is szerződést hosszabbított a Fradival.

Javában zajlik a magyar bajnoki címet zsinórban négyszer elhódító férfi jégkorongcsapatunk a 2022/23-as idényre szóló keretének kialakítása. Négy távozó mellett már két új légiós igazolása is nyilvánosságra került, de természetesen nem csak az új igazolások, hanem a szezon végén lejárt szerződésű eddigi játékosaink kontraktusának meghosszabbítása terén is bőven van munkája a Fodor Szabolcs vezette szakmai stábnak.

Végy egy jó kapust! – tartja az ismert mondás, amely szinte minden csapatsportágra igaz. Szerencsére okkal állíthatjuk, hogy az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatának háza táján erre semmi szükség, ugyanis

mindhárom kapus, a válogatott Arany Gergely, valamint Nagy Kristóf és Földes László is meghosszabbította szerződését a Ferencvárossal,

így a 2022/23-as szezonnak is a jól ismert kapustrióval vág neki a Fradi.

Az 1996-os születésű Arany Gergely Fodor Szabolcs hívására érkezett a Ferencvárosba a MAC Újbuda Erste Liga-győztes csapatától 2018 nyarán, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy pályafutása során először elsőszámú kapusként vezesse sikerekre a zöld-fehéreket. A számítások be is váltak, a mindössze 25 évével mára már komoly rutint szerző hálóőr akkori váltótársával, a rutinos Pleszkán Józseffel párban kiváló teljesítményt nyújtott első fradista idényében, amelynek végén magyar bajnoki címet és Erste Liga-győzelmet ünnepelhetett.

Arany 2019-ben új kihívással találta magát szembe, hiszen egy még nála is fiatalabb váltótársat kapott az élete első felnőtt idényére készülő, a MAC utánpótlásából érkező Nagy Kristóf személyében, de mindketten éltek a lehetőséggel. Arany továbbra is rendkívül stabil teljesítményt nyújtott, az alapszakaszban 36 mérkőzésen összehozott 92,77 százalékos védési mutatója a negyedik legjobb volt a mezőnyben, de a középszakaszban és a rájátszásban, valamint a Magyar Kupában és a Kontinentális Kupában is bravúros teljesítményt nyújtott. Formájára a magyar válogatott stábja is felfigyelt, így ott lehetett a 2020 februári nottinghami olimpiai selejtezőn is, ahol egy mérkőzésen védte a nemzeti csapat kapuját, így aktív részese volt a bravúros továbbjutásnak. A szezonban nyújtott teljesítményével a Magyar Jégkorong Szövetség és az Erste Liga idény végi díjátadóján átvehette a legjobb kapusnak járó Vedres Kupát.

Arany a 2020/21-es, a koronavírus-járvány által felforgatott, javarészt zárt kapuk mögött lezajlott szezonban is az FTC-Telekom elsőszámú kapusa volt. Betegsége miatt mindössze 18 alapszakasz-mérkőzésen tudott kezdőként jégre lépni, ezeken a találkozókon viszont 92,54 százalékos hatékonysággal védett, amivel a harmadik lett a liga kapusrangsorában. Meccsenkénti 2,41 kapott gólos átlaga pedig a legjobb lett a mezőnyben. A rájátszásra tovább javult, a negyeddöntő öt mérkőzésén 93,51 százalékkal védett, az elődöntőben pedig 91,71 százalékot nyújtott a liga egyik legjobb támadósoraival rendelkező Sportklub Csíkszereda ellen.

A 2021/22-es idényre is a Fradi és a liga stabil pontja maradt. Az alapszakaszban 36 mérkőzésre volt nevezve, ebből 25 meccsen védett, méghozzá szenzációs, 93,7%-os mutatóval. Ő kapta a mezőnyben a legkevesebb gólt, szám szerint 50-et, ami 2,05-ös kapott gólátlagnak felel meg. A rájátszás 13 meccsén is tartotta a formáját, 92,9%-os mutatóval járult hozzá a magyar bajnoki címhez és az Erste Liga-ezüsthöz. A válogatottban is sikerült megragadnia, ott volt az olimpiai selejtező harmadik körében 2021 nyarán Rigában, illetve az A csoportba jutást kiharcoló ljubljanai nemzeti csapat utazó keretének is tagja volt.

A már említett, még most is mindössze 22 éves Nagy Kristóf 2019-ben érkezett a Ferencvároshoz Fodor Szabolcs hívására, aki a MAC U20-as csapatában már volt a hálóőr edzője. Pályafutása első teljes felnőtt szezonjában Arany Gergely mögött második számú kapusként élt a lehetőséggel, amikor szerephez jutott, stabil teljesítménnyel tehermentesítette kollégáját. Az Erste Liga 2019/20-as szezonjában a játékidő 40%-ánál kevesebbszer szóhoz jutó kapusok rangsorában a negyedik helyen zárta az alapszakaszt, 93,3 százalékos mutatóval. Később a rájátszásban Székesfehérváron a hatodik, a továbbjutásról döntő mérkőzésen a kisebb sérüléssel bajlódó Aranyt helyettesítve a hajrában egygólos ferencvárosi vezetésnél bemutatott bravúrjára, és arra, milyen korát meghazudtolóan érett döntéseket tudott hozni pályafutása első felnőtt évének legélesebb helyzeteiben, a szurkolók még sokáig emlékezni fognak.

A koronavírus-járvány miatt felforgatott 2020/21-es szezonban Arany Gergely betegsége miatt a vártnál többször jutott szóhoz kezdőként, az alapszakaszban 19 meccsen 88,97 százalékos hatékonysággal védett, több győztes büntetőpárbajban is parádés teljesítményt nyújtott. 

A legutóbbi idényben is élt a lehetőségeivel, és amikor kellett, kiválóan helyettesítette Arany Gergelyt, az alapszakaszban 14 meccsen 92,54%-os mutatóval védett.

Földes László 2020 októberében, mindössze 16 évesen tűnt fel a Fradi felnőttcsapatának meccskeretében, amikor a koronavírus-járvány megtizedelte csapatunkat, Arany Gergely pedig hosszabb időre harcképtelenné vált. Összesen tíz meccsen ült a kispadon Nagy Kristóf mögött, miközben az U18-as és az U21-es csapatban is védett. Az elmúlt szezonban az U21-es csapat mellett már hivatalosan is tagja volt a felnőttek keretének is harmadik számú kapusként. Nagy Kristóf sérülése idején összesen 13 mérkőzésen volt tagja a meccskeretnek, a Titánok elleni 2021. december 30-ai mérkőzés hajrájában pedig eljött a nagy pillanata: Fodor Szabolcs a meccs hajrájában becserélte Arany Gergely helyére. A debütáló 18 éves ifjú első kapott lövésénél kicsit még izgult, így kipattanó után gólt kapott, utána viszont az utolsó öt percben több védéssel is tapsvihart váltott ki a publikumból, és aktív részese lett csapata győzelmének.

Arany Gergellyel, Nagy Kristóffal és Földes Lászlóval hatra nőtt az ismert játékosok száma az FTC-Telekom 2022/23-as szezonra készülő keretéből.

Férfi jégkorong, az FTC-Telekom keretének eddig bejelentett változásai a 2022/23-es szezon előtt:

Érkezett: Ollie Betteridge (brit, Nottingham Panthers), Aku Kestilä (finn, Les Jokers de Cergy-Pontoise)
Távozott: Pavuk Attila (visszavonult), Hegyi Ádám (visszavonult), Somogyi Balázs (DAB), Roczanov Dezső (?)
Maradt: Kulmala Rasmus (érvényes szerződéssel), Arany Gergely (szerződéshosszabbítás 2024-ig), Nagy Kristóf (szerződéshosszabbítás 2024-ig), Földes László (szerződéshosszabbítás 2023-ig)

Cikkajánló

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

„Nem szakadok el a családtól, itt leszek a jövőben is”

A nyáron visszavonuló rekordbajnok, Tóth Adrián pályafutása végeztével sem szakad el a Ferencvárostól – VIDEÓ!

Nolan La Porte távozik az FTC-Telekomtól

A tavaly nyáron érkezett amerikai csatár nem hosszabbította meg szerződését a Ferencváros jégkorongcsapatával.

Az ECHL-ből érkező védővel bővül a keretünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a kanadai hátvéd, Tyson Helgesen.

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin