2023. december 28.
Az idényben harmadszor is legyőztük a liga címvédőjét
Férfi hokisaink remek helyzetkihasználással 5-2-re nyerték a GYHK elleni rangadót, és továbbra is éllovasok.

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunkra a karácsonyi ünnepnapok után két nappal máris nagyon fontos mérkőzés várt az Erste Ligában, a Ferencváros az előző szezonbeli ligadöntős ellenfelét, a Gyergyói HK-t fogadta a Tüskecsarnokban. A mieink hosszú ideje a tabella élén állnak, ezúttal pedig ismét olyan rangadó várt ránk, ahol az aktuális éllovas találkozik a másodikkal, ezúttal viszont nem az Újpest vagy a BJA, hanem az elmúlt rövid időszak győzelmeinek köszönhetően a tabella második helyére fellépő, aktuális magyarországi túrája második mérkőzésén jégre lépő GYHK volt az ellenfél.

A mérkőzés rangjához méltó hangulat, közel telt ház fogadta a csapatokat, a mieink keretéből a sérült Galajda Zsombor, Jake Crespi és Németh Attila mellett Földes László, Tóth Adrián és a juniorkeretből rendszeresen feljátszó Kocsis Botond maradtak ki. A kapuban az elmúlt meccseken a sérült Arany Gergelyt remekül helyettesítő, 92% feletti védési hatékonysággal álló Nagy Kristóf kezdett, elsőszámú kapusunk a padra viszont már visszatérhetett.

Rangadóhoz méltó, kemény, gyors, kiegyenlített küzdelmet hozott az első harmad első fele, igazán közel a gólhoz azonban egyik fél sem tudott kerülni, a kapujára érkező próbálkozásokat pedig mind Nagy Kristóf, mind a gyergyói Rasmus Rinne kiválóan hárította. Az első emberelőnyös lehetőség a mieink előtt adódott a 6. perc végén Jalonen szabálytalansága után, ezzel azonban nem sikerült élni. Öt az ötben is fokozatosan átvették a kezdeményezést viszont a mieink, aztán a 12. percben megtört a jég, Kulmala Rasmus és Turbucz mentek el kettő az egyben, előbbi nem passzolt, hanem lőtt, Rinne védett, de nem tudta megfogni a korongot, hanem átcsúszott alatta, végül finn támadónk piszkálta a hálóba saját, a gólvonalon táncoló kipattanóját (1-0). Remélhettük, hogy ezzel sikerült a magunk javára billenteni a mérkőzés addigi kiegyenlített képét – ez pedig így is lett, de még hogy! A következő két percben ugyanis még két gólt szereztünk, előbb Němec korcsolyázott be a vendégek harmadába, majd készítette le a korongot a balján érkező Banga Nándornak, aki lendületből könyörtelenül kilőtte a kapu hosszú oldalát (2-0), majd Brady passza után Nolan La Porte tört kapura, és lőtt a túloldalról, hasonló szögből és távolságból hasonlóan nagy gólt (3-0). Ez a kevesebb mint két perc alatt összehozott háromgólos roham kellően megtörte az ellenfél lendületét, olyannyira, hogy ezen a harmad utolsó percében Marva szabálytalansága után kialakult gyergyói emberelőny sem segített.

A második játékrész elején kivédekeztük ugyan az áthúzódó emberhátrányt, ám egyenlő látszámnál is maradt a gyergyói nyomás, Nagy Kristóf több ízben is fantasztikus bravúrral tartotta nulla gólon az ellenfelet. Olyannyira rosszul nézett ki a játék képe hazai szempontból, hogy a 27. percben Fodor Szabolcs ki is kérte az idejét. Jó ütemű húzás volt ez, sikerült rendezni a sorainkat, sőt, a 30. percben Tóth Gergő szabálytalansága után kialakuló emberhátrányt is hősiesen kivédekeztük. Öt az ötben egyre inkább kiszabadultunk a szorításból, sőt, hiába a vendégek nyomása, gólt mégis a mieink szereztek, a 35. percben Julius Marva távoli lövése a kapuvasról Rinne korcsolyájára, onnan pedig a kapuba pattant (4-0). A harmad utolsó percében Sárpátki még szabálytalankodott, így áthúzódó emberelőnnyel kezdtük meg a harmadik harmadot.

A második szünetben kapust cserélt a Gyergyó, Rinnét Mag Dávid Örs váltotta, akinek rögtön több védést is be kellett mutatnia, de kivédekezte az emberhátrányt a GYHK. Jött egy gyors vendég emberelőny Turcotte szabálytalanságát követően, ezalatt, majd öt az ötben is mindent megpróbált a szépítésért a becsülettel küzdő vendégcsapat, Sárpátki a kapuvasat is eltalálta, de nem sikerült túljárniuk a szenzációs napot kifogó Nagy Kristóf eszén. Egészen a 47. percig, amikor is – egy Marva-Vincze páros kiállítást követően – egy szépen végigjátszott akciót Bodó Christopher fejezett be góllal, fonákkal közelről a hálóba emelve a korongot (4-1). Az 52. percben Kestilä zárhatott volna le minden nyitott kérdést, ám egy a semmiben Mag nyerte kettejük csatáját. Szükség lett volna erre, ugyanis kissé elkényelmeskedtük az utolsó tíz percet, amit kihasznált a GYHK, az 56. perc legelején Sárpátki Tamás teljesen üresen kapott korongot a kapu közvetlen előterében, és visszahozta két gólra az ellenfelet (4-2). Izgalmas utolsó percek következtek, a vendégek feltettek mindent egy lapra, ami teret nyitott a kontráinknak, előbb Farkas és Bán elmenésénél utóbbi centikkel lőtt mellé, majd Kulmala szólójánál Mag bravúrral szúrt ki a kapujából a bárddal. Két perccel a vége előtt Mag elhagyta a jeget, kapus nélkül, emberfölényben rohamozott a Gyergyó, de nem sikerült még szorosabbá tenniük a végét, sőt, Nagy Gergő egy saját harmadából szerzett üres kapus góllal eldöntötte a rangadót (5-2).

Az FTC-Telekom 5-2-es győzelmével az idényben háromból harmadszor is legyűrte az Erste Liga-címvédő Gyergyót, és a később kezdődött FEHA-BJA meccs eredményétől függetlenül úgy vezeti legalább négy ponttal az alapszakasz tabelláját, hogy továbbra is 2-3 mérkőzéssel kevesebbet játszott le riválisainál. Folytatás holnap, azaz pénteken délután 16:30-tól Debrecenben.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Gyergyói Hoki Klub 5-2 (3-0, 1-0, 1-2)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Roth, Hrabal, Kestilä, Brady, La Porte – Marva, Boros, Turbucz, Nagy G., Kulmala – Seregély, Kärmeniemi, Turcotte, Němec, Tóth G. – Haranghy, Banga, Bán, Farkas S. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Rinne (Mag) – Haaranen, Jalonen, Bodó, Császár, Orban – Mesikämmen, Fejes, Sándor-Székely, Sárpátki, Vincze P. – Imre, Dalhuisen, Szigeti, Silló, Di Diomete – Kozma, Timaru, Csiszer, Bíró. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
Gólok: Kulmala (11:33, Turbucz, Nagy G.), Banga (12:10, Němec, Kärmeniemi), La Porte (13:24, Brady), Marva (34:11, Turbucz, Nagy G.), Nagy G. (59:37, üres kapu), illetve Bodó (46:25, Haaranen, Császár), Sárpátki (55:02)
Kapura lövések: 30:47 (17:17, 9:16, 4:14)
Védések: 45:25 (17:14, 16:8, 12:3)
Kiállítás percek: 8:6 (2:2, 2:2, 4:2)

Cikkajánló

Az AHL-ből érkező amerikai támadót igazoltunk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását az amerikai center, Robbie Payne.

Finnországból hazatérő fiatal védővel erősítünk

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását Farkas Boldizsár.

Fiatal játékos érkezik a DVTK Jegesmedvéktől

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunknál folytatja pályafutását a miskolci nevelésű Mattyasovszky Gergely.

A DVTK-tól igazoltunk támadót

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk megállapodott a DVTK Jegesmedvék csatárával, Valentin Razumnyakkal.

„nekem is kötelességem a maximumot nyújtani”

A nyári időszakban előtérbe kerül a rehabilitáció, amelyről dr. Vásárhelyi-Nagy Ildikót kérdeztük – INTERJÚ!

Távozik Boros Dániel

Hat ferencvárosi szezon után nem hosszabbít szerződést férfi jégkorongcsapatunk védője.

Yanick Turcotte távozik a Ferencvárostól

Jégkorong szakosztályunk nem hosszabbított szerződést a tavaly novemberben érkezett kanadai támadóval.

Megvannak hokisaink Kontinentális Kupa-ellenfelei

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk egy ismerős helyen kezdi meg 2024/25-ös nemzetközi kupaszereplését.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin