2022. december 23.
A második harmadban eldőlt, vereség a BJA HC otthonában
Férfi jégkorongcsapatunk sajnálatosan sima, 5-1-es vereséget szenvedett Káposztásmegyeren az Erste Ligában.

Szenteste előtt egy nappal még egy fontos mérkőzés várt férfi jégkorongcsapatunkra a tabella második helyén álló, a mieinket az idei szezonban eddig a Tüskecsarnokban kettőből kétszer legyőző Budapest Jégkorong Akadémia HC ellen, ezúttal a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban. A Ferencváros a tabella hatodik helyéről várta az összecsapást, ami a pontok jelentőségét illeti: felfelé mindössze öt ponttal voltak a mieink a játéknap előtt lemaradva a harmadik helyen álló DVTK Jegesmedvéktől, de lefelé is sűrű pillantásokat kell vetnie a Fradinak, hiszen a hetedik, már nem automatikus rájátszást érő helyen álló Csíkszereda egyetlen ponttal állt az FTC-Telekom mögött.

Hosszú idő után visszatérhetett a Fradi meccskeretébe a térdsérülésből felépülő Julius Marva, hiányzott viszont a vélhetően az egész szezonra kidőlő Sarciá Antonino, a betegséggel küzdő Aku Kestilä, valamint a keddi, DVTK elleni mérkőzés elején megsérülő Arany Gergely, így a kapuban Nagy Kristóf kezdett, cseréje Földes László volt. A kispadon továbbra is Yul Hennelly egyedül vezette a csapatot, Fodor Szabolcs hárommeccses eltiltása második mérkőzését töltötte.

Már kevesebb, mint másfél perc elteltével páros kiállítást ítéltek a játékvezetők, Nagy Gergő és Viikila kapaszkodtak egymásba a kelleténél hevesebben. Fél perccel később Tóth Richárd is a büntetőpadra ült, miután a korongot tenyerébe zárva akadályozott meg egy ferencvárosi akciót, így emberelőnybe kerültünk. Volt jó lövés, de nem sikerült kihasználni a fórt. Nagy Gergő alig tért vissza a büntetőpadról, a 4. perc végén már ülhetett is vissza, ezúttal akadályozásért, de a hazaiak első emberelőnye is kihasználatlanul maradt. Egy kemény hazai lövés után viszont a mieink elvesztették a mai meccsre Boros Dánielt, akit blokkolás közben oldalról talált térden a korong. Tempós, jó játék zajlott a jégen, mindkét oldalon volt több veszélyes lövés is, de Farkas Rolandnak és Nagy Kristófnak is volt több bravúros védése is. A 10. percben aztán, ilyen a sors, éppen a meccset remekül kezdő kapusunk hibájából szerezte meg a vezetést a BJA HC: egy laposan, vaktában előretett, nem is túl erős korongot akart Nagy Kristóf felkapni a jégről, ám a pakk kiperdült a lepkés kesztyűjéből, éppen a kapunk előtt üresen álló Schlekmann Márk elé, aki köszönte szépen, és az üres kapuba passzolt. (1-0) Szerencsére nem törte meg a mieinket a váratlanul bekapott gól, rohamoztak a mieink, Farkas több bravúrt is bemutatott. A fölényünket Tóth Gergő kissé felesleges, támadó harmadbeli szabálytalansága törte meg a 15. percben, és bár fegyelmezett védekezéssel viszonylag könnyedén sikerült kivédekezni a hátrányt – igaz, Nagy Kristófnak egy ízben hatalmasat kellett védenie az egyedül kilépő Galohával szemben, javítva a gólnál elkövetett hibát –, nem sikerült újra beszorítani ellenfelünket. Sőt, a BJA duplázhatta volna meg előnyét, de három az egyben elpuskáztak egy lerohanást, majd Molnár nagy helyzetben kapu mellé bombázott. Sőt, alig több mint két perccel a harmad vége előtt Ritter szabálytalansága után emberelőnybe kerültünk, ezzel viszont nem sikerült élni.

A második játékrész kiegyenlített játékkal indult, majd a 23. percben emberelőnybe kerültek a mieink, Culigin magas bottal találta el a palánknál Hrabalt – nem sikerült azonban kihasználni ezt az emberelőnyt sem. Sőt, már öt az ötben egy remekül végigjátszott hazai háromszögezés végén ziccer alakult ki, Nagy Kristóf lábbal óriásit védett. Sőt, gyors egymásutánban jött két újabb Nagy-bravúr, kapusunk jócskán feledtette már a gól előtti hibáját. A 30. percben viszont már ő sem segíthetett, egy rossz cserét kihasználva Nagy Krisztián lépett ki egy remek hosszú passzal a bal oldalon egyedül, elhúzta keresztbe Nagy Kristóf előtt, majd fonákkal elegánsan emelt a hálóba. (2-0) Sőt, alig több mint három perccel később jött az újabb hazai gól, Tóth Gergely húzta meg a bal szélen, Bán nem tudta blokkolni a beadását, középen pedig a visszafelé korcsolyázó, Tóth Richárd elől menteni próbáló Marva ütőjéről pattant a korong a kapunkba. (3-0) A túloldalon semmi nem jött össze, egyszerűen nem sikerült túljárni a liga kapusrangsorát magasan vezető Farkas Roland eszén. A 37. percben viszont emberhátrányba kerültünk Mesikämmen hibája után, ezúttal pedig villámgyorsan kihasználta az emberelőnyt a BJA, Viikila a bal oldali bedobókörből tette a korongot a kapu elé, ahol a berobbanó Schlekmann a hálóba lőtt. (4-0) Sőt, mindössze 15 másodperccel később Djumic is bevette a kapunkat, így lényegében a második harmad végére eldőlt a mérkőzés. (5-0)

Ötgólos hátrányunk ellenére a záró harmad is hazai helyzetekkel indult, előbb Gőz lövésénél védett szépet Nagy, majd Schlekmannt zárták ki az utolsó pillanatban a mieink. A túloldalon mindent megtettek játékosaink a szépítésért, de a parádézó Farkas Rolandon egyszerűen nem lehetett átjuttatni a korongot, csak kapuvasig sikerült eljutnia a Fradinak Tóth Gergő révén. Az 54. percben még emberhátrányba kerültünk Marva hibája után, ám nemhogy nem tudta kihasználni az esélyt a BJA, két Nagy Kristóf-bravúr után egy kipattanóval Nagy Gergő száguldott végig a pályán, és laposan ellőtte Farkas lába között a korongot a hálóba, emberhátrányból szerezve meg a Ferencváros becsületgólját. (5-1) Az utolsó percben még a BJA is ütött egy felső vasat Schlekmann révén, akinek így nem jött végül össze a mesterhármas, újabb gól ugyanis már nem született a találkozón.

A Ferencváros a szezonban háromból harmadszor szenvedett négygólos, ezúttal 5-1-es vereséget a BJA HC ellen, amivel és a Csíkszereda Brassó elleni hazai győzelmével az FTC-Telekom átmenetileg lecsúszott a tabella hetedik, már nem közvetlen rájátszást érő helyére. Folytatás december 28-án Újpesten.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
BJA HC – FTC-Telekom 5-1 (1-0, 4-0, 0-1)
BJA HC: Farkas R. (Kornakker) – Pozsgai, Tóth Gergely, Culigin, Galoha, Djumic – Szabó B., Garát, Elo, Viikila, Schlekmann – Gőz, Tóth P., Tóth R., Nagy Krisztián, McCormick – Ádám, Molnár B., Ritter, Ravasz. Vezetőedző: Kangyal Balázs.
FTC-Telekom: Nagy Kristóf (Földes) – Hrabal, Seregély, Kulmala, Sailio, Tóth Gergő – Boros, Mesikämmen, Betteridge, Nagy G., Tóth A. – Kärmeniemi, Marva, Bán, Farkas S., Kreisz – Kucsma, Galántai, Kozma. Megbízott vezetőedző: Yul Hennelly.
Gólok: Schlekmann (09:19, Pozsgai), Nagy Krisztián (29:07, McCormick), Tóth Gergely (32:46), Schlekmann (37:23, EE, Viikila, Nagy K.), Djumic (37:38, Galoha, Tóth Gergely), illetve Nagy G. (53:59, EH, Betteridge)
Kapura lövések: (12:13, 16:13, 12:14) 40:40
Védések: (13:11, 13:12, 13:12) 39:35 / 97.50% : 87.50%
Kiállítás percek: (6:6, 2:2, 0:2) 8:10
Emberelőny kihasználás: (4 / 1) 25.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 6:27 / 5:58
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

„Már nagyon vártuk, hogy újra jégen lehessünk”

Magyar bajnoki címvédő férfi jégkorongozóink már a közös felkészülés előtt is együtt edzenek a jégen.

Régi-új kapusedző a fedélzeten

Csapatunk korábbi mentoredzőjével, Teemu Toivanennel egészül ki férfi hokisaink szakmai stábja.

„Profi körülmények között tudtam visszarázódni”

Arany Gergely a Fradi korábbi kapusedzőjénél, Euan Kingnél táborozott Angliában a hokiszezon megkezdése előtt.

Dupla rájátszás: a jégen dől el a magyar bajnoki cím

A 2024/25-ös jégkorongidénytől a magyarországi csapatok külön megmérkőznek a magyar bajnoki aranyért.

A finn élvonalat is megjárt támadó érkezik

Magyar bajnok férfi jégkorongcsapatunk mindenben megállapodott a finn Lauri Heinoval.

Tengerentúli védővel bővül a keret

Az FTC-Telekom színeiben folytatja pályafutását az amerikai hátvéd, Dominic Vidoli.

Változás a felkészülési programban

Felnőtt férfi jégkorongcsapatunk második felkészülési meccsének helyszíne megváltozott.

Új csapatmenedzser jégkorongszakosztályunknál

A nyáron visszavonult rekordbajnok támadó, Tóth Adrián a jövőben a stáb tagjaként segíti tovább az FTC-t.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin