2024. szeptember 22.
Kétgólos vereség a hokiidény első derbijén
Hiába támadott sokkal többet, az FTC-Telekom 3-1-re kikapott az Újpesttől a Tüskecsarnokban.

Az Erste Liga-szezon első hétvégéjén némileg váratlanul elszenvedett két vereség után magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk magabiztos, 5-1-es győzelmet aratott a Gyergyói HK ellen pénteken a Tüskecsarnokban, megszerezve az új idény első győzelmét tétmeccsen, így magabiztosan várhatta a 2024/25-ös hokiszezon első derbijét, amelyen vasárnap kora délután fogadtuk az ősi rivális Újpestet. Továbbra is hiányzott az FTC-Telekom keretéből a sérüléséből lábadozó Dominic Vidoli, rajta kívül viszont teljes kerettel várhattuk a rangadót, a kapuban Arany Gergely kezdett.

Bajnokok Ligája-győztes férfi vízilabdacsapatunk és a magyar válogatott játékosa, Fekete Gergő kezdő korongbedobása vezette fel a találkozót, amelyen a fehér csíkkal díszített tiszta zöld színű hazai szerelésében pompázó Ferencváros kezdett aktívabban, az újpesti kapuban Rajna Miklósnak gyorsan több nagy védést is be kellett mutatnia. A túloldalon Arany is jó védésekkel szállt be a meccsbe, a találkozó első tíz perce pedig összességében jó tempóban, parázs fizikai küzdelemmel, de ziccerek nélkül pergett le. A 11. percben egy a kapunk előtti kőkemény ütközést követően Arany Gergely maradt a jégen, a játékvezetők nem fújtak kiállítást. Ijesztő pillanatok voltak, de némi, a kispadról érkező segítséget követően kapusunk vissza tudott állni a vasak közé. A következő percekben a harmad első felében látott játék folytatódott, majd a 15. percben megszerezte a vezetést az Újpest: a mieink támadtak, majd egy támadó harmadban eladott korong után kontráztak a lila-fehérek, és bár bekkpárunk szépen visszazárt, a korong a jobb szélről eljutott a kékvonalon érkező Solhoz, akinek lövésébe a kapu elé berobbanó Laskawy Ferenc jó ütemben szúrt bele (0-1). A gól után Arany azonnal jelezte, mégsem tudja folytatni a játékot, így kapust cseréltünk, Nagy Kristóf érkezett a jégre. Nem sokkal később jött a mérkőzés első kiállítása, Szalma testre ütése után kerültünk emberelőnybe. Sőt, 20 másodperccel a fór vége előtt Sol is szabálytalankodott, így rövid ideig öt a három ellen támadhattunk, ezzel azonban nem sikerült élni, Kestilä lövése ugyan eltalálta a hálót, de kívülről. Bő másfél percig viszont volt még egy szimpla emberelőnyünk, ezt is kivédekezték azonban a vendégek.

Még az első játékrész legvégén rászórtak egy kétperces büntetést Turbuczra is, amiből 33 másodperc áthúzódott a második harmad elejére, de kivédekeztük a hátrányt. Öt az öt ellen a mieink birtokolták többet a korongot, és jóval több időt töltött el a Fradi az ellenfél harmadában, de a kialakuló mezőnyfölényt nem sikerült gólra váltani, Rajna többször is nagyot mentett. A 32. percben közel jártunk az egyenlítéshez, de a kapu előterében tisztán érkező, remek passzt kapó Kestilä telibe lőtte Rajnát, a kipattanó után pedig Kärmeniemi távoli ismétlése csattant kevéssel a kapu mellett a palánkon. Nem sokkal később emberelőnybe kerültek a vendégek, Turbucz mai második hibája után, de kivédekeztük a két percet. Már öt az öt ellen, három perccel a második szünet előtt Szalma találta magát helyzetben egyedül, a kapunkkal szemben, de Nagy Kristóf bravúrral hárított.

Ahogy azt a második harmad 13:6-os lövési mutatója is bizonyítja, támadásban mindent megtettek a mieink, hogy megszerezzék az egyenlítést, de a kapu előtt az első negyven percben semmi nem akart összejönni. A harmadik játékrész nagy ferencvárosi lehetőséggel indult, ám a korong nem, csak egy ellökött hazai játékos nyomán Rajna, és még néhányan kerültek a helyéről elmozduló kapuba. A kialakuló tömegjelenetből a játékvezetők közbelépése nyomán végül nem bontakozott ki komolyabb bunyó. A 48. percben Sol szabálytalansága után késleltetett emberelőnyben is próbálkozhattunk, de sem az, sem a két perc fór nem hozta meg az egyenlítést. Öt az öt ellen is eltökélten rohamozták a mieink Rajna kapuját, de a legnagyobb helyzetekből sem sikerült megtörni a jeget. Hét perccel a vége előtt újra emberelőnybe kerültünk, miután Just találta telibe magas bottal Tóth Gergő fejét. Ezzel az emberelőnnyel sem sikerült élni, sőt, alighogy ellenfelünk kiegészült, már Kärmeniemi találta magát a büntetőpadon. Az Újpest pedig élni tudott az emberelőnnyel, ellenfelünk megjáratta a korongot a harmadunkban, majd Just bombázott a jobb oldali bedobókörből kapura, a lövésbe pedig Laskawy Ferenc ismét beleszúrt, megszerezve önmaga és csapata második gólját (0-2). Három és fél perccel a vége előtt Kärmeniemi palánknál bemutatott hatalmas ütközése után Szalma maradt a jégen, a kialakuló tömegbunyó végén mindkét oldalról két-két játékost büntettek, újpesti oldalról McNulty és Sol kaptak 2-2 percet, míg a mieinknél Tyni kapott két percet, míg Kärmeniemit, ahogy arra számítani lehetett, 5+20 perc véglegessel az öltözőbe küldték. Jó hír viszont, hogy Szalma társai támogatásával, de saját lábán hagyta el a jeget. 1 perc 52 másodperccel a vége előtt a semleges harmadban egyedül kilépő Razumnyak egy remek korongátvétellel egyedül korcsolyázhatott kapura, az újpestiek utolsó védője bottal rávágott, a játékvezetők büntetőt ítéltek, amit Razumnyak végzett el, ám Rajna megfogta. A hátralévő időben már nem alakult ki olyan játékhelyzet, hogy kapusunk le tudjon korcsolyázni, így nem volt esélyünk betalálni. Sőt, az utolsó percben egy, a kapunk előtt kialakuló kavarodás végén Kyle Just lövése utat talált a hálóba, végleg eldöntve a derbit (0-3). Így már az sem számított, hogy 19 másodperccel a vége előtt Németh Attila végül bekotorta a szépítő találatot, így nem maradtunk gól nélkül (1-3). Sőt, az utolsó másodpercben még egyszer betaláltunk, de a játékvezetők videózás után jelezték, időn túl született a gól.

A Ferencváros, bár az egész mérkőzés alatt többet támadott, és többször találta el a kaput, gólt az utolsó percig nem tudott lőni, így végül 3-1-re elvesztette a szezon első derbijét a helyzeteivel remekül sáfárkodó Újpesttel szemben. Folytatás jövő pénteken és vasárnap két nagyon nehéz ellenféllel szemben, előbb idegenben csapunk össze a második játéknapon a Tüskecsarnokban a mieinket legyőző BJA HC-val, majd a Tüskecsarnokban fogadjuk előző idénybéli Erste Liga-döntős ellenfelünket, a Corona Brassót.

"Az első harmadban mutatott játékunk finoman szólva sem volt méltó a klubhoz, pláne az ősi rivális Újpest ellen, ennél sokkal több kell. Mondhatjuk, hogy szerencsénk volt, hogy csak egygólos előnybe került akkor az ellenfél. Nekik sem volt sok helyzetük, de nekünk sokkal jobban kellett volna beleállnunk a mérkőzésbe. A második és a harmadik harmadban picit feljavultunk, ott már megvolt a küzdés, az akarás, de a kapu előterét nagyon határozottan védte az ellenfél, erre külön készültek is, azt pedig tudjuk, hogy Rajna Miki mennyire jó kapus. De amíg a kapu előtt, úgymond tűzközelben nem leszünk kicsit keményebbek, határozottabbak, addig nem lesz esélyünk az ilyen mérkőzéseken, az ellenfelünk sokkal hatékonyabban dolgozott a kapu előterében. A helyzeteink megvoltak, de a kipattanókat, a fontos korongokat nem tudtuk a kapu előtt összeszedni, így nem tudtunk nagyobb gólveszélyt kialakítani." - Fodor Szabolcs

Férfi Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz

FTC-Telekom - UTE 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)

FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Tyni, Kärmeniemi, Galajda, Brady, Turbucz – Helgesen, Haranghy, Razumnyak, Kestilä, Heino – Seregély, Crespi, Tóth G., Mattyasovszky, Németh A. – Mártonffy, Farkas B., Banga, Bán, Bogáti. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UTE: Rajna (Erdei) – Desrocher, Kiss D., McNulty, Szalma, Walker – Sol, Tornyai, Just, Kiss P., Dansereau – Pokornyi, Franyó, Páterka, Kovács A., Laskawy – Rósa, Nádasy, Szabó Rácz, Kovács S., Simon P. Vezetőedző: Jason Morgan.
Gólok: Németh A. (59:41, Mattyasovszky), illetve Laskawy (14:35, Sol), Laskawy (55:59, EE, Just, Dansereau), Just (59:26, Tornyai)
Kapura lövések: 34:20 (7:6, 13:6, 14:8)
Védések: 17:33 (5:7, 6:13, 6:13)
Kiállítás percek: 33:12 (2:4, 2:0, 29:8)

Cikkajánló

Két hokicsapatunk is indul idén a Magyar Kupában

Felnőtt Erste Ligás csapatunk mellett Andersen Ligás együttesünk is csatlakozik a Magyar Kupa küzdelmeihez.

Jön az első visszavágó

Férfi jégkorongozóink ebben a hónapban másodszor találkoznak a BJA HC csapatával, ezúttal idegenben.

Szeptember végi Fradi-vasárnap

Férfi jégkorong a Tüskecsarnokban, majd férfi labdarúgás a Groupama Arénában.

Három hazai meccs kettő áráért

Vegyen jegyet a Brassó és DVTK elleni jégkorong Erste Liga-találkozókra, és ingyenes a DAB elleni meccs!

„Nagyon más nyaram volt, mint az előző években”

Jégkorongozónk, Seregély Máté az előző szezon végén elszenvedett súlyos sérüléséről és felépüléséről mesélt.

„Elég sokan fresh cuttal jöttek ma!”

Magyar bajnoki címvédő férfi hokisaink megtartották szokásos szezon előtti fotózásukat – VIDEÓ!

Megvan a szezon első győzelme

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk magabiztos játékkal 5-1-re legyőzte a Gyergyói HK csapatát.

Találkozz BL-győztes pólósokkal a vasárnapi hokiderbin!

A szezon első derbijén férfi vízilabdacsapatunk néhány tagjával találkozhatnak szurkolóink a szünetekben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin