2021. október 14.
Csíkszeredában megszakadt a veretlenségi sorozat
Férfi jégkorongcsapatunk 5-0-s vereséget szenvedett a nagy rivális Sportklub Csíkszereda otthonában.

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk kedd este buszra ült, és elutazott az Erste Liga 2021/22-es idényének első hárommeccses erdélyi túrájára. A Fradira vasárnapig három kőkemény összecsapás vár, a sort pedig csütörtök kora este a nagy rivális, Erste Liga-címvédő Sportklub Csíkszereda elleni csúcsrangadó nyitotta meg.

Az FTC-Telekom jó formában, zsinórban hat győztes meccsel a háta mögött érkezett meg Székelyföldre, míg az edzőváltáson átesett, a másfél héttel ezelőtti budapesti vereség miatt is extrán motivált Csíkszereda egy Brassó elleni győztes rangadóval hangolt a találkozóra.

Ami a keretünket illeti, a kisebb sérülés miatt másfél hetet kihagyó Pavuk Attila visszatért a csapatba, így visszaállt az eredeti Hajós – Tóth Adrián – Pavuk harmadik, valamint a Farkas – Roczanov – Tóth Gergő negyedik sor, teljes kerettel vághattunk neki a mérkőzésnek.

A Sportklub hozta el a kezdő korongbedobást, ám rögtön az első percben ráijesztettünk a hazaiakra, Fowlie lépett ki egyedül a kapu irányába, ám lesen volt. Az első percek csúcsrangadóhoz méltó csatával teltek, nehéz volt mindkét csapatnak már a korongkihozatal is, mindkét csapat szorosan őrizte a másikat. A negyedik percig kellett várni az első nagy hazai helyzetre, Rokaly Szilárd kapott jó korongot a kapunk előterében, ám habozott, és érkezett a blokk. Sajnos a gól hazai oldalon érkezett hamarabb. Egy támadásnál nyomás alá tudta helyezni a kapunkat a Sportklub, Fodor Csanád korongja találta meg a kapu közelében a jobb oldalon érkező Szkacskovot, aki Arany mellett a kapunkba lőtt. (1-0) A vezető gól után vérszemet kaptak a kék-fehérek, és tartósan letáboroztak a harmadunkban. Ennek pedig meglett az eredménye, egy körbejáratott korongot Kubát lőtt el a kékről, Arany pedig bár már úgy nézett, lekapja a levegőből a lövést, a pakk végül átcsorgott kapusunk lepkés kesztyűjén, a hálóba. (2-0) A gyors kétgólos hátrány vészriadóként hatott a mieinkre, akik egyből igyekeztek magasabb fokozatra kapcsolni. Remek Hajós-Pavuk-Tóth Adrián háromszög után utóbbi lövésénél jöhetett volna a szépítés, Adorján nagyot védett. Ahogy Arany is a túloldalon, Péter Balázs távoli próbálkozásánál. Nagyon jó tempójú mérkőzés kerekedett a rangadóból, izgalmas oda-vissza játék alakult ki a harmad második felére, mindkét oldalon megjöttek a veszélyes lövések. A 13. percben komoly riadalom miatt állt meg a játék, Rokaly Norbert ütközött saját harmadán belül, majd elesett, és rendkívül szerencsétlenül fejjel érkezett meg a palánkhoz. Még a hordágyat is bevitték a jégre, de szerencsére a hazaiak játékosa a saját korcsolyáján tudta végül elhagyni a jeget. Folytatódott az adok-kapok, amelynek nyomán kettő az egyben törhettünk kapura, ám Tamminen végül a passz helyett a cselt választotta, fonákkal pedig már nem sikerült meglepni Adorjánt. A túloldalon Aranynak volt védenivalója vállal. A 15. perc végén emberhátrányba kerültünk, Kärmeniemi hátrapasszánál lecsúszott a korong az ütőjéről, és a plexi felett hagyta el kapu mögött a játékteret, játék késleltetéséért emelték a kezüket a vezetőbírók. Hamar kihasználta a fórt a Sportklub, Bíró Tamás közvetlen közelről húzta kapuba a balról kapott passzt. A játékvezetők videón visszanézték, nem akadályozta-e a kapust a hazai támadó, ám végül megadták a gólt. (3-0) Fél perccel később a túloldalon hasonló jelenet játszódott le, mint finn védőnk kiállításánál, Kubat ült le a büntetőpadra. Sőt, Becze emberhátrányos védekezés közbeni odaütéséért is kiosztottak két percet a játékvezetők, így 47 másodpercnyi kettős előnyhöz jutottunk. Két veszélyes lövésen túl sajnos nem sikerült kihasználni az öt a három elleni játékot, sőt, a szimpla hátrányból hátralévő időt is kivédekezték a hazaiak, így háromgólos hátrányban mentünk el szünetre.

Mozgalmasan indult a második játékrész, rögtön hatalmas helyzetbe kerültünk, Nagy Gergő kapott a csíki kapu előtt ajándék korongot, majd továbbított kapásra Kulmalának, aki nem találta el a kaput. Másodpercekkel később Kubat maradt a jégen egy Fowlie-val való ütközés után, amiért kiállítást osztottak ki játékosunkra. Nagy nyomást helyezett a kapunkra emberelőnyben a Sportklub, ám Bíró ezúttal nem tudta közelről a kapuba húzni a korongot Arany mellett, akinek két lövésnél is volt még két nagy védése, majd Boros blokkolt nagyot Becze lövésénél – ezzel kivédekeztük a hátrányt. Kiegészülés után szinte azonnal szépíthettünk volna, ám a kilépő Tamminen ütője a lövés pillanatában eltörött. Nem sokkal később érdekes „blokk” vetett véget veszélyes támadásunknak, egy felperdülő passz Rokaly Szilárd meze alatt tűnt el… Folytatódott az első harmad közepén is látott tempós, izgalmas oda-vissza játék, ami a 25. percben szakadt meg, amikor Pavukkal szemben szabálytalankodtak, ám nem ítéltek kiállítást, a törleszteni érkező Bohunickyt viszont kiszórták két percre. Parázs jelenetek következtek, majd felállt a Sportklub előnyben a harmadunkban, ám jól védekeztünk, Boros és Hegyi is nagyot blokkolt. Arany ért le mamuttal szépen egy kékvonalas Kuljas-bombára, ezzel pedig hiába a nagy nyomás, kivédekeztük az újabb hátrányt. Nem sokkal később viszont McFadden Sofronnal szembeni határozott fellépésénél is szabálytalanságot láttak a játékvezetők, így ismét hátrányban kellett védekeznünk. Megint komoly nyomást kaptunk a kapunk előtt, ám a hátrányos speciális egység ezúttal is remekelt. Hét perccel a harmad vége előtt egy villámgyorsan végighúzott akciónk végén Somogyi lőtte közelről telibe a keresztvasat, szerencsénk sem volt. Egy perccel később egy gyors támadás végén Kulmala a kapu mögül kapott korongot közelről lőtte nagy helyzetben Adorjánba, majd óriási tömegjelenet alakult ki a hazai kapu előtt. Becze akadt össze Somogyival az alapvonal mögött, majd kialakult egy ökölpárbaj Fowlie és Láday között. Kanadai támadónk derekasan helytállt, ő vitte a jégre több mint egy fejjel termetesebb ellenfelét. Több percig tartó játékvezetői tanakodás következett, mindkét kispad próbálta a saját véleményét képviselni a sporik felé. Fowlie és Láday végül végleges fegyelmit kaptak, így mindketten az öltözőbe vonultak, míg egy játékosunknak kiosztott plusz kisbüntetés miatt a hazaiak ismét emberelőnyben támadhattak. Arany és a védelem ismét zárta a reteszt, ám szinte azonnal újra jött egy kiállítás, ezúttal Nagy Gergőnél láttak fogást a támadó harmadban. Ezt is kivédekeztük, de a sorozatos emberhátrányok miatt nem volt lehetőségünk kiharcolni a fontos szépítő gólt, így maradt a háromgólos hátrány a harmadik játékrészre.

Sőt, még a szünet előtt közvetlenül rászórtak két büntetést is a mieinkre, Kärmeniemi és a kispadunk kapott sportszerűtlen magatartásért két-két percet, így a harmadik harmadot kétpercnyi kettős hátránnyal kezdtük. Ezt a kiállítás-nyomást már nem bírtuk el, ellenfelünk megjáratta a korongot, majd Becze kapásból a hálónkba vágta azt. (4-0) A 48. percben ismét mi kerültünk emberhátrányba, Pavukot szórták ki fogásért. Ezt is sikerült kivédekezni, köszönhetően Arany bravúrjának is, ám közben lecsorgott a harmad játékidejének fele. Az 50. percben elcserélte magát a Csíkszereda, így már-már úgy nézett ki, végre emberelőnybe kerülünk, ám mindössze nyolc másodperc elteltével Pavuk ütközte le kőkeményen Sofront, így ismét két percet kapott. Négy a négy ellen mindkét oldalon megvolt a lehetőség, gól azonban nem született. Öt az öt ellen viszont sajnos igen, a bal oldalon a kapunk felé korcsolyázó Kuljas bemutatta Aranynak a lövést, de középre passzolt Bírónak, aki a kapuba tüzelt. (5-0) Három és fél perccel a vége előtt ismét emberhátrányba kerültünk, Stach húzott meg lendületből egy cselt Bánnal szemben, aki elgáncsolta ellenfelét. Egy Boros-blokk és egy Arany-védés következtében nem jött az újabb hazai gól, ismét kiegészültünk, ám továbbiakra már nem maradt idő, véget ért a mérkőzés.

Ezzel megszakadt a Ferencváros hatmérkőzéses veretlenségi sorozata, és átmenetileg a tabella első helyét is elveszítettük, ám nincs idő búslakodni, hiszen rögtön másnap újabb rangadó vár a mieinkre magyarországi idő szerint 17.30-tól a Gyergyószentmiklósi Műjégpályán.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Sportklub Csíkszereda – FTC-Telekom 5-0 (3-0, 0-0, 2-0)
Sportklub Csíkszereda: Adorján (Samankov) – Kubat, Salló, Péter B., Rokaly Sz., Sofron – Farkas T., Kuljas, Becze, Bíró T., Rokaly N. – Gecse H., Reisz, Fodor Cs., Szkacskov, Stach – Bajko, Láday, Casaneanu, Péter A. Vezetőedző: Hozó Levente.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – McFadden, Kärmeniemi, Fowlie, Kulmala, Nagy G. – Bán, Bohunicky, Kóger, Somogyi, Tamminen – Hegyi Á., Sarcia, Hajós, Tóth A., Pavuk – Boros, Galántai, Farkas S., Roczanov, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Szkacskov (05:07, Fodor Cs., Stach), Kubát (07:45, Szkacskov), Bíró T. (15:13, EE, Stach, Szkacskov), Becze (40:53, EE2, Kubat, Sofron), Bíró T. (53:27, Kuljas, Becze)
Kapura lövések: (17:8, 17:11, 15:8) 49:27
Védések: (8:14, 11:17, 8:13) 27:44 / 100.00% : 89.80%
Kiállítás percek: (4:2, 27:39, 2:8) 33:49
Emberelőny kihasználás: (11 / 2) 18.18% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 15:34 / 5:22
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (2 / 11) 81.82%

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin