2019. október 19.
Bravúrgyőzelem, vasárnap a továbbjutásért játszunk!
Férfi hokicsapatunk bravúrral 3-2-re nyert a szlovén Olimpija Ljubljana ellen az IIHF Kontinentális Kupában.

Pénteken magabiztos, 6-0-s győzelemmel tért vissza 19 év után a nemzetközi porondra az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-címvédő férfi jégkorongcsapata, az IIHF Kontinentális Kupa 2. fordulójának D csoportjában a második játéknapon azonban a spanyol bajnok, baszk Txuri Urdinnál jóval nehezebb kihívás várt Fodor Szabolcs együttesére. Az ellenfél a szlovén bajnoki címvédő, sokáig az osztrák bázisú EBEL-ben edződő, ma az Alpesi Liga élmezőnyébe tartozó patinás egyesület, az Olimpija Ljubljana volt. A szlovének rendkívül felpaprikázva érkezhettek ráadásul a Ferencváros elleni találkozóra, hiszen péntek este hiába játszottak jobban, 1-1 után büntetőkkel elveszítették a házigazda, olasz bajnok Ritten elleni mérkőzést. Ráadásul presztízsmeccs volt ez a szlovéneknek, hiszen az Alpesi Ligában is rendszeresen összefutnak a felek, legutóbb hetedik meccsbe torkolló negyeddöntőt vívtak egymással.

Erős ellenfél ide vagy oda, mindenki tudta a Fradi háza táján, a továbbjutási álmok megőrzéséhez bizony győzni kell. A spanyolokat leszámítva három közel azonos képességű csapat versenyez ugyanis egyetlen továbbjutó helyért, és egészen biztos, ahogy az a Ritten-Olimpiján is látszott, hogy az egymás elleni meccseken pillanatnyi nüanszok döntenek majd.

Ugyanazokkal a sorokkal mentünk neki a meccsnek, mint tegnap a Txuri Urdin ellen, a kapuban azonban Arany Gergely kezdett. A Ljubljanánál érdekes változást hajtott végre Gregor Poloncic vezetőedző: a Ritten ellen remekül védő Us helyett a rangsorban kissé hátrébb lévő kapusát, Tilen Spreitzert kezdette.

Ahogy arra számítani lehetett, óriási tempóban indult a mérkőzés, a Ljubljana megpróbálta lerohanni és ezzel meglepni a Ferencvárost, a mieink azonban állták a sarat. Annak ellenére is, hogy gyors egymásutánban két emberhátrányt is megítéltek ellenünk, azonban Tóth Renátó és Roczanov büntetése után is kivédekeztük a két-két percet. Egyenlő létszámban gyors egymásutánban mindkét csapat megszerezhette volna a vezetést, ám előbb Pesuttal szemben nyert egy az egy elleni párharcot brravúrral Arany Gergely, majd másodpercekkel később a túloldalon Nagy Gergp léphetett ki a kontrával, azonban itt is a kapus, Spreitzer volt a győztes. A 9. percben egy védelmi hiba után aztán góllá érett a szlovén nyomás, egy saját harmadunk határán eladott koronggal indult meg Kujavec, a kapu elé tett pakkra pedig Luka Zorko érkezett, és kihasználta a lehetőséget. (0-1) Nem hogy összetört volna a Fradi a bekapott góltól, de szerencsére felpörgött: alig két perc után jött a válasz! Hatalmas kavarodás alakult ki az Olimpija kapuja előtt, Spreitzer többször is bravúrral védett, hárman próbálták egyszerre áttuszkolni rajta a korongot, végül Nagy Gergő lövése után Pavuk Attila elé keveredett a pakk, aki közelről a hálóba pofozta azt! (1-1) A gólunk nagyon megfogta a szlovénokat, olyannyira, hogy alig fél perccel később már vezettünk is! Egy lendületes akció végén Myles Fitzgerald próbálkozása után akartak felszabadítani a védők, Lauri Kärmeniemi azonban a hálóba lőtt! (2-1) A harmad közepén egyértelműen átvette a játék irányítását a Fradi, sőt, a harmadikhoz is közel jártunk, Tóth Adrián kapott jó korongot a kapu előtt, ám nem tudott ráfordulni, korcsolyával viszont még lekészítette az érkező Fitzgeraldnak, a remek lövést Spreitzer tornázta fölé. Ezekben a percekben olyan sebességgel játszottunk, amire mintha ellenfelünk nem számított volna. A 16. percben kisebb tömegjelenet alakult ki a szlovén kapu mögött: Németh Attila kapott nagyot, palánkra lökés-gyanúsan, ezt ő maga és Tóth Gergely is számon kérték – a játékvezetők azonban elejét vették a bunyónak, és nem adtak kiállítást sem. Egy perccel később harmadik emberelőnyét is megkapta a Ljubljana, amellyel ismét nem sikerült élnie, azonban még mielőtt rendeztük volna a sorokat, egyenlítettek: Kujavec lövése előtt még összezártak a védőink, a lecsorgót azonban Simsic a kapuba vágta. (2-2) Rendkívül izgalmas, tempós, sok helyzetes mérkőzést játszott egymással a két csapat, az első harmad végén igazságosnak tűnt a döntetlen.

A második játékrész első percei ellenfelünké voltak, de a védelmünk és Arany Gergely is remekül állta a sarat. Sőt, a 27. percben sikerült fordulásból megszerezni ismét a vezetést! Pavuk lőtte jobbról a kapu elé a korongot, az érkező Rasmus Kulmala pedig fantasztikus ütemben ért bele, és a hálóba juttatta a pakkot! (3-2) A góllal átlendültünk a minimális holtponton, és a következő percekben uraltuk a mérkőzést. A 30. percben megvolt az első emberelőnyünk is az első harmad három hátránya után, de az Olimpija is komolyabb gond nélkül kivédekezte a hátrányt. A 37. percben ismét előnybe kerültünk, majd a fór végén közel húsz másodpercig kettős előnyünk is volt, de sem ezzel, sem a szimplával nem sikerült élni. Ami viszont jó hír volt, hogy a szlovének nem tudtak veszélyt kialakítani a kapunk előtt, remekül uraltuk a játékot a harmad végén.

A második játékrész végén még egy szlovént kiállítottak, így 26 másodperc áthúzódó előnnyel kezdtük a harmadik harmadot, amiből felállni sikerült, veszélyeztetni azonban nem. Közben Rasmus Kulmala a palánknál kapott egy hatalmasat, és sajnos már nem is tudta folytatni a játékot, a helyére Tóth Renátó lépett fel az első sorba. Ez szerencsére nem érződött a játékunkon, több komoly helyzetet is kialakított a Fradi a harmadik harmad közepén, ám Pavuk passza után Tóth Renátó lövésénél Spreitzer bravúrral védett, majd Tóth Adrián és Fitzgerald sem tudták áttuszkolni alatta nem sokkal később a korongot. Kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt, ezzel hibátlan maradt az emberhátrányos védekezésünk, ez is az egyik kulcsa volt a meccsnek. Az utolsó öt percet nagyon megnyomta az Olimpija, de rendkívül magabiztosan kontrolláltuk az eseményeket. Három perccel a vége előtt a szlovének mestere időt is kért, minden bizonnyal már a kapuslehozatalra készülve – ez két perccel a vége előtt következett be. Még kaptunk egy emberhátrányt, így hat a négy ellen védekeztünk, ám hősies munkával ezt is megoldottuk, is megőriztük egygólos előnyünket! Ismét szólhatott a Ferencváros tiszteletére a magyar nemzeti Himnusz a meccs végén, a talán papírforma után megvolt a bravúrgyőzelem is!

A Fradi 3-2-es győzelme azt jelenti, hogy hat pontjával vezeti az IIHF Kontinentális Kupa 2. fordulójának D csoportját, és vasárnap este 18.00-tól minden bizonnyal csoportdöntőt játszhat a házigazda Ritten Sporttal (amennyiben a dél-tiroliak megverik ma este a Txuri Urdint, ám ez tulajdonképpen borítékolható). Ha így lesz, a vasárnap esti meccs győztese továbblép a sorozat legjobb nyolc csapata közé, és november közepén a harmadik körben Dániában lesz jelenése. Szurkoljunk érte, hogy a Ferencváros legyen az…

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, D csoport
Arena Ritten, Olaszország
FTC-Telekom - Olimpija Ljubljana 3-2 (2-2, 1-0, 0-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Pavuk – Pulli, Tóth Gergely, Tóth A., Switzer, M. Fitzgerald – Sarcia, Hegyi, Tóth Re., Hajós, Németh A. – Jászai, Tóth Gergő, Roczanov, Farkas S., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Olimpija Ljubljana: Spreitzer (Us) – Logar, Kranjc, Jezovsek, Music, Koren – Planko, Cepon, Ropret, Rajsar, Pesut – Zorko, Brus, Kujavec, Bohinc, Simsic – Chvatal, Svete, Gorse, Orehek, Sever. Vezetőedző: Gregor Poloncic.
Kapura lövések: 23:22 (12:9, 6:6, 5:7)
Védések: 20:20 (7:10, 6:5, 7:5)
Kiállítás percek: 10:8 (6:0, 0:6, 4:2)
Emberelőny kihasználás: 0% (4/0) : 0% (5/0)
Emberhátrányos védekezés: 100% (5/5) : 100% (4/4)
Gólszerzők: Pavuk (10:06, Nagy G.), Kärmeniemi (10:29), Kulmala (26:30, Pavuk), illetve Zorko (08:48, Simsic, Kujavec), Simsic (18:36, Kujavec)

Cikkajánló

Ponterős finn hátvédet igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a finn védő, Paavo Tyni.

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin